Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#361 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 July 2006 - 07:42 AM

Моите уважения г-н Атанасов,но въпросите ми са продиктувани от чисто любопитство и нямат за цел да уронят престижа Ви r)

Да приемем хипотетично ,че имаме две кучета от едно кучило .Кучетата от малки са разделени .Едното отива в стадото,а другото е обучено за боец.След две години (примерно)същите две кучета се срещат с вълк . Нека да изключим стадото като фактор . Въпроса ми е чисто технически.

Как би могло куче което е отрасло през тези две години сред "вакли агънца" да е физически и психически по добре подготвено за този сблъсък от куче ,което е прекарало същия този период във физическа подготовка и постоянни битки?
User's Signature

Твой приятел вечен ,весел Патиланчо!

#362 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 08:46 AM

Цитат

Моите уважения г-н Атанасов,но въпросите ми са продиктувани от чисто любопитство и нямат за цел да уронят престижа Ви r)

Да приемем хипотетично ,че имаме две кучета от едно кучило .Кучетата от малки са разделени .Едното отива в стадото,а другото е обучено за боец.След две години (примерно)същите две кучета се срещат с вълк . Нека да изключим стадото като фактор . Въпроса ми е чисто технически.

Как би могло куче което е отрасло през тези две години сред "вакли агънца" да е физически и психически по добре подготвено за този сблъсък от куче ,което е прекарало същия този период във физическа подготовка и постоянни битки?

Въпросът Ви сам по себе си поражда поредица от други въпроси.

1. Тези кучета потомци ли са на кучета пазачи, доказали се като такива това е генетичната страна на въпроса.
2. Тези кучета, които се отглеждат сред вакли агънца излизат ли на паша със стадото, живеят ли в среда, където хищниците са естествено явление това е средовата страна въпроса.

По този начин се включва старата класическа максима генотип-среда. Едното без другото е невъзможно.

Следващият момент от Вашето питане:

1. В кученцата, отглеждани сред стадото (тук вече изключвам ироничното вакли агънца), развит ли е инстинкта за териториална принадлежност или т.н. «собственичество». Приемат ли те животните като нещо «свое» или просто има елемент на търпимост и те живеят с тях.

Някъде във форума писах за боя между кучета, обучени да се бият с кучета и боя между кучета, които ежедневно изясняват помежду си своя йерархически статус било за храна, било за разгонена женска или просто да се докаже доминантност на едното над другото. Спомнете си за споменатите от мене «заключващи» и «отключващи» механизми, които имат за цел да съхранят вида или да елеминират противника, но в определении ситуации и най-често при патологични състояния.

Кучето, което се бие с други кучета се бие, за да убива. Да убива същество от собствения си биологичен вид. Това е патология. Това е несъвместимо нито с природните закони, нито със здравата, нормална психика на животното.

Кучето, което пази стадата има предназначението да пази, да предупреждава и да прогонва. То влиза в схватка само при назряла необходимост и невъзможност да се разреши конфликта без съприкосновение между него и представителя на другия биологически вид.

Не можем да говорим за кучета пазачи и техниката на тяхната работа, ако не познаваме поведението на кучетата, ако не диференцираме норма от патология.

Дано съм бил разбран.

Николай Атанасов
http://www.cynology.info
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#363 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 11:24 AM

Цитат

Не можем да говорим за кучета пазачи и техниката на тяхната работа, ако не познаваме поведението на кучетата, ако не диференцираме норма от патология.

r) Далеч съм от мисълта че съм "познавач" на поведението на кучета ,но съм безкрайно благодарен за търпението и вниманието което ми отделяте.

А сега да мина на отговорите 1super

Да ,нека да приемем ,че въпросните кучета са потомци на кучета пазачи, доказали се като такива .
Относно едното куче -ДА то се отглежда сред вакли агънца излиза на паша със стадото, живее в среда, където хищниците са естествено явление . НО дали то е имало контакт с такива ? Колко често едно пастиркси куче има контакт с такива животни (да речем в БГ)?

Нека да приемем ,че същото това куче което е отглеждано сред стадото , е с развит инстинкт за териториална принадлежност или т.н. собственичество и приема животните като нещо свое. Предполагам че това ще повлияе на мотивацията на кучето .

НО срещу него г-н Атанасов имаме едно същество което ,както Вие сам казахте "Кучето, което се бие с други кучета се бие, за да убива. Да убива същество от собствения си биологичен вид" т.е. куче убиец
ДА съгласен съм че това куче надали ще е полезно на стадото,напротив по -скоро то би било по опасно и от самия вълк.
Но въпроса ми е "Кое от тези две кучета има по-голям процент на вероятност да се справи с вълк , това което се е било цял живот или това което е отрасло сред стадо и се е било в най добрия случай за изясняване на своя йерархически статус ?"

Само да добавя ,че аз също съм против "боя с кучета" и съм съгласен с Вас ,че това е патология . Но мисля че ако се намери компромисен вариант м/у двете крайности а мисля ,че точно такъв (дано не бъркам) беше предложил и другия участник petko под формата на test ,то самите кучета биха дали по добър резултат при защита на стадото. Тоест за да не бъда разбран погрешно ,от което много се притеснявам ,предполагам че въпросния "тест" представлява някаква форма на обучение не по -различна от тази ,която преминават кучетата тренирани за задържане.

Предварително благодаря за търпението r)
User's Signature

#364 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 12:36 PM

Здравейте г-н Вълев,

Трябва отново да се върна на моменти от стари мои писания, за да стигнем до някаква яснота по въпроса.

Нека отново да си спомним как се бият кучетата помежду си (имам предвид кучешките битки в рингове). Вижте отново снимката, която съм помествал няколко пъти. Там зададох въпроса си в кой случай може да се види куче в подобна схватка с вълк. Ще Ви кажа в никой. Също така някъде бях посочил, че техниката на бой между куче и хищник е различна според хищниците от отделните биологически видове. Няма да се впускам в подробности, ще отбележа само два момента. Мечката, например, приема боя. Тя е готова да се обърне срещу кучето и да се Бие. Вълкът не приема боя. Вълкът се стреми да избяга. При невъзможност за спасение чрез бягство, той е готов за схватка, но и тогава тя не е по начин, по който се реализира схватката между две биещи се кучета (обучени и използвани за бой между кучета). Обяснението ми е доста елементарно в случая, но би трябвало да се впусна в големи детайли, за които времето не ми позволява.

Нека си представим едно куче, обучено да се бие с кучета, изведено от пита (трапа) или оградения ринг. Същото това куче да бъде поставено в естественото местообитаване на вълците. Нека сега си представим, че отнякъде се появява глутница (пък ако щете и сам вълк). Е, развийте Вие по-нататък мисълта ми как ще реагира това куче. В последното, написано от мене посочих една много съществена биологическа зависимост, сведена до закон в развъждането. Това е зависимостта «генотип-среда». Никога, абсолютно никога едното не трябва да се изключва от другото.

Колкото до тестовете. И за това писах и снимки помествах. И констатации предоставих. Нито един тест, не може да прогнозира това, което ще се случи в реална обстановка. Теста може да даде насока доколко кучето има готовност да се бие с хищника, но не може да бъде критерий, че ще победи.

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#365 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 12:54 PM

Ще си позволя да се намеся в темата, защото упорито ми се струва, че се пренебрегват няколко важни елемента.
ПЪРВО: "чобанските" кучета НЕ СЕ БИЯТ така, както, да речем, питовете. Типично "чобанските" схватки са по-скоро борба за доминантност и ПРАВИЛАТА на боя са различни. Целта на чобана е да победи другото куче като го СЛОМИ ДУХОМ и то се предаде, а не да го убие. Има наистина много материали, писани по темата за традиционните борби на средноазиати и там почти винаги се набляга на това (когато пише познавач, естествено). Естествено, в хода на доказването кучетата си причиняват наранявания, тъй като и двете животни-участници са доминантни, но и подходът на тези породи в "традиционната" им битка, и правилата, и изходът от борбата са КОРЕННО-РАЗЛИЧНИ от тези при бойните породи кучета.
Разбира се, чобанът може да бъде обучен да се бие до смърт и по "евро-американските" методи; или при схватка с бойна порода да убие противника си, който не подава правилните сигнали и не се пречупва, но като цяло ТРАДИЦИОННИТЕ схватки са по-скоро борба на воля (най-точно казано).
ВТОРО, за разлика от бойните породи, чобанските кучета са ДОМИНАНТНИ по идея. Все едно дали в стадото сред събратята си по работа или в дома на човека. Един добър и сладък пит ще си остане добър и сладък; бубестото мечесто кавказче или средноазиатче с израстването си ще се пробва да стане лидер. На тях им е... писано да бъдат такива чрез отбор: в работна среда сред аборигенните кучета са били запазвани и са оцелявали само най-силните и най-борбените духом. Пуснато в среда с други животни, чобанското куче задължително ще ги пребори и ще се мъчи да стане водач на тази глутница, в която живее. Друг е въпросът дали темпераментът му е подходящ за това (има диктатори-терористи и добри водачи на глутници). ТОВА, КОЕТО СЕ ТЪРСИ по принцип е силен лидерски инстинкт, съчетан със способност да управлява подчинените кучета.
За примерче: преди години гледах една прелестна като характер кучка БОК: Карана. В един момент тя управляваше с невероятно умение група от 7-8 кучета от няколко породи; включително една кавказка овчарка. Управляваше ги ТАКА ДОБРЕ, че когато кавказката тероризираше останалите и им взимаше лакомствата, Карана я прогонваше и РАЗПРЕДЕЛЯШЕ благата между членовете на глутницата си. Никой не я е учил на това - то й е вродено. Пак за пример: една от старите ми кавказки, Боляра, решително се наложи над всички останали в групата (разни породи), но се наложи да бъде изведена и отделена, тъй като се налагаше чрез систематично "пребиване" на останалите кучета. Карана става за шеф, Боляра - не.
ТРЕТО, различните кучета, работещи със стадото, имат различна функция - има "алармаджии", чиято задача е да усетят врага (вълка) и да предупредят, но няма да отидат да се бият с него; има "пазачи", чиято задача е да охраняват плътно стадото и които няма да тръгнат след вълка; има и "борци", които отиват и прогонват хищника. Всяко животно изпълнява точно определена според темперамента и произхода си функция.
С ДРУГИ ДУМИ, "тестът за характер" - битката на САО в Туркмения примерно - цели да извади на бял свят съчетанието от доминантност и физическа пригодност за РЪКОВОДСТВО НА ГЛУТНИЦАТА и съответно - за заемането на позиция на "борец". За сравнение: селските пехливани и римските гладиатори. Борбата на пехливаните е съвсем насериозно, но те "доказват" силата си и упоритостта си; гладиаторите са се биели до смърт. Шампионите на традиционните борби са СПОКОЙНИ И УРАВНОВЕСЕНИ кучета, често РАБОТНИ - т.е. ходят с овцете!!! Те не изпадат в истерия като видят друго куче, няма да убият противника, а само ще го победят... ТОВА действително е предпоставка за успешна работа в стадото и последица от нея.
Друг е въпросът, разбира се, че с годините и традиционните битки са се комерсиализирали, но забележете какво се оценява: кучето да не изскимти, да не подвие опашка, да не отстъпи и т.н. Това няма общо с традиционния от европейска гледна точка бой, където двете кучета свирепо се нападат и хапят, докато не бъдат разделени. Поне по идея от традиционната "средноазиатска" битка едното куче просто показва подчинение и нападението на другото спира.
СЪВСЕМ друг въпрос е пряката "работа" с вълк. Тук г-н Атанасов е прав: "боецът" на стадото НЕ ВЛИЗА в битка с вълка, а го ПРОГОНВА. За което се иска именно смелост, доминантност и самоувереност. АКО и КОГАТО кучето влезе в единоборство с вълка, то има два пътя: вълкът да отстъпи и да избяга (да демонстрира слабост на духа, тъй да се каже), както се случва по-често, или да бъде рязко и внезапно победен с подходящ захват (храс, чупим му гръбнака или врата и край). При продължителна схватка ДОРИ между 70 кг. САО и 70-80 кг. вълк, вълкът вероятно ще излезе победител... Но пък в случай, че вълкът е достатъчно самоуверен и нагъл да нападне кучето, вместо да бяга, в стадото ИМА ОЩЕ КУЧЕТА и те ще влязат в битката на страната на шефа си, т.е. на кучето-боец.
Такива ми ти работи...
От която гледна точка тестът за характер - нападателност към други кучета и бой с тях - НЕ Е показател за работни качества на даденото куче, а по-скоро за голям психически проблем b) Да, "вълкодавът" трябва да може да победи друго куче, за да има куража и физиката да се изправи срещу истински вълк. Но не злобата му към други кучета показва пригодност.
По този повод, спомням си една весела случка: младият кавказец Вахан за първи път видя теле. Първият му порив бе да отиде да пребори това по-голямо от него непознато животно. Не истерично-злобно, с лай, лиги и изкокорчени очи, както би се държал (примерно) обучен за бой пит и не така злостно, както виждаме да се държат БОК по изложбите например, а напрегнат, заинтересуван, самоуверен, напърчен. Искаше да отиде да се бие с телето, ЗАЩОТО такава е природата му - тя го подканва да "пребори" всичко, което представлява потенциална заплаха. Същият Вахан веднъж се би и с петела b) Показателно, в края на схватката го бе затиснал с лапа в "подчинена поза" и освен един счупен пръст, на пилето нищо му нямаше. ТОВА е търсеният дух и подход у чобанските породи - или поне аз така го разбирам от това, което съм чела, видяла, на което съм била свидетел.
В този смисъл (връщайки се на темата) и като отговор на въпроса на valev: кучето НЕ БИ реагирало така, ако съперникът му беше вълк. Вълкът е ПЛЯЧКА, не ПРОТИВНИК в единоборство. Реално погледнато, АКО кучето го приема като противник, а не като враг и плячка, то е загубено; поради което обученото за БОЙ куче (традиционно-европейско-америански бой имам предвид) ще падне жертва толкова бързо, че няма да знае какво го е сполетяло.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#366 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 01:04 PM

r) Малко съм объркан ,доколкото си я спомням ,а след толкова гледане на въпросната снимка трудно бих е забравил ,независимо че става дума за мен b) Та на нея ако не се лъжа са показани две кучета порода кангал ,при това работещи 24/7 . Значи все пак тези кучета имат и друга -специална "хватка " ,"стойка" (признавам че не знам правилната дума)при среща с вълк ,чакал или друг хищник.
Или за по-лесно нека обърна словореда как едно работещо куче от порода по изборсе бие с вълк , как се бие за йерархически статус и как би се било същото това куче ако е обучено да се бие с кучета?

УПСССС oleeee Е vabank изпревари me victoryVVV
User's Signature

#367 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 01:12 PM

Цитат

r) Малко съм объркан ,доколкото си я спомням ,а след толкова гледане на въпросната снимка трудно бих е забравил ,независимо че става дума за мен b) Та на нея ако не се лъжа са показани две кучета порода кангал ,при това работещи 24/7 . Значи все пак тези кучета имат и друга -специална "хватка " ,"стойка" (признавам че не знам правилната дума)при среща с вълк ,чакал или друг хищник.
Или за по-лесно нека обърна словореда как едно работещо куче от порода по изборсе бие с вълк , как се бие за йерархически статус и как би се било същото това куче ако е обучено да се бие с кучета?

Кучетата от въпросната снимка са Алабай, но по подобен начин се бият всички кучета пазачи помежду си.

Поместеното от Вабанк е много точно и нямам какво да добавя може би с някои малко доразяснения, но за съжаление работата ми не е само да стоя във форума, така че поне до 17 часа повече не мога да продължа с коментари.
User's Signature

Качена снимка

#368 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 01:13 PM

На снимката са САО.
За йерархия кучето (опростявам) хапе по гушата и се мъчи да събори противника и да му "счупи куража". Забележи на снимката как двете кучета са се изправили и "прегърнали" и как и двете се опитват да захапят отстрани и отдолу чувствителната шия. Идеята е след няколко сборвания по-слабото физически и духом да се предаде и да демонстрира подчинение, било като легне и се разкрие, било с други жестове - смъкната опашка и сведена глава и т.н. За йерархия основната цел е да се окажеш отгоре, противникът - под теб (това е и причината кучетата да са на задни крака и да "танцуват" едно с друго).
За убиване на вълк хватката е "отгоре" с цел да бъде счупен гръбнакът (както и срещу всяка друга плячка), а целта на задачата - да хванеш здраво гърба и да го схрускаш, като при това разкриваш минимум от своите чувствителни места (кумчо-вълчо няма да седи да чака да го хапят, а и той бясно ще трака с ченето).
При бой европейско-американски стил целта е да скъсаш гушата на противника или да го омаломощиш от рани и кръвозагуба и боят няма да спре, защото другото куче е демонстрирало подчинение.
Туй то разликите.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#369 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 01:27 PM

Цитат

На снимката са САО.
За йерархия кучето (опростявам) хапе по гушата и се мъчи да събори противника и да му "счупи куража". Забележи на снимката как двете кучета са се изправили и "прегърнали" и как и двете се опитват да захапят отстрани и отдолу чувствителната шия. Идеята е след няколко сборвания по-слабото физически и духом да се предаде и да демонстрира подчинение,

Хей, Вие "разлаяхте кучетата" и сега не ми давате да изляза от форума (тук бих сложил иконка).

Искам само нещо да допълня. Често при кучета пазачи, които се бият подобно на алабаите от снимката, битката завършва много спокойно и някакси естествено. Когато едното от кучетата се измори "до смърт" то просто спира да се бие. Другото го пуска, а победеното се оттегля. И така без кръв, без разкъсвания битката спира.

Споменах, мисля вчера за една книга свързана с боевете между различни породи и типове кучета.

Там имаше една битка илюстрирана изцяло със снимков материал. Мисля, че кучетата бяха кавказци, но в момента не мога да видя. Книгата е в домашната ми библиотека. Та в един момент кучетата просто се разделиха едно от друго и победеното си влезе в къщичката. Победителя не го преследваше, не лаеше, не демонстрираше повече никаква агресивност. Личеше от снимките, че е много изморен и се виждаше как се оттегля от "бойното поле".
User's Signature

Качена снимка

#370 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 01:39 PM

Още един въпрос тип "Вълев" може ли? r)

Ако се стигне до битка между доминантното куче (водач) и вълк, и ако вълка победи кучето ,тогава как реагират другите (подчинените) кучета? Биха ли приели вълка като водач?Биха ли се отдръпнали от битката?
User's Signature

#371 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 04:54 PM

Цитат

Биха ли приели вълка като водач?Биха ли се отдръпнали от битката?

Мисля, че в този форум разисквах въпроса за глутницата. Не, кучетата няма да приемат вълка победител за свой водач първо, защото няма глутници изградени от животни, които са от различни биологически видове и второ, структурата на кучешката група (от кучета, които живеят и работят заедно) и различна от структурата на вълчата глутница.
User's Signature

Качена снимка

#372 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 05:10 PM

С риск да бъда отново критикуван, че превръщам форума във фотогалерия, си позволявам да поместя една снимка от тазгодишния фестивал на породата Кангал.

Това ще бъде единствената снимка, няма да натоварвам форума с други.

Тарзан и Панцер - кучета пазачи, работещи със стада.

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#373 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2006 - 08:14 PM

В един друг форум разисквахме темата за така наречената "Канистерапия". Там обсъждахме други породи. Тези снимки получих преди не повече от 5 минути и искам да ги споделя с посетителите на "Кучета, пазачи на стадата". Кучетата са Кангал, собственост на Ян Дунер от САЩ. Имат защитен сертификат като кучета по програмата "Канистерапия".

Качена снимка

Качена снимка

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#374 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 July 2006 - 07:27 AM

Цитат

Не, кучетата няма да приемат вълка победител за свой водач първо, защото няма глутници изградени от животни, които са от различни биологически видове и второ, структурата на кучешката група (от кучета, които живеят и работят заедно) и различна от структурата на вълчата глутница.

Рискувам да бъда публично порицан за невежеството си ,Но предпочитам да си попитам b)
- След като водача на стадото е победен да речем от водача на глутницата ,и изхождайки от факта ,че при победа -победеното куче напуска "бойното поле"от тук може ли да съдим ,че има опасност за стадото ??

п.п. Предварително се извинявам ако отговора на въпроса ми го има някъде из темата а аз съм го пропуснал случайно r)
User's Signature

#375 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 July 2006 - 08:31 AM

Цитат

Цитат

Не, кучетата няма да приемат вълка победител за свой водач първо, защото няма глутници изградени от животни, които са от различни биологически видове и второ, структурата на кучешката група (от кучета, които живеят и работят заедно) и различна от структурата на вълчата глутница.

Рискувам да бъда публично порицан за невежеството си ,Но предпочитам да си попитам b)
- След като водача на стадото е победен да речем от водача на глутницата ,и изхождайки от факта ,че при победа -победеното куче напуска "бойното поле"от тук може ли да съдим ,че има опасност за стадото ??

п.п. Предварително се извинявам ако отговора на въпроса ми го има някъде из темата а аз съм го пропуснал случайно r)

Опасност за стадото винаги има, независимо дали водачът куче или водачът вълк ще бъдат пебедени.

Ако водачът куче бъде победен, останалите кучета ще продължат да отбраняват стадото.

Не напразно казах "глутница вълци" и "група кучета". Има разлика между глутница и група, но и в двата случая - независимо кой от водачите (в случая, не много подходяща дума) ще бъде победен, нито вълците ще отстъпят нито кучетата. Разбира се, ако не се появят други странични причини, за промяна на ситуацията.

Трудно ми е да се впускам в коментари. В движение съм и не стоя постоянно пред компютъра си.
User's Signature

Качена снимка

#376 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 July 2006 - 08:03 PM

Тибетски мастиф, сниман в Тибет от Кан Юолак.

Снимката изпратена от Илкер Онлу.

Качена снимка

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#377 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 09:36 AM

r) Здравейте г-н Атанасов ,реших да ви припомня за едно ваше обещание ,което не е лично към мен ,но ме заинтригува силно.Става дума за това"Кои породи спадат към групата на кучетатат пазачи и кои към пастирските?" и бих искал да попитам .Какво е съотношението добитък -кучета ? Препоръчителна комбинация от кучета пазачи-пастирски? Метода на работа на двата вида кучета? oleeee Май имам и още много въпроси ,но нека да е едно по едно r)

С уважение Вълев 1super
User's Signature

#378 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 09:47 AM

Цитат

r) Здравейте г-н Атанасов ,реших да ви припомня за едно ваше обещание ,което не е лично към мен ,но ме заинтригува силно.Става дума за това"Кои породи спадат към групата на кучетатат пазачи и кои към пастирските?" и бих искал да попитам .Какво е съотношението добитък -кучета ? Препоръчителна комбинация от кучета пазачи-пастирски? Метода на работа на двата вида кучета?  oleeee Май имам и още много въпроси ,но нека да е едно по едно r)

С уважение Вълев 1super

Здравейте г-н Вълев,

За съжаление в момента нямам възможност и време да се впускам в подробни разяснения.

Пастирски са всички породи кучета, които помагат в пашата на овцете - завръщат, подкарват, издирват и т.н. Това са породи със западноевропейски произход, олекотен тип, предимно произхождащи от Canis familiaris matris Optimae (т.н. "бронзово куче" или куче, живяло през бронзовата ера). Кучетата пазачи са предимно с азиатски произход и частично с европейски, но също придошли от Азия.

Те са лишени от инстинкта да пасат. Селекцията при тях е водена на база способностите им да охраняват и задачата е да пазят животните.

Между двете групи има съществени различия в скоростта на протичане на нервните процеси, типа нервна система, различни поведенчески характеристики, различен начин на протичане на поредица от физиологични процеси, разлика в екстериор и конституция.

За сега толкова.

Поздрави,

Николай Атанасов

P. S. При желание и интерес от ваша страна може да прочетете това:
http://www.cynology.info/ds/05.htm
User's Signature

Качена снимка

#379 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 11:54 AM

Цитат

На снимката са САО.
За йерархия кучето (опростявам) хапе по гушата и се мъчи да събори противника и да му "счупи куража". Забележи на снимката как двете кучета са се изправили и "прегърнали" и как и двете се опитват да захапят отстрани и отдолу чувствителната шия. Идеята е след няколко сборвания по-слабото физически и духом да се предаде и да демонстрира подчинение, било като легне и се разкрие, било с други жестове - смъкната опашка и сведена глава и т.н. За йерархия основната цел е да се окажеш отгоре, противникът - под теб (това е и причината кучетата да са на задни крака и да "танцуват" едно с друго).
За убиване на вълк хватката е "отгоре" с цел да бъде счупен гръбнакът (както и срещу всяка друга плячка), а целта на задачата - да хванеш здраво гърба и да го схрускаш, като при това разкриваш минимум от своите чувствителни места (кумчо-вълчо няма да седи да чака да го хапят, а и той бясно ще трака с ченето).
При бой европейско-американски стил целта е да скъсаш гушата на противника или да го омаломощиш от рани и кръвозагуба и боят няма да спре, защото другото куче е демонстрирало подчинение.
Туй то разликите.

Като ви гледам как философствате тук b) , трошите гръбнаци на вълци и тем подобни, имате стилове на борба за различните животни....... Я се събудете хора , и стига сте мечтали, за неща които не сте и виждали.
Не искам да зачеквам темата за кучешките борби , но не се сдържам като ви слушам как правите предположения за изхода на двубой между пит и вълк , като и през живота си не сте виждали подобна борба.
А одата на г-н Атанасов за кангала направо си е рекламна кампания за популяризация на породата в Бг, но не виждам тук за какво би могло да се използва подобно куче. Всичко освен , използването му за пастирско куче би било измяна на целта , за която е създадено и отглеждано това куче и не би запазило качествата му за в бъдеще.

г-н Атанасов?

#380 Потребителят е офлайн   onufri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 12:07 PM

Redy, а ти какво мислиш за изхода от двубоя между пит и вълк? b)

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни