Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#1081 Потребителят е офлайн   kranivo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 January 2013 - 03:57 PM

Здравейте, преди 6 дни си взех сибирско хъски на 44 дни. Вече сме на 50 дни. Приучихме се да не хапем кабелите и да не пасем цветята :D Но имам дргуи сериозни проблеми. Прочетох темата и съм съгласен с изхождането след сън, но моята Алекс е под постоянно наблюдение за признаци да ходи по нужда-такива не проявява. Тя както си играе,сяда и се изпишка,става и продължава, същото е и с ходенето по голяма нужда и не знам какъв метод да използвам,за да я науча да ходи на вън. Варианта с клетката не е удачен за нея, защото тя започва да скимти и се плаши. Не обича да остава сама, дори,когато отивам в другата стая тя тръгва с мен.
Имаме и втори проблем-с хапането. Отваряйки очите си до заспиване тя не спира да хапе и без да си мери силата (радвам се,че си хареса 1 плюшен заек,който отнася повечето)
Моля за помощ!!! :dh_188: :dh_188: :dh_188: :dh_188:

#1082 Потребителят е офлайн   Tsvetik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 February 2013 - 07:17 PM

Здравейте :smile:

От 4 дни имам женско чихуахуа - Кая на почти 4 месеца. Втората ваксина ще я сложат след 1 седмица, а третата и аз не знам вече кога, но до колкото разбрах, тъй като е малка порода, с ваксините се изчаква. Това е и причината да не можем да я извеждаме поне още 1 месец.

Аз изчетох всичко възмжно за привикване към тоалетна и смятам, че бях подготвена, но се оказа, че Кая е по-хитра от мен. Преди години имах заек, който беше пуснат да се разхожда свободно и бях го научила да ходи само и единствено в котешка тоалетна и още от втория ден не правеше никакви пропуски.

Ще ви опиша какво правя, за да видите къде греша евентуално...

Аз взех такава кучешка тоалетна , която защипва памперсите, а вътре първоначално сложих отрязано парче от памперс за възрастни, напръсках го с привличащ спрей и девойката отиде и легна вътре. Да не говорим, че този спрей мирише на конюшня и направо дави, дори и в малки количества и спрях да го слагам, че нас ни души, а тя грам не се трогва от него. После пробвах с лигнин и отгоре вестник. Вестника го маха и копае лигнина, а ако вестника е защипан, въобще не поглежда тоалетната. За 4 дни само веднъж пишо и веднъж ачо в тази тоалетна.

Наредих вестници там където най-често пишка по плочките и започна да ги уцелва, но като е развълнувана веднага след игра и сутрин като се събуди, въобще не мисли, а направо кляка където й падне. Също й се "карам" със строго НЕ като видя, че не ходи където трябва и я нося където трябва (на момента на клякането където не трябва), но тя решава, че прави нещо нередно и се крие да пишка тайно и после само намирам изненадки (в едното даже стъпих). Дори като клекне пробвах с радостни възгласи и наградки да я викам към вестниците, а тя приклекнала маха с опашка и пуска акито примъквайки се към мен.

За момента пришивам парче найлон отдолу за вестника, за да не стига пики до земята и да се пропива във фугите на плочките, което да усложни вестнико-привикването и ако може изцяло там да ходи ще е чудесно, но не ще :( Уцелва ги 50 на 50 :(

Не мога да я слагам в ограждение/клетка, тъй като сме на работа от 8 до 5, а само в 3 делнични дни идва жена, която чисти и тя може да я пуска и само 4 часа през деня да е в ограждението докато не се приберем, но проблема са другите 2 дни, в които животинката ще трябва да е в ограждение/клетка 8 часа, което е ужасно мъчение. Така че варианта с ограничаването отпада.

Иначе тя седи на коридора, който е около 8-9 м дълъг, с широко предверие с прозорци до земята към хола, откъдето влиза дневна светлина, или на лампи. Легълцето е в предверието, а тя се облекчава на другия край пред вратите на спалните в тъмното. Пода е топъл с подово. Има достъп и до банята, където пак е топло и отворено. В хола влиза само под надзор за игри, или я взимаме в скут, където си седи, спи и тн. В спалнята не я пускаме, тъй като леглото е много високо и не искам да свиква да чака да спи при нас, защото дори и като порасне може да се нарани ако скочи от толкова високо. Тя не възразява, дори първата нощ не издаде звук, нито пък е драскала на вратата. Спинка си спокойно в нейното легълце и й е добре.

Моля ви, ако имате някаква допълнителна идея, споделете я, че ми е голяма мъка да я свикна на вестник. Не ми пречи чак толкова миенето, тъй като пишка по 4 пъти на ден и ака 2-3 пъти, но пода се вмирисва колкото по-дълго седи урината по земята (представете си 4-5 часа попивало и засъхнало ако не сме там), попива във фугите и омагьосания кръг се завърта.

Благодаря предварително :ab_041:

#1083 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 February 2013 - 09:14 PM

За 4 дни при положение, че изпробвате различни неща, няма как да очаквате особен напредък.
Най-лесно е с памперс за кучета, постлан на пода - абсорбира миризмата. Има и такива с лепки. Някои го разкъсват, тогава не става, други бързо свикват да си го ползват по предназначение. Няма всеки път да го уцелва в началото, естествено, трябва си търпение.
Като видите, че кученцето кляка не където трябва и се карате със строго НЕ, щом ефектът е страх, опитайте без да се карате със строго НЕ, а просто го вдигнете и го занесете където трябва.

#1084 Потребителят е офлайн   Tsvetik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 February 2013 - 07:53 PM

Благодаря за отговора, наистина не се бях замисляла, че може да я обърквам като пробвам какво ли не. В развъдника е учена на вестник и затова слагам вестник с найлон или памперс отдолу. Има напредък, цели ги, дори от снощи и в кучешката тоалетна с памперс и вестник отгоре :)

Може би ключа е и в мястото. А и се отпусна като не казвам НЕ

Памперса го копае ако няма вестник отдолу, затова ще започна да намалявам вестника когато успеваемостта е 100% :)

#1085 Потребителят е офлайн   TheUnforgiven Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 February 2013 - 12:33 PM

Някаква идея,как да я науча да спре да си върши работата в двора и градината?
Когато е вътре,няма проблем.Стиска и си чака разходката,но щом отворим някоя врата и край с чакането.Майка ми постоянно се оплаква,че са изпотъпкани цветята и/или че има съкровища и искам да взема мерки,преди да и се е изчерпало търпението.
User's Signature

Here I am, On the road again
There I am, Up on the stage
There I go, Playin' star again
There I go, Turn the page

#1086 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2013 - 09:14 AM

Ето ме и мен, колкото и да ме е срам вече, и тук.
Обаче всичко, което сте ми казали досега само е помогнало, така че явно се налага и сега. Буквално спасих кучето с тази помощ, защото то какво ли не беше - болно, асоциално, после пак болно, после стресирано, и така докато човек не се побърка. Благодаря предварително.

Срам, защото кучето ми е на година и 2 месеца, всичко това трябваше отдавна да е забравено и да не ми се случва. Честно казано не знам и къде точно съм сгрешила. Когато дойде вкъщи на 5 месеца имаше такова разстройство, че беше безумно да го уча на хигиенни навици - учих го на принципа "навън - браво", вкъщи "все тая." Тоест, когато направеше пакост, докато съм там и го виждам се карах, казвах "Не!" и след това го извеждах, но каквито и ужасии да заварех вече готови, просто ги изчиствах. Може би съм сгрешила именно с липсата на твърд подход в началото, но кучето беше толкова зле, че не можех да искам от него да стиска с тези стомашни проблеми. Дори когато го хванех, първо изтръпвах дали няма да умре от дехидратация след това изпълнение и чак тогава казвах "Не!" и прочее. Не знам доколко съм била убедителна заради това. Аз никога не съм виждала такова нещо преди него, нямаше как да искам от него да се мъчи, буквално. И така, покрай тези стомашни проблеми, които лекувах с месеци, се случваше да има инциденти вкъщи до някъде 9-10 месечна възраст. Накрая се оправи, вече се храни нормално и стомахът му влезе в ред напълно. Но явно той не прави моята разлика "Лошо му е и не може да стиска" и си казва "Ми колко да ми се скара, като й е жал за мен?!" и веднъж на няколко седмици сутрин намирам подаръци. Честно казано му се карам, но не знам дали не е късно за това. Освен това не го хващам в момента никога. Просто го завеждам до изцепката и докато я чистя му се карам. Виждам колко е тъпо. :ab_041: И явно имам нужда от помощ.

И... това не е всичко. :ab_041: С малките нужди се справихме по-бързо, на 6-7 месеца може да се каже, че вече вкъщи нямаше проблеми, но всъщност много дълго време продължи да се изпуска, когато е много щастлив и развълнуван, или когато се уплаши. Прекарахме няколко спокойни месеца, в които живеехме както се живее с куче - нормално и със задачи само на разходка. Ех, много ми харесваше.
Напоследък... започна да му се случва пак всичко да прави вкъщи. Обикаля стаята, гледайки виновно и пикаейки, при положение, че съм го извела два часа преди това, сутрин ставам и намирам пълната програма и все някакви такива неща, които вече не мога да си обясня. Здравословен проблем май е изключен, защото скоро по други причини му правихме общи изследвания, които показаха, че всичко е наред с всичко. Ако има нещо, което обикновените кръвни изследвания не могат да открият, ще го потърся. Но всъщи сега спорим много, защото аз бих го завела пак на лекар, а приятелят ми твърди, че проблемът е психологически и нищо му няма, просто проблемът е някъде в мен.

Извинявам се за чудовищния пост, виждам колко е огромен, обаче ми се щеше да разкажа всичко. Много съм благодарна и много оценявам всяко мнение. Все си пълня главата с всякаква литература, накрая нищо не разбирам, обаче много се старая, а все не се справям. :ab_041: И всяка помощ ми е много полезна. Благодаря.
User's Signature

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!

#1087 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 26 February 2013 - 04:33 AM

Flashback,
наблюдавайте поведението на кучето - това е следствие от напрежение.
Стреса може да има много "лица" и уринирането е едно от тях.Вие живеете с него и го познавате най-добре.
Как преминава един негов ден?Остава ли само и колко често.Има ли около него други животни?
Когато сте заедно (в къщи) какво обикновено се случва?
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1088 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2013 - 01:11 PM

Много благодаря за вниманието, много, много ми е полезно!
Работата е там, че когато беше бебе беше много наплашен и най-редовно му се случваше когато се стресне, да се изпусне. Това, обаче, с времето по-скоро премина. Сега го прави рядко, ако е много щастлив най-вече. Това, което прави сега изглежда доста по-различно: просто в един момент започва да обикаля къщата, наведен и с прибрани уши, сякаш се срамува и иска да се скрие, оставяйки, хм, "следа". Тоест не застава на едно място, вдигайки крак и правейки локва, както би изглеждало, ако си свърши работата нормално. Затова и си мислех, че може да е здравословен проблем - това "притесняване" и залягане все ме кара да мисля, че знае, че не искаме да пишка вкъщи, но въпреки това го прави? От друга страна има дни, в които няма никакви проблеми, седмици понякога, а след това - пак така.

В началото мислех, че е заради промяната на разходките. Изкарахме всички топли месеци в разходки с часове, излизахме сутрин и се прибирахме през нощта, спяхме на палатки, общо взето, имаше периоди, в които кучето не е било на закрито с дни. После стана студено и на мен започна да ми става трудно да излизам на разходка в девет и да се прибирам в три, затова направих схемата на по-чести разходки за по-кратко време - например в най-студените дни зимата, излизахме 4 или 5 пъти за 20 или 30 минути. Сутрин, следобед и вечер преди лягане задължително, винаги ако имам ходене някъде през останалото време, го взимам. Работя доста, но основно вкъщи и понякога лягането ми е в 3-4-5 сутринта - е, извеждам го, а на сутринта, в осем и половина, когато започна да се приготвям за излизане, той се изпикава в коридора. И мисля, вече трябваше да е свикнал с този режим. Не е като да стиска с часове. :wa_048:
Няма ме вкъщи три непоредни дни седмично за около 7 часа. Но невинаги тогава има проблем - както и когато сме си вкъщи е - понякога го прави, понякога не. Както и когато имаме гости и когато сме сами, мисля, че няма значение. Тоест, мисля, мисля и не мога да намеря фактор, който да определя кога и как се случва, нещо, което винаги, когато го прави присъства?

Още нещо - обръщам му страшно много внимание. Мечтала съм за това куче цял живот и не мога да го оставя на мира - играя с него, уча го на нови трикчета, карам го всеки ден да прави тези, които вече знае срещу бисквити, когато работя, той ми спи с глава в скута. Всичките ми приятели също го обичат много и винаги има някой, който общува с него. Имам някакви много бегли предположения, че може да го прави, за да му се обръща внимание? Не знам. Нито какво да правя, ако е така.
Живее с две котки, които са му най-добрите приятели. :smile: Няма никакви конфликти, мачка ги по цял ден и ги прегръща, те него също. :smile: Не знам дали при тях може да се търси причина.

Пак благодаря, че ми взехте присърце епичната драма. :smile: Много съм благодарна за всяка идея и съвет. :rc_036:
User's Signature

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!

#1089 Потребителят е офлайн   Ира31 Икона

Публикувано: 26 February 2013 - 09:40 PM

Здравейте, регистрирах се в този форум и чета усилено по темите, виждам, че не само аз имам проблеми с моето куче. Много внимателно изчетох 55 страници по тази тема, защото си имаме 5 месечно кученце от една седмица. Преди години съм гледала немска овчарка, с нея нямах проблеми от хигиенно естество - много бързо свикна къде и как да си върши работите. Сега имам йорки - малко кученце, което НЕ ИСКА ДА ИЗЛИЗА НАВЪН???? Мокро му е, студено му е, вдига си поетапно крачетата, и изобщо не се сеща да пишка навън. Мръзна сутрин в 6.30, после по обяд, вечер също! Дали времето е мокро и студено, или.... не знам, но малкият изобщо не пишка навън! Нося в джоба парчета шунка /за награда/, но си ги изяждам аз, като се върнем, а той с удоволствие си ходи на една пелена в коридора! Купила съм не кучешки памперси, а пелени за болни хора - една пелена я режа на 6 парчета /то кучето е 1.700 кг..../ Йоркито с голямо удоволствие си пишка и ака на нея, но как да го хвана навън? Тази събота и неделя - му отделих доста време, не иска и се стиска по 3 часа, аз настинах, и пак си изядох шунката! Видях в предните мнения - да му сваля ли пелената долу, какво ще кажете? Или да изчакам по-топли дни? Моля за помощ, с немската овчарка - не можех да се прибера в къщи, а това малко сладурче - иска да си лежи до парното.

#1090 Потребителят е офлайн   bad_wolf Икона

Публикувано: 06 March 2013 - 09:38 AM

zdraveite imam sledniqt problem :
imam iork6irski terier na godina i polovina koito e mnogo inatliv. pi6ka i aka navun,sytrin i ve4er se izkarva poniakoga i na obiad ,no ima edin problem .....kato se pribere v ku6ti ,niama 4as sekynda ili opredeleno vreme i se izpi6ka niakude ili se izaka ne podbira ne my pyka....ne iska da se nay4i samo navun. be6e priy4en na pampers no tva trae6e 2 dena i pak po4na da si pikae kudeto iska. ne se turpi ve4e. kakvo da napravia? :dh_188:

#1091 Потребителят е офлайн   хриси Икона

Публикувано: 10 April 2013 - 09:47 AM

момичета имам нужда от помощ,имам ново малко чихуахуа ,което е на 2 месеца много е малък и моля ви кажете как да започна да го уча да ходи където трябва до тоалетна тъй като е малък все още не е ваксиниран само първа ваксина има и не може да излиза...имам го от снощи и съм мн щастлива ,но и малко стесната....няма никой в нас доста често той е супер малък и дори злояд не е ял от снощи откакто го взех със зор изяде 6 гранули ...помагайте

#1092 Потребителят е офлайн   Боряна88 Икона

Публикувано: 10 April 2013 - 06:08 PM

Наистина много важна и ползена тема. Благодаря ви за подробното описание!

#1093 Потребителят е офлайн   sisaria Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2013 - 11:41 PM

Здравейте,
Аз съм в шок. Тъкмо се хвалех, напред-назад и бях доволна, че кучето ми доста бързо се научи, когато сме вкъщи къде са пишка и ака, когато сега забелязах нещо особено неприятно, което трябва задължително да коригирам в него.
След като току що направи голяма нужда на правилното място.... Докато се придвижвах към мястото, за да изхвърля материала в тоалетната, кучето взе едно малко парченце от материала и бързо го отнесе в леглото си...да го яде...!
Значи това е вече под всякаква критика, според мен! Как да го отуча изобщо да яде това, камо ли...да го носи из апартамента или в леглото си?

Благодаря предвартелно

#1094 Потребителят е офлайн   Gry Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 June 2013 - 05:50 PM

Здравейте! Имам кученце на 4 месеца. Ако му позволя да спи при мен спи през цялата нощ и не става да пишка и ака чак до сутринта, ако е сам - като се събудя чистя поне 3-4 поразии .. тоест - може да стиска и съм го виждала да стиска през деня часове (когато не искаше да пишка навън стояхме по 5-6 часа без да се прибираме за да си свърши поразиите после в къщи)
Работата е че не разбира от "НЕ" .. въобще, за каквото и да е било. Казвам, повтарям, бутам го, викам по него .. той винаги мисли че си играем. Изпишква се пред очите ми, казвам "НЕ" той ме поглежда с детските си очи и скача да си играем в собствената си локва.
Трябва ли да очаквам от кученце на 3-4 месеца да се стиска поне ..малко, защото е разбрал, че прави нещо лошо? Извеждам го през деня поне 5 пъти, винаги си върши работата, но и ако му дойде музата у дома, дори и не се чуди по въпроса. Как трябва да реагирам ако си е свършил работата в другата стая докато не съм била там и в обратния случай - когато го виждам? (знам, че не трябва да му натривам носа, да го гоня и удрям, но не знам как да го ..стресна?)

#1095 Потребителят е офлайн   Z. Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 June 2013 - 08:03 AM

Здравейте!
Хайде, и ние станахме "кучкари" :))

Нашето бебе Алекс е почти на 5 месеца мелезче между стаф и питбул. С нас е по-малко от седмица, лигавичък е, но като цяло се държи изключително зряло. Има изградени хигиенни навици, изпълнява простички команди и е много дружолюбен.

Под изградени хигиенни навици имам предвид, че не е акало вкъщи, а пишкането го прави по-скоро инцидентно, вероятно защото не може много да се стиска. Извеждаме го често, но той все пак от време на време прави локвичка при различни случай - от радост, съвсем мъничко; преди разходка, даже по стълбите почва да пуска, та мием и входа :)))
Един-два пъти го направи от чист инат и го абонирахме за редовния печат. С поведението си той напълно разбира, че е сгрешил - свива се, подвива опашка, прибира ушите и гледа виновно дори още преди да съм видял, какво е направил. Разбирам го, но все пак го шляпам с вестника, при това не малко.
Наясно съм, че е бебе и че може би имам твърде високи очаквания към него (тъй като, както уточних, иначе се държи много зряло), но нормално ли е това, което прави?

Имали сме и други кучета, не съвсем мои, големи диваци, с тях беше много по-трудно в началото и изобщо не коментирам, бебе Алекс е 100 пъти по-послушен. На нашето момченце това му е проблема - не стиска.
Всичко останало, да чукам на дърво, е чудесно - не е деструктивен, с изключение на една гъба за миене, която си беше "харесал".

Податлив е на обучение и е много, много схватлив. Подражава на другите кучета и на нас. Много бързо установи, че не е шефчето вкъщи и че има места, на които не трябва да стъпва. не посяга към храна от масата, оставя ни да ядем на спокойствие вкъщи и навън, макар да използва най-страшното си оръжие - сърцераздирателни погледи и невероятно сладка визия. Но ние сме "коравосърдечни" и не се поддаваме на чара му.

Да ни е жив и здрав! И много ще се надявам да споделите някой съвет. Адекватно ли е поведението ни в случая?
Толкова е добър, че е трудно да му се сърдиш или да го удариш, но ние не си поплюваме и няма да го оставим да ни се качи на главата, въпреки, че отвътре, някъде дълбоко в мен, сърцето ми се къса когато трябва да го накажа :)

Поздрави!

#1096 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2013 - 10:20 AM

Показване на мнениетоZ. Peev, в 11 June 2013 - 08:03 AM, написа:

С поведението си той напълно разбира, че е сгрешил - свива се, подвива опашка, прибира ушите и гледа виновно дори още преди да съм видял, какво е направил. Разбирам го, но все пак го шляпам с вестника, при това не малко.
----
Адекватно ли е поведението ни в случая?

Не.
Кучетата не изпитват вина и угризения на съвестта. То не гледа "виновно", а се опитва да ви умилостиви, подавайки определени сигнали, защото очаква боя, но не разбира защо е този бой.
Освен това кучетата не умеят да вършат нищо "на инат", за тях такава постройка на действията е непозната, те вършат всичко по някаква причина. Да кажем, че кутрето пикае, защото му се пишка.
Съветите - в първия пост на тази тема.

#1097 Потребителят е офлайн   Z. Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 June 2013 - 10:43 AM

Мерси за съвета и разясненията!

Ох, наистина си обяснила чудесно основни положения с хигиенните навици, но кой да чете. Извинявам се!

А мислиш ли, че е уместно да го изнасям на ръце през коридора на кооперацията, докато се научи, че пространството от входната ни врата до входа на блока също е забранено за облекчаване и че само ако остиска още една минутка, всичко е наред?

#1098 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2013 - 11:54 AM

Първо опитай ако видиш, че ще се изпикае, да му кажеш стряскащо Чшшш, Не! Нека има предупреждение. Ако само предупреждението не действа, след него може да го грабваш, изнасяш, пикае, награда.

#1099 Потребителят е офлайн   Z. Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 June 2013 - 12:00 PM

Благодаря, ще пробваме така и ще пишем с развитие по въпроса :)

Поздрави!

#1100 Потребителят е офлайн   Z. Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2013 - 08:42 AM

Има значително подобрение, благодаря.
От два дни не сме цапали входа (много хаха). Все още е несигурен и минаваме на бързи обороти пътя до изходната врата, но все пак е друго нещо...

:)

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема