Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#521 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 January 2006 - 11:39 AM

bl)
User's Signature

Качена снимка

#522 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2006 - 12:03 PM

Цитат

А как се справяте с любимата на кучетата игра-да ти носи непрекъснато нещо,я шише,я парцал за да го държиш,а то да го дърпа и ръмжи w) И дали се поощрява агресивност или това си е естествен инстинкт?! bl)

Това е една прекрасна игра, която е любима на кучетата. Аз с удоволствие я играя с Топси. Единствено понякога го карам да пусне парцала, за да знае, че е игра а не борба за надмощие и другото е, че играем тази игра когато АЗ искам, а не когато той реши.

#523 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2006 - 12:30 PM

bl)
User's Signature

Качена снимка

#524 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2006 - 12:31 PM

Може и да не ти прилича, но точно това на снимката си е игра

#525 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2006 - 12:43 PM

bl)
User's Signature

Качена снимка

#526 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2006 - 02:53 PM

b) Игра си е и още как. И аз дори се разръмжавам като се увлека в дърпане с моето куче. Разбира се, че е свързано с инстинктите. То като се замисля и играта на табла може да се съпостави с инстинкта да се воюва, но от кучетата нека не искаме толкова. Да се научи да пуска е важно, разбира се и да не лапа, каквото и да е - също, но това, че го прави, не е свързано с желанието му да убива, а с това, че не сте му показали ясно, кое е играчка и кое не е. super

#527 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2006 - 02:58 PM

И аз оставям накрая кучето ми да издърпа играчката и много й се радвам. Викам браво и пляскам възторжено bravoS . Ако някой по-разбиращ мисли, че подобно отношение към играта с кучето е погрешна, нека да каже. Аз не претендирам, че разбирам, претендирам, че разбирам кучето си, а в случая то искрено се забавлява. dribble

#528 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 January 2006 - 03:12 PM

Понякога прави точно така, разбира се, че у кучето трябва да се поддържа интерес, иначе отпада важен стимул и удоволствие. Друг път - не. Особено когато приключвате играта, нека е по твоя инициатива и й вземай дърпалото.
С лабрадор не мисля, че сте застаршени от доминантна агресия, но все пак да се знае кой е шефа.

#529 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2006 - 03:15 PM

Цитат

Това е любима игра ,защото участвуват зъби и мускули,проявява се звяра в кучето-интересно че се поощрява в сайтовете/руски/които съм преглеждал-със задължителна победа на кучето накрая?

Здравейте,

Стимулирането на агресивността при кучето домашен любимец трябва да бъде до едно ниво за разлика от същото стимулиране при куче, което ще извършва съответна служебна работа, за която му е необходима тази агресивност.

При НОК, което се отглежда като домашен любимец играта хапане също трябва да завършва със стимул или поощряване на кучето но по друг начин. Когато кучето е демонстрирало желаната от нас агресивност, подаваме забранителна команда, отнемаме предмета като същевременно похвалваме кучето но с разсейващи действия до момента, в който прагът на възбудимост спадне и то се успокои. Това може да стане когато с отнемането на предмета продължим да го потупваме по гърдите или отстрани на гръдния кош, да го подканяме да потича заедно с нас или нещо подобно но с постепенно забавяне на действията до достигане на пълно успокоение.

Проявената агресивност в даден момент не трябва да се прекратява спонтанно, защото ще доведе до вътрешно напрежение, поява на невроза и впоследствие на непредсказуеми и неконтролируеми поведенчески реакции.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#530 Потребителят е офлайн   jamaika Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 January 2006 - 10:51 PM

Здравейте и от мен! :) Имам мъжка черна немска овчарка, която гледам на двора. Взех го, Марк се казва, когато беше на 45 дена. Винаги съм искал да имам такова куче и много съм радостен, че най на края се сдобих с такова. Уж го обучавам, но нещо имам чувството, че не се справям като хората, а вече е на 8 месеца и половина и започна да става много голям и вироглав! Слуша само когато си иска и когато му оттърва! Нещо не правя като хората. Много е темпераментен и властен! Научил съм го на - седни nok, ела тук, стой, на място, фас (дръж)... но, не винаги изпълнява! Казвам му "седни", той ляга, хващам го за верижката и го изправям в седнало положение, казвайки "седни!", той пак ляга... Като му кажа " на място", например, никога не слуша, освен ако не се доближа заплашително до него и то само при положене, че е вързан... чак тогава си влиза в колибата! КАзвам му "стой!", той остава неподвижен за секунда и в момента, в който се обърна, става! ЗА да го накарам пак да застане на място, трябва да му се скарам...Да го изведа без каишка по улицата е немислимо, защото бяга и го гоня по улиците по половин час и кусур. Днес например се опитвах да го уча да не излиза от двора докато е отворена вратата и като щипна d) , половин час го гоних и го виках, той изобщо не чуваше.Държеше само едно определено разстояние от мен и толкова! Имам един съсед, който от време на време като ме няма в града го храни (разбира от кучета доста повече от мен), който се появи от някъде и в момента, в който го викна, той веднага дойде при него... това ме накара определено да се замисля, че бъркам някъде при възпитанието и е наложително да направя нещо по въпроса!! Карам ли му се прекалено много, прекалено много ли изисквам от него, не съм ли достатъчно властен пред него, какво ли.... може-би греша, че от време на време го вкарвам в къщата сега като е студено навън...замислям се да отида да видя какво могат да ме научат хората от "Сириус"!! Какво мислите по въпроса?

#531 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 January 2006 - 11:37 PM

Цитат

Научил съм го на - седни , ела тук, стой, на място, фас (дръж)...
Чудничко. Не си овладял кучето, не си го научил да идва, но го учиш на "дръж"... Какво по-точно "държи" кучето ти, Марли? Други кучета? Хора???
User's Signature

Качена снимка

#532 Потребителят е офлайн   jamaika Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 January 2006 - 11:57 PM

Цитат

Цитат

Научил съм го на - седни , ела тук, стой, на място, фас (дръж)...
Чудничко. Не си овладял кучето, не си го научил да идва, но го учиш на "дръж"... Какво по-точно "държи" кучето ти, Марли? Други кучета? Хора???

Имам един парцал, с който си уча да напада. Навивам си го на ръката, казвам му "седни", той сяда на място, аз се отдалечавам, като му казвам "Стой!" . След това му казвам "Фас!" и той се хвърля въху парцала! По същия начин процедирам като завържа парцала на вратата или на дървото на двора! Като сме в двора, като му кажа: "ела", на секундата дотърчава при мен, каквото и да прави, независимо дали има други хора, животни и тям подобни!!!
Но... явно в стремежа си да го науча на много неща, съм пропуснал най-основните!!!! Току-що прочетох нещо, свързано с въпросния клуб "Сириус"- Не тичай, преди да се научиш да ходиш !

#533 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2006 - 12:19 AM

В такъв случай, извини ме, че ти скочих.
Кучето се учи "наново" на всяка команда, когато попадне в различна среда. Т.е. твоето "ела тук, когато сме в двора" е различно от "ела тук, когато сме на улицата". Щом си затвърдил командата на едно място, започни да я затвърдяваш и другаде. Не се мятай от команда на команда докато не си отработил предишната. Иначе казано - ако ще го учиш да идва, първо го научи да идва ВИНАГИ, а после го учи на "фас". За да не го гониш по улиците използвай дълъг повод. Тук във форума има написано съвсем на прост език методиката за усвояване на елементарните команди. За какво ти е кучето да "държи", ако не може да го изведеш спокойно? Успех. Пък ако сериозно те интересува Шутцхундът, защо наистина не наминеш към "Сириус" - може да е това, което търсиш.
User's Signature

Качена снимка

#534 Потребителят е офлайн   jamaika Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 January 2006 - 12:23 AM

Цитат

Пък ако сериозно те интересува Шутцхундът..........

Ааа, извинявам се, може ли на български?
ПП- питах Гуглю! Той ми отговори! b) b)

#535 Потребителят е офлайн   jamaika Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 January 2006 - 10:04 AM

В крайна сметка, някой може ли да ми даде някаква идея какво да правя с моя пес? Как да му изкореня тази страст към улиците? Може-би се държи така, защото не го извеждам всеки ден...

#536 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2006 - 10:49 AM

Кучето е още в добра възраст. Имаш два варианта:
1. Да отидеш в Сириус. Там ще започнете всичко отначало. Препоръчвам ти този вариант.
2. Да изчетеш темите за основните команди и доминантността, за нервната система и правилата на обучението и да започнеш сам всичко отначало.

Вероятно ще трябва да смениш командите. Тези, които използваш в момента кучето вече е научило че не се изпълняват
Най-напред се постарай да изградите правилен контакт и стил на общуване.
Последователността е: Редом Седни Легни и чак тогава Тук. Всяка команда дълго отработвайте на повод. Още нищо не правете без повод.
Не мога да ти дам рецепта как да направиш така, че от утре кучето да идва по твоя команда винаги. Истината е, че трябва доста да сте работили, за да става това. Има много писано по тази тема из форума.

#537 Потребителят е офлайн   jamaika Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 January 2006 - 10:09 PM

Аууууууууууу, умрях от студ!!!!! 1 час при -20 градуса обикалях по улиците със звяра! Седни- редом, ела......

Седни- сяда от всеки път! Явно това най-много съм го тренирал. Редом- тръгва с мен, но по някое време се отплесва и започва да ходи напред и да души! В този момент- рязко дръпване на повода със всичка сила, с думите РЕДОМ! След няколко такива успя да осъзнае, че като ходи, винаги трябва да поглежда къде съм и да не се отдалечава, защото ще има дърпане на повода! Но при всяко едно такова дръпване, забелязвам, че нещо май се плаши! Като приближава ме гледа едно такова странно!!! Потренирах и малко "Ела", но на улицата, както винаги, си прави оглушки.... Казвам му ЕЛА! той гледа някъде, как циганите събират кофите за боклук, например... следва рязко дърпане на повода, докато дойде при мен... погалване, но забелязвам, че като вдигна ръка да го хвана за верижката, се стряска и се дърпа..... Та, толкова за днес! Освен, че вече 1 час не мога да се стопля, мисля, че постигнах някакъв ефект, поне за "Редом"! Вече не ми къса ръката от дърпане!! r) r) Забелязвам, че като дойде, най-голямо удоволствие му доставя да се опре в краката ми с хълбока си и аз да го потупвам ! Но не обича да го хващам за верижката и щом се опитам да го погаля по главата, веднага си мисли, че искам да си играя и започва да ми скача и да ме хапе (на игра)!!! Добре ли започвам с обучението, или пак греша някъде???

#538 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 26 January 2006 - 10:40 AM

Ами и аз малко да се навра със съвети. nok Знам, че има хора много по знаещи от мен тук - да ме извинят и поправят, ако греша. Аз също ще ти кажа нещо, което съм гледала и учила от други. Като изпълни команда, "похвалването" можа да е барво и погалване, а може да е ББББРРРРАААААААААААААААВВВВВВВВОООООООООООООООООООО!!!!!! bravoS super best victoryVVV bravoS Бурна радост бодро потупване и наградка дори - може да е любимия парцал - или дори ти самият. В един момент Ти трябва да му бъдеш най-прекрасната награда. Трябва искрено да му показваш колко си доволен и той ще се чувства щастлив да изпълнява. Но все пак, аз съм гледала кокер шпаньол и сега - лабрадор. Със сигурност има разлика с НОК, но мисля, че всяко куче се радва, когато вижда, че му се радват. Аз поне имах същия проблем с моята лабка - започна да изпълнява вяло и даже да не изпълнява... Докато не ми направиха забележка за начина по който я похвалвам - като се поправих, кучето ми грейна направо и сега не мога да я позная - явно бях изисквала повече, отколкото и давам в ответ.

#539 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2006 - 11:03 AM

jamaika, засега добре, но остави "тук" за по-нататък. Трябва да сте работили седни и легни със задържане. Може и сега да си го викаш, но после трябва да смениш командата.
"Тук" се учи първо на повод. Хващаш повода, отдалечаваш се до края му. След това казваш тук и ако кучето се ослушва, дърпаш го с повода към себе си. След това започваш да тичаш назад, като му викаш тук, може да му показваш желан предмет или наградка. После се минава на дълъг повод. Комбинира се седни със задържане с тук.
Бързай бавно.
Важното е да не допускаш неизпълнение. Не го викай, ако знаеш, че няма да дойде. Дори ако видиш, че по самоинициатива се е затърчал към теб, подавай командата и хвали.

#540 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 January 2006 - 11:11 AM

jamaika, имах абсолютно същият проблем с моето куче. Докато научи "Ела тук" и на улицата много внимавайте да не избяга през вратата. Ако това се случи НИКОГА не го гонете. Това за него е игра. Кучета са прекалено бързи и прекалено издръжливи. Най-добре е да обърнете играта - тръгнете след него, за да види, че ще играете и после рязко сменете посоката, по възможност когато ви гледа и тичайте. Това ще го накара да дойде. Но не бързайте веднага да го хванете за нашийника, да закачите повода и хайде вътре. Радвайте му се, гонете се като често сменяте посоката и тогава го погате. Но дълго време, докато се успокои и най-вече - да минат няколко минути от идването. Така няма да свърже идване и прибиране вътре. Това е една от основните причини кучетата да не искат да идват при повикване.

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни