Dog.bg Форуми : Вашата методика за обучение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Вашата методика за обучение или как карате кучето да слуша ? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 April 2009 - 02:01 PM

Здравейте,
Напоследък все по-често ставам свидетел на стопани, разхождащи кучетата си само на повод, защото им нямат доверие. Не, не говоря за агресия, а за нормални миловидни животинки, които 'бягали'.. Кучета живеят години наред, без да се затичат, защото някога, когато са били малки, са изтичали в другият край на поляната, а не са послушали стопанина. Все по-често чувам думата 'треньор' и 'тренировка', както и все по-често виждам насилие, било то с шамари, или с вериги (не преувеличавам).

Стана ми интересно по какъв начин обучавате вашето куче? За да не стават конфликти, както повечето пъти, още от сега ще кажа - имаме бигъл, който не сме обучавали по никакви стриктни методики, никога не е бил при треньор. Няма да кажа, че слуша и изпълнява всичко, но като за ловно куче - доволни сме, въпреки че не ляга, не се превърта на кълбо и не пишка по команда.

Наскоро наблюдавахме работата на един господин, 'треньор' (не го казвам с ирония, просто не знам кое го е направило такъв), който използваше метода с тоталното наказание. Насред поляната, заобиколени от всички кучета и хора, стопанина вика кучето. Ако то не се подчини веднага, треньора го наказва, или с ръце, или с метална верига, която хвърля, а понякога и удря с нея, без да я пуска. Така кучето би трябвало да потърси сигурност и да отиде при собственика (тоест да се подчини на командата). Трябва да добавя, че кучето не е служебно, тоест не се обучава за да работи, а просто за общо послушание, както и че кучето е малко (да не кажа бебе) и това се случва още при първите 'тренировки'.

Чувал съм за подобни методи (предимно с наказания), но най-вече по филмите и за някой много стари школи за обучение.

В този форум информацията която можах да намеря бе предимно по метода - послушание на повод, след което привикване без повод. Това включваше и веригата, за да знае кучето, че собственика има контрол дори и от разстояние.

Методът който най-много ми хареса бе метода за предимното поощрение - намира се нещото, което най-много мотивира кучето и се използва в моментите в които кучето изпълнява точно командата. Внимава се в задаването на команди, като целта отначало е кучето да няма възможност да не изпълни командата (примерно казва се "ела" когато кучето тича към собственика и е вече на метър-два от него).
Когато кучето не изпълнява командите - не получава нищо. Разбира се не се изключват и наказанията, все пак говорим за куче, но никъде не видях наказанията да са физическа разправа с животното. По-скоро бяха неща от сорта на: ако не слушаш ще спра да ти обръщам внимание; ако ходиш там, където аз ти забранявам с "не", ще ти сложа повода за малко и ако продължиш и след това - прибираме се; ако ми дъвчеш обувките, ще ти ги взема и ще те оставя там, където няма с какво да си играеш..

И в крайна сметка - вие как обучавате любимеца си? За съжаление на много малко места намерих информация относно проблеми като приемане на храна от чужди хора, проява на интерес към други кучета (не говоря за агресия, а по-скоро любопитство) и т.н.

Бих се радвал да обменим опит, идеи и мнения, за да може животът на нашите любимци да бъдат по-спокоен, с по-малко команди и забрани, с по-малко вериги и намордници, а напротив - с пълна свобода и ясни позволени и забранени действия.

Поздрави!

#2 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 30 April 2009 - 06:07 PM

:beer:
Добре дошел в нашата скромна компания :beer:

Представям ти Галя и нейните ученици
http://forum.dog.bg/...showtopic=15986
Тук съм аз и *моята банда*
http://forum.dog.bg/...?showtopic=2331
тема за играчки
http://forum.dog.bg/...showtopic=19273
тема за трюкове
http://forum.dog.bg/...?showtopic=6796
тема за отношения *връзка без объвързване*
http://forum.dog.bg/...showtopic=17328
точно това което ти търсиш Кликер-тренинг
http://forum.dog.bg/...?showtopic=2177
Знае команда, но не испълнява
http://forum.dog.bg/...showtopic=17569
Наказателен Кодекс за кучета и котките
http://forum.dog.bg/...showtopic=17375
пощрителни методи при корекция на агресивно поведение
http://forum.dog.bg/...showtopic=17231

Модератор, може би настанало време да направим подфорум за позитивно обучение?
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#3 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 April 2009 - 07:27 PM

Целият раздел е на разположение за всякакво обучение.
Негативно обучение никога не е имало в този форум. Който разчита на страх и физически наказания е много объркан човек, просто не знам кой е решил да се довери на такъв.
Има теми за кликер метод, за контрастен метод, има и общи теми за хигиенни навици, агресия, нервна система, които не могат да се обвържат с конкретен метод и важат за всички. Не виждам причина да се прави подфорум за всеки метод поотделно. Още повече не вярвам, че някой прилага който и да било метод в чист вид, всеки си прави някаква компилация. Какво толкова има да се дели тук.
Сега се занимавам с второ куче и виждам, че при него вървят по-други похвати, които за първото не даваха никакъв резултат. Всеки да чете и да си избира.

#4 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 30 April 2009 - 08:16 PM

Всяко куче е друга бира :af_089:.Обучението на едно куче е нещо индивидуално.Говоря за,обучение в домашни условия от стопанина.Служебните са нещо друго.Важното е да имаш взаимност с ученика,останалото са похвати и номера за привличане на вниманието и разбира се познаване на детската ,извинявай ,кучешката психология. :ba_025:
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#5 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2009 - 03:30 PM

@mil_: Нали за това е форум - за да дискутираме. Ако трябваше само да 'четем и да избираме', то би било нещо като справочник.

Вие примерно, как научихте кучето си да не приема храна от други хора? С поощрение?

@John: Не мисля, че говорим за толкова подробно психоанализиране - все пак не научавате кучето си да седне като се въртите в кръг и правите шамански ритуали с лула, защото кучето има остро обоняние, нали? Бирата е различна, но е бира. И най-често се излива през гърлото на бутилката ;)

Друго нещо, което ме вълнува, е как научихте кучето си да не се побърква когато забележи себеподобно - тоест не иска да ходи да се душкат :) Да, пак ще кажете, че кучета всякакви, породи всякакви, бла бла.. И все пак сигурно 80% от кучетата които виждам неистово се дърпат на повода (ако нямат такъв - бягат без да чуват нищо) когато видят друго куче. И нашето е така. Това не ме притеснява толкова, все пак е куче, а и при него е по-силно заложено, но ме е страх някой път да не изскочи на пътя и да стане инцидент.

Мога да го пребия от бои, мога да му викам да не ходи, мога да го връзвам, мога да му се карам, мога и да го зарежа да бяга където иска. Опции много, вашето мнение какво е?

#6 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 04:11 PM

Андрей, ще си позволя да ти отговора на въпроса за дърпането...
Има едно упражнение "очички"... Изразява се в това кучето да те погледне в очите преди да получи исканото лакомство, играчка, игра, да отиде на определеното място... един вид да иска позволение като те погледне в очите. Това упражнение се прави докато играете, докато се разхождате, в домашни условия... прави се независимо от мястото... Важното е куч да разбере, че за да получи нещо трябва да те погледне в очите. Ние това не го постигаме на 100% (гледането в очите), но когато него го няма използваме забранителна команда "Не!"... След секунди Райа (кучицата ми) се сеща какво трябва да направи, сяда кротко пред мен и просто ме поглежда в очите... Воала!!! Тя е доволна, аз съм доволна- давам разрешение и тя получава каквото иска! (стига да не е вредно). Това също важи за други кучета или ако някой непознат тръгне да се радва...
П.П.
Независимо от породата всяко куче може да се обучи и дресира: всичко зависи от стопанина...

#7 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2009 - 04:32 PM

Показване на мнениетоTali, в May 7 2009, 05:11 PM, написа:

Андрей, ще си позволя да ти отговора на въпроса за дърпането...
Има едно упражнение "очички"... Изразява се в това кучето да те погледне в очите преди да получи исканото лакомство, играчка, игра, да отиде на определеното място... един вид да иска позволение като те погледне в очите. Това упражнение се прави докато играете, докато се разхождате, в домашни условия... прави се независимо от мястото... Важното е куч да разбере, че за да получи нещо трябва да те погледне в очите. Ние това не го постигаме на 100% (гледането в очите), но когато него го няма използваме забранителна команда "Не!"... След секунди Райа (кучицата ми) се сеща какво трябва да направи, сяда кротко пред мен и просто ме поглежда в очите... Воала!!! Тя е доволна, аз съм доволна- давам разрешение и тя получава каквото иска! (стига да не е вредно). Това също важи за други кучета или ако някой непознат тръгне да се радва...
П.П.
Независимо от породата всяко куче може да се обучи и дресира: всичко зависи от стопанина...

Много благодаря за мнението - подходът наистина ми харесва. Но за съжаление не би работил в нашият случай. Имаме бигъл. Заложено му е по природа да тича, да разузнава, да е независим. Виждам го постоянно в него. Дори и да мога (в което малко се съмнявам) - не бих искал да му 'убивам душата' както се казва. Не искам да стои винаги до мен, да ме гледа в очите и да ми се моли. Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че Вие мъчите кучето си, просто при нас този метод едва ли ще се получи. Аз искам да го предпазя от инциденти като тичане към нещо лошо, гонейки нещо хубаво за него. Ако имате хъски, каквото виждам на снимката, то според мен при него това е много хубав подход - доста по-спокойни са, уравновесени, а и от това, което съм виждал - обичат да бъдат сами, или в компанията на други хъскита (лично мои наблюдения). Нашият е точната противоположност - ако може да се гмурне в море от кучета би го направил.. Ако види непознат четириног (куче, котка, кон, каквото и да е) започват едни скимтенета, едни дърпания.. само и само да се подушат (не винаги иска да си играе с тях).

И все пак ми стана интересно - как я научихте да ви гледа винаги в очите и какъв е знакът за 'позволено е'? Трябва да кажете 'давай', за да направи нещото, или пък 'не', за 'не го прави'? И ако и забраните, тя примирява ли се с това?

#8 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 06:45 PM

OFF
моля модератор да исключи *копче* нова тема в подраздел Въспитание.
Познавам този форум от години- вече доста хора са направили труда да отговарят на едни и същи вопроси по няколко пъти. Преди години живеел един мъдр човек, той отговарял на един и същ вопрос за един ученик 300 пъти- свят човек! докато ученик не се разбере! Аз нямам таково търпение и нямам време да отговарям на едни и същи вопроси, съжелявам, моля да ми простите това.
Като знам този форум- мога да кажа че на всички вопроси има вече направлени теми, и то по няколко пъти!

Ако човек не иска да чете и да се учи- може да наеме тренер, който индивидуално ще отговаря на негови вопроси.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#9 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 06:53 PM

Андрей, ще ти отговора първо на последния ти въпрос. Забранителна команд е "НЕ!". Тя не се пренебрегва в никакъв случай, независимо дали някой и дава храна, дали е захапала кокал, иска някоя котка или минаваме покрай глутница с кучета!!! (всичките дразнители се преодоляват на 100%, многократно изпробвано) Позволителни команди са "Давай", "Добре", "Айде". Мълчанието също се приема за позволение, много пъти си намира картон или пластмасова бутилка и започва луда игра... Преди това ме поглежда, аз просто си мълча и я гледам: счита се за позволение, след като не е чула думата "Не!".

Сега по другия въпрос; Искам да те питам чел ли си стандарта на породата Сибирско хъски? Нещо за характера на тези кучета?
Хъскитата и Бигълите си приличат по доста неща, що се отнася до характера им: и двете породи са адски социални, умират за човешка или кучешка компания, пък някои дори и за котешка. Обожават да тичат, да откриват нови неща, да разучават заобикалящия ги свят, и двете породи имат доста засилени ловни инстинкти. И двете породи са откриватели, обожават свободата, независимостта и т.н...
НО- хъскитата в никакъв случай не обичат да остават сами (както си писал ти), що се отнася до Райа, моята кучица- тя изобщо, ама ИЗОБЩО не е спокойна и уравновесена, както си мислиш!

Когато беше на 8, 9 месеца тя се опита да ме доминира... Представяш ли си ме мен- 45 кила, висока 160см. да се бора с куче, което като се изправи е почти колкото мен и е поне 5 пъти по- силно от мен... Опитите за доминантност се изразяваха в непрестанно скачане по мен и хапане, опити да ме събори на земята, опити да ме повали и да се призная за победена и снишена в йерархията... Наред с тези опити за доминантност над мен, получаваше и пристъпи, които отново се изразяваха в агресия, но не само към мен, но и към заобикалящите ни същества. Сякаш се превръщаше в друго куче, обземаше я някаква лудост и започваше да тича наоколо и да скача и "гризка" всеки, който се намираше около нас... (този проблем не съм го споделяла във форума, защото Апсо ми помогна да се справя с него). Стигала съм на ръба на нервна криза, идвало ми е да я отвържа от повода и да я пусна да ходи където иска и да прави каквото иска, без да ме е интересувало дали ще се върне или не. Както и да е, справихме се и с двата проблема.
Сега отново се опитва да ме доминира, но не толко рязко, както първия път. Вече знам как адекватно и бързо да реагирам на ситуацията и на държането и и опитите минаха само за няколко дни, а не за повече от месец, както беше първия път!

Сега за въпросното упражнение "Очички!". То помага да заздравиш връзката "куче- човек" или да започнеш да създаваш такава, ако още нямате с кучо. В смисъл; кучето разбира, че не си някакво извънземно, което постоянно се налага да тегли и да дърпа след себе си, не си пришълец, който постоянно му забранява разни "хубави и приятни" неща и постоянно му се кара. Упражнението помага да изградите връзка помежду си! Ти се издигаш в неговите очи, затвърдяваш статута на номер 1... Всеки знае, че кучето неможе да се роботизира, неможе да ходи постоянно до теб като залепено (както казваш ти), освен служебните кучета, ти НЕ го спираш да тича свободно и да си прави кефа, а го УЧИШ НА ЕЛЕМЕНТАРНО ПОСЛУШАНИЕ!!!
За твое удоволствие и негова безопасност и добро!!!
Това упражнение е само началото на един хубав живот, научавате се да стигате до консенсуси; кучето трябва да те погледне в очите ако иска нещо и те поглежда, ти си доволен, че то те ЗАБЕЛЯЗВА и УВАЖАВА и му позволяваш каквото иска (стига да не е опасно и вредно) и ВОАЛА... Така се гради връзка между куче и човек!

"НЕ МУ УБИВАШ ДУШАТА", а го учиш на елементарно послушание (извинявам се, че се повтарям)!!! Като те гледа в очите то не се моли, не трябва да изпитваш съжаление и да мислиш, че се моли. Така то показва уважение към теб, не иска позволение, иска съгласие, иска твоята преценка, тогава то ще уважи решението ти, каквото и да е то, защото ти си лидера на глутницата, ти си The Big Boss, ти си номер 1!

И какво ти пречи да опиташ това, което ти казах? Няма да навреди в никакъв случай, може само да помогне!!!!!!! Или ти просто си се заинатил и не искаш дори да опиташ? Песимизма не води до никъде, без опити нищо не става, без борба няма победа!!!!!!!
Правете упражнението всеки ден, в продължение на две седмици? Ще видиш, че ще има резултат, дори и минимален, но ще има! Учи кучето на послушание, занимавай се с него, нека в погледа му личи, че има човешко присъствие, а не да бъде празен, обикновен поглед!

Сега аз искам да попитам учиш ли на нещо кучето? Какви команди знае, как точно го учиш? Знае ли "Ела", "Седни", Спри"... най- главните команди, как сте ги учили, какви методи използваш?

П.П.
Съжалявам, че разтегнах толко надълго отговора си, но довечера в 12:00ч. ми спират интернета и няма да мога да отговарям повече не знам до кога... Гледах да отговоря най- пълно на въпросите ти и да опровергая най- точно неправилното ти мнение за хъскитата, за обучението, за "Взимането на душата" и т.н....

#10 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 07:00 PM

Дори и сега Райа не е с уравновесен характер- наистина с възрастта улегна малко, но ако не бяха всички, упражнения, които правим, ако не бяха командите за послушание и т.н, ако не беше Апсо, сигурно сега тя нямаше да живее с мен, намяше да тичаме заедно, да караме колело, нямаше да смея да я вода никъде, ако беше още при мен... Но най- вероятно отдавна да съм се отказала от нея. Тогава беше наистина неуправляема!!!!!
Пожелавам ти успех и да се вразумиш и да започнеш да работиш с Бигъла си. Той наистина ще се радва, че се работи с него. Кучетата наистина обожават да научават нови и нови неща!!!
Не го прави робот, просто го научи на главното, и на няколко команди, деистивия, които той обича да прави, напримерно "яж" :D , "Копай!", "Дърпай", "Скачай!" и т.н... ти си знаеш най- добре, какво обича той. Не се ограничавай само със "Не" "Ела" "Седни" "Място" и т.н...
Нека дресировката бъде приятна и забавна игра и за теб и за кучо! :ae_085:

#11 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 07:07 PM

Райа я уча да не приема от други хора със забранителна команда "Не!". Някой непознат за нея и дава парче шунка (последните пъти със шунка опитваме), аз казвам "Не!", тя не го взема и получава от мен по възможност същото. (давам и същото за да разбере, че това, което другия и предлага, аз също мога да и дам)! Ако пък случайно го вземе (което не се е случвало), не получава награда от мен, а само пренебрегване и невнимание няколко минути.
Но първо научи кучето на забранителна команда. По- трудно ще е ако я учите в процеса на учене да не взима от чужди хора... Според мен.

П.П.
Съжалявам за третия пост, но сега видях този въпрос и не се стърпях.

#12 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 May 2009 - 07:55 PM

Андрей,когато казах"всяко куче е друга бира"имах в предвид,че колкото и методите на обучение,да са еднакви,подходът към всяко куче е индивидуален.Те,са различни по характер,темперамент дори и възможност за запомняне.Ако се разровиш във форума ще намериш отговор на почти всички въпроси,които те вълнуват.Само едно е неизменно.Тябва търпение и спокойствие при уроците.Успех.
ТAli,извинявай,но малко съм резервиран към подхода,само скоманда"не".Според мен/това си е мое лично мнение/трябва да се комбинира с лек удар по носа от помощника/непознатия/,но не с ръка.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 May 2009 - 07:57 PM

Андрей,когато казах"всяко куче е друга бира"имах в предвид,че колкото и методите на обучение,да са еднакви,подходът към всяко куче е индивидуален.Те,са различни по характер,темперамент дори и възможност за запомняне.Ако се разровиш във форума ще намериш отговор на почти всички въпроси,които те вълнуват.Само едно е неизменно.Тябва търпение и спокойствие при уроците.Успех.
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 08:24 PM

John, Аз използвам само и единствено поощрение... Е, без да искам изритах Райа, когато като малка ме ухапа зверски по крака, и съм я удряла пак без да се усета, когато ми разпори 4 пръста... Но това са реакции, всеки реагира различно на ситуациите, в случая- самозащита.
Последните пъти забелязвам, че дразнителя (този, който предлага храна) го прави скришом от мен. Например хапва сладка и сваля ръката долу- отпусната като държи остатъка от храната. Прави го умишлено с цел да ме дразни и да ми лази по нервите, но също така забелязах, че това го виждам със закъснение... Въпреки, че отначалото не съм казвала "Не!", защото не съм видяла какво предлага той, Райа не е взимала от ръката му...
Какво говори това? Само поощрителни методи...[!]
Но дразнителя (този с храната) не тр. да е един и същ всеки път... Различни хора тр. да са

#15 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 May 2009 - 08:35 PM

Радвам се за Вас.Опасенията ми са,че е възможно при твое отсъствие/примерно/т.е. човекът който,издава забраната,тя да бъде игнорирана.Но,това е различно при всяко куче.Ти,го познаваш най-добре ,ти,преценяваш/като казах лек удар наистина имах в предвид лек. Просто перване за напомняне/.
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 08:59 PM

Имаш впредвид просто неприятно усещане... дори не и удар...
Ние всичко ще правим постепенно... След седмица, две ще започнем да го правим без мое присъствие... Тогава ако го вземе, най- вероятно да има неприятно усещане от дразнителя... Друго засега не ми идва на главата. Но ако не измисля нещо друго и ако тя вземе храната... най- вероятно ще прибегнем до твоя метод.
Ще попитам Апсо за други начини, и има ли корекция от разстояние без повод... Пък може и да измисля нещо друго дотогава, знам ли :xg_131:
Ако измисля друг начин ще пиша :x_194:

#17 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 May 2009 - 09:14 PM

Желая ти успех,сигурен съм,че ще се справиш :ba_025:
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 07 May 2009 - 09:34 PM

Показване на мнениетоJohn, в May 7 2009, 05:55 PM, написа:

ТAli,извинявай,но малко съм резервиран към подхода,само скоманда"не".Според мен/това си е мое лично мнение/трябва да се комбинира с лек удар по носа от помощника/непознатия/,но не с ръка.

Aбсолютно вярно за другата бира...щото ако при едно перването по носа помогне/мен това пък ме съмнява/при друго ще има опит за захапване на следващия път.
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 07 May 2009 - 10:38 PM

John, ще ти дам един пример; Като беше малка Райа умираше да се качи на диван, фотьойл, канапе... искаше да седне при нас- хората. Аз казвах "Не!" и тя спираше да опитва да се качи. С времето спря да се налага да казвам "Не!", защото тя спря да се опитва да се качи... Дори сега, когато вече е голяма и може ако иска и полилея да откъсе със скок... тя не изпитва желание да го прави (:не това за полилея:)...
Мнението ми е, че забранява ли се нещо дълго време, след известно време престава да има нужда при всеки опит да се казва "Не!"... Тя сама разбира, че щом досега не е могло, значи и занапред няма да може... (:пък може и кефа от цялото "удоволствие" вече да е развален и да не съществува, знам ли:) Тук вече влиза в сила и връзката Човек- Куче... Според мен. До колко човекът е влязъл под кожата на кучето и до колко кучето приема човека "насериозно" и за номер едно...
Надявам се да сте ме разбрали какво имам впредвид, че май не обясних много добре... Но така или иначе след малко ми спират нета... разбрали, неразбрали... :ae_085:
П.П.
Това си е мое мнение, моя логика...

#20 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 11:08 AM

Предварително се извинявам, че може би няма да бъда кратък.

Та.. подред:

Показване на мнениетоApso, в May 7 2009, 07:45 PM, написа:

Познавам този форум от години- вече доста хора са направили труда да отговарят на едни и същи вопроси по няколко пъти. (...) Аз нямам таково търпение и нямам време да отговарям на едни и същи вопроси, съжелявам, моля да ми простите това.
Като знам този форум- мога да кажа че на всички вопроси има вече направлени теми, и то по няколко пъти!

Ако човек не иска да чете и да се учи- може да наеме тренер, който индивидуално ще отговаря на негови вопроси.

Разрових точно този раздел на форума до 11 страница, което е Януари 2007 година. Не намерих теми за това как да се отучи кучето да приема храна от хора (имаше една за 'да не взема храна от земята'), нито пък имаше тема за това как да отучим кучето да тича, преследвайки всякакви животни. Имаше това (как да спрем ку4ето да гони котки и птици). Ако смятате, че това е 'не искам да чета и да се уча', то спокойно можете да подканите отново модератора да забрани пускането на нови теми, щом явно вече 'нямате търпение да отговаряте на едни и същи въпроси'. И все пак благодаря за адекватното включване в темата.

Показване на мнениетоTali, в May 7 2009, 07:53 PM, написа:

Сега по другия въпрос; Искам да те питам чел ли си стандарта на породата Сибирско хъски? Нещо за характера на тези кучета?
Хъскитата и Бигълите си приличат по доста неща, що се отнася до характера им: и двете породи са адски социални, умират за човешка или кучешка компания, пък някои дори и за котешка. Обожават да тичат, да откриват нови неща, да разучават заобикалящия ги свят, и двете породи имат доста засилени ловни инстинкти. И двете породи са откриватели, обожават свободата, независимостта и т.н...

Да, прочетох стандарта:

Цитат

SIBERIAN HUSKY, FCI-Standard N° 270/ 24. 01. 2000 / GB
BEHAVIOUR / TEMPERAMENT : The characteristic temperament of the Siberian Husky is friendly and gentle, but also alert and outgoing. He does not display the possessive qualities of the guard dog, nor is he overly suspicious of strangers or aggressive with other dogs.
Some measure of reserve and dignity may be expected in the mature dog. His intelligence, tractability, and eager disposition make him an agreeable companion and willing worker.

Нямам какво повече да кажа по темата за техният темперамент, то си го пише.. А и няколко пъти споменах - 'това е лично мое наблюдение'.

Това упражнение е само началото на един хубав живот, научавате се да стигате до консенсуси; кучето трябва да те погледне в очите ако иска нещо и те поглежда, ти си доволен, че то те ЗАБЕЛЯЗВА и УВАЖАВА и му позволяваш каквото иска (стига да не е опасно и вредно) и ВОАЛА... Така се гради връзка между куче и човек!

Съжалявам, но аз на това не казвам консенсус (пак ще подчертая - лично мое мнение). Това си е молба на кучето да му бъде позволено нещо. Аз искам да науча кучето си, че трябва да ме слуша когато му задавам команди. И от там нататък да го оставя да живее свободно, командвайки го в ситуации в които е нужно. Не искам то да ме поглежда за разрешение всеки път, когато иска да лапне клечка...

Така то показва уважение към теб, не иска позволение, иска съгласие, иска твоята преценка, тогава то ще уважи решението ти, каквото и да е то, защото ти си лидера на глутницата, ти си The Big Boss, ти си номер 1!

Смятам, че кучето (по принцип) е достатъчно интелигентно, за да има своя преценка за нещата. Лично аз бих искал да го оставя да взема решения самO и ако бърка, и ако аз мисля, че е важно да го знае - ще задам команда. Ако не - нека живее собственият си живот.
Връзката човек-куче за мен не е равна на 'искай позволение за всичко'. В глутниците, женските не молят мъжките за позволение да отидат на лов. Подчиняват се, възрастните се хранят първи и т.н., но те в никакъв случай не искат позволение постоянно.

И какво ти пречи да опиташ това, което ти казах? Няма да навреди в никакъв случай, може само да помогне!!!!!!! Или ти просто си се заинатил и не искаш дори да опиташ? Песимизма не води до никъде, без опити нищо не става, без борба няма победа!!!!!!!

Нищо не ми пречи. Само където Вие дори не написахте по какъв начин сте го научили на това. Моето куче, когато отиде на 100 метра, рядко ме гледа. Вие как карате вашето куче да Ви погледне?

Сега аз искам да попитам учиш ли на нещо кучето? Какви команди знае, как точно го учиш? Знае ли "Ела", "Седни", Спри"... най- главните команди, как сте ги учили, какви методи използваш?

Не мога да кажа, че използваме точно един определен специфичен метод. Дори не съм напълно запознат с терминологията, за това не мога да си позволя да говоря толкова научно. И все пак да, кучето идва при мен, дори и не 100% от времето, сяда, спира и тръгва когато му кажем. Това са нещата на които сме го научили. Искам да го научим само на още няколко работи - да не поема никакъв вид храна от никой и по никакъв повод, както и да спира да гони каквото и да е ако му кажа.

Прочетох как учите кучето си да не поема храна от други хора - подхода ми е ясен. Но ме притеснява, че когато вас ви няма и няма кой да каже 'Не', то кучето набързо ще излапа каквото му се даде, та даже ще иска и още.

@John: Благодаря за отговорите и мнението, разбирам Ви и се съгласявам с вас - всяко куче е отделна личност и има различно поведение. За съжаление, както вече казах, не намерих отговор на въпросите които съм задал и бих се радвал да споделите как Вие сте научили вашето куче да изпълнява тези неща, пък нека е различна порода. Ще пробвам, може да се окаже, че работят и при нас :)

И последно - виждам, че някой от вас не искат (а други и не могат) да водим диалог. Това си е ваше мнение и го уважавам. Ако толкова настоявате да няма диалог във форума, а да се обръщаме към застарели теми като към справочници - затворете раздела.
Благодаря за мненията на хората, които са се потрудили да споделят опита си.

Поздрави и.. ако сметнете, че изказа ми е неподходящ - моля, изтрийте цялата тема, така или иначе дискусията върви трудно.

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни