Жалба срещу собственик на агресивно куче-процедура?
Публикувано: 23 March 2009 - 07:47 PM
Joey, в Mar 23 2009, 07:06 PM, написа:

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 23 March 2009 - 07:56 PM
Joey, в Mar 23 2009, 07:52 PM, написа:

п.п. До кого са жалбите?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 23 March 2009 - 08:06 PM
Joey, в Mar 21 2009, 12:14 PM, написа:
Средноазиатец на балкона ????
Публикувано: 23 March 2009 - 08:16 PM
Малко сте лаконичен в поста си и не става ясно какво сте направили точно. Всички жалби се подават в писмен вид и се завеждат с входящ номер и дата на подаване. Хубаво сте започнали, но доведете нещата докрай. Ако можете да намерите и още жалбоподатели, ще е още по-добре. Но не се отказвайте. ДЕЙСТВАЙТЕ!!!
За нашият случай още нямам ясен отговор, тъй като срока от пуснатите жалби още не е изтекъл, но отговорно мога да заявя, че е предприето някакво действие, тъй като от дни не се шляе домашното куче без стопанин. Всъщност не съм го виждала изобщо и се опасявам оная да не го е натирила някъде.
Да споделя и че при жалбата ни в общината, еколога е казал, че ще информира и Екоминистерството за това. Много присърце е взел проблема.

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 23 March 2009 - 08:33 PM
dmm, в Mar 23 2009, 06:16 PM, написа:
Малко сте лаконичен в поста си и не става ясно какво сте направили точно. Всички жалби се подават в писмен вид и се завеждат с входящ номер и дата на подаване. Хубаво сте започнали, но доведете нещата докрай. Ако можете да намерите и още жалбоподатели, ще е още по-добре. Но не се отказвайтел ДЕЙСТВАЙТЕ!!!
За нашият случай още нямам ясен отговор, тъй като срока от пуснатите жалби още не е изтекъл, но отговорно мога да заявя, че е предприето някакво действие, тъй като от дни не се шляе домашното куче без стопанин. Всъщност не съм го виждала изобщо и се опасявам оная да не го е натирила някъде.
Да споделя и че при жалбата ни в общината, еколога е казал, че ще информира и Екоминистерството за това. Много присърце е взел проблема.
Май ще трябва да ми обясните подробно как точно трябва да стане. Значи писмено писахме само в МВР в РМВС ни питаха дали сме подали в МВР и да чакаме да ни дадат от там отговор а при еколога пак така нищо не сме попълвали. На всякъде трябва да попълня жалба в писмен вид така ли ?
Публикувано: 23 March 2009 - 08:54 PM
Joey, в Mar 23 2009, 08:33 PM, написа:
МВР, РМВС и общината са три отделни институции, но и трите са за такива сигнали. Пускайте жалби и до трите. Успех!
П.п. Току що съседката ми донесе писмо с отговор от МВР-то.
Жалко, че при проблем, който човек сам създава, бяга от отговорност, като захвърля нещо, което носи сърце и душа. Толкова и го е обичала!
Съжалявам, че съмненията ми се потвърдиха. Дано поне му е осигурила по-скопосан живот от този, който тя му даваше.

Публикувано: 23 March 2009 - 09:17 PM
И дано кучето наистина живее нормално.

Публикувано: 23 March 2009 - 10:12 PM
bushkata, в Mar 23 2009, 09:17 PM, написа:
И дано кучето наистина живее нормално.
Да, историята има хепи енд! Дано наистина това, направено от стопанката си ЗЛО КУЧЕ, изкара живота си някъде по-щастливо. То не е виновно, че е попаднало в ръцете на неподходящия човек.
Това е смисълът от жалбите - хората, отглеждащи домашни любимци да влязат в час, че освен своите човешки нужди, трябва да се съобразяват с нуждите на любимеца си, за което ТЕ трябва да носят отговорност, както и към обикалящата им ги среда - да спазват нужните норми и поведение, както на околните, така и на любимеца си!

Публикувано: 24 March 2009 - 04:51 PM
В блока съседен на моя живее померан,който е извеждан системно без повод.Налита и хапе доста сериозно(имам скъсан ботуш за доказателство),но все още нямам рани,но ужулвания от зъби-сума ти.Никога не съм имала проблем с едрите породи,но това чудо си е за уплах.Приближава се тихомълком и клъц.Вярно че не може нищо сериозно да ти направи,но хапе точно отзад на крака,под кокалчетата.Лошото е че не напада само мен(айде аз не съм му симпатична),а всеки,който мине около него.Говорих със собственика и тя ми отвъра че то си играело.Прекратих разговора-с такива хора няма смисъл да се разправяме.Като отидох при полицията и разказах за какво искам да подам жалба,дежурния прихна да се смее и каза,че мога да го ритна и т'ва е.Ако било по-едро куче ок,ама померан...хахах!
Четох в една стара тема,че било добре да се разделят породите на опасни и не-опасни.А померана какъв ще е?Щото за мен пита и рота са мили кучета,в сравнение с тоя 13 см-ов хищник.

Няма нищо по-важно от засмените детски очи и четириног верен другар!
Публикувано: 23 April 2009 - 11:45 AM
В жалбата включих трима свидетели с имена, адреси, телефони и информацията, която всеки от тях е в състояние да потвърди. Обикалянето по институциите ми отне три часа с предварително планиран маршрут, съобразен с работното им време, но си струваше.
10 работни дни след подаването на жалбата вече имаше първите резултати :
*** Получих първия официален отговор от съответната община с уверението, че:
1.Собственикът на кучето е получил предписание да спазва Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община и ако не го направи ще му бъде потърсена административно-наказателна отговорност.
2.Кучето вече е регистрирано в общината (понеже изисках в жалбата да се провери и това).
*** Получих лично информация от РПУ на МВР за резултата от тяхната проверка издали са протокол на собственика със задължение да спазва Наредба № 39 за условията за отглеждане на животни компаньони, съобразени с техните физически и поведенчески особености. Въпреки това изисках и официален писмен отговор от РПУ на МВР и обещах да ги информирам, ако собственикът на кучето не спазва Наредба №39.
*** Днес получих информация по телефона и от РВМС - направили са проверка и са издали официално предписание за спазване на съществуващите закони и наредби и са предупредили стопанинът за последствията, ако не ги изпълнява. Очаквам скоро и официалния отговор с писмо. В резултат кучето вече има нашийник и повод цели 5 години след като се е родило, че и намордник за разкош. Имаме договорка, ако не се изпълняват предписанията да информирам РВМС отново, за да започнат с наказанията.
Анализ на работата на институциите:
1. Липсва комуникация между РПУ на МВР и общината РПУ на МВР са извикали лицето, което беше вписано в жалбата само като вероятен собственик (и семейството му), без да се постараят да вземат информация от общината регистрирано ли е кучето и кой точно е собственик (в конкретния случай се оказа друг член от семейството).
2. Инспекторът от РПУ-МВР не възприе сериозно проблема и показа отношение в стил: Не ме занимавай с глупости. Държа се нервно и неуважително, понеже съм му загубила времето с незначителен проблем. Беше повярвал на вероятния собственик на кучето, че не знае за описаните случаи и че въпросното куче не е агресивно. Казах на инспектора за извършената паралелна проверка от общината, установила като собственик на кучето друг член от семейството, но той заяви че не го интересува и си бил свършил работата като е извикал лицето написано от мен в жалбата. Според инспектора, не е станало кой знае какво след като няма нападнати хора ?! Казах, че знам за случай с нападнат човек от същото куче (за съжаление нападнатият отказа да ми бъде свидетел, щото не му се занимавало и не ще да го търсят и т.н.)
3. Съществува комуникация между РВМС и съответната община.
4. Министерство на земеделието и храните и НВМС прехвърлят такива жалби към РВМС, въпреки това трябва и до тях да се адресират жалбите.
5.Никой от работещите по случая не се е обаждал (поне засега) на свидетелите посочени от мен.
Така, че системата макар и не перфектно все пак работи, но тъй като служителите не са ясновидци, трябва да ги информираме писмено по установения ред за проблемите си, да изискваме информация кой конкретно ще работи по нашите въпроси и да се интересуваме текущо как върви работата по жалбите ни.
Благодаря на Nickey за помощта при обмислянето и оформянето на жалбата. Разбрахме се, че тя ще изготви примерни жалби за различните случаи и ще ги публикува за удобство и тук при първа възможност.
Публикувано: 23 April 2009 - 12:20 PM
rodegunda, в Apr 23 2009, 12:57 PM, написа:
Извинете за офф, но когато такива постове ще станат повече от ония: "направете някой нещо, ама да не съм аз" промените ще се усетят.
Още веднъж БРАВО и благодаря за подробното описание.

Присъединявам се

Публикувано: 23 April 2009 - 01:52 PM
Моля да ми помогнете да подобрим информацията там! Ще се радвам да получа вашите мнения и предложения за още информация!
Страницата с информация е тази: http://park4pets.com...urce.php?id=235
Вижте в общия изглед на Ресурси как излизат: http://park4pets.com/resources.php
А ето тук можете да видите и първата примерна Жалба, която е срещу стопанин на агресивно куче: http://park4pets.com...urce.php?id=236
За последната благодаря сърдечно на Maggi, която ме провокира да успея да намеря повече време за това и заедно я направихме!

Следващата, по която работя е за неспазване на изискванията за отглеждане на животни в зоомагазини. Тя ще бъде по-различна от юли месец натам, с влизането в сила на новоприетата Наредба № 41 за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни
PS Иска ми се да отворим нова тема за примерните жалби, но пък в тази има много информация за хора, вече минали по този път... моля мод да прецени!
Публикувано: 23 April 2009 - 04:08 PM

Пожелавам ни много хора да се възползват от тази и следващи примерни жалби, в следствие на което в близко бъдеще лека-полека тези да станат ненужни.