Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#1041 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 October 2012 - 09:06 AM

Показване на мнениетоMerilinn, в 24 October 2012 - 08:16 AM, написа:

Имаш голямо, зряло куче...и го извеждаш на всеки 3 часа?

Когато кучето има такъв проблем, може и да се наложи за седмица-две.
Имах случай с отраснало куче, отглеждано на верига. Без извеждане през 3 часа, а нощем клетка, нищо нямаше да се получи.
Само че стопаните трябва да прочетат темата отначало и да измислят какво точно е най-подходящо за тях.

#1042 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 October 2012 - 09:06 AM

Показване на мнениетоMerilinn, в 24 October 2012 - 07:16 AM, написа:

Показване на мнениетоstarrkopf, в 23 October 2012 - 06:51 PM, написа:

Показване на мнениетоMerilinn, в 23 October 2012 - 10:33 AM, написа:

Показване на мнениетоstarrkopf, в 23 October 2012 - 10:12 AM, написа:

Показване на мнениетоMerilinn, в 23 October 2012 - 08:41 AM, написа:

Здравейте,

имам куче (Порода Питбул) на 3години, проблемът е там, че винаги е пишкала в къщи,

до сега търпяхме, но сега се преместихме в ново жилище и колкото и да ни се искаше нещата да се променят, всичко си е по старо му.. Излиза по 3 пъти на ден, пробвали сме всичко, но не става..

Моля Ви ако можете да помогнете по някакъв начин да я отучим да пишка в къщи пишете ми, вече незнаем как да постъпим.

Вече сме отчаяни, много се надявахме че на новото място няма да го прави, но започна редовно да пишка пред хладилника в кухнята и всяка сутрин правим едно и също упражнение: Събуждаме се, отиваме в кухнята и започваме да местим хладилника за да изчистим.
Ще чакам Вашият отговор, ако има някакъв курс през който може да премине или някакъв друг вариант моля пишете ми.

Здравейте Мерилин,
ще отговоря така,както задавате въпросът си - семейството Ви много обича да чисти...Друго обяснение нямам,защото ако желаехте досега да сте попрочели нещо и / поради явното незнание/ да сте се обърнали към подходящите хора за съвет.
Има курс и той се нарича /независимо от възрастта на кучето Ви/ РЕДОВНО ИЗВЕЖДАНЕ.Ако не знаете значението на изразът,тук ще Ви го обяснят.

Желая Ви успех.

Благодаря за отговора, който не помогна особено много,
за РЕДОВНОТО ИЗВЕЖДАНЕ съм чувала да... миля че по-редовно от 3пъти на ден няма на къде, не знам за Вас...
Кучето се извежда сутрин, обед и вечер...
Исках помощ и съвети, но явно съм объркала мястото, извинявам се за което

Има защо....
Под редовно извеждане Вие "разбирате" трикратни разходки,а аз такива на всеки три часа! Има разлика,нали?

Имаш голямо, зряло куче...и го извеждаш на всеки 3 часа?

Разбирате го погрешно... за да се научи кучето ви да се стиска първо трябва да започнете да вършите неща навън.. и естествено това, за да се случи трябва да го правите често.. не 3 пъти на ден, а през 3 часа, точно както правим за малките кученца. Системност и търпение и след известно време кучето ви ще се научи да стиска, защото вече е свикнало да го прави навън... прочетете темата от самото начало..

#1043 Потребителят е офлайн   Merilinn Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 24 October 2012 - 10:08 AM

Здравейте,
прочетох темата от самото начало и точно за това се регистрирах, разбирам много добре какво имате предвид и се опитвам да обясня че проблемът при моето куче не е от нередовно извеждане тъй като се извежда всеки ден по 3 пъти, като сутрин и вечер е за по 30 мин а селедобяд за по 1час, и си мислех че проблемът е друг тъй като през деня може да не бъде извеждана и по 10-12часа и не прави нищо, проблемът идва когато легнем да спим.
Типичният пример е снощи:
Извеждаме я в 00ч, в 02ч ставам да отида до тоалетната и локвичката си е на нормалното място, насочила съм се към училище за кучета и се надявам те да разрешът проблема, обясниха ми че в практиката им често се е случвало кучета да правят на пук на стопаните си и са се справяли с проблема за месец, това което ми казаха хората от училището като им обясних всичко беше, че предполагат че кучето просто търси внимание.

#1044 Потребителят е офлайн   Merilinn Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 24 October 2012 - 10:12 AM

На хората, които ми дадоха съвети благодаря страшно много, този форум е ценен за мен и ще го следя с голямо внимание и за напред, за два дни четене научих много за кучето си от него, а на starrkopf не искам от никой да ми вярва, смятам че това е място за нормална комуникация, потърсих помощ не защото нямам какво да правя и просто си пиша празни приказки, а защото обичам животното си и искам да се справя с проблема.
Благодаря на всички, ще ви държа в течение за развитието на моята Кари :)

#1045 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 October 2012 - 10:56 AM

Няма нищо общо с напук. Даже заради това изказване възникват резерви към въпросното училище.
Забравете разсъжденията си с какво има общо и с какво - не.
Отделете един уикенд. Извеждайте кучето през 3 часа така, че да няма шанс да се изпикае вътре нито веднъж. Устройте му място. Оградете го през нощта. Засечете нормално количество вода ли пие. Почистете напиканите места с вода и оцет 2:1.
Целта ви е в продължение на няколко дни кучето да не се изпикае вътре нито веднъж. Това е всичко.
Проблемът ви ни най-малко не е уникален. Кучето си е устроило тоалетна в дома ви и няма представа, че вие не харесвате това. 50 страници по темата има изписани и вие продължавате да търсите някакво уникално решение. Всички решения са тук, а в училището точно по този проблем няма как да ви помогнат, защото това няма да се случи на училище, а се случва у вас. И ако започнат да ви обясняват как кучето ви доминира пикаейки и трябва да го озаптите, бягайте далеч от това училище.

starrkopf просто се опитва да ви провокира да мислите със собствената си глава, вместо да спорите с елементи от решението, които не ви харесват, защото тригодишно куче не се извеждало през 3 часа. Ако на кучето му се пикае през 2 часа и през два ще го извеждате, като разреждате постепенно извежданията. Трябва да наблюдавате и да съобразявате действията си с наблюденията.

Този пост го пиша поне за двайсти път в тази тема, но всеки, който идва, си мисли, че неговото куче пикае по-различно от всички кучета на света и постът не важи за него.

#1046 Потребителят е офлайн   Merilinn Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 24 October 2012 - 11:28 AM

Ок, благодаря за всичко и съжалявам че отнех от вниманието Ви!
След като на всички кучетата и проблемите ни са еднакви и решенията ги има в задните страници на темата, просто я заключете за да не се налага да пишете по 20 пъти едно и също и да обяснявате на малоумни (явно за такава ме имате).

Аз бях до тук, за съжаление мнението ми за форума коренно се промени! Аз го приемах като място на което можем спокойно да дискутираме проблемите си, а то се оказа място на което можеш да четеш, но не и да пишеш, защото ще бъдеш многократно нападан заради мнението си!

#1047 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 October 2012 - 11:33 AM

Заради кое свое мнение се чувствате нападнат/а?
Дават ви се решения, вие спорите с тях. Емиииии ... да ви кажа аз се чувствам нападната от вас. Човек ви обяснява търпеливо няколко пъти, после излиза виновен, че ви е наранил душевността.
Проблемите с кучетата са много по-типични, отколкото си мислите. Решенията - още повече. Във вашия случай няма никакво значение какво сте сгрешили в миналото. Започвате отначало, все едно кучето никога не е било учено на хигиена. И просто за ваше и на кучето добро запомнете, че кучетата не вършат нищо "напук", подобна конструкция на мислите и действията не им е възможна. Вашето куче пикае, защото има физиологична нужда и нищо (от сорта на изградени навици) не му пречи да я облекчи.
Ако пък беше търсене на внимание, нямаше да се случва докато спите. Когато едно куче търси внимание, то прави визуален контакт. Не би се изпикало тихомълком в кухнята със сложната задача да привлече вниманието на спящите извън кухнята хора.

#1048 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 October 2012 - 12:00 PM

По-добре обяснено няма да го намерите... мисля, че вие правите напук на себе си и отказвате да разберете нашето съдействие.. Merilinn. :dry:

#1049 Потребителят е офлайн   Mira_sf Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 October 2012 - 02:38 PM

Ние продължаваме с нашите си изпълнения с пикането вкъщи, снощи например отново бяхме навън в 23:30, нооо тази сутрин пак имаше локва (а предните три нямаше).Днес след сутрешната разходка пак локва, после наобяд бяхме час навън пишка 2 пъти, оставих го за час сам за да свърша малко работа и пак локва.Ходихме до лекарката, няма му нищо.Явно нашия "човек" си е решил да си пика винаги като му се прииска.

П.П.Май сгреших, че докато бях на работа тези три дни му оставих пелена....

#1050 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 26 October 2012 - 03:19 PM

Показване на мнениетоmil_, в 24 October 2012 - 10:56 AM, написа:

Няма нищо общо с напук. Даже заради това изказване възникват резерви към въпросното училище.
Забравете разсъжденията си с какво има общо и с какво - не.
Отделете един уикенд. Извеждайте кучето през 3 часа така, че да няма шанс да се изпикае вътре нито веднъж. Устройте му място. Оградете го през нощта. Засечете нормално количество вода ли пие. Почистете напиканите места с вода и оцет 2:1.
Целта ви е в продължение на няколко дни кучето да не се изпикае вътре нито веднъж. Това е всичко.
Проблемът ви ни най-малко не е уникален. Кучето си е устроило тоалетна в дома ви и няма представа, че вие не харесвате това. 50 страници по темата има изписани и вие продължавате да търсите някакво уникално решение. Всички решения са тук, а в училището точно по този проблем няма как да ви помогнат, защото това няма да се случи на училище, а се случва у вас. И ако започнат да ви обясняват как кучето ви доминира пикаейки и трябва да го озаптите, бягайте далеч от това училище.

starrkopf просто се опитва да ви провокира да мислите със собствената си глава, вместо да спорите с елементи от решението, които не ви харесват, защото тригодишно куче не се извеждало през 3 часа. Ако на кучето му се пикае през 2 часа и през два ще го извеждате, като разреждате постепенно извежданията. Трябва да наблюдавате и да съобразявате действията си с наблюденията.

Този пост го пиша поне за двайсти път в тази тема, но всеки, който идва, си мисли, че неговото куче пикае по-различно от всички кучета на света и постът не важи за него.

Mil,
кого обидих с нещо?!??За да ме разбере по-добре Мерилин ще дам пример: кучетата ми се извеждат сутрин в 7ч.,на обяд в 12.30ч.,после в 16ч.,после в 19ч. ?!?...Днес се събудих в 4.15 и веднага ги изведох,но... едното не се облекчи.
Е,сега дано всичко е ясно...А иначе кучетата са на 7 и 4 години и досега в къщи не са цапали.
Има ли възможност,човек не трябва да си прави експерименти с кучето.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1051 Потребителят е офлайн   megan_tb Икона

Публикувано: 31 October 2012 - 12:27 PM

здравейте!!! Аз също имам домашен любимец вкъщи на 5 месеца порода болонка и имаме проблем с ходенето по малка и голяма нужда. Положих доста усилия да го науча но беэ успех!!! То не бяха вестници; раэходки дори го наказвах в банята....нищо не помогна.Известно време имаше напредък и се изхождаше на терасата но и това мина!!!Преди 2 седмици започнах работа и не е за описване като се пребирам какво заварвам не само че пишка където прецени ,ами и изядени кабели,оръфани врати,скъсани дрехи и какво ли още не!!!!Като за капак на всичко 2 пъти ми се изпишка на леглото!!!!Не зная как да постъпя със сигурност няма да го оставя или да го подаря,то е много искано и взето с желание!!!!Моля ви, дайте ми съвет!!!!Благодаря предварително!!!!!

#1052 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 31 October 2012 - 02:09 PM

И какво точно решихте ,че ще постигнете ''наказвайки'' го в банята,каквото и да означава това?
Ограничете му достъпа до дрехи,кабели и други неща опасни за гризане.
Какъв е режима на извеждане на животното?
На 5 месеца е нормално да не може да стиска дълго време.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1053 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 October 2012 - 05:03 PM

megan_tb
Използвайте клетка.
Несъмнено това е споменато 20000001 пъти на предишните 50 страници, но съм съгласна, че темата е голяма и тежка за четене.
Клетката е ваш другар и помощник в обучението на кучето за съвместен живот...
Ето ви пример:
Моята клетка се използва всеки ден. Когато отивам на работа или излизам от къщи, затварям дребосите вътре. Така и аз, и те сме по-спокойни. Кученцата дотам са свикнали, че се курдисват в клетката веднага щом започна да се обличам. Когато малката беше по-малка, вътре стоеше и пелена, тъй като 8 часа и над 8 часа е много време за стискане...
Тук ще си призная откровено, че моите дребоси ползват пелена. Взети са относително големи от развъдник с постоянен достъп до двор и не счетох за целесъобразно и възможно да ги "отучвам" да пишкат вкъщи. Ходят с удоволствие на разходка и, като цяло, стискат и си вършат работата навън, но пеленката се използва, особено нощем.
По този повод... "нощем" е различно от "денем". За много кучета. Което, може би, е причината за проблема на Merilinn. Факт е, че иначе приучено да пази чистота куче в по-млада възраст понякога има нощни инциденти, ДОРИ ако се извежда късно вечер и рано сутрин, и дори когато през деня стиска по повече часове накуп, отколкото му се налага през нощта. Ако се хванем за това, то сама по себе си нощта е неестествена за кучетата и изисква приучаване. Донякъде причина за това е разликата в развитието на видовете :tb_195: - нашите предци са се скатавали да спят през тъмната част на денонощието и са способни да спят по по-дълги периоди наведнъж (но пак и до днес се будим на 2-3 часа за по няколко секунди... или повече...), а предците на кучето са ходили да търсят такива спящи като нас. Кучето спи на по-къси периоди, т.е. буди се по-често и спането по-бързо му доскучава :ab_041: Съответно "темпото" на организма му е друго. Нощем човек ще се обърне няколко пъти, но ще си спи до хххх часа сутринта. Нощем кучето ще стане, ще се повърти, ще се премести, ще обиколи апартамента, евентуално ще стои будно и ще слухти за странни шумове, може да си поиграе с играчка...
Най-простият начин да се попречи на кучето да се облекчава нощем - говорим за куче, което не го прави дневно време - е да се ограничи достъпът му извън "мястото за спане". Т.е. пак клетка или друг метод на ограничение ДО МЕСТОТО, НА КОЕТО КУЧЕТО СПИ. Не в коридора, банята, кухнята и т.н.
Вечер, непосредствено преди лягане, извеждаме кучето за последно. Ограничаваме го и лягаме и ние. Сутрин първата работа след ставане е кучето да се изведе навън. Когато няма инциденти при събуждане - хвалим. Едва СЛЕД разходката премахваме ограничението, т.е. предоставяме свободен достъп до целия апартамент.
Да се върнем на примера с моите дребоси.
Когато сме по изложби, в някои хотели се налага да останат в клетката си. В такива случаи инциденти в клетката нощно време НЯМА. Защо? Защото дребосите са "вкъщи" и там, където се спи, не се цапа...

#1054 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 31 October 2012 - 07:53 PM

Стига да не се обърка по някакъв наин инстинкта на кучето за мястото за спане.Имах един случай с един съседски дакел дето с най голямо удоволствие си пикаше и акаше в клетката без да има медицински проблем.Но като цяло това е голяма рядкост,по-скоро грешка на стопаните.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1055 Потребителят е офлайн   megan_tb Икона

Публикувано: 01 November 2012 - 10:10 AM

Благодаря ви много!!!Трябва да се получи просто няма друг вариант!!!Имах куче същата порода 15 години и не съм имала такъв проблем,то се научи за отрицателно време.Иначе кучето го извеждам сутрин и вечер за по половин час и повече даже,но като се приберем и до 1 час пак се е изпишкало някъде!!! :zz_217: През нощта няма проблеми,проблемите са през деня докато ни няма!!!!А за затварянето в банята,затварях го за около 5 минутки когато направи беля с вестник напоен с пишко.Един познат ми го препоръча този метод, но уви без резултат!!!!Пробвам всичко !!!! Ще пиша за резултата!!!!Още веднъж благодаря!!!!Страхотни сте!!!!!

#1056 Потребителят е офлайн   nulina Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 20 November 2012 - 01:04 PM

Здравейте и от мен, от няколко теми ме пренасочиха тук. Прочетох всичко което е написано в началото и откъслечни болежки на различни хора и техните породи. Сега какъв ми е проблема с френски булдог на 3 месеца и 3 седмици:
1. Още когато я взехме, я настаних в банята на една голяма дебела кърпа сгъната на 4, за да ѝ е по меко, отстрани сложих памперс (така ми поръча развъдчика), и първите няколко пъти когато си вършеше работата я побутвах към памперса, за да разбере, че трябва там да ака и пиша, и след това ѝ давах "саламче" за наградка, за да знае какво и къде е правилно, но това беше до време, т.е. първите няколко пъти, а после си ходеше на кърпата, на памперса и из цялата баня (нямаше как да се изкарва все пак нямаше завършениете всички ваксини).
2. Започнахме с разходките сутрин обед и вечер, започна без проблем да върши навън по два пъти всичко, но след като се бриберем 15 минути по късно тя отново си е свършила нещата в къщи и то където и падне, на леглото в хола, в коридора, в банята - карам ѝ се или я шляпвам по дупето (като направи белята навижда си главата, ушите назад и гледа виновно и бяга веднага в клетката да се скрие, от скоро само ѝ се карам).
3. Нощем я затварям в клетката, за да мога като стана да я изкарам, а не да чистя 30 минути и да се разсънвам с "приятни неща", но като я изкарам от клетката, за да я нахраня виждам, че е е пишала :eg_033: , държи да не ака, но не държи да не пиша.

Преди малко точно мъжа ми я изкара (свършила е по два пъти нещата си, като ѝ е давал по едно две саламчета, за да разбере, че това е правилно), измих я дадох ѝ прясна вода и я оставихме в хола с нас, тя си отиде на леглото легна, стана отиде му в краката, после пак на леглото и след малко почна да скимти. Мъжа ми излезе и аз я оставих в коридора, за да мога да си върша работата в хола, тя продължи да скимти, след малко отивам и гледам, че се е изакала пред банята и изпикала вътре в банята, наведе глава и се скри в клетка (какво ли си вика, това е мойто място ти тук нямаш работа), но в интерес на истината спрямо пишането днес се изпиша много малко, т.е.. не от нужда, а защото ѝ е дошло нещо си там на акъла, понеже беше много малко локвенце - еднолевка. А снощи след като излизахме на разходка около 12 часа, след около 20-30 минути се изпика в коридора средна локвичка. И много вода пие и съответно много пиша. Излизаме с дрешка от около една седмица, че навън трепери много и все бяга към входа да се прибира, а козинката ѝ е още мъхче така да го кажа, така че не мога да кажа, че е настинала и затова го прави. А като си бяхме на село за две седмици, там пък беше нещо по различно, излиза навън оставям я да се налудува, да се надивее и сама да иска да се прибере, като се прибере, около час след това (без никакъв сигнал от нейна страна) се изпикава в кухнята. :eg_033:

Извинете ме за дългия разказ, но не можеше да съм по кратка, надявам се да не отнеса много критики.
User's Signature

Качена снимка

#1057 Потребителят е офлайн   nulina Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 20 November 2012 - 01:07 PM

Извинете по два пъти ми излизат постовете незнам какво става, но не мога да го изтрия и за това пиша сега.
User's Signature

Качена снимка

#1058 Потребителят е офлайн   nulina Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 23 November 2012 - 12:51 PM

Здравейте отново! Сега ще ви напиша за новите неефиаксни методи по време на разходка с лакумство, за да стимулирам френчи да върши само навън нещата си. Вчера я изкарвам и само за един час след това се изпика 7 пъти, като локвите са 50-стотинкови. Снощи я изкарвам пак, след няма и 10 минути се изака и изпиша в къщи, по късно през ноща пак я изкарахме и малко по късно се изпика 3 пъти за около 10 минути. Това всичкото го прави като я оставим сама в коридора, но и другото правим, вземаме я при нас в хола и си играем с нея и всичко най-хубаво, и след малко време се изпикава на леглото си в хола. Така, че не мога да кажа, че прави бели в коридора, защото ни е сърдита, че е сама, но защо го прави??? Не мога да кажа, че е настинала защото излиза с дрешка навън, понеже е с бебешка козинка и ме е страх да не настине, че се тресе от студ като излезе без дрешка. В къщи температурата е около 22 до около 26 градуса и пак не може да е настинала, и страшно много вода пие, само около половин литър изпива след разходка, а е около 5 килограма, а това е много за нея след всяка разодка, т.е. около 1.5 литра на 24 часа. :eg_033: :eg_033: :eg_033: :eg_033: :eg_033: :eg_033:
User's Signature

Качена снимка

#1059 Потребителят е офлайн   Hector_of_troy Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 08 December 2012 - 08:54 AM

Здравейте, от няколко дни разхождам малкия си бултериер, но той не иска "да си върши работата" навън.Разходките са продължителни по 3-4 пъти на ден,но просто не го прави! Дайте съвет как да го стимулирам, за да го прави навън,а не вкъщи.

#1060 Потребителят е офлайн   pesov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2012 - 07:37 PM

Показване на мнениетоHector_of_troy, в 08 December 2012 - 08:54 AM, написа:

Здравейте, от няколко дни разхождам малкия си бултериер, но той не иска "да си върши работата" навън.Разходките са продължителни по 3-4 пъти на ден,но просто не го прави! Дайте съвет как да го стимулирам, за да го прави навън,а не вкъщи.

Привет :)
Съветът ми е следният: Нахрани кучето, след което го затвори в клетка, в която предварително сте сложили легълцето му. Там със сигурност няма да изцапа. След 2 часа го пусни и заедно с него - директно навън. Вземи и малко гранулки с теб. Изчакваш да си свърши работата и го награждаваш непосредствено след това. С малко постоянство в тази посока за седмица-две кучето ще свикне и клетката няма да е нужна повече. Дано съм ти бил полезен!
Песов :)

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема