Dog.bg Форуми : Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (22 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

#201 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 April 2007 - 06:16 PM

Цитат

НАРЕДБА за придобиване, притежаване и отглеждане на
домашни животни на територията на Столична община.....

.....(3) Регистрация на животни домашни любимци:
1. Собствениците на домашни кучета ги регистрират в РВМС или лицензиран
ветеринарен лекар по реда на чл. 122 от ППЗВМД.

Е, вече взех да се обърквам тотално... А вие?

Не се обърквай, а сравнявай датите на нормативните документи. Тази наредба е от ПРЕДИ да влезе в сила последния ЗВД (около 2 години е разликата), особено разпоредбите за регистрации и такси, които са в сила чак от 1 янури тази година.
Т.е., до миналата година сами ходехме в РВМС, сега вече не е така.

Актуалният текст е този:

Цитат

Чл. 174. (1) Собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец, ваксинация и обезпаразитяване.
(2) При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар, като представя документ за платена такса по чл. 175, ал. 1.
(3) При регистрацията на кучето ветеринарният лекар поставя татуировка или микрочип, които съдържат идентификационен код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното.
(4) Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в РВМС и в съответната община.
5) Собствениците на кучета заплащат стойността на ветеринарномедицинския паспорт и на манипулацията поставяне на татуировката или микрочипа.
Чл. 175. (В сила от 01.01.2007 г.)
(1) За притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.
(2) Освобождават се от такса собствениците на:
... следват основанията за освобождаване

Щом сте си платили таксата и регистрирали при ветеринарен лекар, сте си изпълнили задълженията, успокойте се.

#202 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 13 April 2007 - 10:53 PM

Хехеее , четазакона и се смея. Ама може и аз да не съм го тълкувала правилно все пак.
Странното е , че пише първо се плаща данъка bl) , а после чипиране. Да ама нали като отидеш да си плащаш данъка и има бланка , на която се попълва номер на чип , прави се ксерокс на паспорта и чак тогава ти го регистрират. Що за объркано. Ние отидохме при доктора и чипирахме , после регистрация и ще отида да покажа на доктора , че сме си платили и той да ги регистрира където трябва.

#203 Потребителят е офлайн   dmst Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 April 2007 - 08:11 AM

Аз като ходих да плащам данъка нямаше такава бланка за номера на чипа и не ми искаха паспорта,попълних декларация в която в общи линии бяха моите данни и каква порода е кучето и от кога го имам,а и дали не е освободено от данък-нищо друго.Явно тази година няма да се регистрираме,търсих телефон на който да питам точно какво се прави,но не намерих,докторката е питала д-р Борисов,той казал,че не е при тях,незнам какво става и как някои успяват да регистрират,други не,ама вече няма да се занимавам-не си заслужава ядовете и времето,като се разберат какво трябва да правят-тогава!

#204 Потребителят е офлайн   aljaska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 03:19 PM

Здравейте.Имам стахотен проблем и ако някой има идея как да го реша ще съм много благодарна.Имам 5 кучета,които гледам на адрес различен от този в личната ми карта.Но не това е проблема.От 3 дни обикалям всички възможни инстанции,за да разбера как да платя данъка на всичките ида ги регистрирам.В края на краищата ми казаха,че на рериторията на града не мога да гледам повече от 2 на един адрес ,било то дори и къща.Сами се досещате,че с кучетата си няма да се разделя.Не съм полагала толкова грижи за тях и не съм хвърлила толкова нерви напразно докато ги отгледам,за да ми кажат в един момент-"махни ги".Не е ли равносилно да те принудят да си дадеш половината деца за осиновяване или да ги изхвърлиш от къщи,щото някой така казал.Ако някой знае как мога да запазя и петте си "деца" и едновременно с това да ги регистрирам,както трябва да бъде,да даде съвет.Защото в крайна сметка просто няма да си платя данъците,щом не може.

#205 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 April 2007 - 03:58 PM

За кой град става дума и казаха ли ви в кой нормативен документ го пише това за двете кучета?
Кой всъщност ви каза това? Кои инстанции сте обикаляли, таксата се плаща само в общината?

#206 Потребителят е офлайн   aljaska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 08:28 PM

От Варна съм.Първо отидох в общината в която се водя аз по паспорт,от там ме пратиха в общината,към която се води адреса,където са кучетата.Там,директора след като казах,че идвам да си регистрирам 5-те кучета,проведе телефонен разговор с общината ,от където категорично заявиха,че трябва да се придържат към наредбата в която пише,че повече от 2 кучета на етажна собственост не може(било то дори и голям двор на къща).Трябвало да отида до РВМС,за да видя дали не може да попълня там някъква молба(разрешително да гледам 5)или да ми били издадяли документ,че упражнявам животновъдна дейност и ей таквиз абсурдни работи.Отидох...белким ми разрешат да си гледам децата,пък ако ще и животновъд да ме водят.От там казаха,че такова нещо на територията на града не е позволено и никакви молба не можело да се попълни.Животновъдни ферми,развъдници и пр.трябвало извън града.Защо съм отишла при тях,а не в главната община,от където е излязло абсурдното нареждане.Отивам,вече не издържах и се скарах с лелята от екология,която категорично ми заяви,че така пише в наредбата,така трябва и ако не махна 3 от кучетата нарушавам закона.Аз пък и заявих,че щом някой не премисля законите,когато ги приема,то и аз по скоро няма да си регистрирам животинките.Заявих категорично,че няма да махна ни едно,пък ако ще и престъпник да ме водят.А тръгнах съвсем добронамерено и с надежда да приключи всичко бързо и безаварийно,щото за капак съм и в средно напреднала бременност и цялото това обикаляне и безрезултатно висене по всевъзможни опашки ми се отразява не особенно добре.Просто искам да знам какво да правя,за да си задържа кучетата и всичко най после да приключи

#207 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 April 2007 - 08:53 AM

Вярно е, че има такова ограничение във Варна, изобщо много усложнена ми се вижда вашата процедура.
Наредба за обществения ред Варна

Но това се отнася само до сградите в режим на етажна собственост, а къщата не е такава!
Ако живеете в къща, нямат право да ви правят проблем.

Етажна собственост: Според Закона за собствеността това са сгради, при които етажи или части от етажи заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника принадлежат на отделни собственици
Не трябва да се бърка със съсобственост.
Не бих тръгнала да регистрирам обект за животновъдна или друга търговска дейност по смисъла на ЗВД, вашият случай не е такъв, макар, че това, че можело само извън града, се отнася само за селскостопанки животни, а кучето не е такова.
Все пак, в цялата история, поздравления за Варна - забранили са отглеждането на кучета в зоомагазини.

Ако живеете в сграда в режим на етажна собственост, няма решение на вашия случай, наистина е нарушение да гледате повече от 2 животни в едно жилище. Освен това гледам във Варна искат протоколирано съгласие на общото събрание на етажната собственост ... ужас някакъв s) В такъв случай бих си регистрирала и платила за 2 кучета и толкова.

Съвсем личен съвет: ако сте в нарушение не се разправяйте излишно с общински служители и не им търсете сметка какви са наредбите, не ги измислят те и ще си спечелите само неприязън. Но ако не сте - не им позволявайте да тълкуват законите както им падне, запознайте се със законите до последната буква и спокойно им покажете грешките. При този вариант бих занесла дребен подкуп във вид на напитка, лакомство или ласкателство cheers

#208 Потребителят е офлайн   aljaska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2007 - 04:28 PM

И аз така тълкувах това с етажната собственост,но те казаха,че няма значение,и къща с двор да било-пак можело само две.А що се отнася до животновъдната дейност-със такъв статут се водело щом били повече от 2 кучета,независимо,че не говорим за развъждане.В апартамент и да бях искала да ги гледам-щеше да е невъзможно.С едно навремето беше трудно,а какво остава за 5.Най малкото кучетата нямаше да са добре.За регистрацията и данъка го измислих средно.Ще ги регистрирам на 3 адреса,пък каквото ще да става.То друго не ми остава.А бисквитките и водката ще ги запазя за случай,че някой ми дойде в къщи.В общината няма да свършат работа.И все пак ми се искаше всичко да е както си му е реда,но след като няма такъв ред...ще импровизирам.От това ме е страх,че все ще се намери някой "доброжелател"да издаде "колко членно семейство сме".От последствията ме е страх.Ами ако все пак ме принудят да дам 3-те,какво тогава?

#209 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 26 April 2007 - 09:17 PM

Цитат

И аз така тълкувах това с етажната собственост,но те казаха,че няма значение,и къща с двор да било-пак можело само две.

Къщата, ако си е изцяло ваша, е частна собственост b) Да вземат да прочетат малко тези закони - там изрично е казано какво е етажна собственост, нали за това им се плаща - с пари на данъкоплатците.
А щом ти отказват да регистрираш 5 кучета на собствен терен - подай една жалба, в която да опишеш случая - най-добре да я напише юрист, та ако решат да ти вземат кучетата да можеш да ги съдиш.
Много тъпа история a) Дано се пребориш. Успех!
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#210 Потребителят е офлайн   aljaska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2007 - 11:37 PM

Аз ку4етата ,че няма да им ги дам-няма,но знам ли как ще ме санкционират,ще има да се глобяваме.Обясних и на госпожата от общината,която е наясно уж с тези неща,но независимо от това дали къщата е частен имот или съсобственост-ако гледам 5 кучета в нея,значи трябвало да се води ферма,развъдник или нещо такова,което значи,че трбва да има 300м. разстояние от др сгради ида е извън града.И още куп изисквания.От няколко дни ми пуши главата,не мога да взема адекватно решение,каквото ида направя,както и да процедирам-все съм в нарушение.И се чудя що ми пука.И после що не спазваме законите!Ми щото явно някой ги измисля тъй,че да не се спазват...

#211 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 April 2007 - 09:00 AM

В случая общината нарушава собствената си наредба, като ви отказва регистрация. Никъде в тази наредба няма ограничение за броя на кучетата в къща, изобщо не говорим за тълкуване, то си е написано черно на бяло!

Цитат

Чл.24 (1) Забранява се отглеждането в жилищните сгради - етажна собственост на повече от два броя домашни животни в едно жилище.

#212 Потребителят е офлайн   aljaska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2007 - 03:58 PM

Ами на,и аз не видях никъде да пише ограничение за къща,но общинарите са категорични.Просто ми писна да обокалям безуспешно и да се ядосвам.Днес сложих на всичките чипове(поне това свърших безпроблемно).Отидох да регистрирам поне двете в общината към която се води къщата,но затвориха под носа ми,явно ще стане чак след празниците.Лошото е ,че трябва да обиколя три общини в три различни края на Варна,тъй като и трите адреса на които смятам да ги регистрирам се водят на различни общини.

#213 Потребителят е офлайн   Ira Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2007 - 05:35 PM

Цитат

Все пак, в цялата история, поздравления за Варна - забранили са отглеждането на кучета в зоомагазини.

Да бе поздравления,ама на хартия.Иначе всичко си е по-старому. a)

aljaska, и аз мисля,че най-добре ще е да ги регистрирате на различни адреси ако е възможно и да си спестите нервите.Във връзка с това искам да питам- кучето не се ли регистрира задължително на адреса ,който е записан като постоянен в личната карта на собственика?Ако е така,то не само ще трябва да ги регистрирате на различни адреси,но и като собственост на различни хора. bl)
User's Signature

http://www.dogwelcome.info

Lord, help me be the person my dog thinks I am!

#214 Потребителят е офлайн   aljaska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2007 - 11:12 PM

на мен тук ми казаха да ги регистрирам на адреса на който ще пребивават,за да може съответната община да реагира ако се получи оплакване някакво.Всички ще са на мое име.

#215 Потребителят е офлайн   aspen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2007 - 11:55 AM

привет на всички, аз от много четене та взех да се обърквам - имам няколко питанки относно регистрацията на кучето.
- взех си куче преди 3 месеца (сега любимеца е на 5 месеца) с всички нужни документи (родословие и паспорт)
за мое голямо очудване установих, че в родословието пише една дата на раждане, а в паспорта друга (с месец по-рано)
- чипиран, татуиран, ваксиниран, обезпаразитен - всички екстри. - това е добре нали?
- как да си платя данъка, като в общината (изгрев) ми казаха, че нямат идея за какво говоря и да не съм бързала. леле, шах с пешката.
ако някои може да ми даде квинт-есенцията по въпроса, защото вече лудвам от бюрократщина, че чак се загубих в интерпретацията на закона.
нали уж всичко е за благото на обществото и на частта от него, която стопанисва кучета.
User's Signature

Animals are just like us, only different shapes, thats all;
Theyre here to color the world, just like we have different flowers.
Supreme master Ching Hai

#216 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 07 May 2007 - 10:10 PM

мил ) мечтай си да няма кучета в зоомагазините~ има *че и маймуни има даже
а за повечето кучета просто си ги регистрирайте на различни адреси и така ще им е най спокойно на общинарите че няма да им се налага да мислят дали аджеба можеше или не можеше по еди коя си наредба да се гледат повече кучета в къща или не)
иначе интересни премеждия бррррррррррррррр на никой не ги пожелавам

#217 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 09 May 2007 - 08:45 PM

Регистрирахме се. Никак не беше трудно. Отива се в общината, сега вече НЕ в отдел Екология, я в данъчното към общината. Там те си знаят работата, дават една декларация, попълва се заедно със приложени ксерокопия на паспорта, който има да плаща данък плаща, след което ви се издава една бележчица и с нейно ксерокопие и всичко друго необходимо при ветеринарните лекари. В Данъчното на Община Илинден са ужасно мили и много добре знаеха какво и как трябва да се направи.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#218 Потребителят е офлайн   Patita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2007 - 09:55 PM

Цитат

Регистрирахме се. Никак не беше трудно. Отива се в общината, сега вече НЕ в отдел Екология, я в данъчното към общината. Там те си знаят работата, дават една декларация, попълва се заедно със приложени ксерокопия на паспорта, който има да плаща данък плаща, след което ви се издава една бележчица и с нейно ксерокопие и всичко друго необходимо при ветеринарните лекари. В Данъчното на Община Илинден са ужасно мили и много добре знаеха какво и как трябва да се направи.

И пре мен беше горе-долу лесно, като се изключи, че първо се наредих на опашката, а се оказа, че трябвало първо да се попълни декларацията, ма кой да се сети, добре, че после пазача ме извика да вляза направо да не чакам втори път. Само че на мен не ми искаха копия от паспорта, аз регистрирах още в края на март или началото на април, вече не помня. В Триадица, данъчната служба. На бележката излезе името на кучето, само това ми поискаха като инфо.
User's Signature

............................................BLACKY forever in my heart.............................................[br]Качена снимкаКачена снимка

#219 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 09 May 2007 - 09:59 PM

Аз данък не съм плащала, защото Сара ми е кастрирана. Но само като почуках на посочената ми врата ми казаха ето ви декларацията, ксерокопие на паспортите /щото в единия пише, че е кастрирана, другия е синия/ също ми казаха и страниците с ваксините /тва защо не знам/ и ги щракнаха с един тел бод, вписаха ми входящ номер на една бележка и ме заразпитва мъжът как аджеба се гледа куче каракачанка, че имал такова на година и няколко емсеца. Представете си на мястото, където регистрират куче мъжът не знаеше, че ветовете регистрират в РВМС и че чипът е задължителен. Та пак стана любимия ни номер, ние да обясняваме каква им е работата. Но аз съм много доволна от общината и случителите. Всички усмихнати, услужливи, знаят за какво са там, вършат си работата. Какво повече b)
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#220 Потребителят е офлайн   Patita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2007 - 10:30 PM

Може би копието е защото е кастрирана, а аз платих данъка. Но като гледам хората из парковете масово не са наясно и нямат намерение да плащат... самата регистрация в общината е глупава, защото в моя случай единствената иднетификация е името, т.е. мога да хвана да разхождам 10 кучета и винаги да съм изрядна едва ли не. А другата, ветеринарната /която не съм правила още/ ще има смисъл само когато има единен регистър и реално ползата я виждам ако кучето се загуби или го откраднат и препродават - но дали в приютите някога ще проверяват за чипове??? Та така, засега не виждам за съжаление смисъл да бързам да сложа чип.
User's Signature

............................................BLACKY forever in my heart.............................................[br]Качена снимкаКачена снимка

• (22 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни