Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#1161 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 10 August 2013 - 09:59 PM

Показване на мнениетоstarrkopf, в 10 August 2013 - 07:47 PM, написа:

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 10 August 2013 - 03:41 PM, написа:

Според мен си сменете графика за разходки.Сутрин възможно най-рано примерно 6 часа,на обяд за нужди,късен следобед 4-5ч нужди,вечер дълга разходка и точно преди лягане към 23ч примерно още веднъж за нужди.По колко пъти и какво количество,също и какво го храните?Как е с водата в тези жеги пие много предполагам.
Ако е от тези кучета ''жаби'',които локат имам чувството за кеф може вечер да вдигате купата с водата.

Какви купи да вдига госпожата ? Не виждате ли докъде са я докарали ?
Решението е в редовното извеждане ,но не стоенето по два часа навън. Така навик не се създава .
И друго : уж четох ,но така и не разбрах къде живее кучето ? Веднъж го връзвате,веднъж чета,че се облекчавало навсякъде?

Виждам докъде са го докарали,затова и предложих това с вдигането на купата вечер.
Не казвам за винаги,а временно докато кучето изгради навика да стиска.
При мен помогна за едната ми НОК гледана 4год на двор на метър синджир без абсолютно никакви хигиенни навици.Пикаше и акаше когато и се приходи,въобще не беше научена да стиска.
Кучето има и лек здравословен проблем(от рода на инконтиненцията),но от режим 6 разходки в момента си е на 3 и нямам поразии и водата отдавна не я вдигам.
Както споменах по-горе нека го извеждат по-често.
:ae_085:

ПС:Също смятам е важно дали не го прехранвате?
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1162 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 10 August 2013 - 10:02 PM

Показване на мнениетоCavalier_Heki, в 10 August 2013 - 09:51 PM, написа:

Кучето живее в апартамент. Спи в коридора вечер. В спалнята не влиза. Бях решила,че на мястото, което спи няма да пишка за това го вързвах за един шкаф до леглото му, като ограничавах достъпа само до леглото и до купичката. Леглото му е около 15 см високо и принципно може да слезе на плочките за да се изпишка и да не е на леглото, но не го прави.

Един въпрос ,на който ако желаете не отговаряйте : какви са отношенията в семейството ? Как общувате с кучето ( отношение, съвместни игри , извеждания ) , остава ли само и колко ?
В момента помагам на човек,чието куче дотолкова е стресирано от микроклимата в семейството ( в т.ч. котешка неприязън) ,че горкото животно в моментите ,когато не е дома за няколко дни ,веднага се преобразява .
Дано и при вас не е така ...
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1163 Потребителят е офлайн   Cavalier_Heki Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 August 2013 - 10:58 PM

Не го прехранваме. Отношениата вкъщи са нормални,няма кавги и скандали,ако за това питате. Нямаме деца все още. Само тримата сме. разбиряме се прекрасно. Аз работя от вкъщи и Хеки не остава сам за повече от час-два. Изобщо не е стресиран. Той е толкова весело куче. Играе си, постоянно върти опашка.Като излем всички му се радват,че е толкова весел и щастлив винаги. грижите за него съм поела изцяло аз. Но Хеки обича да си играе с мъжа ми, защото аз май му досаждам с гушкането.

#1164 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 11 August 2013 - 09:54 AM

Това,за което ще пиша е в сила при всички потребители на форума : моите кучета (тези ,които живеят вътре ) излизат за физиологични нужди в 07.00 ; 12.00;16.00 ;20.00 и в редки случаи още веднъж . Освен тях в момента имам три бебока,които пък излизат още по-често , та покрай тях големите са още "по-щастливи"...
След като сте заедно постоянно съставете си график ( както и Шибуми ви каза ) и извеждайте кучето .
И още нещо ,което със сигурност пречи : не го връзвайте и не го разделяйте от вас нощем . Бъдете спокойна - то няма да ви досажда постоянно . Дори в реалния живот кучетата живеещи заедно не го правят,какво остава за тези живеещи с нас хората...
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1165 Потребителят е офлайн   Cavalier_Heki Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 August 2013 - 10:44 AM

Аз не го вързвам за да не досажда. Той не досажда. Спи си кротко. Вързвах го, защото си мислех,че на леглото си няма да пишка. Правила съм го няколко пъти просто. А в спалнята не влиза , защото много хърка и ме буди. Той и на затворена врата ме буди,но е доста по поносимо. Благодаря съветите. Снощи го изведохме преди да легнем,но нищо не свърши, но и сутринта нямаше бели. Изведох го на кратка разходка в 7 и преди малко се върнахме от разходка за игра. Ще видим какво ще стане. Другата седмица заминаваме на море и там почти по цял ден ще е навън. Дано се отрази добре на ситуацията. Благодаря отново и ще пиша какво развитие имаме.
Поздрави!

#1166 Потребителят е офлайн   Cavalier_Heki Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 August 2013 - 10:44 AM

Аз не го вързвам за да не досажда. Той не досажда. Спи си кротко. Вързвах го, защото си мислех,че на леглото си няма да пишка. Правила съм го няколко пъти просто. А в спалнята не влиза , защото много хърка и ме буди. Той и на затворена врата ме буди,но е доста по поносимо. Благодаря съветите. Снощи го изведохме преди да легнем,но нищо не свърши, но и сутринта нямаше бели. Изведох го на кратка разходка в 7 и преди малко се върнахме от разходка за игра. Ще видим какво ще стане. Другата седмица заминаваме на море и там почти по цял ден ще е навън. Дано се отрази добре на ситуацията. Благодаря отново и ще пиша какво развитие имаме.
Поздрави!

#1167 Потребителят е офлайн   georgia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 September 2013 - 05:25 PM

Здравейте! Писала съм вече в темата, но проблемите ми вместо да се решават, започнаха да се задълбочават. Та, имам две кучета, бг пинчери, майка и дъщеря. Майката е с мен малко повече от три години, а бебето се роди през май. Искам да отбележа, че с майката не съм имала почти никакви проблеми относно хигиената, бързо се научи. Сега остава бебето. Бяха двечки и другата я дадох на таткото когато станаха на 45 дни. През цялото време бебето вършеше работа където му скимнеше из апартамента, голямо чистене падна. Не пожела да го прави на постелките-памперси, само ги раздърпваше и разкъсваше, затова престанах да ги слагам. Случайно започнах да оставям вратите в апартамента отворени, за да става течение и О! Чудо! - малката започна да върши работа и в банята, самичка, без да е учена на това. По голяма нужда ходеше само там, а пишкането - и там, и на паркета в хола. Започнахме да излизаме, още от първия път се изпишка навън и вече знаеше какво се очаква от нея. Поощрявам я винаги, за да е сигурна, че ходенето по нужда навън е правилното нещо. Само че продължава да го прави и вътре, за което вече й се карам. Опитах да я извеждам по-често, но дори и на 2 часа, тя пак си пикае вътре точно преди да я изкарам. Започна да го прави и на дивана, като не говоря за препикване от радост, а направо си кляка и го прави. Яде бой веднъж, знаеше, че е виновна, но вчера го направи пак. Какъв му е проблема на това куче? Опитах всичко, което е дало резултат при майка й, а и други методи, които срещнах във форума и не става. Притеснява ме, че мъжа ми накрая ще избеснее и ще я даде на някой, макар, че той искаше да си я оставим (не, че аз не исках, но очаквах проблеми, все пак е бебе). Чакаме бебе след по-малко от два месеца и трябва да се справя с тези проблеми, не искам да си давам кучето, а ако продължава с белите, ще сме само на скандали вкъщи. Нямам възможност да пера дивани всеки ден, още повече, че идва зима. Дори да пикае на паркета, ще го преживея докато порасне още малко, просто не искам да го прави по диваните.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#1168 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 September 2013 - 05:06 PM

Показване на мнениетоgeorgia, в 16 September 2013 - 05:25 PM, написа:

Яде бой веднъж, знаеше, че е виновна, но вчера го направи пак. Какъв му е проблема на това куче?

Кучето е объркано от вашите неадекватни действия, това му е проблемът.
Например: когато я извеждате през 2 часа как така успява да се изпикае вътре преди това? Смисълът на извеждането не е да си извеждате кучето в час, който особено ви харесва, смисълът е да уцелите пикаенето, което е въпрос на малко наблюдения от ваша страна.
Друг пример: в колко стаи имате дивани? Не можете ли да спрете достъпа до дивани?

Не споменавате за какъв времеви период става дума.
И прочетете първата страница от тази тема.
Моля, не ми казвайте, че сте я чели, ако бяхте, нямаше да напишете цитираното изречение.

#1169 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 17 September 2013 - 05:24 PM

Кученцето е само на 4м имайте търпение,понякога приучаването отнема време до 5-6-7-м.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1170 Потребителят е офлайн   georgia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 September 2013 - 06:19 PM

Показване на мнениетоmil_, в 17 September 2013 - 05:06 PM, написа:

Показване на мнениетоgeorgia, в 16 September 2013 - 05:25 PM, написа:

Яде бой веднъж, знаеше, че е виновна, но вчера го направи пак. Какъв му е проблема на това куче?

Кучето е объркано от вашите неадекватни действия, това му е проблемът.
Например: когато я извеждате през 2 часа как така успява да се изпикае вътре преди това? Смисълът на извеждането не е да си извеждате кучето в час, който особено ви харесва, смисълът е да уцелите пикаенето, което е въпрос на малко наблюдения от ваша страна.
Друг пример: в колко стаи имате дивани? Не можете ли да спрете достъпа до дивани?

Не споменавате за какъв времеви период става дума.
И прочетете първата страница от тази тема.
Моля, не ми казвайте, че сте я чели, ако бяхте, нямаше да напишете цитираното изречение.

Вече съм отбелязала, че съм я чела. Както и че информацията там ми е помогнала за другото ми куче. И както вече казах, едни и същи действия са работили при едното куче, а при другото - не. И като я извеждам през два часа, със сигурност не означава, че на мен ми е удобно - споменах, че съм в напреднала бременност и ми е трудно да се навеждам, да се обувам и т.н., но го правя. Времевия период е различен, тоест може да е излизала преди час и да се изпикае вътре, а може и да не пикае цяла нощ и да си изчака разходката. Примерно тази нощ не беше правила нищо никъде, излизала е към 9 вечерта за последно и след това чак сутринта. Предната нощ беше вършила и малка и голяма работа в банята, както и малка на паркета. За мен това означава, че кучето може да стиска няколко часа, но невинаги го прави.
Мога да спра достъпа до дивани - ако я затворя в коридора. Живея в двустаен и в едната стая са ми диваните, в другата - спалнята. Не искам да я изолирам постоянно, изолирам я само когато направи беля.
Искам отново да подчертая, че знам, че е малко куче и може да има проблеми със стискането, както и че не ми е толкова голям проблем да чистя след нея. Яд ме е, че го правеше на диваните, но от деня, в който написах предния пост, не го е правила повече. Диваните бяха изпрани, сложих им памперси за всеки случай, а отгоре ги покрих с шалте.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#1171 Потребителят е офлайн   Alma_Sola Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2013 - 06:45 PM

Taка, да попитам и аз за съвети и идеи с моя казус,пък да видим какво може да се прави или дали ние не бъркаме.
Бебка дойде преди 3 дни.
Имаме оградка/кошарка, в която са храната,водата, леглото и на другия край-подлогата/пелена за тоалетна. Идеята е да не е клетка,а да си има нейно си място за храна,спане и ходене по нужди и след хранене и сън да стои там докато не се изпишка/изака и тогава я пускаме да щъка навън и да тича.
Когато е вътре,тя я ползва и всичко е ок. Горе-долу гледаме като се е изпишкала и изакала там да и дадем наградка и да я пуснем навън да си играе. Да,обаче тя понякога 10 мин след като се е изпишкала на подлогата си в кошарката пишка и извън нея,като сме я пуснали. С голямата нужда повечето пъти досега са били извън. Гледаме да не и се караме,а я връщаме в кошарката за 5-10 мин слагайки я на пелената и игнорираме скимтенето. Когато спре,пак я пускаме навън.И пак не се нацелваме и пак става беля. На всичкото отгоре тя е бигъл и тъй или иначе в повечето време ходи и души. Съответно няма никакво нехарактерно поведение преди да се изпишка,нито се върти в кръг. То това куче си ходи и си души перманентно и няма знаци по които да я разпознаем.
С 2 думи,доста често става голяяямо разминаване и не можем да го оцелим,а тя извън кошарката ли е абсурд е да влезе пак там,за да пишка или ака, влиза само да си вземе някоя играчка от там или ако и се даде храна. И затова започвам да се съмнявам в ефективността на кошарката и дали изобщо трябваше да я слагаме. И се чудя как да го корегираме това,да я махнем ли кошарката изцяло или да слагаме пелена и извън нея някъде. Понеже пък без кошарка е кошмар-всичко дъвче на пътя си и трябва да има къде да я слагаме ако излизаме от стаята за няколко минути...Някакви идеи?
Много благодаря предварително!
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#1172 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2013 - 06:50 PM

Искате кучето да си върши нуждите точно там, където спи и яде?
Помислете си пак Качена снимка

Кошарки и клетки се ползват по точно обратния начин - докато е в тях куч да НЕ пишка и ака.
И така, оставяте кучето в кошарката, щом го изкарате от нея - веднага го водите на пелената, която трябва да е някъде примерно в банята или в някой ъгъл, на достъпно за кучи място.

#1173 Потребителят е офлайн   Alma_Sola Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 November 2013 - 11:20 AM

Да,предполагах,че това е вероятност. Но факта,че кошарката е голяма ме подведе и тъй като тя и в нея си пишка и ака и до храната и леглото ме наведе на мисълта,че пелената трябва да е там.
Имам и друго питане. От другата седмица ще се наложи да я оставяме сама по 8 часа, идеята беше да е в кошарката. Знам,че тя не може да стиска толкова дълго. Да и оставяме ли пелена или е по-добре да я оставяме сама в банята например? Но при този случай времето и ще се раздели на 2 и съответно местата за тоалетна ще са 2 - едно докато ни няма в банята и друго примерно в хола,докато ни има. Как да се съчетаят най-добре обучението и за тоалетна и нащето отсъствие?
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#1174 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 November 2013 - 01:20 PM

8 часа сама в банята ...
Не бих го направила.
8 часа са твърде много, така че ще върши работата през това време.
Обучение с клетка не се препоръчва при такова дълго отсъствие, защото ще оцапа клетката и ще разруши инстикта за чистота. Кошарката ако е достатъчно голяма, става, но с едно наум.

#1175 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 November 2013 - 01:36 PM

Само не мога да разбера къде ви е бил акъла да си вземате малко кученце при условие, че нямате възможност да го обучите или като цяло да не го оставяте само за толкова дълго време..... не ви упреквам, защото нямам това право, само ще ви посъветвам да премислите наистина какво искате от това кученце... защото времето лети и не след дълго ще е на година със затвърдени психологически и поведенчески прпблеми... това ли целите? Силно се надявам при вас нещата да са под контрол... честито кученце!

#1176 Потребителят е офлайн   Alma_Sola Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 November 2013 - 02:05 PM

Показване на мнениетоmil_, в 05 November 2013 - 11:20 AM, написа:

8 часа сама в банята ...
Не бих го направила.
8 часа са твърде много, така че ще върши работата през това време.
Обучение с клетка не се препоръчва при такова дълго отсъствие, защото ще оцапа клетката и ще разруши инстикта за чистота. Кошарката ако е достатъчно голяма, става, но с едно наум.

Банята е с 2 прозореца и има слънчева светлина и за момента е единствената стая, в която няма мебели и вещи за унищожение. Другия вариант е да и се остави коридор + кухня + баня, но не знам дали
няма да и е твърде просторно с твърде големи шансове за ходене по нужда извън оказаното място.
Клетката нямаме,а кошарката е ето такава (Диаметър около 1.50м)
Качена снимка
но тя тъй или иначе ще е до време,след което кучи ще е толкова голям,че ще си я мести като ходи и ще я прескача,така че май като дневно решение не е вариант.

Показване на мнениетоjujkavn, в 05 November 2013 - 11:36 AM, написа:

Само не мога да разбера къде ви е бил акъла да си вземате малко кученце при условие, че нямате възможност да го обучите или като цяло да не го оставяте само за толкова дълго време..... не ви упреквам, защото нямам това право, само ще ви посъветвам да премислите наистина какво искате от това кученце... защото времето лети и не след дълго ще е на година със затвърдени психологически и поведенчески прпблеми... това ли целите? Силно се надявам при вас нещата да са под контрол... честито кученце!

Моите уважения :rc_036: но акъла ни беше на мястото си и след доста месеци на планиране, обмисляне, съветване и разговори със собственици, развъдчици и т.н. си взехме нашето кученце..
Тъй като имаме вече котка, взимането на пораснало куче с изграден характер и неясни чувства и настроения към котки не беше опция.
Въпреки всички планирания,четене и решения обаче,когато кученцето е факт и опознаеш неговите особености и поведение,нещата стоят по друг начин и се появяват неща за корегиране
според конкретната ситуация,при които имаш нужда да изтриеш предварителния план и да съставиш нов.
Затова и търся мнение,за да не стигаме до там да имаме куче"със затвърдени психологически и поведенчески прпблеми".
Разбира се,първите 10-ина дни от идването и сме вкъщи с нея,затова и за нас е важно да действаме навреме и да намерим най-правилното решение и стратегия,докато имаме как да го наблюдаваме и поправяме в по-голямата част от деня.
Така че ситуацията е следната: Кошарка има, да я има ли изобщо или не, при положение,че скоро няма да има как да я оставяме там през деня?През нощта кучето спи в нея по 7-8 часа и не се събужда, сутринта като се събуди досега си ходеше по нужда в пелената вътре,но горе-долу с това приключва ходенето на пелената. Още от днес сме я махнали и ще пробваме с пелена навън как реагира.
Възпитанието на вестници/пелена успешно ли е ако ги има на няколко (2) места в дома?

Като изключим този проблем и дъвченето на мебели тук-там, да всичко е под контрол, кученцето е прекрасно и щастливо, бързо възприема всичко и слушка,а това,че не плаче нощем е прекрасно! :re_037:
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#1177 Потребителят е офлайн   owl Икона

• Adopt! - Don't buy!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 05 November 2013 - 03:21 PM

8 часа самичко в баня ще изкукурига... махнете всички аксесоари стоящи по пода и го оставете поне в коридор и баня, трябва да има достатъчно пространство и неща с които да играе и гризе. За да се спася от дъвченето на мебелите (особено тези от масив, които са мега яки за дъвчене...) й позволявах да си донесе пръчка от вън, а накрая направо й оставих едно дървено трупче да си гризе и след това събирах малко стърготини :) Щом сте го обмисляли значи сте предвидили и тези неща и знаете, че от някоя и друга беля няма да се отървете :)

Ако в тези помещения сте на плочки или нещо, което може да се мокри какъв е проблемът? Дори и да направи локва извън пелените лесно ще почистите след това. 2 седмици ни отне да се научи да си върши работите върху пелената в нормални условия, изпускаше се само ако много сме се заиграли и зорът я свари неподготвена :)

User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1178 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 05 November 2013 - 03:28 PM

не само ще изкукурига, но и ще почне да вие и да лае и да се блъска да излезе. Честито на съседите. Ако не се самонарани кучето ще е цяло чудо.
Неу разбирам с кое място хората взимат решение да си вземат куче???? Нормален човек взима куче и излиза в отпуска за да може първите 3 седмици или месец като минимум да се редува с другите домашни в семейството си да не оставя кутрето самО и да му помага да се адаптира към новата среда.... 8 часа в банята. съседите с мойта лабрадорка щяха да ме изселят ако го бях направила.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#1179 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 November 2013 - 04:45 PM

Хайде пак излишни драми и голяма каша в темата.
Нормално е хората да работят по 8 часа. Доколкото виждам хората достатъчно време са си били у дома, но вече е време това да се промени.

Има няколко прости неща:
1. Кученцето трябва да си има негово си лично място. Не става мястото му да е в хола, ама като ви няма да се натирва в коридора.
2. Кученцето трябва да има място за облекчаване, което не е в леглото му. Това място да е достъпно през цялото време.
3. При положение, че ви няма 8 часа, няма как да минете без инциденти-локви, невъзможно е. Изберете място за пелената и когато сте си у вас гледайте да работите по формиране на навик за ползване на пелената.

Вземайки тези неща предвид, изберете някакъв вариант. Аз бих пробвала с кошарката, щом е достатъчно голяма. Плюс това тези кошарки се състоят от панелки и могат да се подредят по различен начин - можете да преградите един ъгъл на стаята, доста по-широк, за да може спокойно отходното място да е достъчно далеч от леглото.

#1180 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 November 2013 - 04:50 PM

Показване на мнениетоmil_, в 05 November 2013 - 03:45 PM, написа:

Плюс това тези кошарки се състоят от панелки и могат да се подредят по различен начин - можете да преградите един ъгъл на стаята, доста по-широк, за да може спокойно отходното място да е достъчно далеч от леглото.

+1

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема