Dog.bg Форуми : И отново за зоомагазините !

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

И отново за зоомагазините ! Оцени темата: -----

#101 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 07 December 2008 - 03:14 PM

Цитат

Ми аз не знам развъдници, които ще си дадат кученцата в зоомагазини да висят месеци там и накрая да се озовават с рахит. Или такава ли е практиката?
Ти не знаеш, но те така лъжат хората, дори обещават родословия. Обиновено не ги получават, а ако някой получи - то е фалшиво.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#102 Потребителят е офлайн   svetamops Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 December 2008 - 03:40 PM

Аз ако хвана някой от нашите развъдници да даде мопсче в магазин , ще го ритам така че ще забрави и за развъждане и за магазините. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
User's Signature

Качена снимка

www.bullgary.com
www.kingonaleash.com

#103 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2009 - 07:04 PM

svetamops, а ако бъде излъган от прекупвача? Представят се за много добри стопани. Търговците са много хитри.
User's Signature

Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!

http://bendidas.com/

#104 Потребителят е офлайн   no_brain Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 January 2009 - 07:11 PM

веднъж отивам до един зоомагазин за кученца да вида какви породи има /тогава исках от там да си купувам/ и гледам един мини шпиц,хъски и още една порода в аквариум нямаше 1 метър на дължина и целия с фекалии  :huh: а на по долния рафт мисля че бяха мопс и 2 френски булдога пак така в акрариум. незнам защо ги тормозят така животинките  :'( сигурно и не ги извеждат на разходка по цял ден в тоя аквариум.

#105 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 22 January 2009 - 09:56 PM

Аз днес в рамките на 2 часа видях едно йорки в зоомагазин в клетка за зайци с талаш - много тъжна картина. А в друг зоомагазин видях да се продава малък френски булдог. Хората му бяха осигурили специален бокс за кучета, и дори го бяха пуснали да потича из магазина. Кученцето изглеждаше много добре - дебело, весело, игриво. Какво да ви кажа. Има разлика от зоомагазин до зоомагазин. Разликата в съвестта на собствениците на магазина.
Мисля, че в крайна сметка щом не може да се забрани да се продават животни в зоомагазините, би било добре поне да се регламентират условията на пребиваване на тези животинки. Примерно подходяща температура в помещението. Да не се оставят там през нощта. Всяко животинче да е отделно, а не натъпкани в обща клетка. Задължителен ветеринарен преглед, и да се издава документ за здравето на животните. И вета, който прави това, да е независим одитор. В крайна сметка, това няма да се спре, поне ще е добре да се подобрят условията на милите животинки. Днес видях и малко бебе голдън в аквариум  :( много ми е жал за тези животинки. За да спре тази цялата работа самите зоомагазини трябва да решат да не практикуват продажбата на животни. Какво казах, всичко е въпрос на съвест... каквато в БГ трудно вирее...

#106 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2009 - 10:06 PM

Изисквания вече има.
А съвест у кого и кой да следи да се спазват тия изисквания? В темата за кученцата на тротоара помолих, няколко хора писаха и никой не прати една жалбичка. Аз пратих една след много туткане, на която отговориха, че при проверката е нямало кучета на тротоара. Няколко дена след това ми казаха, че пак са там - температурите бяха минусови. Все си мисля или поне ми се иска, че ако жалбите бяха 10-30-100 нещата щяха да са други. След като ние, любителите на животни не можем да настояваме, то от кой да го чакаме?
Отделно всички знаем от къде идват тези кучета. Дори пострадалите от тези магазини си траят и ги е страх да кажат имена, да си търсят правата, а по-настоятелните получават второ куче и устата им е затворена.
Не се ли промени манталитета овчи, нищо няма да се промени.

Конкретно за твоя пример - бебе булдог, едва ли има 3 месеца, да тича из магазина, в който влизат какви ли не хора, при положение, че трябва да е под карантина? Хората много се впечатляват от визия, без да мислят какво има зад нея.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#107 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2009 - 06:58 PM

bushkata, до кой трябва да се пуснат жалбите? Предлагам да пуснем колективна жалба или да викаме господари на ефира, за да се даде гластност. Всички мрънкаме, че не сме доволни и достатъчно много ги мразим и в същото време, нищо не правим. Трябва да се популяризира и до ден днешен много хора си мислят, че е престижно да си купиш коте от магазин (а незнаят какво взимат). Тъпите търговци са в състояние, дори здраво животно да разболеят. Повечето животни са с травми от седенето там. Идиотите  мислят само за пари и кой да бъде прецакан.
User's Signature

При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!

#108 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2009 - 09:01 PM

Аз моята занесох в РВМС. Господарите едва ли ще обърнат внимание.  :-
Всъщност занесох я на:
До: Директора на РВМС - гр. София

Копие до:
Национална ветеринарно-медицинска служба

Копие до:
Областен управител на София-град

Копие до:
Кмета на Община София

Но отговора и проверката бяха само от РВМС.
User's Signature

#109 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 January 2009 - 12:48 AM

Кой от съфорумците би подкрепил групова жабалба? Ако, има такива да пишат. Също така, ако има адвокат сред вас ще съм много благодарна, ако помогне с изготвянето. Аз също така, ще разпитам.
User's Signature

#110 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 24 January 2009 - 01:21 AM

Ако говориш за кучетата от магазина на Витошка - то нека пишем в темата за него.
User's Signature

#111 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 January 2009 - 12:17 PM

Ако имате търпение около десетина дни, готвя примерни Жалби и други материали за реакция при забелязани неправилни условия за отглеждане на животни в зоомагазините.
User's Signature

Качена снимка

#112 Потребителят е офлайн   no_brain Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 February 2009 - 10:45 PM

който иска да си купува куче от зоомагазин да си купува.е да кучето може да се укаже болно но поне няма да живее затворено в аквариум или клетка.Ако имам възможност може неделя да отида до един зоомагазин да снимам да видите как живеят горките животинки  :'(

#113 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 February 2009 - 07:56 AM

Цитат

е да кучето може да се укаже болно но поне няма да живее затворено в аквариум или клетка

..и ще се освободи аквариум за следващото болно, а продавачът ще потрива гадните си алчни ръчички и понеже далаверата върви ще продължава да блъска родени във ферми бебета на по 1 месец по аквариуми. Продавачът е продавач и единственото, което го интересува е с минимални разходи да получи максимални приходи, ако не му се купува стоката дали ще има кучета по аквариумите?

"То е така, ама пък... " Айде стига глупости вече. Или си против индустрията, или не си, това е.

На всички ни е болно за тези животни.
User's Signature

Качена снимка

#114 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 07:31 PM

Най-накрая!
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135612080

Чл. 20. Всички животни, предлагани за продажба, трябва да бъдат напълно самостоятелни, а бозайниците - отбити. Минималната възраст на бозайниците, предлагани за продажба, трябва да бъде:
1. кучета - 8 седмици;

2. котки - 8 седмици;

3. зайци - 5 седмици;

4. морски свинчета - 5 седмици;

5. плъхове - 3 седмици;

6. мишки - 3 седмици.

Чл. 21. (1) Не се разрешава:
1. държането на животните при условия на постоянна тъмнина, както и без подходящ период на почивка от изкуственото осветление;

2. държането на кучета и котки:

а) за повече от два пъти по 2,5 часа в клетки;

б) в аквариуми със солидни стени;

в) при настаняване за живеене или при предлагане за продажба в помещението, в което се предлага или съхранява и храната за животни;

3. осъществяване на размножаването и чифтосването на животни в зоомагазина или други помещения, до които имат достъп клиенти;

4. за възпроизводство да бъдат избирани животни, чиито анатомични и физиологични характеристики или особености в поведението могат да се окажат вредни за здравето и живота на женското животно за възпроизводство или на неговото поколение;

5. бозайниците да се настаняват на пряка слънчева светлина без осигурена сянка;

6. излагането на животни извън територията на зоомагазина на публични места, включително и пред зоомагазина, с цел реклама;

7. внасянето, настаняването и предлагането за продажба на болни животни;

8. упражняването на ветеринарномедицинска дейност;

9. продажбата на ветеринарномедицински продукти(ВМП).

(2) На кучетата и котките след изтичане на първите 2,5 часа по ал. 1, т. 2, буква "а" се осигурява 2 часа почивка извън клетките в помещенията за живеене, а след изтичане на втория период от 2,5 часа се настаняват в помещенията или кошарите за свободно отглеждане до следващия работен ден.

(3) В зоомагазините се поддържат и съхраняват дневници, в които се попълва информация за почивката на животните по ал. 2.

Раздел XIV.
Минимални изисквания към зоомагазини и развъдници при отглеждане, размножаване и продажба на кучета и котки
Чл. 67. (1) Клетките, в които са настанени животните (поединично или на групи) за предлагане за продажба, трябва да имат достатъчно площ, така че всяко животно да може да стои напълно изправено, да се храни, пие и спи, да се протяга и да ляга с напълно протегнати лапи, да се обръща без затруднения и всички животни да могат да легнат едновременно.
(2) Минималната височина на клетката е два пъти височината на животното до холката.

(3) Клетките се измиват и дезинфекцират ежедневно с дезинфектант с широк спектър.

Чл. 68. (1) Боксовете или помещенията за свободно настаняване на животните са най-малко с размерите, посочени в приложение № 2.
(2) Подовата повърхност трябва да е покрита с подходяща лесно сменяема и абсорбираща постеля, която осигурява комфорт на животните.

(3) Осигурява се в клетките прясна вода непрекъснато на разположение на животните, приспособления за игра, а за котките - съд с котешка тоалетна и приспособления за катерене.

Чл. 69. На котките и кучетата съобразно с тяхната порода и възраст се дава достатъчно количество пълноценна храна през определени интервали, съобразени с физиологичните им нужди:
1. до 4-седмична възраст - 4 пъти на ден;

2. от 4-седмична възраст до 4-тия месец - 3 пъти на ден;

3. от 4-тия месец до 7-месечна възраст - 2 пъти на ден.

Чл. 70. Котките и кучетата се продават ваксинирани съобразно схемите за ваксинация, посочени в лицензираните за употреба ваксини.

Чл. 71. Собствениците и гледачите в зоомагазина са длъжни да осигурят незабавно ветеринарномедицинска помощ на кучетата и котките, които показват отклонения от нормалното поведение и тревожни признаци за нарушено здраве и при всички случаи при наличие на следните признаци:
1. изтечения от носа;

2. възпалени очи и изтечения от очите;

3. кихане и кашляне;

4. повръщане;

5. обилна диария, особено когато има примеси от кръв;

6. куцота;

7. неспособност да се изправя, да ходи, да уринира и дефекира;

8. загуба на апетит;

9. загуба на тегло;

10. явна болка;

11. залитане и/или припадъци;

12. опадане на козина;

13. депресия или летаргия;

14. тръскане на главата и чесане на ушите;

15. прекомерно чесане;

16. отклонения от нормалното дишане;

17. ненормално движение на главата и очите;

18. повишена жажда и прием на вода.

Чл. 72. (1) Всяко куче и котка се маркира от ветеринарен лекар и им се издава паспорт.
(2) Маркировката на животните се извършва чрез поставяне на микрочип, преди да бъдат отбити и задължително преди да напуснат обекта на произход.

(3) Когато животните по ал. 1 се прехвърлят от един обект в друг преди отбиването им и не могат да бъдат маркирани предварително, те задължително се съпровождат от документация за произхода на животното и подробни данни за родителите.

Чл. 73. Развъдниците за кучета и котки изпълняват в допълнение и изискванията за отглеждане на животните по глава трета по отношение на:
1. гъстотата на настаняване на животните;

2. минималната площ за настаняване на животните;

3. осигурена площ за интензивно движение на животните и ежедневни разходки.
User's Signature

Качена снимка

#115 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 07:36 PM

Цитат

Най-накрая!
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135612080

Чл. 20. Всички животни, предлагани за продажба, трябва да бъдат напълно самостоятелни, а бозайниците - отбити. Минималната възраст на бозайниците, предлагани за продажба, трябва да бъде:
1. кучета - 8 седмици;

2. котки - 8 седмици;

3. зайци - 5 седмици;

4. морски свинчета - 5 седмици;

5. плъхове - 3 седмици;

6. мишки - 3 седмици.
Сега и ако имаше кой да проверява документите, в които ще се подправят датите на раждане... Имаше един проверил си паспорта на кучето е открил, че печата за ваксините е от лекар в чужбина, който не съществува.  :-
Ще започнат да се появяват бебета, които купилите ги ще бъдат убедени, че са на 2 месеца, а те видимо ще са на по 30-40 дена... Това ще навреди на специфичното за възрастта хранене, на ваксини.

И все пак е крачка напред.
User's Signature

#116 Потребителят е офлайн   vesi792007 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2009 - 07:49 PM

Аз мисля, че е голяма крачка напред, т.е. базата върху която можем да работим. От тук нанатъка поне имаме на какво да се опрем и база на която да предизвикаме проверка или подадем жалба. Мисля, че вместо негативните неща "какво сега ще измислят търговците" можем да мислим как можем да се възползваме от наредбата по най ефективен начин.

#117 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 07:54 PM

Цитат

Аз мисля, че е голяма крачка напред, т.е. базата върху която можем да работим. От тук нанатъка поне имаме на какво да се опрем и база на която да предизвикаме проверка или подадем жалба. Мисля, че вместо негативните неща "какво сега ще измислят търговците" можем да мислим как можем да се възползваме от наредбата по най ефективен начин.
Съгласна съм. Точно аз нерекъснато казвам на хората да си тръсят правата, да следят за нередности, да пускат жалби.

И все пак, ето на практика какво се получава. Липсва желание от страна на правоимащите да правят проверки настина нещата да са ок.
User's Signature

#118 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 07:57 PM

Цитат

"какво сега ще измислят търговците"
Просто бавно ще останат тези, които изпълняват изискванията.
User's Signature

Качена снимка

#119 Потребителят е офлайн   posi1234567890 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 February 2009 - 05:57 PM

Показване на мнениетоvlado zoo, в Feb 16 2009, 05:57 PM, написа:

Просто бавно ще останат тези, които изпълняват изискванията.

Да но да не забравяме и кв.търговци който дават уж 100% качество ,а после какво? Леле стана тя каквато стана,я кучето е болно ,или само прилича на породата която желаем.Специално за Зоомагазините да нека продават кучета ,котки и пр. но нека те бъдат кастрирани и здрави.Да това са така желаните животинки от малки и големи ,погледнати през ветрината изглеждат невероятно сладки и безпомощни.Дори и аз съм купувала куче от зоомагазин ,беше много проблмно имаше кожни проблеми хронично възпалено ухо ,близък имбридинг и тн. При нашия ветеринар докараха едно бебе кане корсо което бяха казали, че било на 5 месеца а дидимо изглеждаше по голямо и с вече напреднал рахит и тн.или едно уж йорки а то прилича на болонка с панделка.При въпроса от каде са взели кучето ,казаха от магазин и че било от едрите йоркита и така. :mellow:
User's Signature

Аз мога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#120 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog"s

Публикувано: 28 February 2009 - 12:47 AM

Показване на мнениетоbushkata, в Dec 7 2008, 02:14 PM, написа:

Ти не знаеш, но те така лъжат хората, дори обещават родословия. Обиновено не ги получават, а ако някой получи - то е фалшиво.
една приятелка си купи черен мопс от маг. със родословие и друга друго куче от един и същ магазин/май-кавказка овч.беше/ и двете бяха с общи родители имена и унгарски завартулки......и видяха ,че са фалшиви АЧИК!
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема