MiSs KiSs, в 14 October 2012 - 10:02 AM, написа:
kemmy, в 13 October 2012 - 07:18 PM, написа:
starrkopf, в 13 October 2012 - 08:01 AM, написа:
Да, това не е проблема - послушен е иначе. Но нещо го е страх ... май е направил беля някъде, ама не сме го хванали (не мирише на пишкано или акано вкъщи, така че сигурно е сръфал някой шкаф)
Дали някога, дори само веднъж, не си използвала "Ела тук" и след това да си му се карала, разтърсвала за врата и т.н.? Командата "Ела" е много деликатен момент. Винаги щом дойде трябва да последва подкрепление - награда с лакомство, похвала или галене. Никога не трябва след това да следва нещо неприятно за кучо, защото тогава ще спре да идва. Във вашия случай е дори по-лошо, страх го е, което трябва да ви покаже, че някъде сте сбъркали. Обнадеждаващо е, че вън не го прави това, значи отрицателните емоции са свързани със ситуация в дома, а не с теб конкретно. Прочети правилата на команда "Ела тук" и ги изпълнявай стриктно докато сте си вкъщи, мисля че с времето ще забрави каквото го е стресирало и ще се научи, че няма нищо страшно, дори ще му е хубаво ако дойде след командата. Просто внимавайте да не я използвате при наказания. И друго... може би няма да е лошо ако наблегнете повече на подхода на подкреплението, отколкото да го наказвате. Все пак не е питбул, мисля че няма нужда от още повече потискане кучо, щом сама казваш, че е послушен. Пробвай при беля да го игнорираш (за кучетата да не му обръщаш внимание е по-обидно от бой и каране), а когато направи нещо както трябва го похвали, погали и дай лакомство.

Нито веднъж не сме му се карали след 'ела тук', обикновено го галиме, а тези дни даже лакомства му давах. Обикновено се държи така, когато се чувства виновен за нещо. Възможно е да е направил беля и да не сме го хванали. Всъщност проблема отмина още същия ден, когато написах тук. Както казах, няма от какво да го е страх, много е послушен. Като сме вкъщи, през по-голямата част от времето се сгушва при нас и си гризка кокала. Или спи. Пробвах метода с игнорирането. Резултат - изака се на леглото на две места. Ако имаме гости и не му обръщат внимание - пика под масата. Поне преди, де. Сега вече е по-голям и не прави неща напук. Единствените бели, които прави са малко - ако намери нещо на пода, веднага го разкъсва - пликчета, зарядни, кабели ... но не гълта, което е добре. Когато тръгне да гризка нещо и аз съм в стаята той ме гледа с един поглед, сякаш ме пита 'може ли'. Като кажа едно строго 'не' и не го пипа повече.