Публикувано: 04 August 2007 - 11:08 AM
Съгласявам се, че 14 наистина е много, и едва ли някой желае толкова много, но повярвай ми, някой от най-добрите развъдчици на различни породи, които аз знам, биха били доста недоволни от бройката 5-6. Понякога когато си доста известен, а имаш не повече 3-4 кучила годишно (а понякога 1-2), е естествено да се търси бройката 8-10. Пак казвам не съм сигурен дали за ротовете това е в сила, но за много други породи мога да дам и примери ако трябва. Това че ще се налага допълнително хранене на малките, обикновено не е пречка доколкото съм забелязъл. А това, кое е добре и кое не, всеки сам решава за себе си. Ако имаш достатъчно добра и едра женска, която може да износи нормално 8-10 кучета, а ти имаш пазар за двойно повече, защо да искаш 4-5? А и все пак при големите развъдчици и цената е голяма и се получава така, че който е готов да даде 1000 Евро за куче, той автоматично е гарантирал на поне 80%, че ще бъде добър стопанин. И така за да се издържа финансово на това ниво обикновено се гонят и добри продажби. А кое е по-хубаво да имаш 2 женски, които ще ти дадат 20 кучета, или да имаш 4 за да родят 20, раждайки ги по 5. Това са двойно повече грижи.
Не казвам, че аз бих искал да имам кучка, която да ми роди 10-12, поради самия факт, че тук в България наистина няма да им намеря добри стопани.
А за това дали добрите развъдчици работят по поръчка - мисля че повечето работят дори и с капаро.