Здравейте! С приятеля ми сме решили да си вземем мини зайче. В началото бях мн ентосиязирана , но вече почнах да се двуумя тъй като чувам мн различни мнения относно зайче в къщи. Някои ми казват ,че е мн добра идея и няма да имам никакви проблеми, а други ,че ще ми прави само пакости.Също така и че много миришели.Искам да ви питам вашите зайчета правят ли ви бели когато ги пускате извън клетката и наистина ли миришат токлкова? А и тъй като аз имам куче и съм се занимавала само с кучета,а пък в интернет пишеше ,че зайците се учат сами да влизат и излизат от клетката си без да правят бели, та интересувам се зайчето поддава ли се лесно на дресировка като кучето ,лъжейки го чрез лакомства ,или трябва някаква по-специялна дресировка?
Ако можете и да ми препоръчате гранулирана храна , талаш ,сено ще съм ви мн благодарна :)
А и да ви питам коя порода точно е малка , пухкава топчица с малки и прави ушета ,защото искам да си взема точно такава :)
Да си вземеш каквото и да е животно е
отговорност! Зайчето може да прави пакости, а може и да е много кротко - това е въпрос на характер и няма да можеш да го предвидиш или да го разбереш за пет минути в зоомагазина/развъдника. Те не миришат - мирише урината им. На мъжките повечко, но с почистване на клетката
поне два пъти седмично, няма да имаш проблеми. Голямото куче не е проблем, аз имам голямо куче, което не пропуска да оближе/измие/ целия заек щом го види, а заека се гушка в кучето винаги, когато то е легнало. Ако кучето ти е агресивно това може да е проблем,но всичко зависи от кучето - ти най-добре трябва да го познаваш. Заека не се поддава на дресировка, като кучето - може да се научи да върви след теб, но циркови номера не очаквай да научи. Малката пухкава топка, която ще си купиш няма да остане такава вечно - всички животинки порастват - това е логично и естествено. Декоративния заек в зависимост от породата си ще стане от 1,5 кг. - до около 3кг. Поразрови се, в нета има много инфо разгледай породите и прецени коя ти харесва. За талаша, сеното, храната, ваксините и всичко останало ще говорим, когато помислиш и прецениш дали въобще искаш и можеш да поемеш отговорността за още едно животинче. Помисли си добре!