Dog.bg Форуми : Ротвайлер(стара тема)

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (141 Страници) +
  • « Първа
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Ротвайлер(стара тема)

#541 Потребителят е офлайн   blondy Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 September 2006 - 09:16 PM

ами аз се сжурзах с едно такожа у4или6тено ми казаха да се обадя пак като стане на 7, 8 месеца 4е е о6те мн малко.това пражилно ли 6те е или
или веднага да го зажеда за6тото же4е не се издуржа d) жсе пак мерси за савета 1super 1super super best dribble

#542 Потребителят е офлайн   blondy Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 September 2006 - 09:06 AM

няма проблеми но аз се сжурзах с едно такова у4или6те и ми казаха да я доведа 4ак като стане на 7, 8 месеца последно какво да правя СЕГА ИЛИ ПОСЛЕ. а и 6е мойе ли да ме ориантирате горе долу в цената на у4или6тата предварително в благодаря r) super best

#543 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2006 - 07:52 AM

7-8 месеца е много късно да започваш да обучаваш кучето си.Започва се веднага след като си го вземеш.Прочети темите във "Възпитание,обучение,етология"- от там човек може да се научи на много неща и съответно да научи кучето си.Моят съвет е да започнеш веднага!!!!!!!!

#544 Потребителят е офлайн   Elha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2006 - 10:28 AM

Цитат

няма проблеми но аз се сжурзах с едно такова у4или6те и ми казаха да я доведа 4ак като стане на 7, 8 месеца последно какво да правя СЕГА ИЛИ ПОСЛЕ. а и 6е мойе ли да ме ориантирате горе долу в цената на у4или6тата предварително в благодаря r) super best

Ако наистина имаш желание, може и сам/сама да се справиш с възпитанието на кученцето си. Безумие е да разчиташ, че водейки го определен период на училище ще стане чудо и после всичко ще върви по мед и масло. Истината според мен е, че ротваилера е с много специфичен характер и всеки стопанин трябва да намери подход към палето си. Всеки стопанин и всяко куче си имат индивидуални характери, всеки от нас живее в различни условия - жилище, заетост с работа/училище, други хора с които съжителстваме и т.н. Предостатъчно е да се поровиш в интернет и да прочетеш какво пише за ротваилерите. Затова тези форуми са безценни, виждаш много и различни мнения. От тук нататък всеки сам преценява какво може да използва в своя случаи. Това, че ще дадеш МНООООООГО пари за училище на кучето няма да те направи по-добър и по-подготвен стопанин.Огледай се, наистина ли ако имаш толкова пари е най-добре да ги вложиш в "кучешко училище" или има куп други по-приоритетни неща. Забелязах, че в България царува заблудата, че колкото повече пари даваш за домашния си любимец, толкова по-добър стопанин си. Ако и ти мислиш така, действаи - вземи си торбичката с парите и палето и отиваи на "кучешко училище". А ако си средно интелигентен, грамотен, неосвидетелстван гражданин - просто прочети какво пише за ротваилерите и направи от своето диво кутре, поносимо за съжителстване същество. Желая ти успех. oleeee

#545 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 08 September 2006 - 10:35 AM

Elha, не съм много съгласен с вас. Става дума, че дори и да четеш и да знаеш, има много ситуации, при които опитния инструктор може да помогне. Нека да не забравяме, че в случея на училището се ходи от двамата - и от човека, и от кучето. Учат се и двамата. Това е най добрия вариант според мен - казвам лично мнение. Не става дума за даване на пари - има много варианти за човек, желаещ да обучава своето куче. Ако наистина има желание, разбира се ... но само с четене и самоубочение е трудно, много по лесно е и за човека, и за кучето, когато са насочвани от по опитен инструктор.

#546 Потребителят е офлайн   Elha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2006 - 01:54 PM

Цитат

Elha, не съм много съгласен с вас. Става дума, че дори и да четеш и да знаеш, има много ситуации, при които опитния инструктор може да помогне. Нека да не забравяме, че в случея на училището се ходи от двамата - и от човека, и от кучето. Учат се и двамата. Това е най добрия вариант според мен - казвам лично мнение. Не става дума за даване на пари - има много варианти за човек, желаещ да обучава своето куче. Ако наистина има желание, разбира се ... но само с четене и самоубочение е трудно, много по лесно е и за човека, и за кучето, когато са насочвани от по опитен инструктор.

Разбира се, че оптималния вариант е с инструктор. Лудост е да се заблуждаваме, че взимайки си куче ще успеем сами да натрупаме опит и да възпитаме любимеца си за няколкото месеца в които кучето формира характера си. Но и не съм съгласна да се мародерстват по този извратен начин хората. Не е човешко да се възползваш от силната любов на хората към домашните им любимци. Оспорете ме ако мислите, че учителя на кучета и стопаните им трябва да е доста по-скъп от една добра детегледачка. Или от тримесечен курс по език, или ....... Уважавам много труда на обучаващите кучета, дори не мога да си представя каква самодисциплина трябва да има човек за да се справи с четириногите ни приятели. На драго сърце бих се допитала до тези опитни специалисти, ако ми се даде възможност. В никакъв случай не твърдя,че те трябва да развиват благотворителна дейност и да консултират безплатно всеки. Но ще е по-удачно ако не са толкова меркантилни и примерно има консултации, които да се заплащат отделно. В смисъл за всяка консултация по конкретен проблем, засягащ мен и кучето ми да си плащам. Но защо трябва да ми се натрапва пакет услуги, които намирам за неудачни. Аз нямам куче от развъдник, аз не искам кучето ми да прави кълбо напред и назад, и да пляска с уши. Аз имам прекрасно (според мен), ротваилерче с белег на задното си краче. Обичам го безрезервно, не защото гледам на него като на трофей за показ, а защото той е член на семейството ми. Естествено имаме проблеми с възпитанието му, който един специалист би разрешил професионално, но до момента не съм открила място (или човек) където мога да отида и да се консултирам срещу съответното заплащане разбира се. Навсякъде държат да се изкара пълен курс на обучение. Ще ви бъда много благодарна ако ми посочите такова място. r)

#547 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 September 2006 - 02:04 PM

Elha - Клуб за Спортна дресура Сириус ! Всяка събота и неделя се събират зад Музея Земята и хората. Курса на етолог Румена Кънева - ако ви интересува, ще намеря телефона, но при нея са ходили доста хора от форума и са доволни. Зная, че има и клуб за спортна дресура на ротвайлери, но не зная къде точно се събират, ще питам и там. Мисля, че и на трите места няма меркантилни хора - познавам всички и зная, че те правят нещата с много любов към кучето и уважение към собственика. За повече можете да попитате в Възпитание, обучение, етология - mil_ също води сбирки, на които всички се учим и се опитваме да си помагаме и да бъдем полезни и на нас, и на кучетата ни.

#548 Потребителят е офлайн   Elha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2006 - 03:07 PM

Цитат

Elha - Клуб за Спортна дресура Сириус ! Всяка събота и неделя се събират зад Музея Земята и хората. Курса на етолог Румена Кънева - ако ви интересува, ще намеря телефона, но при нея са ходили доста хора от форума и са доволни. Зная, че има и клуб за спортна дресура на ротвайлери, но не зная къде точно се събират, ще питам и там. Мисля, че и на трите места няма меркантилни хора - познавам всички и зная, че те правят нещата с много любов към кучето и уважение към собственика. За повече можете да попитате в Възпитание, обучение, етология - mil_ също води сбирки, на които всички се учим и се опитваме да си помагаме и да бъдем полезни и на нас, и на кучетата ни.

Благодаря за информацията. Ще отида този уикенд зад "Земята и хората". Дано само не вали. Ще съм ви благодарна ако няма да ви затрудни много да ми дадете и телефон на г-жа/г-ца Кънева, защото има детаили от възпитанието на кучето, които не са изчистени и за които очевидно е необходим друг подход. Благодаря още веднъж за вниманието! Надявам се този уикенд да имам причина да променя критичното си отношение по въпроса. b)

#549 Потребителят е офлайн   Manqka Икона

Публикувано: 13 September 2006 - 06:48 AM

Здравейте на всички....снощи цяла вечер сам чел от първата до последната тема...Аз от скоро(2-3месеца) искам много,много,много,ама наистина много да си взема ротвайлерче....ако някои зн от каде или има малки...УМОЛЯВАМ ВИ пишете ми....10х предварително... angelpik

Прикачени файлове

#550 Потребителят е офлайн   Elha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2006 - 08:37 AM

Цитат

Здравейте на всички....снощи цяла вечер сам чел от първата до последната тема...Аз от скоро(2-3месеца) искам много,много,много,ама наистина много да си взема ротвайлерче....ако някои зн от каде или има малки...УМОЛЯВАМ ВИ пишете ми....10х предварително... angelpik

Ако искаш ротваилерче с родословие за изложби и т.н. се обърни към клубовете, които развъждат тази порода. Там цените са цифромания, но ако смяташ да го водиш по изложби нямаш друга алтернатива. А ако искаш просто да имаш вкъщи приятел от най-хубавата според мен порода, без да се занимаваш с изложения и т.н. потърси обяви във всички саитове за домашни любимци и във вестниците за безплатни обяви. Цените са горе долу 150 лв. за женско и 200-250 лв. за мъжко кученце. Аз намерих моя "звяр" в саит за домашни любимци. Сега ставам рано; не мога да се мотая след работа защото знам, че ме чака за разходка; давам не малко пари на месец за храна, калций и други консумативи, но не мога да си представя живота без него. Сякаш апартамента оживя (наистина "оживя", защото неговите зъбки рушат прогресивно всичко). Желая ти успех в търсенето! bravoS

#551 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 September 2006 - 10:27 AM

Elha, родословието е гаранция за произход. Не е гаранция за качество, в смисъл, че то не гарантира, че кучето дори и да отиде на киноложки изложби, ще вземе отлична оценка. Но в клуба работят и развъждат кучета по програма, съобразена с изискванията на породата - тестове за социализация, изследвания. Така че ако си търсите ротвайлар, правилното място е развъдник за ротвайлери.

#552 Потребителят е офлайн   Manqka Икона

Публикувано: 13 September 2006 - 10:46 AM

Благодаря Ви много,но аз искам просто приятел за вкъщи и не само....Няма да ходя на излойби...не 4е не е хубаво,ама нямам как.Аз живея в Смолян и ще ми иджа доста дале4ко за изложби,пък и мен ми трябва за приятел просто(аз сум сигурен,че ако си взема то ще ми стане дори повече и от приятел)Да съгласен съм,че наистина това е най-хубавата порода(поне за мен)!много ама наистина много искам да си взема такова прелестно и здраво създание!ако някои ми каже някви саитове за дом. любимци,където има обяви ще съм мн благодарен!10х worthy

#553 Потребителят е офлайн   Elha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2006 - 02:10 PM

Цитат

Благодаря Ви много,но аз искам просто приятел за вкъщи и не само....Няма да ходя на излойби...не 4е не е хубаво,ама нямам как.Аз живея в Смолян и ще ми иджа доста дале4ко за изложби,пък и мен ми трябва за приятел просто(аз сум сигурен,че ако си взема то ще ми стане дори повече и от приятел)Да съгласен съм,че наистина това е най-хубавата порода(поне за мен)!много ама наистина много искам да си взема такова прелестно и здраво създание!ако някои ми каже някви саитове за дом. любимци,където има обяви ще съм мн благодарен!10х worthy

Manqka, напиши в google "ротвайлер цена" или "ротвайлер продава" или други подобни ключови думи и ще ти излязат много сайтове. Не знам до колко е застъпена породата в Смолян. Вероятно ще ти се наложи да отидеш до Пловдив примерно. Аз като търсех ми излизаха обяви главно за София. Не се отказвай, дори да не стане веднага, щом желаеш толкова силно да си имаш ротвайлер не спирай да търсиш и ще успееш. Може и ти самия да си пуснеш обяви, че искаш да си купиш ротвайлерче. Дано мечтата ти се сбъдне скоро! super best

#554 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 September 2006 - 03:48 PM

А сега де .. с други думи, това не е съвсем вярно. Развъдници има и в Пловдив, и в София. Всъщност рискуваш да направиш голяма грешка. Не зная защо битува мнението, че с родословие са "скъпи" и не са домашни любимци. Напротив - именно кучета с родословие са прекрасните домашли любимци. На изложбите и при работа в клуба, при спортна дресура се отстраняват агресивни кучета или с лабилна психика, лесно раздразнителни. Отделно ако си направите труда да прочетете сайта на клуба, ще видите и че има и програма за социализация за кучетата и куче, което не я е издържало, не би трябвало да има възможност да запложда. С други думи - риска по случайни обяви в интеренет да попаднете на куче, което може да порасне агресивно, трудно контролируемо е много по голям, отколкото ако се ориентирате към куче от развъдник. Не е скъпо, защото явно вас ви интересува цена - повярвайте, кучета от развъдници струват толкова, колкото ще се опитат да ви продадат и другите. Допълнително можете да вземета кученцето в съсобственост, предполагам че ще ви предоставят и договор, което ви гарантира че ако кучето има каквито и да е здравни проблеми, ще има кой да ви помогне. А и ... въпрос на избор - ако ви интересува породата ротвайлер, дали ще сте съгласни да ви дадат куче от женска, която ражда на всеки шест месеца и е като ферма за малки ? Въпроса на избор. Просто избирате приятел за цял живот. Направете всичко възможно, за да вземете правилния избор - за вас, за кучето, за породата.

#555 Потребителят е офлайн   blondy Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 September 2006 - 05:38 PM

Елха
много мило отно6ение има6 кум хората .Зна4и по принцип нямам 4анти4ка с пари която да си нося.Това ми е първото ку4е в живота и понеже до се га не сум се сблусквала с този проблем/дисциплината на ку4ето/ се притиснявам дали ще мога да се справя сама с проблема както ти знае6 в книжките и в форомите пи6е 4е тои не е малък,когато ги ПРО4ЕТОХ го разбрах !!!!!!!!!!!!!!!!! Тъи 4е спокоино не сум от тези хора но сум готова да дам тези пари за да мога да йивея в мир с ку4ето си!!!!!!!!!! Като естествено не о4аквам вси4ко да стане от самосебе си спокоино и аз полагам усилия.Та ако не6то др те интересува пи6и НО НЕ СЕ КАРАИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#556 Потребителят е офлайн   Poohi Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 10:20 AM

Цитат

А сега де .. с други думи, това не е съвсем вярно. Развъдници има и в Пловдив, и в София. Всъщност рискуваш да направиш голяма грешка. Не зная защо битува мнението, че с родословие са "скъпи" и не са домашни любимци. Напротив - именно кучета с родословие са прекрасните домашли любимци. На изложбите и при работа в клуба, при спортна дресура се отстраняват агресивни кучета или с лабилна психика, лесно раздразнителни. Отделно ако си направите труда да прочетете сайта на клуба, ще видите и че има и програма за социализация за кучетата и куче, което не я е издържало, не би трябвало да има възможност да запложда. С други думи - риска по случайни обяви в интеренет да попаднете на куче, което може да порасне агресивно, трудно контролируемо е много по голям, отколкото ако се ориентирате към куче от развъдник. Не е скъпо, защото явно вас ви интересува цена - повярвайте, кучета от развъдници струват толкова, колкото ще се опитат да ви продадат и другите. Допълнително можете да вземета кученцето в съсобственост, предполагам че ще ви предоставят и договор, което ви гарантира че ако кучето има каквито и да е здравни проблеми, ще има кой да ви помогне. А и ... въпрос на избор - ако ви интересува породата ротвайлер, дали ще сте съгласни да ви дадат куче от женска, която ражда на всеки шест месеца и е като ферма за малки ? Въпроса на избор. Просто избирате приятел за цял живот. Направете всичко възможно, за да вземете правилния избор - за вас, за кучето, за породата.

Здравейте на всички! Много отдавна не бях влизала във форума, но редовно чета какво става.
По повод изказаното по-горе мнение бих искала да споделя, че не виждам логика в това което казва дог.бг. Какво излиза? Че всички кучета от развъдници са хрисими и послушни като агънца? Знам, че в развъдниците се полагат големи усилия за производството на качествени кучета с всички необходими външни белези на породата и съответно възпитание. Далеч не омаловажавам труда на тези хора, но според мен характера на едно куче до голяма степен зависи от отношението към него. С няколко думи, какъвто си го направиш, такъв ще стане! Ако го отглеждаш с много любов, грижи и необходимото му внимание вероятността да излезе агресивен звяр е по-малка, нали? Независимо от това дали е отгледан в развъдник или в домашни условия.
Интересно ми е обаче какво ли става с така наречените негодни кучета от развъдниците? Тези, които нямат необходимите външни белези или пък подходящият характер (агресивни или с лабилна психика). Защото не всички кутрета от едно класно кучило са според изискванията. Нали така? r)

#557 Потребителят е офлайн   Elha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 11:03 AM

Цитат

Елха
много мило отно6ение има6 кум хората .Зна4и по принцип нямам 4анти4ка с пари която да си нося.Това ми е първото ку4е в живота и понеже до се га не сум се сблусквала с този проблем/дисциплината на ку4ето/ се притиснявам дали ще мога да се справя сама с проблема както ти знае6 в книжките и в форомите пи6е 4е тои не е малък,когато ги ПРО4ЕТОХ го разбрах !!!!!!!!!!!!!!!!! Тъи 4е спокоино не сум от тези хора но сум готова да дам тези пари за да мога да йивея в мир с ку4ето си!!!!!!!!!! Като естествено не о4аквам вси4ко да стане от самосебе си спокоино и аз полагам усилия.Та ако не6то др те интересува пи6и НО НЕ СЕ КАРАИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

blondy,
извинявам се за агресивното ми отношение по въпроса. Не съм искала мнението ми да те обиди по някакъв начин. Единствената ми цел беше ....... Всъщност мисля, че това е изгубена кауза. Просто не прецених обстоятелствата. Ясно е че за да се потдържа този чудесен форум "някой" плаща. А излизайки с такова становище, аз очевидно разгонвам клиентелата. Обещавам повече да не критикувам развъдниците и клубовете за обучение. Все пак и аз ще съм потерпевша ако "някой" реши, че вече не иска да инвестира в този сайт. Ще си позволя само една последна отметка към dog.bg и повече никога няма да се отнеса с недоверие към развъдниците и клубовете за обучение в този форум. Желая ти много щастливи мигове с малкото зверче! 1super

#558 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 11:16 AM

Цитат

По повод изказаното по-горе мнение бих искала да споделя, че не виждам логика в това което казва дог.бг. Какво излиза? Че всички кучета от развъдници са хрисими и послушни като агънца? Знам, че в развъдниците се полагат големи усилия за производството на качествени кучета с всички необходими външни белези на породата и съответно възпитание. Далеч не омаловажавам труда на тези хора, но според мен характера на едно куче до голяма степен зависи от отношението към него. С няколко думи, какъвто си го направиш, такъв ще стане! Ако го отглеждаш с много любов, грижи и необходимото му внимание вероятността да излезе агресивен звяр е по-малка, нали? Независимо от това дали е отгледан в развъдник или в домашни условия.
Интересно ми е обаче какво ли става с така наречените негодни кучета от развъдниците? Тези, които нямат необходимите външни белези или пък подходящият характер (агресивни или с лабилна психика). Защото не всички кутрета от едно класно кучило са според изискванията. Нали така?  r)

Логиката е много проста- ВСИКИ клубни (родословни) Ротвайлери минават на изпит за развъдна госност.На този изпит се гледат както екстериора на кучето така и дали то е спокойно,неагресивно,дружелюбо.Ако кучето е агресивно,то НЕ СЕ допуска за развъждане в клуба и ако стопаните му все пак решат да го заплодят извън клуба,бебетата ще са без родословие.А нали знаете,че в повечето случай както при хората така и при кучетата,каквито родителите такива и децата.И после елате да ми покажете как се справяте с агресивен Ротвайлер!!!Защото много искам да се науча и аз.Да ,в семейството ще е душичка,но надали ще можете навън да се разхождате спокойно и да го пускате от повод.
Да не споменавам и за интериора- вие все пак харесвате породата Ротвайлер,нали,а не някаква табуретка,с остра муцуна или нещо подобно,на което всеки ще си дава порода на каквато му заприлича.Имаме един такъв Ротвайлер пред блока и със сигурност много си го обичат,но аз разбрах каква "порода" е едва след като ми казаха worthy
Изводите вие си правете.Дано съм ви помогнала малко:)

#559 Потребителят е офлайн   Elha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 11:36 AM

Цитат

dog.bg,
както вече обещах малко по-горе това е последното ми критично мнение по въпроса. А от тук нататък от мен ще лъха само позитивно отношение (каквото отношение лъха от кученцета от развъдник). Като всеки който има средно образование и аз съм учила по биология - раздела по генетика, че не е установена връзка между гените на родителите и гените на детето по отношение на характера му. Ако дете на убиец и проститутка (примерно) се отгледа от семейство, където майката и бащата са представители на средностатистическата класа то това дете ще развие качества, характер и потенциал присъщи на средностатистическата класа. Тук се изключват всички наследствени болести разбира се. Тоест няма връзка между агресивните родители и агресивните палета. НЕ МОЖЕ да се обобщи характера на цялото котило. Всяко едно от кученцата ще прояви индивидуално отношение към света. НЕ МОЖЕ да отречете, че куче с родословие, от социализирани родители и т.н. ако се възпитава по подходящ начин няма да стане куче-убиец, което ще скача на всичко което се движи и ще го дави докато не спре да мърда. Мисля, че кучетата са като децата, развиват се такива каквито ги възпитаме. Ако се окаже, че не можем сами да си възпитаваме кучетата, то тогава какво остава за децата. Значи майките могат сами да възпитават децата си, но ако решат да си вземат куче ще са некъдърни да го възпитат. Помислете как сте отгледани Вие. Вероятно сте родени по времето когато нямаше детегледачки, а е помагала някоя баба, роднините и близките. В случая с кучетата това са другите стопани на кучета, литературата по въпроса и i-net разбира се. Не всички съвети са практични и приложими, но нали все пак всеки има глава на раменете си...!
Както обещах вече няма да пиша нищо по темата. Ще се включвам по други въпроси, и с удоволствие ще следя форума защото въпреки различията по тази тема, мисля че форума е чудесен и много полезен за всички собственици на кучета. r)

#560 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 11:43 AM

Да,така е,възпитанието е много важно но основната разлика между възпитание на дете и на куче е,че детето не може да те нападне и изпояде!!!А точно това се случва при агресивни кучета,над които няма ЗДРАВ контрол.А Ротвайлера не е пинчер,изисква се много твърдост,повярвай ми.Не като при дете.

• (141 Страници) +
  • « Първа
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни