Публикувано: 26 February 2010 - 11:09 AM
За персийците малко преувеличавам, разбира се. Тя знае, че това са нашите котки и няма да им посегне. Освен това е много добро кучешко дете, дружелюбна е към всички, направо е съкровище. Но е много палава и своенравна, а ние заради котките сме се научили да се движим безшумно, да не говорим високо, защото персийците са много чувствителни животинки и искат топлина, тишина и спокойствие. Та сега това буйно хъски веселие им идва отгоре. Гизмо я търпи, но Габи не я понася и иска да й извади красивите сини очета. Затова денем я държа нея при нас, докато котките спят на горния етаж, но вечер, слязат ли, я оставям на терасата и тя си спи после в своята стаичка.
Много е нежна и добра, ляга си без протести, разбира ситуацията. Освен това в жилището е много топло заради господата от Персия и тя непрекъснато се задъхва, та не издържа повече от няколко часа вътре. Като я разходя надвечер, я оставям навън да си играе на терасата, докато се стъмни, и тя се прибира сама да си легне в стаята си. Много я обичаме, но не знам дали ще се справим с тази нейна разрушителна стихия. Май ще ходим на училище, скъпо е, но дано я научат там на обноски, защото ние повечко я глезим и по-малко я обучаваме. Знае само основните команди: "седни", "легни", "стой", "ела", "върви", "дай лапа", "донеси топката" и още няколко.
На мен също не ми трябва цирково куче, но тук немците са много строги към кучешкото възпитание и ми правят забележки и за най-дребни неща. Например, още обича да скача на хората с двете си лапи и да ги цапа. Как ли не се боря да я отуча, дадох сума пари за програмата на Дон Съливан, не става. Играе й се и това е! Много обича всички: хора, животни, деца, други кучета. Обичлива до досадност. Вкъщи и в двора е много послушна, но навън се самозабравя и затова не я пускам вече да ходи сама. Не знам дали хъски може да се научи да следва човека, те са много своенравни и си имат винаги свои пътища. Нито едно хъски тук не е пускано свободно да върви след притежателя си. Сигурно има защо.