Новата Кинология
Публикувано: 06 December 2012 - 12:32 PM
Публикувано: 06 December 2012 - 12:32 PM
Публикувано: 06 December 2012 - 12:35 PM
Само че според новите схващания колкото по-конфортно (правилната дума е естествено) се чувства кучето, толкова по-добро послушание ще имаш. Не е нужно да се противопоставят двете неща.
Не знам защо се схваща всичкото това като отказ да се постигне послушание. Напротив, всичката патаклама е за да се постигне послушание по-лесно и по-трайно.
Публикувано: 06 December 2012 - 12:50 PM
Подобно е и при пазачите на стада.
Друг е въпросът за някои лоши практики, но той е индивидуален, не е от принципен характер.
Най-далеч са служебните и за жалост огромна част от компаньоните, при чието обучение са привнесени техники и методи, измислени от военни.
Публикувано: 06 December 2012 - 01:14 PM
g_tanov, в 06 December 2012 - 12:32 PM, написа:
Да, за добрият контакт между човека и кучето нещата са прости, когато се възприемат естествено и да се остави социума да формира кучешкото поведение. И точно това разбирам, че предлага новата школа, да се върнем 14 хил. години назаd, когато в зората на човешката цивилизация кучетата доброволно са съжителствали с нас, без да са били дресирани по специален алгоритъм и правила, и са изпълнявали традиционните си задължения да ни помагат в лова, защитата на дома, охраната на стадата, пазенето и забавляването/компаньонството на децата ни и нас самите. И за разлика от старата школа, която ни учеше да дресираме кучетата за същите тези работи по точно определени правила, забрани и команди, обучение тип „стимул – реакция”, ползвайки механически устройства, душачи и механични действия, насилствени първоначално и по-късно залъгвания по позитивни техники с лакомства, играчки и прочие човешки изкушения, сега ни се „отварят” очите, благодарение на научните изследвания, че всичките тези напъни са малко ефективни и са ни създавали само излишни затормозявания и проблеми при кучетата, които постоянно трябваше да корегираме. Трябваше да корегираме отново по точно определен алгоритъм и правила. И за да можем да се върнем назад грамотно могат да ни помогнат учени, тренери, зоопсихолози и т.н., запознати с последните научни изследвания и факти в тази област.
Публикувано: 06 December 2012 - 02:58 PM
mil_, в 06 December 2012 - 12:50 PM, написа:
Подобно е и при пазачите на стада.
Друг е въпросът за някои лоши практики, но той е индивидуален, не е от принципен характер.
Най-далеч са служебните и за жалост огромна част от компаньоните, при чието обучение са привнесени техники и методи, измислени от военни.
Точно,но именно при ловците трагедията е най-голяма.
"Здравейте колеги,имам курцхар на 1 година и 2 месеца проблема ми с него е че бяга на далеч и като го извикам не се връща.Искам да попитам този електронен нашийник ще ми свърши ли работа или не и ако има някой друг ефикасен метод.Благодаря ви предварително. "
Ето отговори и "други"мнения... :
"Колега ползвам нашийник за младо куче, но и за голямо ще свърши работа. Не си с развъдник та по цял ден да се занимаваш с кучето, та да стане по традиционния начин. Добре е нашийника да има и опции вибрация и звук. Пускаш първо комбинирано трите. Звука и вибрациите да речем на половина. С тока е по-сложно. Трябва да определиш чувствителноста на кучето. Почни от 10 да речем. Увеличаваш или намаляш според реакциите на кучето..."
И :
"Да ви попитам тези които критикувате НАЙК, знаете ли колко е процента на треньорите в България и по света които използват електронни и др. уреди за да обучат едно ловно куче за срока отпуснат от собственика на същото? Това, че НАЙК честно ви показва кухнята на нещата, не значи, че и при голям процент от другите треньори не е така, просто не виждате как готвят а направо ястието!!!
Това, че един треньор /на години/ е решил да предаде методите си /не коментирам какви са/ е само похвално и аз го приветствам! "

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 06 December 2012 - 02:58 PM
Публикувано: 06 December 2012 - 03:25 PM
mikivt, в 06 December 2012 - 12:46 PM, написа:
А ако теорията е само, че с минимум насилие се постига максимум резултат, то ш`се окаже, че и аз съм "нов кинолог".
Изпратих информация във връзка с темата на дама от форума като цитирах имената на Мил,Ев.Минк,Flawless и още няколко,които мислят като мен.
Тя отговори,че напълно ме подкрепя.
Мики,щом постигате резултати и те са в унисон с Вашите разбирания (т.е. не застрашавате и не мъчите кучето си) да, и Вие сте в тази категория.И всички останали,влагащи ум и последователност при обучението.
Няма как да се откажем от правилата - имало ги е и ще ги има.Но правилата дават насока,а ние сами решаваме как и защо...
Съжалявам че не мога да го намеря,но някой ми изпрати инфо за някакъв проект в Австрия,по повод забраната на IPO....
Mоля,ако някой знае повече нека я пусне.
И малко извън темата.Нещо става с РС и затова не успявам да вляза..Аз като не му разбирам?
Дано да се оправи. Извинете ме.

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 06 December 2012 - 05:31 PM
g_tanov, в 06 December 2012 - 02:58 PM, написа:
Именно това имам предвид под "кух живот", който много домашни кучета водят, само защото стопаните им знаят от този ли онзи спец, че така се прави с кучетата.
Хората подчиняват на волята си делфини без да им слагат поводи, да ги мятат по асфалта и да ги електрошокират. Не е ли обидно ние с кучетата, дето са ни зяпнали в устите, да прибягваме до това, по-глупави и по-неспособни ли сме ...
Публикувано: 06 December 2012 - 05:55 PM
mil_, в 06 December 2012 - 05:31 PM, написа:
ами пусти комплекси. нали човек иска да се изкара значим в собствените си очи, колко е велик... като не може по друг начин.
друго си е, когато си мухльо в живота да има нещо живо, което да те гледа със страх, да изпълнява всичко безропотно, с цялото си поведение да ти показва колко си Велик.
Публикувано: 06 December 2012 - 06:16 PM
Има и такива.
Но основната маса от хората не са така, те просто знаят въз основа на една погрешна теория, че трябва да станеш водач на глутница за твое и на кучето добро и че трябва да доминираш, да поставяш на място, да демонстрираш превъзходство и подобни.
Публикувано: 07 December 2012 - 10:20 AM
mil_, в 06 December 2012 - 06:16 PM, написа:
Което (колкото и да не ни харесва и колкото и да не ни се ще) понякога и при определени индивиди и ситуации е крайно важно да бъде именно така ... медалът винаги има две страни, колеги, нека не се заблуждаваме и помним, че няма две еднакви рецепи за правене на бъркани яйца. Дето се вика: хайде по-внимателно с генерализациите!

Публикувано: 07 December 2012 - 01:26 PM
mil_, в 06 December 2012 - 11:41 AM, написа:
Ей от тази глупост по-голяма не бях чувал.
mil_, тъй като казвате, че това е "нова кинология", как хората като се върнем векове назад са си обучавали кучетата за лов, за пазачи на стада и за бодигардове? По тази "нова кинология" ли са правили това? Или тези хора преди векове не са си учели кучетата за дадена работа без принуда? Пълни глупости.
Публикувано: 07 December 2012 - 01:42 PM
Според вас как се обучават пазачи на стада?
Публикувано: 07 December 2012 - 01:47 PM
mil_, в 07 December 2012 - 01:42 PM, написа:
Според вас как се обучават пазачи на стада?
'mil_, кажете ми вие как се обучават?! Като гледам вие сте по запозната!

Публикувано: 07 December 2012 - 02:56 PM
mil_, в 07 December 2012 - 01:50 PM, написа:
Обучават се като:
1. Внимателно се селектират от подходящите родители прародители.
2. Палето се оставя да живее сред стадото и дъртите пазачи.
mil_, наистина сте доста заблуден. От това ваше мнение разбирам, че никога не сте имали връзка с хора овчари, които развъждат такива кучета. Не сте говорили с тях за отношението им към кучетата, което доста противоречи на вашите виждания за обучение и селекция. Явно не сте чували за хвърляне на гега по кучето или физическо наказание също с гега при ухапване(или смърт) на овца, когато кучето е виновно. Явно не сте чували, че куче, което не става за дадената работа(т.е. да охранява стадото и неговия собственик) е унищожавано.
Ще ви върна само половин век назад с едно видео.
Искам да ви попитам вързването на синджир на кучето, принудително ли е или кучето само се е вързало? Теста, който овчарите правят, стрес ли е или не е за кучето?
Тази "нова кинология" ми звучи като "новия световен ред" при нас хората. Нямаме робовладелски строй, но сме роби на някой, който ни изпива мозъка от работа, промива ни мозъците чрез медиите и измислена история в негова полза, дава ни заплати колкото да преживяваме и т.н. Нищо ново под слънцето. Разликата е само в подхода за постигане на целите, но ако някой се осмели да се противопостави се унищожава(психически или физически).