Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 06 May 2010 - 07:31 AM
Извеждате го възможно най близко до дома, чишка и веднага в къщи. От изключително значение е да не придружавате с игри излизането за тоалетна. То разбира, че е изведено именно за това. Естествено, извън воденето за чишкане, си провеждате и обичайните разходки. След два, три часа-отново. В началото е важно да е често и то се научава да очаква излизането навън, стиска се. Кучето трябва да е сигурно, че ще бъде изведено, за това трябва да сте изключително постоянен. Постепенно времето между извежданията се увеличава.
Това е моя опит и даде резултат веднага.
Публикувано: 26 May 2010 - 03:48 PM

Tova e tq *Djesinka*

Публикувано: 02 June 2010 - 09:22 PM
wezi, в 26 May 2010 - 03:53 PM, написа:

Tova e tq *Djesinka*

Здравейте, имам проблем с кученцето си.Не иска да пишка и да ака навън, а само в къщи.На 4 месеца е и докато не трябваше още да излиза се научи да върши всичко на определено място вътре.Стоим с часове навън,но тя стиска,подвива опашка и иска да се прибира. Щом влезем вътре тича към своята тоалетна.В редките случаи,когато свърши нещо вън то е защото вече не може повече да стиска.Ако някой е успял да се справи с такъв проблем,моля да сподели.
Публикувано: 02 June 2010 - 10:30 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 08 June 2010 - 10:23 AM
попрегледах темата и реших да споделя и нашия случай. Имам бигъл на 11 месеца- долу горе мога да кажа че правим повечето неща навън но напоследък се случва доста често сутрин да намираме изпишано и изакано в апартамента, разпознава се че белите са направени вечерта а не на сутринта. Кучето се извежда сутрин към 8 когато ставаме, на обед около 12-1 и вечер към 7-8. Обикновено си лягаме към 12 съответно тогава си ляга и тя. Дали трябва да направим вечерното си извеждане по късно за да може спокойно да спи до сутринта? Също обикновено я взимаме с нас в спалнята и преди да заспим я носим в хола защото тя си спи там на дивана- точно преди да си заспи тя се изхожда.
Някакви съвети? Надявам се да съм бил ясен
Публикувано: 08 June 2010 - 11:21 AM
При положение, че си лягате в 12, едва ли е проблем в 11- 11.30 да я изведете само за 10 мин., колкото да свърши всичко навън. Аз задължително извеждам моето куче (което е на 2 години) и вечер след голямата разходка (някъде около 10 - 10.30), просто защото навън тича много и после пие много вода, особено в по-топло време. А при вас от 8 до 8 са си 12 часа...

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 08 June 2010 - 04:26 PM
stanka, в 02 June 2010 - 08:27 PM, написа:
wezi, в 26 May 2010 - 03:53 PM, написа:

Tova e tq *Djesinka*

Здравейте, имам проблем с кученцето си.Не иска да пишка и да ака навън, а само в къщи.На 4 месеца е и докато не трябваше още да излиза се научи да върши всичко на определено място вътре.Стоим с часове навън,но тя стиска,подвива опашка и иска да се прибира. Щом влезем вътре тича към своята тоалетна.В редките случаи,когато свърши нещо вън то е защото вече не може повече да стиска.Ако някой е успял да се справи с такъв проблем,моля да сподели.
Моето е навън, твоето вътре

Публикувано: 08 June 2010 - 05:33 PM
1. Не дава абсолютно никакви знаци, когато му се прави нещо - излиза на терасата/отива при вестника(тъй като вече няма вестници, в ъгъла, в който бяха) и си свършва работата директно. Нито се върти, нито нищо, нямам време за противодейсвие. Няма как да го изкарам навън, тъй като живея в блок, и то не на първия етаж, и дори и да успея да го секна, докато го закарам долу, той вече е забравил какво е правил.
2. Не се изхожда, докато няма човек с него. Случвало се е 12-15 часа да е сам, стиска, като се прибера, след има няма 5 минути свършва работата. Лошото е, че цялата работа като я е стискал и целия коридор ми остава мокър, откровено казано - не знам къде го побира.
3. Като пишка не си вдига крака. Не че ми пречи, ама си взех мъжко куче, искам да изглежда като такова. Как да го науча да започне да го вдига? Виждал е други кучета как го правят много пъти, ама той не иска.
Опитвал съм се директно с прибирането да го изведа, дори съм го държал по 2 часа навън, но не иска. Просто понякога си върши работите навън, но изключително непостоянно и рядко. Моля ви, помогнете. Кучкарите в съседсво ми обясняват, че чак към 6 месечна възраст кучетата се научавали да пишкат и акат навън, ама той сега ми опикава целия коридор за една минута, пък след 2 месеца, като е още по-голям, не ми се мисли. Моля, помогнете.
Публикувано: 08 June 2010 - 06:23 PM
SaintLucifer, в 08 June 2010 - 03:38 PM, написа:
1. Не дава абсолютно никакви знаци, когато му се прави нещо - излиза на терасата/отива при вестника(тъй като вече няма вестници, в ъгъла, в който бяха) и си свършва работата директно. Нито се върти, нито нищо, нямам време за противодейсвие. Няма как да го изкарам навън, тъй като живея в блок, и то не на първия етаж, и дори и да успея да го секна, докато го закарам долу, той вече е забравил какво е правил.
2. Не се изхожда, докато няма човек с него. Случвало се е 12-15 часа да е сам, стиска, като се прибера, след има няма 5 минути свършва работата. Лошото е, че цялата работа като я е стискал и целия коридор ми остава мокър, откровено казано - не знам къде го побира.
3. Като пишка не си вдига крака. Не че ми пречи, ама си взех мъжко куче, искам да изглежда като такова. Как да го науча да започне да го вдига? Виждал е други кучета как го правят много пъти, ама той не иска.
Опитвал съм се директно с прибирането да го изведа, дори съм го държал по 2 часа навън, но не иска. Просто понякога си върши работите навън, но изключително непостоянно и рядко. Моля ви, помогнете. Кучкарите в съседсво ми обясняват, че чак към 6 месечна възраст кучетата се научавали да пишкат и акат навън, ама той сега ми опикава целия коридор за една минута, пък след 2 месеца, като е още по-голям, не ми се мисли. Моля, помогнете.
Здравей и на теб SaintLucifer,
Имай предвид, че все още имаш много малко кученце. На 4 месеца - то само от един месец е започнало да излиза навън и няма как да се научи толкова бързо. Относно знаците, които ти дава - отиването на терасата също е признак. В момента, в който видиш, че се измъква и тръгва натам го извеждаш. Знам и че не е толкова лесно, да гледаш него постоянно.
Щом си върши нуждата само, когато има човек в къщи, то като се прибереш, излез веднага с него. Не за 10 минути обаче, а за повече. В краен случай има и много други тактики, но трябва да имаш предвид, че кученце на четири месеца не може да се сдържа много.
Относно вдигането на крак - ех тази "мъжка гордост" да вдига крака. Спокойно, чак към 6-7 месец започват да вдигат крак. Някои малко по-рано, някои малко по-късно. То само ще си дойде, когато хормоните започнат да "буйстват" в тялото му :)
Публикувано: 23 June 2010 - 02:14 PM
Вчера си взех кокерче, но не мога да го науча. Просто н мога да го хвана докато пишка. Гледам го постояно, но то изобщо не си личи. Аз го гледам ,а то пишка. Гледам го и когато започне да души по земята го нося на терасата,но нищо не прави. Пишка само когато не го гледам. Страх ме е да го оставя дори и за секунда сам , за да не заваря поредната локвичка. За акането е същото. На терасата нито яде нито пие вода. Когато го хвана го нося на терасата, но не пишка.
Помогнете. Какво да направя?
Публикувано: 23 June 2010 - 02:47 PM
1. винаги като стане от сън го води там където искаш да го научиш
2. след ядене също
3. след игра също
Най - добре е според мен да го слагаш в клетка, но ако не ти се дават пари, може да го връзваш на повод там където спи, да не се мота свободно на всякъде, но трябва периодично да го пускаш и да го завеждаш на балкона. Това мога да ти кажа от личен опит.
п.с. въоръжи се с търпение :) моя се научи чак на седмия месец :)
Публикувано: 26 June 2010 - 09:59 PM
При нас е по-сложен проблема! Имаме кучо който е на 2месеца и половина и коте на същата възраст! Опитахме с вестници, но двамата почват да ги късат и дъвчат! Странното е, че преди да го вземем е бил в загръждение с вестници! В банята неможе, защото там е тоалетната на котката, а той взима пример и рови вътре даже го хванахме и да си похапва или просто си я дъвчеше, на балкона неможе, защото котката ще скочи и ни е страх да го оставяме отворен когато ни няма! Така ние купихме мокет от най-евтиния от Бриколаж и направихме 4 огромни парчета, които стояха 2 по 2 за да ги перем! Просто не ми е ясно като има достъп до обичайното място за пишкане и нас ни няма как ще се научи да го прави навън? Ние мислем да го извеждаме в 6-7 сутрин, вечер към 5-6 и после късно вечер към 22 часа! Как ви се струва и как ще разбере, че навън трябва да го прави? Още нещо : неможем да даваме наградки, а имаме купени на Еуканува бисквитки, защото след като му дадох наградка и пилешко спря да си яде гранулите и почти седмица ядеше половината от това което трябва за няговата възраст и килограми! Извинете извън темата, но как да го оттучим да хапе, защото не си преценява в играта с котеео, а иначе много се обичат!?

Публикувано: 29 June 2010 - 10:57 AM
dedo.bg, в 25 June 2010 - 02:05 PM, написа:
Ама не става с пискащи. Те като издадат звук той се плаши и бяга в другата стая.

Публикувано: 05 July 2010 - 11:52 PM
love_koker, в 23 June 2010 - 12:19 PM, написа:
Вчера си взех кокерче, но не мога да го науча. Просто н мога да го хвана докато пишка. <...>
Помогнете. Какво да направя?
love_koker, в 23 June 2010 - 01:41 PM, написа:
love_koker, в 29 June 2010 - 09:02 AM, написа:
Чак сега те прочетох и не мога да си затворя устата - толкова се сащисах... Кокерче на 2 месеца, което искаш да научиш да пишка винаги където искаш??? Кучетата средно до около 6 месеца не могат да стискат достатъчно дълго, защото просто не са пораснали, съответните мускули не са им заякнали още. Я питай майка ти, ти дали на 2 месеца си можел да стискаш, докато тя реши да те сложи на гърнето или си пишкал и акал където и когато ти дойде?

КОлкото до играта - излиза така, че играете, когато на кучето му се доиграе - т.е. макар и бебе и скоро взето, вече е успяло да ви дресира

Като се страхува от пищящи играчки, му вземи въженце да го дъвче и се дърпайте, хвърляй му топки да ги носи, от тези, дето се дъвчат, да му е приятно и т.н. Слез на земята и ти, закачай го, играйте си, приказвайте си - както се играе с животно

Публикувано: 07 July 2010 - 07:36 AM
След като часове наред изчетох толкова много коментари имам следния въпрос, отскоро съм щастлив нов собственик на голдън ретривър, на 41 дена е, взехме го на 35-я ден, но не подлежи на никакво научаване за пишкане на определено място, а т.е
1 Взех капки за научаване на кутрето къде да ходи - НЕ
2 Взех вестник и по описаните в коментарите начини - НЕ
3 След ставане, игра, хранене и всичко описано във ворумите да го отведа до мястото - отново НЕ
4 С носене - НЕ
5 С поднасяне под нослето и душейки напиканото, го заавеждам до мястото - Е НЕ И НЕ И НЕ
6 Постоянно да бъдем около него - Е ВЕЧЕ СТАВАТ 3 ДНИ В КОИТО СПЯ ПО 2-3 ЧАСА, САМО И САМО ДА СЪМ ДО НЕГО - НЕ
7 Да го извеждам навън веднага след хранене - ТОВА НЯМА КАК ДА ГО НАПРАВЯ, ВИЕ ДОБРЕ ЗНАЕТЕ, ЧЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ, ЗАЩОТО НЯМА ОЩЕ 1ВА ВАКСИНА.
Дайте съвет, защото да кажете:
Абе ти не четеш ли форуми - не е така!
Или не си направил някоя от 7те описани по горе стъпки, ще бъде разбираемо, но ............................ уви това е резултата.
Помогнете
Благодаря на всички, които ще се отзовът!

Разликата между английските, руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос, отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост

Публикувано: 07 July 2010 - 08:11 AM

Ще си пика и ще си ака навсякъде още... да речем, доста време. В течение на може би 2-3 седмици постепенно ще схване идеята къде ТРЯБВА, т.е. къде е определеното за него място, точно ако следвате съветите. Въпреки това е доста вероятно да се изтърва тук и там...
Чисто принципно, все пак методът на "пробата и грешката" се заключава в: поскарване (леко, но сериозно), когато свърши работа не където трябва и незабавно отнасяне "където трябва", на което място хвалим животното; на въпросното място трябва да има негова миризма - попито с парцалче пишкано примерно. И - тъпо и упорито носим/водим кучето там след събуждане, хранене и т.н., а ако вземе, та свърши работа горе-долу на указаното място, го хвалим до небесата: радост, галене, целувки, гушкане и прочие.
Друг нелош метод е - ако кучето горе-долу си е избрало някакво място в къщата, все едно колко неподходящо, да застелим "пеленката" на въпросното място и да хвалим до небесата, ако работата бъде свършена там. След което - след поне 5-6 дни!!! и стабилен резултат - лека-полека местим пеленката към предпочитаното от нас място и продължаваме да хвалим щастливо, ако пелената се ползва.
Наистина... кученцето не е котенце, при това е много по-бебешоресто от коте на същата възраст. Коте на 50-60 дни е вече кажи-речи самостоятелно - пишка и ака в тоалетната, мие се само, демонстрира поведение на зряла котка за повечето неща. Кученце на два месеца е... като човешко бебе и си остава "бебе" до 7-8 месечна възраст. Няма начин "лесно" да се научи да ходи до тоалетна на определено място - или си го има, или си го няма. В смисъл, че някои бебоци просто им "идва отвътре" да ползват пеленка или вестник, и си я търсят, и стискат... но те са рядкост.
Сещам се (хихихи) за едно бебе-кученце преди много, много години, което ни беше възхитило със способностите си да ползва вестник, но изненадващо рядко ходеше по голяма нужда. Беше има-няма 700 грама (улично "спасенче", после стана към 5 кила). Та тази Беки, както се оказа, всъщност си ходела нормално по нужда, просто го правела не на вестника, а в ъгъла под дивана в хола. Ама ни трябваха към 10 дни да открием спретнатата купчинка мънички, сухички и твърдички акита...
Публикувано: 07 July 2010 - 12:07 PM
Въпреки забраните за извеждане <втората ваксина е на 15-ти> мойта Нора си я извеждах <и още продължавам> поне за по 5 минути на двора през около 2 часа. До сега само вечер е правила бели и то по 1 купчинка и 1 мокро петно. Щото и без това към 2 часа си лягам и...
От време на време се изтърва в къщи, ама.... трием, чистим и те така...
То тоялетната може и да е един от малкото проблеми :) Нашата е на тема хапане и гризане на каквото докопа. Табуретки, дивани, столове, камъни, прага на банята <колко гадно й скърцат зъбите по плочките - не е истина> пръсти <на ръце и на крака>
Прав е колегата като казва че е прекалено малко кучето, Ще се научи. Търпение трябва. Мойта в началото даже на постелката се е изтървала и това си мина. Сега само като й се накарам повече отколкото трябва или ако я коригирам - по грубо отива в коридора <на плочките. Пак че си подбира местата> и най-демонстративно прави гьолче :) Малко, ама качествено :)

По-лесно е да получиш прошка отколкото разрешение
Този,който живее със “защо”, може да се справи с почти всяко “как”