Персийска котка
Публикувано: 15 May 2008 - 09:12 PM
а и аз до колкото знам най-важното в една развъдна програма е целта. дали искаш шоу-уинър или да произвеждаш повече котки.... качество или количество? изложби или развъждане... специално при женските котки това е най-видимо, според мен разбира се. аз пък даже и в началото не съм ;D ;D
Публикувано: 15 May 2008 - 09:21 PM
Цитат
а и аз до колкото знам най-важното в една развъдна програма е целта. дали искаш шоу-уинър или да произвеждаш повече котки.... качество или количество? изложби или развъждане... специално при женските котки това е най-видимо, според мен разбира се. аз пък даже и в началото не съм ;D ;D
Аз имам дългокосмест екзот по CFA и персийка по FIFe и мога да ви кажа ,че много бих искала тя да има изложбена кариера, но има едно голямо но...., тя няма този прекрасен персийски косъм, което винаги ще бъде проблем за нея.Тя има прекрасен тип ,глава ,очи ,тяло и т.н. ,но все пак тя е екзот и това и личи от тези които разбират. :'( Тя просто не може да издържи конкуренция на персийски котки( говориме за хубави животни не от тези за по 200 лева)
Публикувано: 15 May 2008 - 09:24 PM
Относно намаляването на генофонда - бъркаш, това е статия, която си чел в друг форум, там имаше известни смущения в превода, но вероятно хората са разбрали за какво става дума. За каква среда говориш? Тя не се постига със смесване на породи! Хората проучват родословия и дори и не искат да имат вземане даване с чисти персийски родословия, в които има табита или биколори, ти говориш за златна среда?!
Публикувано: 15 May 2008 - 09:32 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 09:39 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 09:41 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 09:53 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 10:05 PM
Цитат
напълно съм съгласен че трябва добре да се проучи котката не само по родословие, но и какви са братята и сестрите от котилото и децата им ако има. съвсем е логично някои линии да се комбинират добре, други не - въпреки че и двамата родители са мн хубави но от съвсем различни линии. ние не смятаме да имаме много котки, така че дано стане ;) за инбриидинга е ясно също какво се цели, все пак говорим за изложбени котки и подобряване/затвърдяване на качествата им.
но не мога да се съглася че това не влияе върху други важни неща... ако линиите, които се ползват са много здрави (в много поколения назад) може да се прави инбриидинг в разумни граници и не мн блъзък, но като цяло колкото по-богата на гени е една котка толкова по-добре - аз си мисля че ще е и по-здрава. така че инбриидинга може да е и нож с две остриета.
естествено тук става дума за развъждане на котки и селектиране от човека, така че е малко по-различно - мисля че природата без намесата на човека работи по малко по-друг начин.
Публикувано: 15 May 2008 - 10:12 PM
Цитат
То си е персийче по FIFe и успешно ходи по изложби ,дори вече има и един BIS зад гърба си,но когато заставам с него до котките на Fantik ,срам ме да я покажа.Аз просто нямам този прекрасен персийски косъм който имат чисти персийки.Персийки ,в родословия на които няма екзоти.Екзоти ,които са късокосмести.Не развъдчик определя ,а дължината на косъма.Бащата на Никита е дългокосмест екзот ,майката е екзотка. Никита се роди дългокосмест екзот.
Публикувано: 15 May 2008 - 10:14 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 10:18 PM
Леле,цяла вечер ви чета какво пишете и само да срещна нещо което не знам и веднага бягам по сайтовете да търся я някой цвят,я някоя сложна дума ;D.
Публикувано: 15 May 2008 - 10:28 PM
Цитат
страшно е, че кой може да каже нещо друго :o ... особено цвета на очите, ммм ... това какъв цвят ще стане? аз съм гол и бос като знания на тази порода котки... какви цветови варианти на очите са възможни?
ние най-вероятно сега ще купуваме котка с известна доза инбриидинг, така че и аз не съм върл противник, по-скоро да е направено в умерени граници - лайнбриидинг, а не близък инбриидинг (баща-дъщеря, майка-син, брат-сестра или полубрат-полусестра).
въпреки това, мисля че взимаме котката като база за бъдеща развъдна дейност, която няма да включва отново инбриидинг. предпочитам да взема нова кръвна линия, отколкото да повтарям със стара. естествено ние още нямаме никакъв опит, така че ще видим ... ;D
Публикувано: 15 May 2008 - 10:33 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 10:47 PM
Публикувано: 16 May 2008 - 05:25 AM
за номерата с 3, също обаче знам и не съм изненадан. ама на мен не ми пречи. така или иначе един ден съм си поставил за цел да си взема лилава персийка :->)
колкото за статията-точно тук беше, един линк-не преводна, а на английски. съжалявам че не си го записах, но ставаше въпрос точно за тези неща.
Публикувано: 16 May 2008 - 07:31 AM
Публикувано: 16 May 2008 - 10:43 AM
(ще кача по-късно снимки като разбера как става)