Dog.bg Форуми : Доживяхме регистър на домашните кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доживяхме регистър на домашните кучета Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 27 November 2009 - 11:59 AM

Ето я новината.

Вкарват домашните кучета в регистър27 ноември 2009 / News.dir.bg

Започва вписването на домашните кучета в регистър, обяви тази сутрин пред бТВ земеделският министър Мирослав Найденов.
Единственият начин да се намалят бездомните кучета е чрез регистрация на домашните, защото оттам идва големият приток на улични псета, смята министърът на земеделието. Поради тази причина започва вписването на домашните любимци в регистър, обясни той. Едва сега Националната ветеринарно-медицинска служба е създала регистър, макар България да е приела закона за защита на животните преди 2 години. Този закон забранява евтаназията на животните. Найденов призова всички собственици да се погрижат и да регистрират любимците си, не само защото има глоби за това.

Регистърът вече бил готов. Дано най-сетне да започнат законите в тази насока да действат. Въпреки, че ветовете, с които сме си говорили на тази тема, не са особено оптимистично настроени dry.gif

User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#2 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 27 November 2009 - 12:15 PM

Браво !

Стъпка в правилната посока. За съжаление само стъпка, но не и крачка ...

Безсмислено е да вкарват домашните кучета в регистър, при положение че няма какво да се направи, ако същото това куче се озове в приют и стопанина му откаже да си го вземе или не иска да си го вземе. Да не говоря, че няма и един приют, в който да има четящо устройство .... няма такъв.

Липсва какво правим, ако чипирано куче се озове в приюта. Трябва бърза процедура по глоба на стопанина, поемане на разходите на изоставеното куче, дори и принудително - докато това не стане, напълно е безсмислено да имаме регистър. Както и задължителното чипиране и глоба, ако кучето не е чипирано и вкарано в регистъра.

Но все пак и това е нещо ... явно ще вървим с малки стъпки, все пак както написах - положителното е, че има такъв регистър. Остава да се научим и как да го използваме и може и да стане.

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 27 November 2009 - 12:33 PM

Не е проблема в това, че няма четящи устройства, а в това че приюти НЯМА.

Цитат
Липсва какво правим, ако чипирано куче се озове в приюта.

Цитат
Забранява се проявата на жестокост към животните.
(2) За жестокост се смятат:

10. изоставяне на животни;

User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#4 Потребителят е офлайн   Илит Икона

• Негасена вар
  • Икона

Публикувано: 27 November 2009 - 12:35 PM

Срамота е да задавам такъв въпрос, но какъв е редът за регистрацията? Слагаш микрочип, взимаш паспорта и отиваш къде?
User's Signature

Ти си моето куче,
аз съм твоят човек!

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2009 - 12:42 PM

Имаше голяма тема за това, но не я намирам...?
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#6 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2009 - 12:48 PM

Хм, за тази тема ли става въпрос:
Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

#7 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2009 - 12:54 PM

Дааа, тя е мигрирала, за това не я намерих :)
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 November 2009 - 01:07 PM

Цитат(bushkata @ Nov 27 2009, 12:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не е проблема в това, че няма четящи устройства, а в това че приюти НЯМА.

Цитат
Липсва какво правим, ако чипирано куче се озове в приюта.

Цитат
Забранява се проявата на жестокост към животните.
(2) За жестокост се смятат:

10. изоставяне на животни;

Няма приюти, няма и пари. Нали за това е цялото упражнение - да има глоба и човек да си плати, каквото трябва, ако си изостави кучето или го натири на улицата - поне аз така мисля. Хващат го, четат му чипа - елате си го приберете до три дни, но платете 20, 30, 50 лева за неговото залавяне и разходите за трите дни, през които е тук. Ако не го приберат до три дни - глоба в размер на тройна или петорна разкладка за храна на едно куче, умножена по 360 дни, плюс необходимите ваксини през годината. Като не искаш да го платиш - на съд и по бързата процедура да ти ги удържат от заплата, пенсия, помощи. Ако не - съдия изпълнител и докато не си платиш, да няма мира ... и след 3 години може и да станем нормална държава с правила, които не позволяват да го "обичаш", докато е малко, а после да го пратиш на улицата.

И ще стане.

#9 Потребителят е офлайн   sheba Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 27 November 2009 - 01:13 PM

Ами регистъра в общината с него какво ще стане. Ние в Перник за сега постигнахме регистрацията им в общината, но като не са чипирани какво. Дава се медальонче с номерче, което може да се сложи на 10 кучета след това. А регистърът в РВМС той трябва да го има и във всички ветеринарни клиники- там също трябва да са регистрират вс. кучета, които обслужва даден лекар. А пък да не говорим, че един чип струва 10 лв, а ветеринарите го слагат за 35 - трябва и това да се каже от министерството, защото много хора ще предпочетът да го хвърлят , отколкото да го чипират- особено по селата - там кучето не е стока ......защо им е да дават пари на хората за чипиране. Абе ужас. То това е стъпка в правилната посока ама докато стане всичко ок- тежко ни на нас.
User's Signature

Истинската красота е невидима за очите - тя се вижда със сърцето.
http://www.facebook....100000299149953

#10 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 November 2009 - 01:17 PM

защо тежко ви на вас? да не се прави, за да се чудя аз къде да подавам регистри и да попълвам документи? или смятате, че ми е хоби?
правилният начин е това - регистрация, микрочипиране (за тва се слага чип, а не медальон), данък ако не е кастрирано и точка!
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   sheba Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 27 November 2009 - 01:39 PM

Тежко на всички нас имам предвид, на тези дето ги обгрижваме, намираме и лекуваме, защото ако народдо тъп почне с нова вълна изхвърлени?!? Също така единен регистър, който да е достъпен и до ветеринарните клиники имам предвид. За да може всеки ветеринар да се включва в системата и да има достъп до базата данни.
Иначе ако ви докарат някакво си куче с микрочип - вие ще го прочететте ама как ще разберете после данните. Това исках да кажа, а нямах предвид, че да ви затрупват с работа като JP тата. ab_041.gif
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 November 2009 - 01:43 PM

ми то точно такова е!!!!
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 November 2009 - 01:44 PM

Цитат(sheba @ Nov 27 2009, 01:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Също така единен регистър, който да е достъпен и до ветеринарните клиники имам предвид. За да може всеки ветеринар да се включва в системата и да има достъп до базата данни.

Е той е такъв, де. Няма друг вид единен регистър, щом е единен. Доколкото знам се забави толкова заради изработването на софтуера.

#14 Потребителят е офлайн   sheba Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 27 November 2009 - 01:53 PM

Е а дано......всичко е наред......щото в БГ.....сигувно ще има доста недоизпипаници....не в регистъра, а по цялата организация на работа. ae_085.gif
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 November 2009 - 02:04 PM

е, то с тая нагласа по-добре да си резнем гърлата всички заедно и да си чакаме анархията да убие, тия които все още имат някаква вяра.
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 November 2009 - 02:42 PM

Значи, да разбираме, че най-сетне жадувания софтуерен продукт е готов, че имам едни спомени .... и преди беше готов, ама нещо не проработи.....
А за микрочиповете .... според мен, едва сега като се започне регистрацията и въвеждането на кодовете ще стане големия батак, защото се вкарват чипове от 100 места без идентификационен код на държавата. Гледам на другите държави първото, което излиза на четеца е в коя държава е сложен чипа, разбирай къде е родено кучето, а тук излиза само кода, който макар и многоцифрен дава възможност за блокиране на система от повече номера..... та ще видим какво ще стане, но така или иначе, хубаво е, че най-сетне го има регистъра. То по тази система и домоуправителите на блокове и райони също трябва да дават информация за регистрираните при тях кучета, не само ветеринарите (доколкото си спомням поне).
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#17 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2009 - 02:57 PM

Аз също тъпо да питам... Доколкото си споням, регистрацията в РВМС трябва да я направи ветерианрният лекар. Нали така беше? Защото като редовен регистриран в общината твърдя, че там никога не е стоял въпросът ни за софтуер и единна система, ни за чип. Затова ще бъда благодарна, ако някой знае и сподели - АЗ трябва ли да ходя някъде (къде?), за да попаднат домашните ми четирилапи в Общия регистър? Всичко, що се изисква на хартия е направено - редовен паспорт, чип, община - данъци. И сега? Не се дърпам, че не ща да ходя нейде си, не коментирам полезно или безсмислено - приемам, че щом има закон - изпълнява се! Само питам как?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#18 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 November 2009 - 03:11 PM

Според мен трябва да се подбутнат докторите, за жалост съвестните от тях май ще трябва за втори път да правят упражнението. Вероятно това, което са подали на хартия в НВМС, е разпиляно.
Лично аз ще изчакам известно време, после ще помоля познат лекар да провери дали кучетата ми ги има в регистъра, и ако ги няма, ще ходя да юркам докторите, поставили чиповете.
Има една недомислица. Би трябвало всеки доктор да може да ти регистрира кучето като прочете чипа и сравни с паспорта. Обаче в закона пише, че трябва да го рагистрира онзи, който е поставил чипа. Върви го търси ...

#19 Потребителят е офлайн   HRISI_1084 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2009 - 03:12 PM

И аз се присъединявам към питащите и неразбралите.Мен ме интересува кой точно ще осъществява контрола и ще следи за изпълнението.До колкото съм разбрала,това се нада на местната власт,всмисъл полицията ли?И как точно,примерно на тях ще им се раздадат четци и така ще могат да проверят дали кучето ти има чип?Ако не глоба или предупреждение в еди си колко дни да предоставиш документ за регистрация,чипиране.Все пак ,за да стане реално,трябва някой да следи за изпълнението.Извинявам се ако питанките ми са глупави,ама тази част ми е пълна тъмница.
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 November 2009 - 03:19 PM

Те би трябвало да могат да ти поискат паспорта на кучето. Вътре имаш удостоверено от вет, че е поставен чип. Ако твоят вет не го е регистрирал или данните в паспорта са неверни, вината не е твоя, защото и задължението не е твое. Твоето задължение приключва с това да го заведеш на доктор да му сложат чип (декрацията в общината е друго, тя си е твое задължение). НВМС да си търси сметка от докторите.
Но да, много е тъпо, че има два контролни органа, регистрации по два закона и пр.

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни