Много благодаря за вниманието, много, много ми е полезно!
Работата е там, че когато беше бебе беше много наплашен и най-редовно му се случваше когато се стресне, да се изпусне. Това, обаче, с времето по-скоро премина. Сега го прави рядко, ако е много щастлив най-вече. Това, което прави сега изглежда доста по-различно: просто в един момент започва да обикаля къщата, наведен и с прибрани уши, сякаш се срамува и иска да се скрие, оставяйки, хм, "следа". Тоест не застава на едно място, вдигайки крак и правейки локва, както би изглеждало, ако си свърши работата нормално. Затова и си мислех, че може да е здравословен проблем - това "притесняване" и залягане все ме кара да мисля, че знае, че не искаме да пишка вкъщи, но въпреки това го прави? От друга страна има дни, в които няма никакви проблеми, седмици понякога, а след това - пак така.
В началото мислех, че е заради промяната на разходките. Изкарахме всички топли месеци в разходки с часове, излизахме сутрин и се прибирахме през нощта, спяхме на палатки, общо взето, имаше периоди, в които кучето не е било на закрито с дни. После стана студено и на мен започна да ми става трудно да излизам на разходка в девет и да се прибирам в три, затова направих схемата на по-чести разходки за по-кратко време - например в най-студените дни зимата, излизахме 4 или 5 пъти за 20 или 30 минути. Сутрин, следобед и вечер преди лягане задължително, винаги ако имам ходене някъде през останалото време, го взимам. Работя доста, но основно вкъщи и понякога лягането ми е в 3-4-5 сутринта - е, извеждам го, а на сутринта, в осем и половина, когато започна да се приготвям за излизане, той се изпикава в коридора. И мисля, вече трябваше да е свикнал с този режим. Не е като да стиска с часове.
Няма ме вкъщи три непоредни дни седмично за около 7 часа. Но невинаги тогава има проблем - както и когато сме си вкъщи е - понякога го прави, понякога не. Както и когато имаме гости и когато сме сами, мисля, че няма значение. Тоест, мисля, мисля и не мога да намеря фактор, който да определя кога и как се случва, нещо, което винаги, когато го прави присъства?
Още нещо - обръщам му страшно много внимание. Мечтала съм за това куче цял живот и не мога да го оставя на мира - играя с него, уча го на нови трикчета, карам го всеки ден да прави тези, които вече знае срещу бисквити, когато работя, той ми спи с глава в скута. Всичките ми приятели също го обичат много и винаги има някой, който общува с него. Имам някакви много бегли предположения, че може да го прави, за да му се обръща внимание? Не знам. Нито какво да правя, ако е така.
Живее с две котки, които са му най-добрите приятели.

Няма никакви конфликти, мачка ги по цял ден и ги прегръща, те него също.

Не знам дали при тях може да се търси причина.
Пак благодаря, че ми взехте присърце епичната драма.

Много съм благодарна за всяка идея и съвет.