Здравейте! Реших да вляза във форума да попитам за съвет за хигиенните навици на кучето ми. Като за начало на 3 месеца е. Мини пинчерче. В началото я учих в банята, защото навън имаше сняг и когато е студено нищо не прави - просто сяда и започва да трепери на студа

сега уж времето се постопли и чакам идеи как да се справя с ината на кучето ми? Пределно ясно му е къде може и къде не може да се ходи по нужда. Просто на инат се стиска и когато се приберем (или излезе от банята) нарочно пишка или ака на неправилното място.

И на всичкото отгоре съседката и изплете пуловерче и пак и е студено :( направо не знам вече. Накрая на майка и татко ще им дойде до гуша и ще махнат палето от вкъщи

Ти може да си мислиш, че му е пределно ясно на кучето къде да пишка, но дори на мен не ми стана ясно от този пост какво искаш от него - дали в банята (защото е студено и т.н.) или навън (защото вече сте му изплели пуловерче)?
Запомни, че кучето не пишка и на ака "нарочно" на неправилно място напук - ти само така си мислиш, защото си обясняваш неговите постъпки по човешки, а то е куче. Прави така, защото или не е разбрало къде искаш ти да го прави, или не умее да се стиска достатъчно - или не те възприема като лидер. С мислене като това "голям инат е и ми прави напук" просто не учиш кучето на нищо, то усеща твоето раздразнение, а това влошава нещата. Лидер на глутница никога не е ядосан или раздразнен - той просто изисква и останалите "следовници" изпълняват.
Мимоза, за теб също - трябва да "научиш" кучето, че ще си доволна, когато си свърши работата, както и че на терасата не си доволна да я върши. Трудна е малко работата, защото явно досега кучето е мислело, че на терасата е ОК, сега изведнъж се оказва, че ти не искаш - а кучето не може да чете мисли, трябва да му се "обясни" с тон, с награди и т.н. Не е невъзможно. Ако не искаш да ползва терасата за това - просто прекрати достъпа до нея по някакъв начин. При нас стана нещо подобно - кучето почна да използва една част от задния двор за тоалетна - най-отдалечената част - но грешката си беше изцяло наша, че толерирахме това поведение през студеното и много ветровито време, сега го отучваме. Не му разрешаваме достъп до задния двор, ако не си е свършил голямата работа преди това другаде. Той си "показва", когато има зор - идва, мушка се в ръцете и краката ти, скимти и тича към вратата. Като го изведем, понеже много се заплесва да играе, ако не спрем играта - не свършва нищо, ако не е много на зор, така че се налага да "успокоим топката". Понякога тръгва да пишка чак като види, че се прибираме вече. С акането - като е на зор, ака, не се прибираме, без да е свършил работата. Ако не я е свършил, а подозираме, че има да върши - не се пуска в задния двор. Пробвайте така с терасата и - успех!
Диляна, ако кучето е само по цял ден, не виждам начин да бъде обучено да ползва определена част за тоалетна. Ти можеш ли да ходиш до тоалетна само веднъж на денонощие? Освен това, за всяко обучение на хигиена е необходимо да се прекарва с кучето много време, за да можеш да го следиш, да разпознаваш знаците, че му се ходи, съответно да реагираш одобрително, когато го свърши където трябва и неодобрително, когато го засечеш да прави нещо на неразрешено място. Ако ви няма - няма как да стане...