Възпитание, обучение, етология
Публикувано: 20 January 2006 - 12:03 PM
Цитат
Това е една прекрасна игра, която е любима на кучетата. Аз с удоволствие я играя с Топси. Единствено понякога го карам да пусне парцала, за да знае, че е игра а не борба за надмощие и другото е, че играем тази игра когато АЗ искам, а не когато той реши.
Публикувано: 20 January 2006 - 02:53 PM
Публикувано: 20 January 2006 - 02:58 PM
Публикувано: 20 January 2006 - 03:12 PM
С лабрадор не мисля, че сте застаршени от доминантна агресия, но все пак да се знае кой е шефа.
Публикувано: 20 January 2006 - 03:15 PM
Цитат
Здравейте,
Стимулирането на агресивността при кучето домашен любимец трябва да бъде до едно ниво за разлика от същото стимулиране при куче, което ще извършва съответна служебна работа, за която му е необходима тази агресивност.
При НОК, което се отглежда като домашен любимец играта хапане също трябва да завършва със стимул или поощряване на кучето но по друг начин. Когато кучето е демонстрирало желаната от нас агресивност, подаваме забранителна команда, отнемаме предмета като същевременно похвалваме кучето но с разсейващи действия до момента, в който прагът на възбудимост спадне и то се успокои. Това може да стане когато с отнемането на предмета продължим да го потупваме по гърдите или отстрани на гръдния кош, да го подканяме да потича заедно с нас или нещо подобно но с постепенно забавяне на действията до достигане на пълно успокоение.
Проявената агресивност в даден момент не трябва да се прекратява спонтанно, защото ще доведе до вътрешно напрежение, поява на невроза и впоследствие на непредсказуеми и неконтролируеми поведенчески реакции.
Публикувано: 24 January 2006 - 10:51 PM
Публикувано: 24 January 2006 - 11:57 PM
Цитат
Цитат
Имам един парцал, с който си уча да напада. Навивам си го на ръката, казвам му "седни", той сяда на място, аз се отдалечавам, като му казвам "Стой!" . След това му казвам "Фас!" и той се хвърля въху парцала! По същия начин процедирам като завържа парцала на вратата или на дървото на двора! Като сме в двора, като му кажа: "ела", на секундата дотърчава при мен, каквото и да прави, независимо дали има други хора, животни и тям подобни!!!
Но... явно в стремежа си да го науча на много неща, съм пропуснал най-основните!!!! Току-що прочетох нещо, свързано с въпросния клуб "Сириус"- Не тичай, преди да се научиш да ходиш !
Публикувано: 25 January 2006 - 12:19 AM
Кучето се учи "наново" на всяка команда, когато попадне в различна среда. Т.е. твоето "ела тук, когато сме в двора" е различно от "ела тук, когато сме на улицата". Щом си затвърдил командата на едно място, започни да я затвърдяваш и другаде. Не се мятай от команда на команда докато не си отработил предишната. Иначе казано - ако ще го учиш да идва, първо го научи да идва ВИНАГИ, а после го учи на "фас". За да не го гониш по улиците използвай дълъг повод. Тук във форума има написано съвсем на прост език методиката за усвояване на елементарните команди. За какво ти е кучето да "държи", ако не може да го изведеш спокойно? Успех. Пък ако сериозно те интересува Шутцхундът, защо наистина не наминеш към "Сириус" - може да е това, което търсиш.
Публикувано: 25 January 2006 - 10:49 AM
1. Да отидеш в Сириус. Там ще започнете всичко отначало. Препоръчвам ти този вариант.
2. Да изчетеш темите за основните команди и доминантността, за нервната система и правилата на обучението и да започнеш сам всичко отначало.
Вероятно ще трябва да смениш командите. Тези, които използваш в момента кучето вече е научило че не се изпълняват
Най-напред се постарай да изградите правилен контакт и стил на общуване.
Последователността е: Редом Седни Легни и чак тогава Тук. Всяка команда дълго отработвайте на повод. Още нищо не правете без повод.
Не мога да ти дам рецепта как да направиш така, че от утре кучето да идва по твоя команда винаги. Истината е, че трябва доста да сте работили, за да става това. Има много писано по тази тема из форума.
Публикувано: 25 January 2006 - 10:09 PM
Седни- сяда от всеки път! Явно това най-много съм го тренирал. Редом- тръгва с мен, но по някое време се отплесва и започва да ходи напред и да души! В този момент- рязко дръпване на повода със всичка сила, с думите РЕДОМ! След няколко такива успя да осъзнае, че като ходи, винаги трябва да поглежда къде съм и да не се отдалечава, защото ще има дърпане на повода! Но при всяко едно такова дръпване, забелязвам, че нещо май се плаши! Като приближава ме гледа едно такова странно!!! Потренирах и малко "Ела", но на улицата, както винаги, си прави оглушки.... Казвам му ЕЛА! той гледа някъде, как циганите събират кофите за боклук, например... следва рязко дърпане на повода, докато дойде при мен... погалване, но забелязвам, че като вдигна ръка да го хвана за верижката, се стряска и се дърпа..... Та, толкова за днес! Освен, че вече 1 час не мога да се стопля, мисля, че постигнах някакъв ефект, поне за "Редом"! Вече не ми къса ръката от дърпане!! r) r) Забелязвам, че като дойде, най-голямо удоволствие му доставя да се опре в краката ми с хълбока си и аз да го потупвам ! Но не обича да го хващам за верижката и щом се опитам да го погаля по главата, веднага си мисли, че искам да си играя и започва да ми скача и да ме хапе (на игра)!!! Добре ли започвам с обучението, или пак греша някъде???
Публикувано: 26 January 2006 - 10:40 AM
Публикувано: 26 January 2006 - 11:03 AM
"Тук" се учи първо на повод. Хващаш повода, отдалечаваш се до края му. След това казваш тук и ако кучето се ослушва, дърпаш го с повода към себе си. След това започваш да тичаш назад, като му викаш тук, може да му показваш желан предмет или наградка. После се минава на дълъг повод. Комбинира се седни със задържане с тук.
Бързай бавно.
Важното е да не допускаш неизпълнение. Не го викай, ако знаеш, че няма да дойде. Дори ако видиш, че по самоинициатива се е затърчал към теб, подавай командата и хвали.
Публикувано: 26 January 2006 - 11:11 AM