potatobook, в 15 July 2010 - 07:34 PM, написа:
Здравейте, приятели.
Реших и аз да пиша в тази тема, защото съм отчаяна.
Имам йорки, което е е вече на 5.5 месеца, но не дава никакви признаци, че се научава какво трябва да прави. Октакто я имам (вече почти 4 месеца), изчетох доста по въпроса в интернет. Мисля, че правя всичко, което се иска от мен: храня я в определено време, извеждам я, награждавам я, наказвала съм я, държа се строго, без да се карам, после се карам ..., обаче без никакъв успех. Каквото и да правя, тя кляка и си върши работата, където и когато я завари. Дори имам чувството, че нещата стават по-зле, сякаш ми прави на пук. Като беше по-мъничка, по-често "уцелваше" памперса, а сега вече го е ударила съвсем през просото. Може и да е смешно, но мен вече ме докарва до сълзи.
Всички казват, че около 6-тия месец вече би трябвало да не правят бели, а моята само това прави.
Моля ви, кажете ми, възможно ли е никога да не се научи?!
Въпросът може и да е глупав, но това е първото ми куче и аз наистина не знам какво да очаквам. А между временно се изнервям все повече и се страхувам, че се превръщам в лош стопанин.
Въпросът не е глупав, но предизвиква няколко други въпроса.
Първо, ти дали си водач на глутницата в очите на кучето? Т.е. то старае ли се да те слуша по принцип? Ако кучето е водач на глутницата, каквото и да искаш от него, то няма да те слуша, а ще прави каквото си пожелае. Ако си водач на глутницата, ще се старае да ти угоди и да изпълни каквото казваш.
Второ, дали на кучето е "показано", че когато се извежда навън, това е "тоалетна" разходка.
Трето, дали на кучето е "показано", че когато пишка/ака вътре - това е
забранено - т.е. на момента, когато си върши работата, каква е реакцията от страна на стопаните? Дали(съчинявам си, за да дам пример) се тръшкат и викат, например Олеле божке, пак ли бе мило си се изпишкало, какво да те правя, вече просто не знам, ми колко пъти да ти обяснявам, бе миличко, нали беше навън на разходка, защо не се изпишка там... и.т.н? ТОва, разбира се, беше пример за неправилна реакция по принцип - не казвам, че твоята е такава. А каква е? Дай повече информация.
И преди да отговориш на въпросите - прочете ли тази тема от началото? Там са дадени всички съвети "по принцип". Кои от тях си изпробвала засега и ако не работят - как точно не работят?