Dog.bg Форуми : Породното развъждане в условия на свръхпопулация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи' Оцени темата: ***** 1 Гласове

#161 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 April 2010 - 12:08 AM

Дадена информация винаги се тълкува, пречупва през собствената призма. Както един роман - всеки има своя интерпретация на прочетеното, хората стават доценти, професори само върху тълкуване на романи. А какво в действителност е искал да каже авторът - това може само той да го разясни. Но пак всеки ще го разбере по своему. И обикновено се разбира онова, което вълнува човека, който чете. Ако нещо се докосне до мислите и настроенията на четящия - това ще бъде запомнено и интерпретирано. Ако нещо е коренно различно от мислите и настроенията на четящия - това ще шокира и изказванията ще са отрицателни. Другите неща ще останат незабелязани.

Не знам dog.bg как си направи извода, че аз искам кучетата да си се размножават по улиците и да си живеят необезпокоявани там (ако беше гора, да, тогава да). И не знам какво значение има за кучето, че не познава днес и утре, когато по улиците (т.е. не в човешки дом) и днес, и утре, то е ритано, бито, стреляно, газено, гонено и др. подобни.

Грешите, че не разбирам развъдчиците. Напротив, разбирам ги. Но не ме влече. Нямам нужда да се изразявам по този начин. Разбирам онези, които се приравняват на търгаши, разбирам онези, които просто са поддадени на течението и дори нямат собствен отговор на въпроса защо искат, или защо развъждат, разбирам и онези, които го възприемат като себеизява. И никога не съм твърдяла, че ВСИЧКИ кучета са компаньони, а че ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ от кучетата свършват именно като такива.

Отговаряли ли сте досега на себе си, така простичко и ясно, защо развъждате? Или ще го направите сега, когато някой зададе въпроса. Това принципно важи за всяко хоби, всеки интерес. Колко от хората, които се увличат от изкуство, от филателия, от лов и т.н., в действителност знаят защо го правят? Сигурна съм, че много малък процент. Повечето се задоволяват с "Това ми харесва, това ме зарежда, като правя това се чувствам истински доволен". Това отговор ли е обаче? За историята например може да се каже следното. "Винаги съм се страхувал да не допусна грешките, за които моите родители непрекъснато са говорели и са съжалявали в живота си. И съм забелязвал, че много често хората допускат същите грешки, въпреки че имат примера/опита на другите. Защо е така? Винаги ми е било интересно да узная. Поради тази причина се увличам от историята, защото там мога да намеря част от отговорите на въпросите си." Или нещо подобно.

Нека да ви кажа една от причините, поради които някои развъдчици развъждат според мен.

Те развъждат за да постигат някакви линии, да постигат някакви качества - но много често, мисля в повечето случаи, това е една изолирана от всичко друго цел. Като творба, както художникът създава творба, защото иска да изрази нещо, да изрази себе си. Така и кучето - всяко ново кученце е израз на виждането на развъдчика, на неговата изява, на неговата визия. При картините примерно хората се наслаждават, понякога картината има послание. При кучетата - хората се наслаждават, да, естетическият ефект е същия (разбира се, както не всеки харесва всяка картина, така и не всеки ще хареса всяка порода/отделен екземпляр), но какво е посланието при кучетата? При картините няма странични последствия, няма вреда от залитания в крайности. Но при кучетата? Тук вече говорим за живи същества и залитанията в крайности, а сигурно и не само залитанията, но пренебрегванията на стандартите, защото всеки си мисли, че това няма да му се случи на него, водят до проблеми, проблеми за самите кучета. Изкуствено, поради селекцията.

Разбирам и защо някои продължават да твърдят, че съм крайна. Защото според тях кинологията НАИСТИНА е фактор за ограничаване на популацията на бездомни. Но нека не забравяме, въпреки многото опити да концентрирам вниманието върху този момент, че говорим за СЕГА, за БЪЛГАРИЯ.

Защо DessyD успява да схване, че в България нещо не е наред, за да можем да говорим за кинологията като регулатор? И защо другите не искат да разберат това? Аз съм съгласна с такава позиция - че кинологията може да регулира донякъде (но не изцяло) при условията, за които тя говори (организацията - БРФК, клубове и каквато и да е структурата - да прави нещо целенасочено по въпроса, официално изразено като позиция). Да, стигнах до този извод вследствие на тази дискусия.

Но след като нещата не са такива в България, в този момент, разумното за мен е следното - или членуващите в тези организации предприемат нещо по въпроса, за да се включи тяхното мнение, тяхната позиция, в официалната политика на кинолозите като организация, да се вземат НЯКАКВИ мерки срещу зооборси, срещу домашно развъждане. Защото именно по този начин според мен ще се засили кинологията.

Или ако това не се случва (а ако не се случва, кинологията няма да се засили, т.е. - няма да е регулатор), да се помисли какъв е смисълът от развъждането, след като така или иначе хората, които купуват, не са отговорни винаги (оттам вероятността въпреки родословието да не се спазват клубните правила и да се стигне до страдание дори на една животинка).

Разбирам и защо се смята, че ако в тези условия кинолозите предпочетат да не развъждат, бездомните ще се увеличат (защото няма да има кой да обясни на хората, че не трябва да се развъжда безразборно), но за мен това не е логично защотото: сами казвате, че кинолозите, истинските кинолози, са съвсем малко и по принцип не се цели масовост. Оттам - след като бройката на тези истински кинолози е съвсем малка и не се цели масовост, то как тогава тези малко на брой хора ще развъждат толкова безразборно (защото няма да има кинология, която да ги регулира) така, че да влошат стократно положението на бездомните? Освен това мисля, че повечето от истинските кинолози са достатъчно съвестни, за да могат да осъзнаят, че не бива да се развъжда така безразборно.

А защо има зоотърговци? Защото има търсене. А какво търсят хората? Родословие ли - не. Не търсят родословие. Хората не искат да ходят по изложби. Защо? Защото не ги влече, нямат нужда от такава изява. Дали търсят точно определена разцветка, точно определена захапка, точно определена височина? Не. Повечето търсят приятелче, но това приятелче да наподобява определена порода (Защо да наподобява порода ли? Защото донякъде се знае колко ще порасне кучето, какъв нрав долу горе ще има - но донякъде, което ги задоволява.) И ако човекът си е съвестен, ще си харесва кучето и ще му се радва и без родословие, и без порода. Ако не е съвестен - ще го зареже на село, ще иска да го върне или каквото и да е друго, дори и с родословие.

Защо тогава кинологията гледа с пренебрежение на тези хора? И ги осъжда, че купуват от зоотърговци (не одобрявам зоотърговците заради лошите условия и незаинтересоваността към кучетата, и заради развъждането в условия на свръхпопулация на бездомни), че родословното куче си личало, че хората ТРЯБВА да ходят по изложби, да получават оценки на кучето си и т.н. Защо? С каква цел? Какво искат да докажат с това, след като по-голямата част от хората се задоволяват с породоподобни (т.е. неродословни кучета)? Как кинологията свързва своите идеи, своите цели, с реалната действителност? Виждаме, че дори фондация "Очи на четири лапи" развъжда самостоятелно, т.е. въпреки, че търсят определени качества, те не прибягват до уменията за селекция на кинологията. И в крайна сметка, откъде са се повявили всички тези породоподобни? Ако една порода е "създадена" от развъдчик, то само този развъдчик е имал такива кутрета. При това положение как се стига до неродословни кучета, приличащи на неговата порода? Защото този развъдчик е продал кутре/кутрета на хора, които не са спазили клубните правила за развъждане, които не са били кинолози. И кинологията, развъдчика, не е могъл да направи нищо по въпроса, за да регулира/ограничи това нерегламентирано развъждане. От тези недобросъвестни стопани тръгва цялата верига с породоподобни, от там зоотърговците получават кученца, неродословни, приличащи на породата, оттам хората си купуват такива кучета, оттам хората заплождат съвсем без никакви знания, оттам се получават безпородните/смесени породи, оттам кучетата се озовават на улицата. Ако мислите непредубедено, няма как да не стигнете до този извод. И пак да се застраховам, че с това не нападам кинолозите, просто се опитвам да гледам малко по-мащабно. И по моята логика, която излагам, просто се затваря един кръг - родословни, породи, породоподобни, безпородни, бездомни.

И кое е крайното? Това, че се замислям за причина и следствие? Това, че гледам малко по-философски на нещата (като въпроса за яйцето и кокошката). Може в началото първата опция да не съм успяла да я видя като вариант, но в течение на разговора съм го споменавала като възможност, а сега вече е избистрено като реално възможна и осъществима стъпка (за официални действия на киноложките структури срещу проблеми с бездомни, зоотърговци, нерегламентирано развъждане). Кое е крайното? Второто е опция, която за мен е по-морална и неегоистична в ситуация, в която никой нищо не прави по отношение на първата. А никой нищо не би направил по отношение на първата, ако проблемите не го интересуват в действителност.

Така мисля.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#162 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 01:07 AM

Цитат(wind @ Apr 20 2010, 12:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Отговаряли ли сте досега на себе си, така простичко и ясно, защо развъждате? Или ще го направите сега, когато някой зададе въпроса. Това принципно важи за всяко хоби, всеки интерес. Колко от хората, които се увличат от изкуство, от филателия, от лов и т.н., в действителност знаят защо го правят? Сигурна съм, че много малък процент. Повечето се задоволяват с "Това ми харесва, това ме зарежда, като правя това се чувствам истински доволен".

Точно този въпрос задавам винаги на хората, които искат по някакъв начин да им помогна при осъществяването на дадена връзка. За мен, отговорът на този въпрос е най-важен. Не са редки случаите, в които след разговор по темата и след подробно разяснение какво, защо и как трябва да се направи хората се отказват защото не са подготвени за отглеждане на малки, защото не са подготвени за финансовата и емоционална ситуация около едно кучило, но най-вече защото осъзнават трудността при реализацията на едно кучило. Като под реализация разбирам намиране на подходящите собственици за малките.

wind, това твое изказване вече касае истински проблеми в кинологията. Този проблем е грандиозен демотивиращ фактор у коректните развъдчици и почтените хора в кинологията. За съжаление, в кинологията (не само в БГ) има една категория хора, които се изживяват посредством кучетата си и техните успехи. В социалния си и обществен живот те са никой, а още по-никой са в професионален план, защото често липсва професионална реализация. Тази категория хора се попълва от различни социални прослойки, като започнеш от безработни и стигнеш до издържани от фамилията хора. Тя не е свързана и с определен образователен ценз, въпреки, че рядко в нея попадат високо образовани личности (защото, както знаем, обазование не е еквивалент на интелигентност). Тези хора нямат друга основателна причина да се гледат в огледалото и да се чувстват доволни от себе си без "реализацията" си в кинологията било като съдии, било като развъдчици. Това не кореспондира пряко с проблема с бездомните в БГ, защото е проблем и на добре развити в киноложко отношение страни, но в БГ това влияе много пряко върху породната популация и върху внедряването на "вредни практики", касаещи компромиси от различно естество - захапки, дисплазия, поведенчиски проблеми, документални шмекерлъци и т.н.. Това вече реално пречи на развитието на кинологията като регулаторен фактор. Развъдчикът не може да гарантира идеално поколение, дори и спазвайки всички правила на клуба и породното развъждане, но е задължително да гарантира ПОЧТЕНОСТ И КОРЕКТНОСТ. За съжаление, точно тези фактори са неконтролируеми в БГ-реалността. Те изискват когато има проблем да не се правят компромиси дори и кучето да има страхотно родословие или страховита цена. Не казвам, че в "белите държави" всичко е супер. Не! Там също могат да се срещнат подобни проблеми в областта на кинологията, но като че ли в тях те са по-редки и някак единични като проявление. Има нагласа за граждански бойкот спрямо такива личности при показване и доказване на некоректност или непочтеност от тяхна страна.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#163 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 01:53 AM

DessyD, радвам се, много се радвам на постовете ти.

Именно защото и според мен е така, още от началото казвах, че искам нещо утопично. Защото всичко е процес, развитие, на хората, на съзнанието. Че някога може да достигнем нивото на западните държави, но далеч в бъдещето.

Защото там има реално действащи санкции срещу онези, които не са съвестни (а и там има безсъвестни, защото хората сме си хора). А реално действащи санкции се постигат чрез натиск на обществото. А за да има натиск на обществото, трябва това общество да се осъзнае, да се сплоти, да реагира. За да се осъзнае обществото вече не знам точно какво е необходимо.
User's Signature

#164 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Икона за мнението  Публикувано: 20 April 2010 - 09:28 AM

Цитат(DessyD @ Apr 20 2010, 01:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
... Този проблем е грандиозен демотивиращ фактор у коректните развъдчици и почтените хора в кинологията. За съжаление, в кинологията (не само в БГ) има една категория хора, които се изживяват посредством кучетата си и техните успехи. В социалния си и обществен живот те са никой, а още по-никой са в професионален план, защото често липсва професионална реализация. Тази категория хора се попълва от различни социални прослойки, като започнеш от безработни и стигнеш до издържани от фамилията хора. Тя не е свързана и с определен образователен ценз, въпреки, че рядко в нея попадат високо образовани личности (защото, както знаем, обазование не е еквивалент на интелигентност). Тези хора нямат друга основателна причина да се гледат в огледалото и да се чувстват доволни от себе си без "реализацията" си в кинологията било като съдии, било като развъдчици. Това не кореспондира пряко с проблема с бездомните в БГ, защото е проблем и на добре развити в киноложко отношение страни, но в БГ това влияе много пряко върху породната популация и върху внедряването на "вредни практики", касаещи компромиси от различно естество - захапки, дисплазия, поведенчиски проблеми, документални шмекерлъци и т.н.. Това вече реално пречи на развитието на кинологията като регулаторен фактор. Развъдчикът не може да гарантира идеално поколение, дори и спазвайки всички правила на клуба и породното развъждане, но е задължително да гарантира ПОЧТЕНОСТ И КОРЕКТНОСТ. За съжаление, точно тези фактори са неконтролируеми в БГ-реалността. Те изискват когато има проблем да не се правят компромиси дори и кучето да има страхотно родословие или страховита цена. Не казвам, че в "белите държави" всичко е супер. Не! Там също могат да се срещнат подобни проблеми в областта на кинологията, но като че ли в тях те са по-редки и някак единични като проявление. Има нагласа за граждански бойкот спрямо такива личности при показване и доказване на некоректност или непочтеност от тяхна страна.

ba_025.gif ba_025.gif ba_025.gif

User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#165 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 20 April 2010 - 01:22 PM

Цитат(wind @ Apr 20 2010, 12:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам dog.bg как си направи извода, че аз искам кучетата да си се размножават по улиците и да си живеят необезпокоявани там (ако беше гора, да, тогава да).

С думи прости - хората развъждат, защото не искат кучето да се върне в гората. Искат да го има и то да бъде там, където му е мястото - до човека. Защо вие мислите, че там ще му е по добре - защото няма да го виждате ? Ще го гледате по Анимал планет и ще плачете от умиление ... как се самоизяждат в глутницата, как нападат дивеч, домашни животни, хора - не разбирам и недоумявам как може да има хора, които да искат такова бъдеще за най добрия и верен приятел на човека !

Хората, които са се заели с развъждане, не искат такова бъдеще за кучето. Те защитават кучето като животно по единствения възможен за кучето начин, осигурявайки продължение на рода му чрез селекция за запазване на породните характеристики - това е техния поклон пред това животно.

За да го има и да не се връща никога в гората, за да бъде винаги там, където му е мястото - до хората, като техен верен приятел, компаньон, защитник, член на семейството !

#166 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2010 - 01:35 PM

Цитат(DessyD @ Apr 20 2010, 01:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
За съжаление, в кинологията (не само в БГ) има една категория хора, които се изживяват посредством кучетата си и техните успехи. В социалния си и обществен живот те са никой, а още по-никой са в професионален план, защото често липсва професионална реализация. Тази категория хора се попълва от различни социални прослойки, като започнеш от безработни и стигнеш до издържани от фамилията хора. Тя не е свързана и с определен образователен ценз, въпреки, че рядко в нея попадат високо образовани личности (защото, както знаем, обазование не е еквивалент на интелигентност). Тези хора нямат друга основателна причина да се гледат в огледалото и да се чувстват доволни от себе си без "реализацията" си в кинологията било като съдии, било като развъдчици.

Съществуването на такъв тип хора е константа.
Защо, обаче, кинологията е търсено от тях поле за изява?
За мен причините са две:
- eдна глобална: Кинологията е прекомерно и излишно обвързана със шоу.
- една локална: В България полето на смислени и същевременно приятни дейности с кучета е ужасно тясно.
Човек има нужда да покаже това, което прави, на други като него. Да общува с тях, да влезе в един кръг от себеподобни, където да се чувства в свои води. Да си поприказва 3-4-5 часа за кучета, без да му пуфтят от досада насреща.
Мястото за това към момента са единствено изложбите, а там всичко е насочено към развъждането. Ето защо фокусът изкуствено се измества към развъждането. Всеки, който иска да е част от тази общност, се хваща с развъждане, само и само да не отпадне, да не се превърне в никой. Така в развъждането попадат хора, които всъщност търсят нещо съвсем друго.
Това предстои да се промени. Само че не по пътя на спиране или анатемосване на развъждането, а на създаване на други, също така социално осмислящи занимания, състезания, срещи на хора, луди на тема кучета.

#167 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2010 - 01:49 PM

Цитат
...ако беше гора, да, тогава да...

Откровено не разбирам как мислите, че ще убедите човек, който смята, че мястото на кучето е в гората?!

Питайте какво мисли за гората един разкошен безстопанствен питбул около блока ни... Иска, горкият, погледът му плаче някой да го осинови. Питбул по всички външни белези - породен в известен смисъл. Безпороден - защото няма развъдчик, дето ще си напъди така детето. Не ще в гората питът - нищо, че му е до носа. Иска при хората. Иска да си има свой човек - един такъв егоист, дето егоистично ще задоволява нуждите си от кучешка компания...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#168 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 02:06 PM

Цитат(mil_ @ Apr 20 2010, 01:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Съществуването на такъв тип хора е константа.
Защо, обаче, кинологията е търсено от тях поле за изява?
За мен причините са две:
- eдна глобална: Кинологията е прекомерно и излишно обвързана със шоу.
- една локална: В България полето на смислени и същевременно приятни дейности с кучета е ужасно тясно.
Човек има нужда да покаже това, което прави, на други като него. Да общува с тях, да влезе в един кръг от себеподобни, където да се чувства в свои води. Да си поприказва 3-4-5 часа за кучета, без да му пуфтят от досада насреща.
Мястото за това към момента са единствено изложбите, а там всичко е насочено към развъждането. Ето защо фокусът изкуствено се измества към развъждането. Всеки, който иска да е част от тази общност, се хваща с развъждане, само и само да не отпадне, да не се превърне в никой. Така в развъждането попадат хора, които всъщност търсят нещо съвсем друго.
Това предстои да се промени. Само че не по пътя на спиране или анатемосване на развъждането, а на създаване на други, също така социално осмислящи занимания, състезания, срещи на хора, луди на тема кучета.

Съгласна съм и наистина се надявам да се промени. Само дето това няма да стане докато се иска единствено смяна на хора в организациите и клубовете, а не смяна на принципа (защото в повечето случаи става дума точно за междуличностни противоречия и подмяна на хора, а не на принцип на работа). Масово в развъдните правилници заляга като принцип между ражданията на женското куче да има период на почивка не по-малък от година, а не се фиксират и максималния брой на раждания във фертилна възраст. Това дава възможност в някои породи да се злоупотребява като една кучка бълва кучила всяка година и броят им достига до 7-8 във фертилна възраст. Промяната на този принцип би изтласкала случайните "развъдчици" извън рамките на сериозния развъден процес. Друга форма на контрол би била проверката на мястото за отглеждане и развъждане на кучетата. Само, че нали се сещате колко хора ще се съгласят на такъв тип проверка!? smile.gif Нищо, че в "белите държави" това е нормален процес и се извършва преди и след създаването на кучилото. Направо не смея да си го помисля като възможна реалност в БГ, а би било нормално и част от ефективното прилагане на закона за защита на животните и създадените наредби към него в различните общини. Ако една такава организация като федерацията стои на ясно изразената позиция, че кучетата, регистрирани в нейните регистри трябва да се отглеждат в съответствие с този закон и сама се старае да въведе подобен контрол върху членовете си, мисля, че обществените и държавни контролни органи ще проявят повече инициатива при прилагането на съответните контролни наредби.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#169 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 20 April 2010 - 02:43 PM

Цитат(danny @ Apr 20 2010, 01:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат
...ако беше гора, да, тогава да...

Откровено не разбирам как мислите, че ще убедите човек, който смята, че мястото на кучето е в гората?!

Питайте какво мисли за гората един разкошен безстопанствен питбул около блока ни... Иска, горкият, погледът му плаче някой да го осинови. Питбул по всички външни белези - породен в известен смисъл. Безпороден - защото няма развъдчик, дето ще си напъди така детето. Не ще в гората питът - нищо, че му е до носа. Иска при хората. Иска да си има свой човек - един такъв егоист, дето егоистично ще задоволява нуждите си от кучешка компания...

И моя чау не ще в гората. Макар че е от примитивните породи - от тези, дето са най-близо до природата, той не ще в гората, дори когато го разхождам там ме търси с поглед и ме следи.
Чудя се как може човек, който се позиционира като защитник на кучовци, да не разбира нещо толкова елементарно: кучета и хората имат нужда един от друг. Така е от векове, от хилядолетия и никаква безумна секта с идеите на някой гуру няма да промени самата природа.

Защо не помислите че кучето има нужда от човека в не по-малка степен, отколкото човека има нужда от кучето?
Уин, имала ли си някога куче? Аз съм израснала с тях. Много неща научих от кучета, и сега децата ми ги научават от тях същото.
С риск да изпадна в лигава поезия и да изглеждам смешна, ще ти кажа: кучетата ми и децата ми са едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали. Всичките ми кучета - помня всяко едно от тях, като почна от първото шарено трицветно порода "чистокръвна тротоарна превъзходна" та до сегашното ми Рижаво Сърце, което е породоподобен уж чау. И ще имам други кучета, ще се оглеждам в очите им, които ми топлят душата дори когато светът наоколо ми се струва черен. Ще им треперя когато са болни, ще им се радвам когато са в отлична форма и настроение за игра и/или работа, ще примирам вътрешно от удоволствие, когато пипам черен студен нос, ще се лигавя с тях, ще тичам, ще гледам един ден внуците ми как прохождат, държейки се за пухкава опашка или грива, както е проходила дъщеря ми. (рано ми е за внуците, ало, не ме отписвайте още:-).

Как може да се отрича нещо толкова уникално и неповторимо като тандема между човека и кучето? Най-малкото те учат децата ми на милосърдие, сърцатост, състрадание, грижа, отговорност. Ето бяхме с малката за 5 минути на площадката до Хилтън да видим как тренират кучета, а после на изложба. Детето ми няколко нощи подред сънуваше как отново я облизват красиви, възпитани кучета, защото й бе разрешено от усмихнати стопани да ги погали. Нима мислиш че това е маловажно, Уин? Че в главата и душата на малката това няма да остане като спомен? Та аз съм сигурна че от човек като нея няма да порасне някой, който да отсича лапите на кучетата или ги залива с киселина именно защото винаги ще носи в сърцето си усещане за топла мека муцуна, дето й е теглила един език.
Като порасне ще си има свои собствени – породисти или не, тя ще реши, гледала съм помиярчета цял живот, нямам предубеждения.
Не всеки човек трябва да има куче, но абсолютно всяко куче има нужда от стопанин.
И да отричаш ТАКОВА нещо е извън разбирането ми. И слава Богу че не те разбирам, аз не бих искала да живея в свят, който е населен с хората, разсъждаващи по този начин. Това ще значи ние да се върнем в пещерите – хайде върни човечеството в пещерите, пък кучета в гората, пък прасетата в полета. Ти ще живееш ли в първобитни условия, ще се върнеш ли там? Дори и да го направиш, ще видиш колко бързо ще потърсиш едни меки уши за почесване и черен нос в дланите си.

Ей за това не обичам да пиша за любовта ми към кучета – ставам сантиментална, а предпочитам да съм груба, та да не ми личи какво за мен означава тандема кучето/човека.

Само не почвай с теориите си относно нещо което не разбираш, защото скучаеш.

Относно това което пише DessyD - този момент го има в повечето киноложки организации, айде да не казвам в Русия какво става.
НО за безпородните/бездомните кучета не допринасят развъдчиците, айде да не отклоняваме темата към косурите на работа на БРФК и т.н. Има си достатъчно теми за това, ако са ви малко създайте нова за критиките към организацията.
Да не я изместваме темата, да не я изкривяваме, моля.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#170 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 03:27 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 20 2010, 02:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Относно това което пише DessyD - този момент го има в повечето киноложки организации, айде да не казвам в Русия какво става.
НО приноса за безпородните/бездомните кучета не допринасят развъдчиците, айде да не отклоняваме темата към косурите на работа на БРФК и т.н. Има си достатъчно теми за това, ако са ви малко създайте нова за критиките към организацията.

Аз не мисля, че е толкова далеч от темата, дори напротив точно в темата си е. Мисля, че точно "кусурите в работата на БРФК" служат като довод в тезата на хора като wind относно бездомните кучета. Мисля, че на няколко пъти се коментира, че колкото по-силно развита е кинологията като организация и процес толкова по-добре тя служи като един от регулаторите, а тя (кинологията) не се развива от 30 САСІВ-а и 100 правилници. Нали не искаш да ми кажеш, че на породните екземпляри им се полага по-добро отношение, отколкото към безпородните?!? Това, че количествено изразено те са нищожен процент при безпризорните екземпляри не означава, че безпризорните и проблемите с тях не се отразяват в процеса на развъждане. Проблемите със зооборсите и междусъседското развъждане, както и случаите на насилие или жестоко отношение към животните касаят всички, не само природозащитните организации или тези, които се занимават с бездомните кучета. Кое точно от тези неща ти се вижда не по темата?! Това, че орагнизация като БРФК може да има по-адекватно и по-активно отношение по тези проблеми ли? Темата не е "wind срещу Furia_S" или кой е по-голям разбирач. Не мисля, че има нещо лошо да се коментират всички аспекти по темата, дори и косвено засягащите я.
User's Signature

#171 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 20 April 2010 - 03:43 PM

Цитат(DessyD @ Apr 20 2010, 03:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Furia_S @ Apr 20 2010, 02:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
НО приноса за безпородните/бездомните кучета не допринасят развъдчиците, айде да не отклоняваме темата към косурите на работа на БРФК и т.н. Има си достатъчно теми за това, ако са ви малко създайте нова за критиките към организацията.

Аз не мисля, че е толкова далеч от темата, дори напротив точно в темата си е. Мисля, че точно "кусурите в работата на БРФК" служат като довод в тезата на хора като wind относно бездомните кучета. Мисля, че на няколко пъти се коментира, че колкото по-силно развита е кинологията като организация и процес толкова по-добре тя служи като един от регулаторите, а тя (кинологията) не се развива от 30 САСІВ-а и 100 правилници. Нали не искаш да ми кажеш, че на породните екземпляри им се полага по-добро отношение, отколкото към безпородните?!? Това, че количествено изразено те са нищожен процент при безпризорните екземпляри не означава, че безпризорните и проблемите с тях не се отразяват в процеса на развъждане. Проблемите със зооборсите и междусъседското развъждане, както и случаите на насилие или жестоко отношение към животните касаят всички, не само природозащитните организации или тези, които се занимават с бездомните кучета. Кое точно от тези неща ти се вижда не по темата?! Това, че орагнизация като БРФК може да има по-адекватно и по-активно отношение по тези проблеми ли? Темата не е "wind срещу Furia_S" или кой е по-голям разбирач. Не мисля, че има нещо лошо да се коментират всички аспекти по темата, дори и косвено засягащите я.

Кинологията ти е виновна дето има зоо-борси? Моля? Ха!

Проблемите със зооборсите, животинските пазари и междусъседските скачки не са допринесени от кинологията, изложбените кучета и развъдническа дейност.
Това е ДЪРЖАВНА политика или липса на такава. Докато не се забрани със закон подобна извън-развъдническа дейност, самите развъдници няма как да попречат. Докато няма контрол относно регистрацията-чипирането ще сме на този хал. Днес ми се обади от общината отговорничката за ресурс "Екология" - моят крокодил е регистриран, но не съм взела бележката, понеже почват да правят проверки - звънна ми жената. ти колко такива чиновници познаваш?
Тя изобщо не е против това "да измислим нещо заедно", но колко ентузиасти като нея познаваш?

питам те: ти нарочно ли изместваш темата към критиките към БРФК или наистина не разбираш че не точно те допринасят за глутниците навън?

Защо няма глутници от риджбеци с тату в ухото/корема?
Защо няма татуирани/чипирани хъскита по улиците, които са производство от нечий развъдник?

Хора, погледнете към междусъседските скачки и не плодете вашите си кучета като за начало - това винаги го казвам като ме питат "Кога мъжки трябва да се пусне на женска?" (или обратното, според вашия избор и пола на кучето. Щото някои дори се шашкат ако видят как мъжки прави скачка на мъжки и обявяват кучето си за педал, ъъъъъъъ.... тоест метросексуал. 21-рви век, повтарям, влизат в нета и не четат, не ползват търсачките)
User's Signature

#172 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 03:53 PM

Furia_S , айде по-спокойно, моля! Възможно ли е първо да четеш и после да пишеш отговори на мои постове?!? Нищо от това, което пишеш не е твърдяно в нито един мой пост! Опитай се да бъдеш по-коректна!

Цитат
питам те: ти нарочно ли изместваш темата към критиките към БРФК или наистина не разбираш че не точно те допринасят за глутниците навън?

и аз да те попитам - как точно се казва темата и не я ли изместихте вие с wind още преди няколко страници? Кой се занимава с породно развъждане? Да не би природозащитните организации или общината може би? Закони дал Господ много, проблемът е в спазването им.
User's Signature

#173 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2010 - 04:01 PM

Цитат(DessyD @ Apr 20 2010, 03:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Furia_S , айде по-спокойно, моля! Възможно ли е първо да четеш и после да пишеш отговори на мои постове?!? Нищо от това, което пишеш не е твърдяно в нито един мой пост! Опитай се да бъдеш по-коректна!

Цитат

и аз да те попитам - как точно се казва темата и не я ли изместихте вие с wind още преди няколко страници? Кой се занимава с породно развъждане? Да не би природозащитните организации?

ти кога дойде в темата та да си в темата?))))След заглавието или после?)))

Нещата тръгнаха под съвсем друго заглавие "Породни/безпородни", помниш ли, спокойната?)))
След това промениха заглавието на по- ...политкоректно.

А сега по темата от мен: развъдници и развъдната дейност не допринася за размножаването на глутниците навън.
Ако не ви харесва как точно действа БРФК, мога да ви кажа че и в другите държави е така, но е отделна тема, не я изкривявайте тази.
User's Signature

#174 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 04:07 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 20 2010, 04:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
А сега по темата от мен: развъдници и развъдната дейност не допринася за размножаването на глутниците навън.
Ако не ви харесва как точно действа БРФК, мога да ви кажа че и в другите държави е така, но е отделна тема, не я изкривявайте тази.

Колко пъти и поради какви причини е променяно заглавието на темата не касае, че изказванията ми в момента са обвързани точно със заглавието в момента. Това, че и в други държави има проблеми с федерации или такива структури не означава, че трябва да премълчаваме нашите и това в конкретния случай НЕ Е извън темата, нито е изкривяване. Считам за изключително безплодни усилията ти да убеждаваш по този начин хора като wind в правотата си, а и това, че ще ми вмениш някакви твои анализи върху мои некоректно прочетени постове няма да ти помогне. Да не говорим, че НИКОГА не съм твърдяла че развъдниците допринасят за глутниците навън или според теб тези, които не те подкрепят в подхода, задължително са против теб?!
User's Signature

#175 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2010 - 04:13 PM

Цитат(DessyD @ Apr 20 2010, 03:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Furia_S @ Apr 20 2010, 04:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Колко пъти и поради какви причини е променяно заглавието на темата не касае, че изказванията ми в момента са обвързани точно със заглавието в момента. Това, че и в други държави има проблеми с федерации или такива структури не означава, че трябва да премълчаваме нашите и това в конкретния случай НЕ Е извън темата.

Извън. И то как.
На нито един мой въпрос колко породисти татуирани/чипирани кучета си виждала, събрани в глутница, не ми отговори. Ако им имаш зъб на организациите, отговарящи за чистопородното развъждане - твой си проблем. Но какво общо има това с безумието отвън?

Направи си отделна тема с претенциите към организациите как не били правили правилно това и онова, то е дъвкано предъвкано.
Колко породоподобни глутници си виждала въобще в живота си в условията на свръх-популация и какво общо имат с това развъдчиците?

Тези породоподобни от развъдниците тръгват да не би?

Прочетох допълнението ти.
Аз не искам да убеждавам хората като Уин. Това е едно сериозно уточнение. Минала съм възрастта да се боря с вятърните мелници.
User's Signature

#176 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 04:16 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 20 2010, 04:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Извън. И то как.
На нито един мой въпрос колко породисти татуирани/чипирани кучета си виждала, събрани в глутница, не ми отговори. Ако им имаш зъб на организациите, отговарящи за чистопородното развъждане - твой си проблем. Но какво общо има това с безумието отвън?

Направи си отделна тема с претенциите към организациите как не били правили правилно това и онова, то е дъвкано предъвкано.
Колко породоподобни глутници си виждала въобще в живота си в условията на свръх-популация и какво общо имат с това развъдчиците?

Какво очакваш да ти отговоря, след като никога не съм твърдяла, че има породисти глутници. Това твърдение ми го вмени ти! С какво ти пречи едно мнение, че организация като БРФК може да бъде по-активна като позиция спрямо този проблем?! Къде видя зъби, нокти и прочее??? Къде точно видя неадекватност?! Що за глупости в момента ръсиш не мога да разбера или искаш непременно да се дъвчете с wind!? Ако това е целта ти - ОК, няма проблем, пиши си на воля. Аз считам себе си за коректен "развъдчик" (не защото имам такова самочувствие вече, а защото по силата на бумажщината съм наречена така) и ме касае дали навън има глутници безпородни кучета. Касае ме лично дали има зооборси и размножители и по какъв начин мога да бъда подкрепена от организацията, в която членувам.
User's Signature

#177 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2010 - 04:30 PM

Цитат(DessyD @ Apr 20 2010, 03:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Furia_S @ Apr 20 2010, 04:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Извън. И то как.

Какво очакваш да ти отговоря, след като никога не съм твърдяла, че има породисти глутници. Това твърдение ми го вмени ти! С какво ти пречи едно мнение, че организация като БРФК може да бъде по-активна като позиция спрямо този проблем?! Къде видя зъби, нокти и прочее??? Къде точно видя неадекватност?! Що за глупости в момента ръсиш не мога да разбера или искаш непременно да се дъвчете с wind!? Ако това е целта ти - ОК, няма проблем, пиши си на воля. Аз считам себе си за коректен развъдчик (не защото имам такова самочувствие вече, а защото по силата на бумажщината съм наречена така) и ме касае дали навън има глутници безпородни кучета. Касае ме лично дали има зооборси и размножители и по какъв начин мога да бъда подкрепена от организацията, в която членувам.

Останах от теб с впечатление че наистина имаш проблем с организацията и го пренасяш в тази тема. Може би впечатлението ми да е погрешно:-)
Мир?

Извинявай, но не съм съгласна с теб относно това че някоя киноложка организация трябва да има становище относно зоо-борсите. Все едно педиатър да се произнесе че продажбата на бебета е аморално деяние.
То се подразбира, защо трябва да има официално становище?
"Вижте ме аз съм педиатър и съм против търговия с бебета?".
И кога ще лекува?
User's Signature

#178 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 06:30 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 20 2010, 04:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Останах от теб с впечатление че наистина имаш проблем с организацията и го пренасяш в тази тема. Може би впечатлението ми да е погрешно:-)
Мир?

Извинявай, но не съм съгласна с теб относно това че някоя киноложка организация трябва да има становище относно зоо-борсите. Все едно педиатър да се произнесе че продажбата на бебета е аморално деяние.
То се подразбира, защо трябва да има официално становище?
"Вижте ме аз съм педиатър и съм против търговия с бебета?".
И кога ще лекува?

Аз като имам проблеми с организацията не ги дискутирам по форумите, а там където е необходимо и където има смисъл. Форумът не дава решение на проблем, но формира обществени нагласи.
Въпросът не е да се каже "Ние сме против зооборсите", а да се прояви активност в защита на интересите на членовете на тази организация в една кризисна ситуация. Зооборсите и междусъседското развъждане имат огромен принос в проблема с бездомните, а когато около дома ти се върти глутница бездомни няма как да обясниш, че ти не си част от този проблем защото видиш ли твоето куче е породисто. Засегнатите не ги вълнува факта, че твоето куче се е пръкнало по опреден принцип, а ги вълнува, че бездомните им създават проблеми, те са кучета, твоето също е куче, следователно и ти си в кюпа. Кинологията и развъждането не са масово хоби, но кучкарлъка е всеобхватен. Защото когато някой е нападнат от бяло куче, то веднага бива определено като дого и хората настръхват срещу определена порода. Всеки, нахапан от късокосместо средновисоко куче е задължително "нахапан от питбул" и това е проблем за АСТ и други сродни на него породи. В този смисъл това е проблем и на кинолозите. В конкретната ситуация не е достатъчно само да ни "спасят" от таксата за развъждане, а да се помогне в защита на нашия конкретен интерес в конфликта със зооборсите и междусъседското развъждане, т.е. да се прояви активност в контакта и работата със законотворческите институции, а не това да бъде оставено като приоритет на гражданските организации. Защото ако обществото е негативно настроено към кучето изобщо, защото в момента има проблем, това е в ущърб на кинологията и различните области на приложение на работата с кучета. В този смисъл ясната позиция в нашата, конкретна действителност е повече от необходима.
User's Signature

#179 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 06:36 PM

Dog.bg, вярно, че много приказки изприказвах, затова напомням гледната си точка. Ако тя се изкривява, не е в мен проблема.

Цитат(wind @ Apr 6 2010, 10:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
И за да съм откровена докрай, ако естествената среда на кучетата беше гората, никога нямаше да си взема такова в къщи, но гората е за вълците, а мястото на кучетата е при хората и за мое съжаление в голяма част от случаите експлоатирани - използвани за пазачи, печелене на пари, граничарски кучета, овчарски и какво ли още не. Поне да можехме да им се отбагодаряваме подобаващо :(

Както казвах няколко пъти, вследствие на тази дискусия съм на мнение, че приемам кинологията като регулатор при условие, че самата киноложка структура покаже по-голяма ангажираност, официална, към проблемите с бездомните, към зооборсите, нерегламентираното развъждане. И освен официална ангажираност, по-същественото за мен е да има някаква дейност в тази насока - на кинологията като структура, а не само на отделни нейни членове, които едва ли не се възприемат като предатели, ако изразят честно и откровено мнението си - както онова, което харесват, така и онова, което не харесват.

Не би трябвало да има недоволни от този консенсус, остава въпросът какво може реално да се направи и аз с удоволствие бих помагала с каквото мога по този въпрос. Предполагам, че и всички загрижени за кучетата (родословни, породоподобни, смесени) не биха имали нищо против да помагат в тази насока, независимо дали са кинолози или посвещават времето си на "спасяване" на бездомни.

Мисля, че темата като такава се изчерпа, остава само да възникнат идеи за реални действия - какво може да се направи, може и в отделна тема, само да има някаква препратка, защото принципно нямам много време да следя всичко във форума и няма да се ориентирам къде са споделени такива идеи.
User's Signature

#180 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2010 - 06:46 PM

DessyD

Чакай-чакай-чакай-чакай. Ти говориш за низкото киноложко ниво, когато околните в обществото ни бъркат всяко нещо със син език с чау и ако утре (примерно, нарочно посочвам моята порода, за да не засегна никого) някакъв мелез с бледо-лилав език и бегло наподобяващ чау, ухапе някого, ще има отново наддаден вой в медиите "Домашно/породисто куче ухапало дете".

Но това няма нищо общо с развъдчиците.
Как да няма от страната на развъдчиците активна позиция? Активната позиция е в това да не плодиш куцо-кьораво сакато, това е МОЯТА активна позиция и на още много народ. Знаеш ли колко са ми предлагали на съвладение и в разсрочено изплащане женски от Русия? С родословия, с родители-шампиони. развъдчиците там за заинтересувани в рекламата на развъдника извън границите си. Отказвах поради ред причини - не ме интересуват производителите, съмнява ме здравето или просто не е това което търся.
Искаш да кажеш че и това не е позиция?
Не съм съгласна с теб. И хората като мен не са малко. защо обръщаш внимание на тези, които според теб не правят нещата както ти го виждаш и изместваш темата в посоката "Какво би трябвало да е чистопородното развъждане и как го виждам аз"?

Моля те, разумен човек си и пишеш смислено, не ми казвай и ти че чистопородното развъждане допринася за глутниците.
През прозореца като погледна - нито един породободобен не виждам.

Проблема е СОЦИАЛЕН, а не киноложки.
User's Signature

• (15 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема