Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#461 Потребителят е офлайн   flasher Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 December 2009 - 03:30 PM

такааа

Роко е на 45 дена +-
Аз се опитвам да го науча да ходи до тоалетната в банята ама срещаме малко трудности. Днес го закарах там веднага след хапване и се затворихме вътре да чакаме. в банята съм наредил едни опишкани вестници да му мирише ама той ляга на тях :(
25 минути нищо. само скимтене и драпане по вратата и най-накрая си полегна
пуснах го в коридора и той веднага клекна за пиш. взех го и обратно в банята за ново висене там и не и не
в началото един път си беше харесал банята за леговище но вече си знае мястото в коридора и само там спи
не пишка в леглото си но пишка около купичките за вода и храна и досега никога в банята. неговото пространство се състои от коридора и банята. другаде не го пускаме

как да го накарам да се изходи в банята?
поне веднъж че да има за какво да хваля

#462 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 December 2009 - 04:51 PM

Цитат(flasher @ Dec 8 2009, 01:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
такааа

Роко е на 45 дена +-
Аз се опитвам да го науча да ходи до тоалетната в банята ама срещаме малко трудности. Днес го закарах там веднага след хапване и се затворихме вътре да чакаме. в банята съм наредил едни опишкани вестници да му мирише ама той ляга на тях :(
25 минути нищо. само скимтене и драпане по вратата и най-накрая си полегна
пуснах го в коридора и той веднага клекна за пиш. взех го и обратно в банята за ново висене там и не и не
в началото един път си беше харесал банята за леговище но вече си знае мястото в коридора и само там спи
не пишка в леглото си но пишка около купичките за вода и храна и досега никога в банята. неговото пространство се състои от коридора и банята. другаде не го пускаме

как да го накарам да се изходи в банята?
поне веднъж че да има за какво да хваля

Това е все едно твоето бебе да си лежи в креватчето и да се пуска да лази само на определен килим, да речем, и ти да го учиш да ака и пишка на този килим... ud_009.gif И защо трябва да ходи в банята???? Първо, искаш много - кучето е на 45 дена и просто не може да стиска. Сега само търпеливо ходиш около него, дебнеш го и като почне да пишка или го видиш, че почне да души и се върти, като да си търси местенце да се изака - го грабваш и - на мястото, където искаш да се върши въпросната работа. Може да е почнало да пишка, но така е в началото... То още няма физическата възможност да задържа, така че в началото ще е докъдето стигне... Без никакво каране, защото ще се травмира хайванчето, ако се искат невъзможни неща от него... Доста кучета до 6-ия месец имат "инциденти"...

Прочете ли поста над твоя - на Сияна? Научило се горе-долу кучето да ака в банята, сега искат да го учат да ака навън, че да не им мирише в апартамента.... ама кучето не разбира какво искат, защото навикът е създаден... Довчера беше разрешено в банята, сега - вече не може... А кучетата са същества на навика. Аз лично не съветвам никого да учи кучето да се изхожда на едно място, после да трябва да се отменя тоя навик и да се замества с друг... При Сияна се е наложило, поради болест - ама при тебе???

Сияна, нищо друго не мога да предложа, освен пак отначало... Опитахте ли с онези подложки за пишкане и акане за кучета? Напоени са със специален препарат с особена миризма - ако кучето се научи да си върши работата на тях, постепенно се преместват бавно от банята към външната врата, и накрая - навън - та кучето постепенно сменя мястото на пишкане/акане.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#463 Потребителят е офлайн   flasher Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2009 - 05:21 PM

Наистина не те разбрах за килима. Прочел съм цялата тема включително и поста над моя...

Струва ми се че малкия позадържа. Като стояхме 25 минути в банята той не се изпишка а само скимтя и като го пуснах в коридора тогава се изпишка. Аз го хванах няколко пъти докато пишкаше ама всеки път спира и после не продължава.
Не държа чак толкова да го науча в банята но реших да пробвам и ме изуми факта че отказа да пишка в банята

Почти не му се караме все още. Основно игра макар че нещо много го мързи и по цял ден спи

#464 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 December 2009 - 08:52 PM

Цитат(flasher @ Dec 8 2009, 03:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Наистина не те разбрах за килима. Прочел съм цялата тема включително и поста над моя...

Струва ми се че малкия позадържа. Като стояхме 25 минути в банята той не се изпишка а само скимтя и като го пуснах в коридора тогава се изпишка. Аз го хванах няколко пъти докато пишкаше ама всеки път спира и после не продължава.
Не държа чак толкова да го науча в банята но реших да пробвам и ме изуми факта че отказа да пишка в банята

Почти не му се караме все още. Основно игра макар че нещо много го мързи и по цял ден спи

Явно не съм се изразила добре в аналогията за килима, извинявай. Имах предвид, че кучетата имат инстинкт да не вършат естествените си нужди в "дома си", т.е. да пазят леговището си чисто. И друго - те по са склонни в естествени условия да пишкат/акат на трева, храстче, плевел и т.н.. В един човешки дом, най-много на трева прилича килима или мокета, а най-малко - плочките в банята. Може би затова не ще в банята.

Но аз те попитах, наистина ли искаш това куче, което май ще порасне голямо, да ти пишка и ака цял живот в банята? Защото от "реших да пробвам" до проблема на Сияна - сега как да го отуча - разлика почти няма. Кучетата са животни на навика. Всеки треньор ще ти каже, че е доста трудно да се "отучи" едно куче да прави нещо така, както е свикнало. Така че, не си струва да го свикваш да пишка в банята, ако не смяташ това да е постоянната му тоалетна. Кучето няма да се научи да разбира човешки език и да пишка и ака по команда. Ще го прави там, където е научено да го прави в началото. Може със зор да се смени мястото, лично аз нямам опит (защото нашето куче го свикнахме на тревичка от съвсем малко), но по многобройните оплаквания в този форум съдя, че обикновено е много трудно. Затова хората предпочитат да го научат от самото начало да пишка и ака там, където ще го прави през целия си живот в този дом.
User's Signature

Качена снимка

#465 Потребителят е офлайн   flasher Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2009 - 10:30 PM

а дали ще е по-добре само да го насоча към банята. т.е. след като мокета прилича на тревичка да му сложа мокет или изкуствена трева в банята че да си го хареса. то иначе и в коридора пишка и ака на плочки.
леговището му е чисто и банята е най-отдалечена от там
много искам и аз още от сега да се учи да ходи навън ама е доста назад от мечтаните 3+ месеца за да има тази възможност

#466 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 December 2009 - 09:10 AM

Цитат(flasher @ Dec 8 2009, 08:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
а дали ще е по-добре само да го насоча към банята. т.е. след като мокета прилича на тревичка да му сложа мокет или изкуствена трева в банята че да си го хареса. то иначе и в коридора пишка и ака на плочки.
леговището му е чисто и банята е най-отдалечена от там
много искам и аз още от сега да се учи да ходи навън ама е доста назад от мечтаните 3+ месеца за да има тази възможност

Защо трябва да чакаш 3+ месеца, не разбрах?
User's Signature

Качена снимка

#467 Потребителят е офлайн   flasher Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 December 2009 - 09:39 AM

3+ месеца като възраст заради ваксините. иначе още 45 дена

#468 Потребителят е офлайн   pooly Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 December 2009 - 05:23 PM

Здравейте, мойто хъски е на 8 месеца и колкото да ви е странно още не може да се научи да се изхожда навън.Имаше период от време когато не се изхождаше вкъщи, а само навън, но сега не иска навън, а само вътре.Та мисълта ми е може ли пак да се научи да се изхожда навън
User's Signature

За света ти може да си един човек, но за един живот ти може да си целия свят

#469 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 18 December 2009 - 05:33 PM

Първо кажете вие как го учите да се изхожда на вън, за да можем ние да кажем къде грешите и евентуално да дадем други идеи.

#470 Потребителят е офлайн   pooly Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 09:23 PM

Еми като я изведа и почне да души някъде аз я оставам да подуши та дано се изходи, обаче това рядко се случва, а когато се изходи, й давам бисквитка и я погалвам.Но това да се изходи навън е примерно веднъж на 1-2 седмици.
User's Signature

#471 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 December 2009 - 02:51 AM

Цитат(pooly @ Dec 22 2009, 07:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Еми като я изведа и почне да души някъде аз я оставам да подуши та дано се изходи, обаче това рядко се случва, а когато се изходи, й давам бисквитка и я погалвам.Но това да се изходи навън е примерно веднъж на 1-2 седмици.

Честно да ти кажа, с обучение по въпроса веднъж на 1-2 седмици, и човек трудно ще се научи... Мисълта ми е, че е необходимо да провокираш ситуациите и да постоянстваш. Сигурно познаваш кога на кучето му се пишка, и особено, му се ходи по голяма нужда. Дебнеш - и като почне да се върти и да се наглася - я грабваш - и вънка. Като свърши работата където трябва - бурни радости - а не само погалване. Много радостен глас, много енергично я хвалиш и награждаваш. Като не успее - с нисък глас се караш, но не много. Т.е. това, което се прави с малко куче.

Има ли някакъв друг проблем кучето? Сега се върнах да прочета - тя в началото се е изхождала навън, защо сега е отказала? Някакъв страх от нещо, или друга причина?
User's Signature

Качена снимка

#472 Потребителят е офлайн   pooly Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 December 2009 - 08:09 PM

Цитат(Мил@ @ Dec 23 2009, 02:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Честно да ти кажа, с обучение по въпроса веднъж на 1-2 седмици, и човек трудно ще се научи... Мисълта ми е, че е необходимо да провокираш ситуациите и да постоянстваш. Сигурно познаваш кога на кучето му се пишка, и особено, му се ходи по голяма нужда. Дебнеш - и като почне да се върти и да се наглася - я грабваш - и вънка. Като свърши работата където трябва - бурни радости - а не само погалване. Много радостен глас, много енергично я хвалиш и награждаваш. Като не успее - с нисък глас се караш, но не много. Т.е. това, което се прави с малко куче.

Има ли някакъв друг проблем кучето? Сега се върнах да прочета - тя в началото се е изхождала навън, защо сега е отказала? Някакъв страх от нещо, или друга причина?

Еми не знам, ето така изведнъж спря, но ето примерно днеска се изходи по голяма и малка нужда, значи знае, че се ходи навън обаче сигурно й харесва повече вътре, и аз не знам.
User's Signature

#473 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 December 2009 - 09:56 PM

Най-вероятно не извеждаш кучето достатъчно често и не в подходящия момент - веднага след сън и след ядене.
User's Signature

Качена снимка

#474 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 December 2009 - 05:01 AM

Цитат(pooly @ Dec 23 2009, 06:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Мил@ @ Dec 23 2009, 02:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Еми не знам, ето така изведнъж спря, но ето примерно днеска се изходи по голяма и малка нужда, значи знае, че се ходи навън обаче сигурно й харесва повече вътре, и аз не знам.

Виж сега... Тук въпросът е как да се научи кучето да се изхожда където НА ЧОВЕКА му харесва. Възможно е при твоето куче да не е усвоено, че е забранено да се изхожда вкъщи и ТРЯБВА да се изхожда навън. При кучетата се изграждат йерархични отношения - има водач на глутницата, който решава всичко, и членове на глутницата, които се подчиняват. Ако ти, човекът, си водач на вашата семейна глутница, и кучето е следовник, с постоянство в сигналите, които му подаваш, не би трябвало да е проблем да се научи къде е разрешено да се изхожда - и къде - не. Може би по някаква причина кучето е установило, че няма страшно, ако се изхожда вкъщи - защо да се зори сега? А чоже и водач на вашата семейна глутница, т.е. в този случай няма да се опитва да спазва правилата, които ти налагаш. Няма как да разберем без повече информация точно каква е причината, а твоите отговори са повече от оскъдни... Ако само наблюдаваш какво се случва, просто няма нито една причина нещо да се промени.

User's Signature

Качена снимка

#475 Потребителят е офлайн   pooly Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 December 2009 - 01:42 PM

Цитат(Nickey @ Dec 23 2009, 09:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Най-вероятно не извеждаш кучето достатъчно често и не в подходящия момент - веднага след сън и след ядене.

Аз пък знам, че куче не се извежда веднага след като яде, защото може да повърне
User's Signature

#476 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 December 2009 - 10:00 PM

Цитат(pooly @ Dec 24 2009, 11:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Nickey @ Dec 23 2009, 09:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Аз пък знам, че куче не се извежда веднага след като яде, защото може да повърне

Кучетата, както и хората, като се наядат - полягват, за да храносмелят. Но малките кученца често пишкат и акат почти веднага след хранене. Затова се наблюдава кучето. Ако легне - няма нужда да се ръчка и да му се разваля рахата. Като започне да се върти неспокойно и да души наоколо, значи трябва да се изведе - особено ако се върти в кръг- това е знак, че се наглася да прави голямата работа ab_041.gif
User's Signature

Качена снимка

#477 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 26 December 2009 - 12:57 AM

Дам, ама почне ли вече да се върти в кръг, обикновено нямаш време тепърва да се обуваш и да го изведеш.
В случая става дума за малко куче, и то за такова, което очевидно НЯМА изградени хигиенни навици.
А те се изграждат така- след храна или сън - навън!
Да бъдете навън не означава кучето да търчи и вилнее, за да бъде опасно за стомаха му.
Няма начин да научите кучето, ако не спавате простото правило "Извеждане много чесно, най-вече след храна и сън".

Това означава най-общо казано:
Сутрин гледате да се събудите преди него, буквално изхвърчате навън (миене на зъби и т.н. - после).
Час-два след разходката - хранене, след което веднага навън.
По обяд- пак навън.
В зависимост от това колко пъти се храни на ден, за възрастта предполагам три пъти- пак по същия начин.
... Преди лягане в посл. момент пак навън.

Излизанията не е нужно да бъдат дълги, но ако спазвате този режим упорито пон 1 седмица, ще видите резлутат веднага!

Отделно - не се прибирате докато поне не пишне. След вършене на работата - бурно "бравоооо" и наградка!
User's Signature

Качена снимка

#478 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 December 2009 - 03:04 AM

Цитат(Nickey @ Dec 25 2009, 10:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Дам, ама почне ли вече да се върти в кръг, обикновено нямаш време тепърва да се обуваш и да го изведеш.
В случая става дума за малко куче, и то за такова, което очевидно НЯМА изградени хигиенни навици.
А те се изграждат така- след храна или сън - навън!
Да бъдете навън не означава кучето да търчи и вилнее, за да бъде опасно за стомаха му.
Няма начин да научите кучето, ако не спавате простото правило "Извеждане много чесно, най-вече след храна и сън".

Това означава най-общо казано:
Сутрин гледате да се събудите преди него, буквално изхвърчате навън (миене на зъби и т.н. - после).
Час-два след разходката - хранене, след което веднага навън.
По обяд- пак навън.
В зависимост от това колко пъти се храни на ден, за възрастта предполагам три пъти- пак по същия начин.
... Преди лягане в посл. момент пак навън.

Излизанията не е нужно да бъдат дълги, но ако спазвате този режим упорито пон 1 седмица, ще видите резлутат веднага!

Отделно - не се прибирате докато поне не пишне. След вършене на работата - бурно "бравоооо" и наградка!

Абе мен ако питаш, кучетата на 8 месеца вече могат да стискат повечко, не е съвсем бебе кучето... По мое мнение трябва кучето да бъде научено, че НЕ БИВА да пишка когато и където си иска, а само там, където стопанинът дава - и когато дава. Иначе с другото съм съгласна.

Сега си спомням, че въпреки, че си имаме команда за пишкане (пиш) - казвахме я дОКАТО кучето пишкаше отначало, после - когато искаме да пишка - отначало, като го изведем навън, той хукваше да тича и да играе с други кучета, да мъкне пръчки, да иска топка и т.н. и забравя за пишкането. Понеже най-обича да търчи след топка - почвам да хвърлям топката (което му раздвижва мускулите на корема и почва да му се пишка и ака повече), и след второто-третото хвърляне, ако не е спрял сам да свърши нещо - казвам командата - и докато не го видя да пишне, не хвърлям топката отново. Така знае, че като кажа пиш - трябва да направи пиш, и веднага след това ще има хвърлена топка.

За съжаление, нямаме специална думичка за акането, та там разчитаме на природата ab_041.gif
User's Signature

Качена снимка

#479 Потребителят е офлайн   Пълна_къща Икона

Публикувано: 28 December 2009 - 02:05 PM

Здравейте,
изчетох всичко, пробвах и с добро и с лошо - резултат (положителен) няма. Кучката ми е на 1 година и пишка и ака вкъщи. Ако случайно забравя вратата на хола отворена пишка и върху спалнята ми. Дайте, моля ви, идея - как да я науча да върши всичко само навън. Извеждаме я сутрин и вечер, непосредствено след хранене. Дори да я изведа наобяд - а тя винаги пишка, като е навън, до вечерта пак се е напишкала. Преди седмица сложих килимите - преди, ако пропускаше през нощта да свърши беля, то сега всяка!!! нощ пишка върху килима. Вече не знам какво да я правя ...

#480 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 December 2009 - 09:29 PM

Цитат(Пълна_къща @ Dec 28 2009, 12:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте,
изчетох всичко, пробвах и с добро и с лошо - резултат (положителен) няма. Кучката ми е на 1 година и пишка и ака вкъщи. Ако случайно забравя вратата на хола отворена пишка и върху спалнята ми. Дайте, моля ви, идея - как да я науча да върши всичко само навън. Извеждаме я сутрин и вечер, непосредствено след хранене. Дори да я изведа наобяд - а тя винаги пишка, като е навън, до вечерта пак се е напишкала. Преди седмица сложих килимите - преди, ако пропускаше през нощта да свърши беля, то сега всяка!!! нощ пишка върху килима. Вече не знам какво да я правя ...

Ако кучето няма някакво заболяване, има поне две възможности (може и повече, дори) - или кучката да не може да стиска по 12 часа (вижда ми се много вероятно, ти можеш ли да стискаш по толкова???) и/или да не е научена успешно, че искате да пишка само навън.

Значи, моето куче е на година и 6 месеца, но никога не сме го оставяли само с 2 разходки за пишкане на денонощие. Може да има две дълги разходки, но има и други разходки за пишкане, защото той е доста енергичен, пие доста водичка и му се пишка по-често - казва си много ясно - става неспокоен, идва, мушка си лапата под ръката ми или просто гледа настоятелно мъжа ми, прави няколко крачки към него и пак се дърпа към вратата - както прави дете, което му се пишка.

Вечерта, точно преди да си легнем ние, хората, го извеждаме него да пишка. Като станем сутринта, първата ни работа е да го изведем него поне да се изпишка, ако няма време за повече. Така през нощта няма изненади. Правил е беля, когато е имал разстройство и не е успявал да се сдържи.

Понякога кучетата могат да стискат повече (не знам за 12 часа, обаче, никога не съм пробвала!), но не знаят, че могат. Затова се почва отначало - както при бебетата - същите методики - извежда се начесто, когато му се допишка - по поведението се следи. Като свърши работата навън - бурни радости и награди, ако направи беля вкъщи и се хване на местопрестъплението - му се караш. Ако закъснееш дори и с няколко минути - няма смисъл от това.

User's Signature

Качена снимка

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема