Цитат(dog.bg)
И ми е болно, защото хора, които гледат тази порода, просто си мълчат и не реагират, дори когато става дума за куче, което много добре познават и познават и неговите наследници. Това ме учуди, просто ... наистина в един момент омразата засенчва реалния поглед и всичко, което е вярно или не вярно, се тиражира и превръща в клюка, само и само да бъде засенчено и обидено "семейството", както го наричате.
Има една поговорка - като плюеш, не си мисли че вали дъжд. В случая е същото, защото тук има и хора, които имат куче от същото куче и доколкото зная и съм виждал кучето, то си няма никакви проблеми. А съм виждал и не един от наследниците на Дон по ринговете - да имаш куче от това куче е гордост и хората си ги показват.
Dog, никога няма гаранция какво носи всяко куче в генотипа си. Ние виждаме само фенотип, по външният вид се оценяват всички кучета. Но гените, които носи едно куче се виждат в поколението му. Особено коварните рецесивни гени могат да се крият поколения наред. Ок, Арис е крипторх. Арис е дете на Брета и Хадес. Това значи, че и Брета и Хадес носят рецесивен ген за крипторхизъм. Т.е. Брета и Харес повече не трябва да се заплождат. Но това може да се види едва след като връзката е осъществена, никой не е ясновидец, за да знае предварително. Това, че Хадес примерно носи рецесивен ген за крипторхизъм, не означава автоматично че братята му носят същият ген, или че баща им носи гена. Възможно е или само майката или само бащата да пренасят гена напред с поколенията си.
Цитирам пример - в кучило от Дон се ражда кученце триколор (кученцето е брат на Imperial Jesse James - едно невероятно мъжко куче). Това означава, че и Дон и майката на това кучило носят в себе си рецесивен ген за триколор. И какво от това? Просто тези кученца, съчетали 2-та рецесивни гена остават пет клас и се изключват от развъдните програми. И това спомага за изчезване на рецесивният ген в бъдеще и изчистване на генофонда на породата.
Не е проблем, когато в дадено кучило се появи триколор, крипторх, чисто бяло бебе или бебе без някой зъб. При наличие на такъв проблем, просто връзката не се повтаря. Бебетата стават пет-клас и не се развъждат. Толкова е лесно. И така ще останат само желаните фенотипни и генотипни белези на породата.
И Афродита, като дъщеря на Дон вероятно носи ген я на триколор, я на крипторх, я на нещо друго, но какво от това? Кучето има невероятен фенотип и невероятен енергичен характер и аз се гордея с нея.
Цитат(roughdog
)
Никъде не казвам, че не е важно кучето да има доказателство за произхода си- на хартиен носител.
В последно време все по-често виждам да споменаваш родословията. Ок, кучето ти няма родословие, но ти знаеш произхода му. Защо ти е хартия? Веднага сядам на Фотошопа и ще ти направя най-красивото родословие, и ще бъде по-реално и истинско дори от родословието на моята Афродита с нереалната дата на раждане.
Родословията, документите на хартия не запазват породите...запазва ги морала. Така, че да не ти пука, че кучето ти няма неиздадено родословие, то върши работа само за ходенето по "панаирите на суетата" (изложбите). ;)