Dog.bg Форуми : "За" и "Против " кастрацията

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (31 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

"За" и "Против " кастрацията

#281 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 November 2010 - 10:20 PM

"Негативни страни при кастрацията на мъжки кучета:
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак при средни / големи и по-големи породи, с лоша прогноза.
• увеличава риска от сърдечен хемангиосарком с коефициент от 1,6
• утроява риска от хипотиреоидизъм
• увеличава риска от прогресивни гериатрични когнитивни увреждания
• утроява риска от затлъстяване, общ здравословен проблем при кучетата, свързан с други здравословни последици.
• увеличава 4 пъти малкия риск (<0.6%) от рак на простатата
• удвоява малкият риск (<1%) от рак на пикочния тракт
• увеличава риска от ортопедични заболявания
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите

Негативни страни при кастрацията на женски кучета
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак с лоша прогноза
• увеличава риска от хемангиосарком на далака с коефициент 2.2 и сърдечен хемангиосарком с коефициент над 5; това е често срещан рак и е основна причина за смърт при някои породи
• увеличава риска от затлъстяване с коефициент 1.6-2, общ здравословен проблем при кучета
• предизвиква „кастрационна пикочна инконтиненция” в 4-20% от женските кучета
• увеличава риска от постоянни или повтарящи се инфекции на пикочните пътища с коефициент 3.4
• увеличава риска от вдадена вулвата, вагинален дерматит и вагинит, особено за женски кучета, кастрирани преди достигане на полова зрялост
• удвоява малкият риск (<1%) от тумори на пикочните пътища
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите."

„ Кастрацията е пълно и необратимо, принудително прекратяване на функцията на половите жлези - тестиси при мъжките индивиди или яйчници при женските.

Кастрацията крие рискове. Това е обективната информация.

За справка:

1. Кънчев Л., Байчев Ж., Репродуктивна ендокринология, 300 стр. ИК „Виденов & син”, 2008

2. Димитров М., Василев Н., Практическо ръководство по ветеринарно акушерство, гинекология, андрология и изкуствено осеменяване, 216 стр., ИК „Еньовче”

3. Мирчева Т., Основи на клиничната биохимия при домашните животни, 94 стр., ИК „Еньовче”, 2004

4. Николов Й., Петков П., Пропедевтика с клинично – лабораторна диагностика на вътрешните болести при домашните животни, 464 стр., ИК „Еньовче”, 2009

5. Гаджев С., Анатомия на домашните животни, том I, 512 стр., Стара Загора, 2000.

6. Гаджев С. Анатомия на домашните животни, том II, 396 стр., Стара Загора, 1999

Хората са го казали. Точно и ясно е казано, че няма такъв филм "Кастрация за здраве". Да осакатиш здраво куче, да го превърнеш в дебела наденица и да го тъпчеш с храна за КАСТРАТИ за мен е престъпление.. :zz_020: Който иска нека си скопява и да си гледа дебеличко кучеподобно.. :re_037:

#282 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 November 2010 - 11:19 PM

Дискусията стана малко нещо конструктивна, за това се включвам с реплика.

Показване на мнениетоvalnata, в 25 November 2010 - 09:25 PM, написа:

Хората са го казали. Точно и ясно е казано, че няма такъв филм "Кастрация за здраве". Да осакатиш здраво куче, да го превърнеш в дебела наденица и да го тъпчеш с храна за КАСТРАТИ за мен е престъпление.. :zz_020: Който иска нека си скопява и да си гледа дебеличко кучеподобно.. :re_037:

Ако трябва да сме коректни - не е така, поне според това, което аз съм прочела по въпроса.
Кастрацията увеличава риска от едни заболявания за сметка на намаления риск от други.
Специално при женските кучета нещата са особено сложни в медицински план - доста повече, отколкото при мъжките.
Както винаги де - то мъж да си на тоя свят, ама де тоз късмет за всички! :md_064:
:ab_041:
Рисковано е да кастрираш кучето си, рисковано е да не го кастрираш...
В крайна сметка решение трябва да вземе самият отговорен стопанин, като преди това се информира подробно за всички "за" и "против" и си прецени кой точно риск да поеме, като при това, разбира се, си поема и моралната отговорност за решението си - ако се окаже, че точно случаят с неговото куче е попаднал в ония там проценти неблагоприятен ефект.
Лозунгите от типа на "Кастрацията на домашния любимец е акт на гражданска отговорност" или "Анатема трижди на тези, които осакатяват животните си с кастрация" за мен са еднакво нелепи, защото ми миришат на проклета идеология и фанатизъм, от които ми се повръща.

Толкова от мен. Респект и уважение за тези, които са решили дилемата за себе си, успех на останалите, които все още търсят решение на въпроса - за себе си и за своя любимец.
Поздрави на всички!

#283 Потребителят е офлайн   Meto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 25 November 2010 - 11:26 PM

Римела да знаеш писането ти се отдава :rc_036:

Кратък извод от последната постъпила информация:

Кастрацията е нож със две остриета (както всичко останало в тоз живот)!

:ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041:
User's Signature

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.

#284 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 November 2010 - 11:53 PM

Показване на мнениетоJL, в 25 November 2010 - 09:25 PM, написа:

Ами, ето, изборът тук е - или гарантираме, че всяко новородено кученце и котенце ще получава максималните необходими му грижи, внимание и любов... ГАРАНТИРАМЕ!!!! - или, ако не можем - правим всичко възможно тези потенциални страдалци да не се появят, за да не изживеят ужаса на това, да бъдат осакатявани, оставени без внимание, грижа и любов... Ето това е НАШЕТО ПРАВО НА ИЗБОР.

Извинявай,но ако смениме думите /кученце и котенце/с/дете сираче и бездомен човек/ в горeпосоченото написано от теб,звучи също толкова трогателно,нали?

Мисля,че всеки трябва да се интересува и да знае за последствията от кастрацията!Това имам впредвид,а не моментното трогателно"ПРАВО НА ИЗБОР". :rc_036:

#285 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 01:42 AM

Показване на мнениетоvalnata, в 25 November 2010 - 08:25 PM, написа:

"Негативни страни при кастрацията на мъжки кучета:
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак при средни / големи и по-големи породи, с лоша прогноза.
• увеличава риска от сърдечен хемангиосарком с коефициент от 1,6
• увеличава риска от прогресивни гериатрични когнитивни увреждания
• утроява риска от затлъстяване, общ здравословен проблем при кучетата, свързан с други здравословни последици.
• увеличава 4 пъти малкия риск (<0.6%) от рак на простатата
• удвоява малкият риск (<1%) от рак на пикочния тракт
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите

Негативни страни при кастрацията на женски кучета
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак с лоша прогноза
• увеличава риска от хемангиосарком на далака с коефициент 2.2 и сърдечен хемангиосарком с коефициент над 5; това е често срещан рак и е основна причина за смърт при някои породи
• увеличава риска от затлъстяване с коефициент 1.6-2, общ здравословен проблем при кучета
• предизвиква „кастрационна пикочна инконтиненция” в 4-20% от женските кучета
• увеличава риска от постоянни или повтарящи се инфекции на пикочните пътища с коефициент 3.4
• увеличава риска от вдадена вулвата, вагинален дерматит и вагинит, особено за женски кучета, кастрирани преди достигане на полова зрялост
• удвоява малкият риск (<1%) от тумори на пикочните пътища
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите."

„ Кастрацията е пълно и необратимо, принудително прекратяване на функцията на половите жлези - тестиси при мъжките индивиди или яйчници при женските.

Кастрацията крие рискове. Това е обективната информация.

За справка:

1. Кънчев Л., Байчев Ж., Репродуктивна ендокринология, 300 стр. ИК „Виденов & син”, 2008

2. Димитров М., Василев Н., Практическо ръководство по ветеринарно акушерство, гинекология, андрология и изкуствено осеменяване, 216 стр., ИК „Еньовче”

3. Мирчева Т., Основи на клиничната биохимия при домашните животни, 94 стр., ИК „Еньовче”, 2004

4. Николов Й., Петков П., Пропедевтика с клинично – лабораторна диагностика на вътрешните болести при домашните животни, 464 стр., ИК „Еньовче”, 2009

5. Гаджев С., Анатомия на домашните животни, том I, 512 стр., Стара Загора, 2000.

6. Гаджев С. Анатомия на домашните животни, том II, 396 стр., Стара Загора, 1999

Чакай Valnata.... сега се настройвам психически да избухна в сълзи... :md_064:
Боже,Боже,Боже....Какво причиних на моите животинки ....В Ада ще горя...Обрекох ги на мъчения и болести... :rf_011:
Ужас...
И сега как продължава събитието???
Ооооохххх (плача в момента неутешимо,защото съм осъзнала евентуално как съм си осaкатила 24 броя лични животни :rg_057: )
Лека нощ Аз със сигурност няма да заспя,защото садистичното ми съзнание да си унищожавам и разболявам животните ...няма да ме остави на мира.. :ef_097:
Ооооххх мъка.... :rf_011:
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#286 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 09:51 AM

Показване на мнениетоMeto, в 25 November 2010 - 07:08 PM, написа:

Показване на мнениетоGaliadogs, в 25 November 2010 - 07:20 AM, написа:

Показване на мнениетоMeto, в 24 November 2010 - 10:19 PM, написа:

Постъпваш правилно!

Не мисля,че това е идеята на темата.Всъщност само времето и здравето на задържана кучка да не ражда ще покаже дали постъпката е правилна.

Извините, но съм възхитен от Вашия успех относно работа с кучета, но по тази тема няма как да се съглася! Казвам "правилно правиш" на човек, който е наясно с нещата и не тръгва да кастрира кучето си "за здраве. Това имах впредвид!

П.С. Емиле сопри бре :) жените ще избегат от форума посля ко ша праим? "Коч парти" ?:)

:ab_041: Аз що мислиш,че още се вра по кучешките форуми?Тръпка ми е,леят се бисери и...понякога нещо кнструктивно от интелигентни хора.В спора се ражда и...истината.Тук умуваме,всеки си излага доводите-обосновани или не толкова,но все пак си заслужава да се чете и всеки сам за себе си да прецени.
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#287 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 26 November 2010 - 10:02 AM

Предното микуче беше кастрирано-почина на 13 год и небеше ''наденичка'' не качи нито един килограм след кастрацията.Сегашната ми кучка също е кстрирана,и пак си е в нормалните килограми без да е качвала.Смятам,че с подходящо и много разходки няма такава опасност кучето ви да стане кюфтак :ab_041:
Доколкото съм запозната след кастрация кучето няма как да развие пиометра,което е много опасно.Аз съм по спокойна,че каквото и да стане тя няма да има кученца.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#288 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Маркетинг, Реклама, Компютри, Котки и Кучета...
Публикувано: 26 November 2010 - 10:33 AM

Тази тема е като родословни срещу неродословни.
До голяма степен хората са на едно мнение за общите неща, но спорят за детайлите и се сърдят, и се обиждат.

Всички са съгласни, че трябва да се ограничи случайната популация, защото тя води до много нещастни животни, които умират твърде рано, често и твърде болезнено, подритвани са от двукраки изроди, въобще животът им е ужасно тежък.

Проблемът идва, когато започнем да говорим за НАШЕТО куче, което всеки смята, че гледа най-добре! Хората се засягат, че им се хвърля част от вината за безпризорните само поради факта, че кучетата им не са кастрирани, макар да не са имали поколение досега. Защитниците на кастрацията пък, се ядосват, защото знаят колко такива безпородни са се навъдили от небрежни стопани, а в някои случаи и съвсем умишлено.

Парадокса е, че тези безотговорни стопани, не са тук! Няма ги! Те не милеят толкова за животинките си, или поне не търсят активно информация за тях.
Спорят хора, които милеят за кучетата!
Спрете! Безсмислено е!
User's Signature

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!

#289 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 26 November 2010 - 10:48 AM

не,темата не е родословни срещу неродословни-аз имам и от двата "вида" и не ги деля,получават еднакви грижи,отношение и внимание..работят еднакво,живеят при еднкви условия..имам и кастрирани животни,и сравнявайки ги с повечето ми които не са ,мога да изказвам мнение за това дали влияе кастрацията върху работните качества-влияе,и то негативно..много от качествата се определят именно от половите хормони,та колкото и да ви се иска кастрацията да не влияе негативно върху работните качества-не е така..
темата е против задължителната кастрация на всичко що е неродословно,прикривайки се зад изказвания че всяко животно без родословие е фабрика за бездомни кучета,прикривайки се зад "кастрация за здраве" и други бози..
модата в момента е да се гледат безполови животни,това е далавера за ветеринари и развъдници..
оправдания винаги ще има,само и само да се улесни стопанина..останалото е вадене на вода от 9 кладенеца.
въпрос на избор е дали да се кастрира дадено животно..и на отговорност..така че спрете с кастрацията за здраве...баси и пиометрата,аз как досега не съм имал куче с пиометра не знам..като се разболее-кастрирайте,ама преди това-защо??..а за мъжките не ми се говори въобще-там е безумие

#290 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Маркетинг, Реклама, Компютри, Котки и Кучета...
Публикувано: 26 November 2010 - 10:55 AM

Просто ми се искаше да се поставите и на мястото на хората срещу Вас.
Не е толкова трудно. Вас не ви ли боли за бездомните? Ако вие си контролирате кучетата - чудесно! Но огромната част не го правят и създават проблем! Освен това, не знам доколко влияе на работните качества на кучето кастрацията, но не всички кучета са работни. С декоративните породи положението е още по-страшно!
User's Signature

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!

#291 Потребителят е офлайн   JL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 11:04 AM

Показване на мнението-Sasho-, в 25 November 2010 - 10:58 PM, написа:

Ами, ето, изборът тук е - или гарантираме, че всяко новородено кученце и котенце ще получава максималните необходими му грижи, внимание и любов... ГАРАНТИРАМЕ!!!! - или, ако не можем - правим всичко възможно тези потенциални страдалци да не се появят, за да не изживеят ужаса на това, да бъдат осакатявани, оставени без внимание, грижа и любов... Ето това е НАШЕТО ПРАВО НА ИЗБОР.

Извинявай,но ако смениме думите /кученце и котенце/с/дете сираче и бездомен човек/ в горeпосоченото написано от теб,звучи също толкова трогателно,нали?

Мисля,че всеки трябва да се интересува и да знае за последствията от кастрацията!Това имам впредвид,а не моментното трогателно"ПРАВО НА ИЗБОР". :rc_036:

Това са две тези. По първата - ако хората правят дечица, които след това оставят безпризорни на улицата - да се хранят от кофите и да бъдат мачкани от автомобили, и стреляни, и осакатявани без да носят отговорност за тях - смяташ ли, че такива хора имат равно право с останалите да се възпроизвеждат?
По втората - да, трябва да се знаят както последствията от кастрацията, така и тези от не-кастрацията. И да се преценяват плюсовете и минусите. Стига да не се робува на предразсъдъци, а да бъде на базата на факти.
User's Signature

С какво сме по-добри от кучетата, ако се държим като прасета ?

#292 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 11:17 AM

Показване на мнениетоgrigo009, в 26 November 2010 - 12:47 AM, написа:

[
Чакай Valnata.... сега се настройвам психически да избухна в сълзи... :md_064:
Боже,Боже,Боже....Какво причиних на моите животинки ....В Ада ще горя...Обрекох ги на мъчения и болести... :rf_011:
Ужас...
И сега как продължава събитието???
Ооооохххх (плача в момента неутешимо,защото съм осъзнала евентуално как съм си осaкатила 24 броя лични животни :rg_057: )
Лека нощ Аз със сигурност няма да заспя,защото садистичното ми съзнание да си унищожавам и разболявам животните ...няма да ме остави на мира.. :ef_097:
Ооооххх мъка.... :rf_011:

Ако искаш може и 100 да осакатиш.. Щом са твои :rc_036: Аз обаче не смятам да срежа топките на мъжкото си куче и да го превърна в "послушник" :ab_041: По-горе хората са го казали... нека всеки сам реши и не проповядваме и налагаме като задължителни подобни глупости. :zz_020: Статията е писана от лекари, което ясно говори, че има рискове..

Късно е да съжаляваш(няма да им върнеш атрибутите), но се надявам един ден греховете ти да бъдат опростени. :dog: :beer:

#293 Потребителят е офлайн   Desi_H Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 11:35 AM

В защита на ветеринарите и развъдчиците искам да каже, че преди кастрацията на нашето куче, първият ми обясни много подробно, че е нож с две остриета. Остави ни сами да решим, без да се опитва дори да намекне за своето мнение. А трима развъдчика бяха на различно мнение. И двете дори поспориха точно за ползите и вредите. Така че не бих искала да си мисля, а и не го правя, че всички са водени само от комерсиални цели. :rc_036:

#294 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 04:11 PM

Показване на мнениетоKaiZen, в 26 November 2010 - 10:00 AM, написа:

Не е толкова трудно. Вас не ви ли боли за бездомните? Ако вие си контролирате кучетата - чудесно! Но огромната част не го правят и създават проблем! Освен това, не знам доколко влияе на работните качества на кучето кастрацията, но не всички кучета са работни. С декоративните породи положението е още по-страшно!

А "хората" поставят ли се на мястото на тези,които са против кастрацията?Не е толкова трудно.
Кастрацията влияе на работните качества.Ако не беше така щеше да има и кастрирани раб. кучета,
факт е,че такива няма.Няма,защото кастрацията влияе на цялостното физическо поведение и състояние
на кучето, за да е в кондиция.
А,между другото има ли ветиринар,които да каже,че няма риск от анестезията?А,това е първата
крачка за кастриране.Другите последствия.....ами който иска да си прецени!

Григо 009,извинявай,но ти наистина ли не си оставила поне едно от твоите 24 животинчета да не е
в среден род/некастрирано/

#295 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 04:14 PM

Показване на мнениетоJL, в 26 November 2010 - 10:09 AM, написа:

Това са две тези. По първата - ако хората правят дечица, които след това оставят безпризорни на улицата - да се хранят от кофите и да бъдат мачкани от автомобили, и стреляни, и осакатявани без да носят отговорност за тях - смяташ ли, че такива хора имат равно право с останалите да се възпроизвеждат?

:re_037:
А,те нямат ли това право да се възпроизвеждат?

#296 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 26 November 2010 - 04:19 PM

Показване на мнениетоKaiZen, в 26 November 2010 - 10:00 AM, написа:

боли ни за бездомните,именно затова и осиновяваме и намираме домове на бездомни...но не там е идеята

Показване на мнениетоJL, в 26 November 2010 - 10:09 AM, написа:

По втората - да, трябва да се знаят както последствията от кастрацията, така и тези от не-кастрацията. И да се преценяват плюсовете и минусите. Стига да не се робува на предразсъдъци, а да бъде на базата на факти.

има такива хора-раждат и хвърлят децата си в дом,без да се откажат от родителски права за да взимат детските ,а децата да не могат да бъдат осиновени-според любимото ми законодателство..да кастрираме тогава такива хора?? децата в тези домове живеят по зле от кучетата ...да им клъцнем топките ,и да им извадим матките ,а?? хем няма да има рак ..

#297 Потребителят е офлайн   JL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 05:07 PM

Sasho пусна сравнението с хората и аз се вързах, но сравнение всъщност не може да се прави. Ако трябваше да се занимавам с диваци, които раждат и захвърлят децата си на произвола в една съвсем хипотетична ситуация, където няма уредена държава, вероятно щях да се опитвам да ги светна за ползата от презервативите. :md_064:
Обаче при кучетата няма как да стане номера с презерватива и затова се налагат по-различни мерки. :ab_041:
Моите котки са кастрирани и се чувстват великолепно. При предишната ми котка - мъжка, бях предубедена и го кастрирах чак на 9 години. Той имаше цистит от 5 годишна възраст, ако беше кастриран непременно щяха да го припишат на кастрацията, ама не. Всъщност, точно обратното, в стремежа си мъжките котараци да задържат урината си, за да става по-ароматна :ud_009: , допълнително се утежнява положението с циста при тях. След кастрацията това се оправи.
Когато се колебаех и аз изчетох много инфо по темата и накрая стигнах до решението, че и от медицинска гледна точка кастрацията е по-добрия вариант, (стига при мъжките да не е прекалено ранна - лично мое мнение).
User's Signature

#298 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 05:56 PM

Показване на мнениетоJL, в 26 November 2010 - 04:12 PM, написа:

Sasho пусна сравнението с хората и аз се вързах, но сравнение всъщност не може да се прави. Ако трябваше да се занимавам с диваци, които раждат и захвърлят децата си на произвола в една съвсем хипотетична ситуация, където няма уредена държава, вероятно щях да се опитвам да ги светна за ползата от презервативите. :md_064:
Обаче при кучетата няма как да стане номера с презерватива и затова се налагат по-различни мерки. :ab_041:

Когато се колебаех и аз изчетох много инфо по темата и накрая стигнах до решението, че и от медицинска гледна точка
кастрацията е по-добрия вариант, (стига при мъжките да не е прекалено ранна - лично мое мнение).

А-а-а,"диваците" трябвало да се светнат за ползата от презервативите.Да,кучетата не могат да ползват презервативи!
Затова ли трябва да се кастрират?Не е ли по-лесно хората които не са си регистрирали кучетата да ги накараме
/убедиме,светнеме,заставиме/ да го направят за да може да се упражнява контрол. :re_037:
Това не е ли по-логично,макар и по-трудно отколкото поголовната кастрация?Не,че изцяло ще се реши проблема с бездомните,но....

"Ако,кастрирате вашия домашен любимец,преди да е достигнал пълен размер,някои мускулни групи и размерът имможе да се загубят,тъй като вече липсва хормона тестостерон"
Тоест може да се стигне дотам,че да имате "кожа с мастни тъкани на четири крака с опашка".Това е "предимството" на кастрация в периода на кучето до 1 година,а според мен едно куче се развива физически до 2 год./мое скромно лично наблюдение/
Приятна,събота и неделя на всички!!! :rc_036:

#299 Потребителят е офлайн   JL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 06:22 PM

Показване на мнението-Sasho-, в 26 November 2010 - 05:01 PM, написа:

А-а-а,"диваците" трябвало да се светнат за ползата от презервативите.Да,кучетата не могат да ползват презервативи!
Затова ли трябва да се кастрират?Не е ли по-лесно хората които не са си регистрирали кучетата да ги накараме
/убедиме,светнеме,заставиме/ да го направят за да може да се упражнява контрол. :re_037:
Това не е ли по-логично,макар и по-трудно отколкото поголовната кастрация?Не,че изцяло ще се реши проблема с бездомните,но....

Е, аз също съм за "просвещаването", защото само то може да реши проблема наистина. В обратния ред - първо Заставиме, след това Светнеме, накрая Убедиме. И някъде малко по-нагоре съм го споменала...
Просто исках изрично да отбележа, че не е, защото смятам кастрацията за нещо лошо, а защото осъзнаването е вярната пътечка (според мен), тъй като само то може да гарантира резултат.
User's Signature

#300 Потребителят е офлайн   Meto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 26 November 2010 - 07:53 PM

За момент си помислих.

"Вървиш в парка заедно с кучо. Той души като побъркан! Изведнъж скачат контрольорите и питат:
- Вашето куче със родословие ли е?
- Аааа, е има си рода, но такова непородист се води. Няма от това, кеото вие питате."
И контрольора пада на земята сякаш прави "атом от ляво" и търси ташаци!

Хахах :af_089:
User's Signature

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.

• (31 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни