Цитат
Здравейте!!! Мисля, че тук е най-удачното място да задам този си въпрос, който ме мъчи от известно време! Случва ми се, често да обикалям българските планини и да срещам кучета от този вид. Та въпроса ми е коя е породата!? Има ли разлики между Каракачанско куче и БОК и ако да каква е тя?
Предварително благодаря!
Здравейте LudmilDo ,
Става въпрос за едни и същи кучета.
Различни са собственниците, които решават как да наричат своите любимци:
- Каракачанско овчарско или
- Българско овчарско.
Вижте стандартите и на двата "вида". Почти са като две капки вода.
Някои фанати от двата лагера все се джавкат кои са по-най-най.
Има мелези и в двата лагера. И това е неизбежно имайки в предвид липсата на достатъчно етика и култура на развъждане. Но кое е наред в нашата мутренска държава , че и при кучетата всичко да е ОК.
При мелеза може да се получи по красиво животно, по масивно и едро за фукане пред суседите си и живот в апартамент - с по къс косъм - които не затлачва килимите.
Но веднага се губи най ценното на нашето овчарско куче. Според моето скромно мнение в 99% от случаите "добавката" на чужди гени (кръв) разваля нашето куче, а не му помага.
Аз уважавам породата за следните качества:
- генетично вродения му инстинкт да пазят животните във и извън фермата,
- да определят безпогрешно периметъра за охрана и това свързано със
- силната нервна система намалява риска ( за разлика от кавказката овчарка-например) от неприятности с минаващи край периметъра хора и животни.
- привързаността към стопаните си, до такава степен че е готово без колебание да даде живота си за тях.
- невероятната издръжливост към студ и пек...
- непретенциозни към храната и начина на живот - в балкана например...
Има и други , но заради тези качества аз съм влюбен в породата и от десетилетия на село винаги сме си имали и ще имаме Овчарски кучета.
d)