Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 24 May 2012 - 08:32 AM
Letty, в 24 May 2012 - 06:48 AM, написа:
Ами то е взето без ваксини и си му е така дъха! А Неро като бебе не е имал такъв дъх, ако си спомням правилно!
Много благодаря за коментарите!

Публикувано: 25 May 2012 - 11:11 AM
Публикувано: 25 May 2012 - 06:29 PM
ISAYLA, в 25 May 2012 - 11:45 AM, написа:
И Арес си има клетка на двора и е почти на 6 месеца ,но още се случва да пикае вътре.Аз правя така .. като го изкарам на разходка и ако се изпикае по време на разходката винаги му казвам браво и си нося гранули за да го поущрявам като се изпикае навън и за около месец има голям напредък .. преди за 3-4 часова разходка едвам 1 път се изпикаваше навън а сега да излезнем и за 10 минутки и си върши работата.Другото което може да направиш е след ядене / сън да го изкарваш на вън и примерно аз стана сутринта в 6 и го изкарам и си свърши вън работата след това го нахраня в 9 и аз го знам ,че след ядене веднага му се ака и айде пак навън. Във 3 часа пак го нахраня и пак същата процедура и вечерта след като го нахраня отново го изкарвам .. просто трябва доста време да се отдели няма как .. като за начало по време на разходка като си свърши работата навън му казвай браво и много му се радвай .. на 6 месеца е все пак и не може много много да се сдържа и да стиска за да не го направи в къщичката .. ще миете и това е :D Аз не разбрах много точно въпроса .. в смисъл тя си е колибка и той е пуснат останалото време вънка и вместо да пика на двора той го прави в къщичката? Ако е така има капки ,които като напръскаш определено място и си пика там .. на една приятелка кучето правеше така и тя му сложи едно колче близо до къщичката и той там си ходеше .. другият вариянт е слагайте одеала вътре в къщата да види ,че там трябва да се спи ,а не примерно да е само дърво .. или го вкарвайте в къщичката като за начало самок през нощта ,за да знае ,че там само трябва да спи .. не знам пробвайте различни начини и би трябвало кучо да свикне ,че там не е място за пикане и акане. :D
Публикувано: 26 May 2012 - 08:40 AM
dieFee, в 25 May 2012 - 11:27 AM, написа:

А мръсницата си е откраднала и скрила каишката някъде, преобърнахме цялата къща и не я намираме.

Не е злоба и мойто мъниче прави така като се заиграем и аз и джафкам обратно и става супер игра в един момент :)
Публикувано: 26 May 2012 - 09:18 AM

Публикувано: 26 May 2012 - 08:46 PM
Публикувано: 26 May 2012 - 08:51 PM

Публикувано: 27 May 2012 - 06:53 PM
Публикувано: 27 May 2012 - 08:17 PM
Публикувано: 29 May 2012 - 06:12 PM
Имам хъски (Мая) на 1годинка и 2 месеца (на снимките е в процес на сменяне на козината и затова е малко като овца, снимките са от края на април месец)и имам няколко въпроса.
- Защо е малка за възрастта си ? Всеки, който ме види, че я разхождам и ме пита на колко месеца е, аз като кажа на 1 година и 2 месеца те казва, че е твърде малка. Когато беше малка я хранихме с добра храна (сухи гранули), но сега вече като порасна и купувам от по-ефтините.
- Стана много слаба ? Предложете някоя добра храна за около 60лева да позаякне малко. В края на зимата започна здраво да яде и сега март,април,май яде много малко и стана малко хърбава назаде, което ме претеснява.
- Трябва ли да и давам някакви витамини ? Лятото взех от ветеринаря някакви хапченца за калций, но искам да стане малко по-голяма и здрава. Гледах по-надолу в коментарите за бирена мая, тя ще помогне ли малко да се позакръгли, защото е слаба?
- Продължава да хапе ! Когато беше малка не видях да и падат зъбките понеже я взехме на 2 месеца и хората от които я взехме ми казаха, че трябва скоро да започнат да и падат и се очаква да започне да хапи доста..така и стана доста хапеше, но зъбките си седяха и пораснаха. Виках си, че след време ще спре да хапи, защото като пораснат и ще спрат да я сърбят, но тя все още хапи. Когато посегне към ръката ми да ме ухапи казвам "НЕ" за да и скарам, но явно това не помага. Само ако съм много бърз и започна да я галям по главичката отгоре, по вратлето или по коремчето и направо заспива и се просва на земята за още.
- Проблем със синджира(повода). Когато искам да я изкарам на разхотка и когато чуе повода да дрънка веднага полудява ? Хем и се излиза много хем започва да не хапи и е малко трудно да и го закача (да не говорим ако ще и слагам нагръдник за по-голяма разходка).
- Дърпане/Теглене. Когато я изведа на разходка в началото дърпа (50~100м.) много и ако е с нашийника едва ли не се души, но като се преберем се кротва и дори спира да ме хапе. Дърпам рязко със повода карам и се като казвам "Мирно" тя се кротва и след 3 секунди пак опъва все едно е на гонка с шейни ? Добре ли ще е ако и взема нашийник с шипове ?
Ето я и нея (леко изморена след разходка):

Публикувано: 29 May 2012 - 07:27 PM
xpresko, в 29 May 2012 - 06:12 PM, написа:
Имам хъски (Мая) на 1годинка и 2 месеца (на снимките е в процес на сменяне на козината и затова е малко като овца, снимките са от края на април месец)и имам няколко въпроса.
- Защо е малка за възрастта си ? Всеки, който ме види, че я разхождам и ме пита на колко месеца е, аз като кажа на 1 година и 2 месеца те казва, че е твърде малка. Когато беше малка я хранихме с добра храна (сухи гранули), но сега вече като порасна и купувам от по-ефтините.
- Стана много слаба ? Предложете някоя добра храна за около 60лева да позаякне малко. В края на зимата започна здраво да яде и сега март,април,май яде много малко и стана малко хърбава назаде, което ме претеснява.
- Трябва ли да и давам някакви витамини ? Лятото взех от ветеринаря някакви хапченца за калций, но искам да стане малко по-голяма и здрава. Гледах по-надолу в коментарите за бирена мая, тя ще помогне ли малко да се позакръгли, защото е слаба?
- Продължава да хапе ! Когато беше малка не видях да и падат зъбките понеже я взехме на 2 месеца и хората от които я взехме ми казаха, че трябва скоро да започнат да и падат и се очаква да започне да хапи доста..така и стана доста хапеше, но зъбките си седяха и пораснаха. Виках си, че след време ще спре да хапи, защото като пораснат и ще спрат да я сърбят, но тя все още хапи. Когато посегне към ръката ми да ме ухапи казвам "НЕ" за да и скарам, но явно това не помага. Само ако съм много бърз и започна да я галям по главичката отгоре, по вратлето или по коремчето и направо заспива и се просва на земята за още.
- Проблем със синджира(повода). Когато искам да я изкарам на разхотка и когато чуе повода да дрънка веднага полудява ? Хем и се излиза много хем започва да не хапи и е малко трудно да и го закача (да не говорим ако ще и слагам нагръдник за по-голяма разходка).
- Дърпане/Теглене. Когато я изведа на разходка в началото дърпа (50~100м.) много и ако е с нашийника едва ли не се души, но като се преберем се кротва и дори спира да ме хапе. Дърпам рязко със повода карам и се като казвам "Мирно" тя се кротва и след 3 секунди пак опъва все едно е на гонка с шейни ? Добре ли ще е ако и взема нашийник с шипове ?
Ето я и нея (леко изморена след разходка):

1-во ама въобще да не ти пука какво ти казват хората .. има доста нечистокръвни хъскита без родословие ,които надхвърлят стандарта [ РАЗМЕРИ И ТЕГЛО
Ръст при холката:
Мъжки кучета: 21 до 23.5 инча (53.5 до 60 см)
Женски кучета: 20 до 22 инча (50.5 до 56 см.)
Тегло:
Мъжки кучета: 45 до 60 паунда (20.5 до 28 кг)
Женски кучета: 35 до 50 паунда (15.5 до 23 кг) ] измери твоята красавица колко е висока от холката .. [това са на предните две лапи края .. демек и аз не знам как да го обясня края на врата и .. най високата част на гърба то като натиснеш с рака се усеща 2 та кокала най-отгоре на лапите къде се събират ] премери я и ако е под 50 см значи е извън стандарта и е ниска ,но ако е над 50 см си е в стандарта и е нормална за едно женско куче хъски .. както казах просто хората са свикнали да виждат по едри хъскита и повечето живеят в една голяма заблуда .. моето хъски Арес е мъжко и е на 5 месеца и половина и е високо 52 см и тежи 14 -15 кг мисля .. е за 5 месечно мъжко куче това е нормална височина според мен в форума си пишеше за 5-6 месечно куче колко да е и е в стандарта за сега .. просто ги питай дали са запознати с стандарта на породата и дали знаят колко трябва да е високо едно хъски ,че да ти кажат дали е малка на височина и т.н .. на снимките си изглежда като едно нормално хъски ,а и ако кучето ти няма родословие в което да пише кой са родилите му и ако не е взето от легитимен развъдник е възможно да е извън стандарта ,но да не ти пука това си е твоето куче и не трябва да те интересува мнението на другите .. измери я колко килограма е и колко е висока защото според мен не трябва да 'заяква' .. може да и даваш витамини Ca-37 или бирена мая .. попитай ветеринаря си за тези 2 добавки .. едното е кучето да има апетит и просто си я храни с по скъпа гранула нищо не може да се каже .. това с дърпането е защото мисля ,че не си изразходва енергията .. колко често я разхождаш на ден ? На седмица ?? Сигурно те и хапе ,защото е пълна с енергия а това ,че се вълнува когато и слагаш кайшката и те хапе тогава явно от вълнение поне моя Арес прави така .. понякога се извърта и то не ме хапе сериозно а почва леко с зъбките и то от радост ,че ще излиза

Публикувано: 29 May 2012 - 07:58 PM

В момента немога да я премеря и да я изтегле, но скоро ще го направя !
Huskylove, в 29 May 2012 - 07:27 PM, написа:
Сега като съм първа смяна я разхождам всеки ден по един път, към 18:00~18:30 до 20:30 може и повече ако не ми е много изморено, защото имам и домашни...А когато съм втора смяна я изкарвам към 17:30, понеже тогава се пребирам и до 20:30 малко по-малко е разходката понеже съм много изморен. Понякога я разхождам и с колелото да ме дърпа + малка помещ и от мен.
Върви пред мен докато се поизмори и кротне малко. Навивам синджира около ръката си да може да посвикне да върви до мен, но тя пак се дърпа.
До 4 месеца я гледах вкъщи и от тогава я гледам навън в двора в оградено място 3 на 2 и тя си обикаля не е на синджир.
Имам и още един въпрос: От преди 2 месеца горе-долу когато я изкарам да я разхождам първите 30/40 метра постоянно се обръща към мен и ми се нахвърля и ме хапи малко по-силничко, като и се скарам тя скача назад и сяда веднага след това като тръгнем пак така абе с общи думи малко бавно и трудно тръгваме и това нещо се случва на улицата когато тръгнем нагоре по нея, а интересното е, че от нашата къща до завоя ги има тези 20/30 метна и след като завием тя спира ?? И немога да разбера какво и става. Същото става и когато заминем надолу по улицата, но този път има към 20 метра до завоя.
Ето и още шотове от днес (след разходката):

Когато я прибирам първо трябва да откача синджира от парапета и когато посегна към него тя започва да лае и да ми се звери и да хапи ? Някакви идеи защо прави така ?
Публикувано: 29 May 2012 - 09:11 PM

Публикувано: 29 May 2012 - 09:11 PM
Публикувано: 30 May 2012 - 12:00 PM
xpresko, в 29 May 2012 - 07:58 PM, написа:

В момента немога да я премеря и да я изтегле, но скоро ще го направя !
Сега като съм първа смяна я разхождам всеки ден по един път, към 18:00~18:30 до 20:30 може и повече ако не ми е много изморено, защото имам и домашни...А когато съм втора смяна я изкарвам към 17:30, понеже тогава се пребирам и до 20:30 малко по-малко е разходката понеже съм много изморен. Понякога я разхождам и с колелото да ме дърпа + малка помещ и от мен.
Върви пред мен докато се поизмори и кротне малко. Навивам синджира около ръката си да може да посвикне да върви до мен, но тя пак се дърпа.
До 4 месеца я гледах вкъщи и от тогава я гледам навън в двора в оградено място 3 на 2 и тя си обикаля не е на синджир.
Имам и още един въпрос: От преди 2 месеца горе-долу когато я изкарам да я разхождам първите 30/40 метра постоянно се обръща към мен и ми се нахвърля и ме хапи малко по-силничко, като и се скарам тя скача назад и сяда веднага след това като тръгнем пак така абе с общи думи малко бавно и трудно тръгваме и това нещо се случва на улицата когато тръгнем нагоре по нея, а интересното е, че от нашата къща до завоя ги има тези 20/30 метна и след като завием тя спира ?? И немога да разбера какво и става. Същото става и когато заминем надолу по улицата, но този път има към 20 метра до завоя.
Ето и още шотове от днес (след разходката):

Когато я прибирам първо трябва да откача синджира от парапета и когато посегна към него тя започва да лае и да ми се звери и да хапи ? Някакви идеи защо прави така ?
Hey Xpresko,
Това което аз бих ти казал за размера на кучето е да не се притесняваш - Кая е на 1.7 години и е дребосъче - питат ме как съм и спрял растежа и подобни. Наистина има хора които може да не са наясно с размерите на хъскитата като няма някакъв точен стандарт - твоята като я гледам си е доста голяма - Кая е просто дребна в сравнение с нея.
За разходките - веднъж на ден по 2 часа? Твърде малко - Кая рядко излиза за толкова малко, няма значение кога съм на работа или в твоят случай на даскало - имаш достатъчно време за разходки отдели повече време на малкото сладурче и това ще помогне и за хапането и за какво ли не още.
Хъскито има нужда от много тичане за да изразходи енергията си.
Поне 1 час тичане и 2-3 часа разходка на ден имат нужда ;)
Успех