Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#561 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 July 2010 - 02:45 AM

В последните си постинги се улавям, че обяснявам едно и също нещо, ама пак ще опитам. Кученцето е живо същество, и е бебе. Не ходи където ние искаме по нужда не само защото не разбира български (т.е. трябва търпеливо да му се обяснява на кучешки, както майка му би направила) - но и защото не може да стиска, просто защото е мъничко.

Колко искате да стиска кученце на 41 дена? И по оная максима да ги броим, дето една година кучешки живот се равнявала на 7 човешки - 7 по 41 -равно на 287 дена, което ще рече 9 месеца... Дали познавате бебе на 9 месеца, което да ходи само до тоалетната? Казва се, че средната възраст, на която кучетата вече хич не правят бели, т.е. успяват да стискат достатъчно дълго, е 6 месеца. Някои кучета се научават по-бързо, защото порастват по-бързо и им заяква мускулатурата за "стискане". Моето например се научи много по-бързо, но с цената на много дебнене и извеждане след храна и т.н. Определено не става въпрос за 3 дена :ab_041: Може би за 3 месеца. Извеждане на 2 часа, след всяко по-сериозно пиене на вода, след хранене, преди лягане, първо навън след ставане - и други такива удоволствия... Обаче са част от отглеждането на кученце...

Сега, на автора на темата - не казваш къде е мястото, където искаш кученцето ти да ходи, нито къде то предпочита да се изхожда, ако успява да стигне до някакво място, преди да стане неудържимо положението.

Дали си му "обяснил" на кучешки къде е твоето място и смяташ ли, че то може да стиска? И защо толкова нерви, като след броени дни, когато минат ваксините, ще може да се извеждате навън и да се учите нормално?
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#562 Потребителят е офлайн   dslpowr Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 08 July 2010 - 04:40 PM

Цитат

След първа ваксина ли смятате да го разхождате?

Не знам дали това е въпрос към мен, ама ще отговоря:)
Само я извеждаме на двора. За около 5 минути. В повечето от случаите <особенно напоследък> - ходи, души, свършва си работата и застава пред входната врата и скимти да се прибираме :)

@ Мil@: Специално на мен точно тая тънкост със обяснението на "кучешки" ми се губи. Предполагам няма абсолютно универсална рецепта. И познанието се продобива в практиката. И май с първото куче се учат и кучето и собственика :) - Изчетох сума ти литература <благодарение на Apso> и се оказа че само с четене не става:) Практика си трябва.
Досега от скромния ми 10-20 дневен опит съм установил само 1<другите изводи с течение на времето>: Трябва да държим като "авторитет" и да имаме търпение. Хората са го казали : "Всяко нещо с времето си"
User's Signature

По-лесно е да получиш прошка отколкото разрешение
Този,който живее със “защо”, може да се справи с почти всяко “как”

#563 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 July 2010 - 01:12 AM

Показване на мнениетоdslpowr, в 08 July 2010 - 02:45 PM, написа:

Цитат

След първа ваксина ли смятате да го разхождате?

Не знам дали това е въпрос към мен, ама ще отговоря:)
Само я извеждаме на двора. За около 5 минути. В повечето от случаите <особенно напоследък> - ходи, души, свършва си работата и застава пред входната врата и скимти да се прибираме :)

@ Мil@: Специално на мен точно тая тънкост със обяснението на "кучешки" ми се губи. Предполагам няма абсолютно универсална рецепта. И познанието се продобива в практиката. И май с първото куче се учат и кучето и собственика :) - Изчетох сума ти литература <благодарение на Apso> и се оказа че само с четене не става:) Практика си трябва.
Досега от скромния ми 10-20 дневен опит съм установил само 1<другите изводи с течение на времето>: Трябва да държим като "авторитет" и да имаме търпение. Хората са го казали : "Всяко нещо с времето си"

Ми ако си свършва работата и скимти да се прибира, значи си обяснил достатъчно добре на кучешки, че излизането е за пиш и чиш :ae_085: И да, наистина се придобива с практиката - ако си наблюдаваш кучето и опитваш разни неща. Гледал ли си серии на Сизар Милан? Той е доста добър в "кучешкия" и го обяснява хубаво. :af_089:
User's Signature

Качена снимка

#564 Потребителят е офлайн   tiger007 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2010 - 09:46 AM

Здравейте, имам следния проблем с моето куче. Имам английски булдог, като правя всичко както сте описали в началото на темата - извеждам го след хранене и спане, но кучето рядко си свършва работата навън. Всеки път му даван наградка, хваля го, и всеки път като се приберем първото нещо което прави е да се изпишка вътре. На 4.5 месеца е и е от около 10 дни при нас. Нощно време е най-лошо - върши си работата поне 2-3 пъти докато аз спя и на сутринта като го изведа нищо не иска да прави. Може би е трърде кратко времето и трябва търпение но не знам какво да правя. Поръчал съм му клетка и дано да помогне, но се съмнявам защото вече 2 пъти ака и пишка в креватчето си. Направо е безобразен. :dh_188:
Дайте съвети моля ви. Мерси. :mg_062:

#565 Потребителят е офлайн   chocolate80 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 July 2010 - 10:45 AM

Показване на мнениетоtiger007, в 09 July 2010 - 09:51 AM, написа:

Здравейте, имам следния проблем с моето куче. Имам английски булдог, като правя всичко както сте описали в началото на темата - извеждам го след хранене и спане, но кучето рядко си свършва работата навън. Всеки път му даван наградка, хваля го, и всеки път като се приберем първото нещо което прави е да се изпишка вътре. На 4.5 месеца е и е от около 10 дни при нас. Нощно време е най-лошо - върши си работата поне 2-3 пъти докато аз спя и на сутринта като го изведа нищо не иска да прави. Може би е трърде кратко времето и трябва търпение но не знам какво да правя. Поръчал съм му клетка и дано да помогне, но се съмнявам защото вече 2 пъти ака и пишка в креватчето си. Направо е безобразен. :dh_188:
Дайте съвети моля ви. Мерси. :mg_062:

Какво да ви кажа-нито вие,нито кученцето е виновно,но вие ще го отнесете.Не знам от къде сте си го купели,но по поведението му си личи,че предните собственици,не са му обръщали достатъчно внимание и не са го учили по-с време на хигиенни навици.Може и кучето да си е такова,но по принцип има държание на куче,което е било затворено в някакво малко пространство(клетка примерно) и не е извеждано,за това и ходи по нужда където спи.От много по-опитни кучкари знам,че това не е е присъщо за кучетата освен ако не са принудени от начина си на живот.Сега времето е топло и можете да си позволите по цял ден да сте на вън(когато почивате,ако ходите на работа)колкото се може по-дълги разходки правете и по-късничко ако може да са.Аз на моя като беше малък му бях сложила звънче и всеки път като се размърдваше в кошарката си го чувах и на бегом в банята,там си имаше постелка на която пишкаше и само като му замиришеше,че е негово и веднага клякаше.Аз го научих много бързо,но повярвайте нон стоп бях с него.И когато сме излизли по цял ден не сме се прибирали,вън си спеше,ядеше,пиеше водичка и съответно и там ходеше до тоалетна.Да не забравяме,че на тази възраст е още бебенце и не може да стиска милото,но с постоянство всичко се постига,ще видите,че и вие ще успеете,но трябва да сте по-търпелив и да прекарвате колкото се може повече време с бебока.
User's Signature

Качена снимка

#566 Потребителят е офлайн   potatobook Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 July 2010 - 09:29 PM

Здравейте, приятели.
Реших и аз да пиша в тази тема, защото съм отчаяна.
Имам йорки, което е е вече на 5.5 месеца, но не дава никакви признаци, че се научава какво трябва да прави. Октакто я имам (вече почти 4 месеца), изчетох доста по въпроса в интернет. Мисля, че правя всичко, което се иска от мен: храня я в определено време, извеждам я, награждавам я, наказвала съм я, държа се строго, без да се карам, после се карам ..., обаче без никакъв успех. Каквото и да правя, тя кляка и си върши работата, където и когато я завари. Дори имам чувството, че нещата стават по-зле, сякаш ми прави на пук. Като беше по-мъничка, по-често "уцелваше" памперса, а сега вече го е ударила съвсем през просото. Може и да е смешно, но мен вече ме докарва до сълзи.
Всички казват, че около 6-тия месец вече би трябвало да не правят бели, а моята само това прави.
Моля ви, кажете ми, възможно ли е никога да не се научи?!

Въпросът може и да е глупав, но това е първото ми куче и аз наистина не знам какво да очаквам. А между временно се изнервям все повече и се страхувам, че се превръщам в лош стопанин.

#567 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 July 2010 - 01:03 AM

Показване на мнениетоpotatobook, в 15 July 2010 - 07:34 PM, написа:

Здравейте, приятели.
Реших и аз да пиша в тази тема, защото съм отчаяна.
Имам йорки, което е е вече на 5.5 месеца, но не дава никакви признаци, че се научава какво трябва да прави. Октакто я имам (вече почти 4 месеца), изчетох доста по въпроса в интернет. Мисля, че правя всичко, което се иска от мен: храня я в определено време, извеждам я, награждавам я, наказвала съм я, държа се строго, без да се карам, после се карам ..., обаче без никакъв успех. Каквото и да правя, тя кляка и си върши работата, където и когато я завари. Дори имам чувството, че нещата стават по-зле, сякаш ми прави на пук. Като беше по-мъничка, по-често "уцелваше" памперса, а сега вече го е ударила съвсем през просото. Може и да е смешно, но мен вече ме докарва до сълзи.
Всички казват, че около 6-тия месец вече би трябвало да не правят бели, а моята само това прави.
Моля ви, кажете ми, възможно ли е никога да не се научи?!

Въпросът може и да е глупав, но това е първото ми куче и аз наистина не знам какво да очаквам. А между временно се изнервям все повече и се страхувам, че се превръщам в лош стопанин.

Въпросът не е глупав, но предизвиква няколко други въпроса.
Първо, ти дали си водач на глутницата в очите на кучето? Т.е. то старае ли се да те слуша по принцип? Ако кучето е водач на глутницата, каквото и да искаш от него, то няма да те слуша, а ще прави каквото си пожелае. Ако си водач на глутницата, ще се старае да ти угоди и да изпълни каквото казваш.

Второ, дали на кучето е "показано", че когато се извежда навън, това е "тоалетна" разходка.

Трето, дали на кучето е "показано", че когато пишка/ака вътре - това е забранено - т.е. на момента, когато си върши работата, каква е реакцията от страна на стопаните? Дали(съчинявам си, за да дам пример) се тръшкат и викат, например Олеле божке, пак ли бе мило си се изпишкало, какво да те правя, вече просто не знам, ми колко пъти да ти обяснявам, бе миличко, нали беше навън на разходка, защо не се изпишка там... и.т.н? ТОва, разбира се, беше пример за неправилна реакция по принцип - не казвам, че твоята е такава. А каква е? Дай повече информация.

И преди да отговориш на въпросите - прочете ли тази тема от началото? Там са дадени всички съвети "по принцип". Кои от тях си изпробвала засега и ако не работят - как точно не работят? :re_037:
User's Signature

Качена снимка

#568 Потребителят е офлайн   aik_dani Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2010 - 04:15 PM

благодаря за чудесните съвети ще сменя подхода към моето кученце сигурна съм че ще ми бъдат полезни отново благодаря за всичко :smile: :smile: :smile:

#569 Потребителят е офлайн   elitsa Икона

Публикувано: 05 August 2010 - 12:11 PM

Здравейте,

и аз имам един малък пакостник вкъщи - йоркширски териер, който вече навърши 6 месеца. за съжаление с приятеля ми явно не се справяме много добре с буйния му характер и все още не можем да му създадем правилните хигиенни навици. до скоро той упорито отказваше да пишка навън въпреки че сме го държали и по 4-5 часа на разходка. слава богу вече се пречупи и сега излиза всяка сутрин и вечер по два пъти - веднага щом се върнем от работа и после след вечеря - като му даваме бисквитки и го поущряваме с "браво". проблема е в това, че не спира да си върши нещата и вкъщи - прави го къде ли не. махнахме му памперса (четейки вашия форум разбрах че това с приучването към парперса явно е било много голяма наша грешка) но той явно не се смущава от този факт и продължава с пишкането където му хареса. когато успея да го видя му правя забележка с твърдо "не". въпроса че най-много бели прави докато ни няма и няма как да му се скарам за това. мия пода старателно, почиствам и с белина за да премахна миризмата, но той продължава.

моля посъветвайте ме как да постъпя - осъзнавам, че той вече не е малък и ако сега го изпуснем после ще е много трудно да се опитваме да го научим.

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#570 Потребителят е офлайн   tiger007 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2010 - 10:31 AM

Здравейте отново, аз искам за пореден път да ви се оплача - моя хубавец или не възприема или аз не правя нещо както трябва. Скоро ще станат 2 месеца откакто е при мен, той ще стане на 6 месеца, а хигиенни навици няма никакви. Мога да го извеждам само 2 пъти на ден, сутрин и вечер, като той винаги си върши работата като сме навън, поощряваме се с лакомства, но вкъщи си е заплюл едно място и всяка нощ и около обяд си върши работота и там. Чистя, парфюмирам, карам се. Не знам вече как да процедирам. Кучето ли е още малко или аз нещо греша? Дайте съвети моля ви. :smile:
Мерси.

#571 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2010 - 01:13 PM

Показване на мнениетоtiger007, в 13 August 2010 - 08:36 AM, написа:

но вкъщи си е заплюл едно място и всяка нощ и около обяд си върши работота и там. Чистя, парфюмирам, карам се. Не знам вече как да процедирам.

Пробвайте да сложите нещо върху това място.Като няма достъп до него може да се откаже.
Освен това обикновенните човешки парфюми не вършат никаква работа,дори обратното.

#572 Потребителят е офлайн   Tania Toteva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 August 2010 - 11:41 AM

Показване на мнениетоtiger007, в 13 August 2010 - 10:36 AM, написа:

Здравейте отново, аз искам за пореден път да ви се оплача - моя хубавец или не възприема или аз не правя нещо както трябва. Скоро ще станат 2 месеца откакто е при мен, той ще стане на 6 месеца, а хигиенни навици няма никакви. Мога да го извеждам само 2 пъти на ден, сутрин и вечер, като той винаги си върши работата като сме навън, поощряваме се с лакомства, но вкъщи си е заплюл едно място и всяка нощ и около обяд си върши работота и там. Чистя, парфюмирам, карам се. Не знам вече как да процедирам. Кучето ли е още малко или аз нещо греша? Дайте съвети моля ви. :smile:
Мерси.

Според мен, зависи от породата. Аз имам мопс. Също работя и го гледам сама. Той спря да ходи в къщи, когато навърши година. Вярно, че последните 3 месеца само маркираше територия, но ... Така че не искам да те отчайвам, но всичко с времето си, както са казали хората.
User's Signature

Качена снимка

#573 Потребителят е офлайн   elitsa Икона

Публикувано: 24 August 2010 - 10:22 AM

Здравейте отново, пиша ви с молба някой да ми даде съвет за моето сладурче - изградили сме си график за извеждане, върши си нещата навън, но когато остане през деня сам вкъщи продължава да пишка където си реши. Вече от един месец сме му махнали памперса вкъщи и старателно мия когато се изпишка за да не му мирише. той вече е на 7 месеца и половина, не знам дали още му е рано да стиска докато ни няма (това са си около 10 часа). Моля дайте ми съвет как да постъпя!
User's Signature

Качена снимка

#574 Потребителят е офлайн   tiger007 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2010 - 10:51 AM

Здравейте, и моя проблем е подобен - ако сме си вкъщи той стиска и си върши работата само като излезнем на разходка, която по принцип е по график, но през деня ако ни няма за около 5-6 часа се изпишква на мястото където беше памперса му. Виждам, че има прогрес, но не знам как да го накарам да стиска докато не сме около него?!

Поздрави

#575 Потребителят е офлайн   HrIsInKaA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 August 2010 - 02:33 PM

Охх и аз имам проблем с научаването на пишкане и по скоро акане на пелените , за това съм решила да купя капки за приучване , но незнам дали изобщо са ефикасни и дали да ги купя моля ако някой е ползвал да сподели ! :wb_052: :md_064:
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#576 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 September 2010 - 10:06 PM

Показване на мнениетоelitsa, в 24 August 2010 - 08:27 AM, написа:

Здравейте отново, пиша ви с молба някой да ми даде съвет за моето сладурче - изградили сме си график за извеждане, върши си нещата навън, но когато остане през деня сам вкъщи продължава да пишка където си реши. Вече от един месец сме му махнали памперса вкъщи и старателно мия когато се изпишка за да не му мирише. той вече е на 7 месеца и половина, не знам дали още му е рано да стиска докато ни няма (това са си около 10 часа). Моля дайте ми съвет как да постъпя!

Кучето не е малко, но 10 часа са ужасно дълъг срок да се остави куче само, без възможност за разходка, според мен... Трябвало е да помислите, преди да вземете куче. Не че е теоретично невъзможно да се научи кучето да стиска по 10 часа, но това е мъчение... Да не говорим, че кучетата са социални животни, така че и да стои по 10 часа самичко пак не е добре... Аз бих се опитала да преосмисля графика така, че този срок да се скъси. Знам, че е трудно, но сте взели куче, което вече е член от семейството ви...

Показване на мнениетоtiger007, в 24 August 2010 - 08:56 AM, написа:

Здравейте, и моя проблем е подобен - ако сме си вкъщи той стиска и си върши работата само като излезнем на разходка, която по принцип е по график, но през деня ако ни няма за около 5-6 часа се изпишква на мястото където беше памперса му. Виждам, че има прогрес, но не знам как да го накарам да стиска докато не сме около него?!

Поздрави

Няма как да покажете какво да прави, докато ви няма. Трябва да свикне да не пишка вкъщи изобщо. На 5-6 часа е нормално да му се допишка на хайванчето... Не мога да преценя дали кучето е напълно пораснало и дали организмът е напълно пригоден да стиска - това е единият фактор, а другият е - дали е научено вече, че ТРЯБВА да стиска. Изглежда ми, че вече знае, че трябва, но повече от 5-6 часа не успява - затова пишка там, където му изглежда най-позволено. Дайте му още време. Или се прибирайте по-начесто...
User's Signature

Качена снимка

#577 Потребителят е офлайн   crime Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 September 2010 - 04:37 PM

Здравейте! И аз искам да споделя моите притеснения! Имам дакелче на 4 месеца! Вече се разхождаме всеки ден по 4 пъти (много рядко се случва да е по 2-3 пъти) подчти винаги пишка навън особено след спане или хранене, от скоро вече и голямата нужда сутрин е навън. Случват се бели и в къщи - доста често взимам каишката слагам й я и докато се обуя то се изпишква или от игра и занимавка не се сеща, че му се ходи и когато е прекалено късно се изпуска. Притеснява ме нощното ставане! Кученцето от 1-вия ден (взехме го на 50дни) си спи при мен (Аз така реших, за това си мечтаех, а и на нея явно супер много й харесва, макар да си има и свое легло)... та през ноща на 80% от нощите се размърдва, аз я пускам на земята, тя отива на постелката си пред банята и се облекчава после идва и застава в поза да си я взема пак при мен! Поразпитах собствениците на нейните братчета и сестрички, те никога не са го правили.... Дали това ще отшуми или просто моето куче не може да спи дълбоко цяла нощ? Дали има връзка, че преди да легнем подчти винаги пие вода? Когато наистина спи цяла нощ сутринта ставам преди нея (тя си се излежава), обличам се и т.н.т. и на вън си пишка моментално! Научила съм я - първо тоалетна после игра! И нормално ли е това, че голямата нужда по-трдно я прави навън? Интересното в случая, доколкото чета другите постове е че тя прави бели (изпускане в къщи) само когато сме цял ден в къщи... От седмица забелязвам, че ако ни няма по цял ден, като се върнем няма никъде локвичка, нито мокро петно по постелката й, ако не я изведа веднага се изпуска, но това разбирам, че е моя грешка! Доста пъти се случва - прибираме се от разходка, тя си е свършила работата на вън дори 2 пъти за 1-2 часа и след 15мин в къщи пак кляка :)
Ако може да ми дадете някакъв съвет... мисля си, че за нейната възраст 4 месеца доста добре се справя, наистина отначало бяха по 3-4 часови разходки, от скискане се разскимтяваше и се напикаваше докато не се сети, че дори е приятно! Но с проблема през нощта може би някъде бъркам.... Само да отбележа, че 3-4 пъти не я пуснах да отиде да се изпишка, мислейки си че ще заспи, но тя направи 3-4 крачки на леглото и се сещате - ставане, пране на матрак и т.н.т. Това го е правела и на пук и от игра, но тогава наистина беше по-малка (2 месеца) а и тази тема е за др. форум !!!!
User's Signature

Качена снимка

#578 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 September 2010 - 04:52 PM

Кутрето е твърде малко, за да стиска цяла нощ.
Всичко си е съвсем нормално. Можете да прибирате паницата с водата вечер, но трябва да е пила вода след вечерното хранене.

#579 Потребителят е офлайн   crime Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 September 2010 - 05:01 PM

Благодаря за бързия отговор! Изчетох целия форум по темата, преди да пиша! Разбирам, че се изисква много търпение, но какво да направя за да не лягам всяка нощ със страх, че ако не я усетя да става ще се изпишка на леглото (Дори някой път сънувам, че прави белята и се стряскам)? Забелязала съм, че я мързи да слезе сама от него! Ние се опитваме да й ограничим скачането от леглото, защото нали дакелите не трябва да скачат от мебели, но като играе въобще не я мързи да скача където й попадне ама става ли въпрос за пишкане - защо да си прави труда да скочи като може в др. край да си клекне спокойно? А напикаванията от инат са когато сме й се скарали!
User's Signature

Качена снимка

#580 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 September 2010 - 06:04 PM

От първия пост не разбрах, че нощем се изпуска на леглото.
Това не е нормално.В такъв случай не я вземайте на леглото и й оставете достъп до мястото за тоалетна.

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни