За или против купирането
Публикувано: 03 July 2007 - 12:41 PM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 03 July 2007 - 12:50 PM

Публикувано: 03 July 2007 - 01:37 PM
Цитат
Имам един въпрос към теб .
Какво е за теб Кинологията ?
п.с извинявам се предварително за отклонението от темата.

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 03 July 2007 - 01:41 PM

Публикувано: 03 July 2007 - 01:57 PM
Цитат
Да де , ама със стандартите какво правим тогава?

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 03 July 2007 - 02:05 PM
П.п. Мисля, че това започна да прилича малко на чат и смятам да го прекратя. Нито аз ще те убедя в моето мнение, нито някой друг мен в неговото. Излишно е да задръстваме форума с едни и същи неща. Съгласен?

Публикувано: 03 July 2007 - 03:48 PM
Мое мнение е че кучето до някаква степен олицетворява и допълва характера на собственика си. Именно това определя предпочитанието ни към дадена породна група.
В наши дни агресията лъха отвсякъде. Има я в модата - облеклата стават все по екстравагантни и предизвикателни. Налага се и в автомобилостроенето и архитектурата. Предпочитат се формите излъчващи мощ и сигурност. Та тази тенденция хвърля ръка и върху част от домашните любимци.
Всеобщо е мнението на улицата че куче с рязани уши е лошо и се ползва за битки. Не е ли именно това целта на купираните уши, да всяваме респект у хората, да правим впечатление у всички които преминават мигом на другия тротоар. Дали ако кучето го нямаше някой би ни забелязал? Може би чрез животното понякога искаме да покажем какви искаме да бъдем и ние самите.
Решенията на всеки стопанин относно визията и начина на живот на домашния му любимец са безприкословни. Никой няма да убеди другия в противното. Но нека всеки който има смелост си отговори, сам на себе си, защо го прави?

www.infidance.com
Публикувано: 03 July 2007 - 10:11 PM
Цитат
Не мога да се съглася с това. Това че ушите му ще бъдат купирани с нищо няма да помогне. Кучето може да получи много сериозно нараняване при опит да задържи прасе. wink
Иначе всичко опира единствено и само до мода, как на човека му е по-яко да гледа нещо.
Спира се рязането на уши и опашки, но скоро няма да се спре изпръскването на няколко флакона лак по време на изложбата и то, защото на човека му е по-яко, повече му харесва да го пудри, да му слага ролки и всякакви дивотии, които се сетиш. bl)
Сега кои са по големи "гадове", тези които режат уши или тези които пудрят и лакират яко кучетата си.
Интересни неща прочетох за хуманност и т.н., че на кучето ще му е гадно да му режат ушите :), а дали на кучето му е много яко да го пудрят и пръскат с лак, да ходи с ролки l) l) l) ?
Голяма хуманност :) wink
Публикувано: 03 July 2007 - 11:00 PM
Да кажа най-накрая мнението си (въпреки че някой отдавна са го разбрали) Бих купирал ушите, не заради стандарта, а защото на МЕН повече ми харесва така, но да са купирани точно както аз искам да изглеждат. Поне си го признавам. Все пак и виждам, че има доста нескопосано удрязани уши и се замислям, а то предварително никой не може да ти даде гаранция какво ще стане.
След като не искате да се режат уши и опашки, развъдчиците да си направят договорчета с клаузи в които да пише, че не може да се купира нищо. Който е съгласен си взема куче, който не е прав му път. Аз лично бих предпочел да имам Дого с уши отколкото да нямам никакво. cheers
Публикувано: 04 July 2007 - 11:24 AM
Цитат
Както споменавам и в по-горните си постове, когато си взех дого имах повърхностни познания за породата. Впечатленията ми относно купирането тогава бяха че това е задължително. Това ме накара да ги купирам.
Казвал съм го много пъти, съжалявам че невежеството ми ме е подвело.
И думичката "утряза" или по скоро отряза не е много подходяща за случея. Човек си отрязва парче салам или филия хляб, а тук все пак говорим за хирургически интервенции.

www.infidance.com
Публикувано: 04 July 2007 - 03:29 PM
Цитат
Интересно защо не се сещам за друга ловна порода, чиито уши се купират. Да не би на догото да са по-вкусни b) ?
Може би основанията за купиране на ушите са съвсем други.
Най-вече - традиция и липса на желание за промяна. "Така ми харесва повече" е въпрос на навик.
Вероятно основание е и бойното минало на породата.
Аз виждам функционални основания за купиране на уши единствено при бойните породи. Е, нали вече няма боеве?
При служебните основанията са само естетически - кучето не изглежда нащрек и внушително с естествените си уши.
В крайна сметка, това са двете групи породи, чиито уши се купират. За мен си е чисто носене по течението, дори инат това да продължава.
Сходно е и положението с опашките. На едни породи май им е генетично заложено да си трошат опашките, та трябва да ги спасяваме, за други не ни пука.
Публикувано: 04 July 2007 - 04:51 PM
Цитат
Цитат
Интересно защо не се сещам за друга ловна порода, чиито уши се купират. Да не би на догото да са по-вкусни b) ?
mil_ на теб ли точно трябва да обеснявам ( дето си имаш вкъщи също ловец )
само че за разлика от Риджбека , Догото е създадено да влиза в схватка и да задържа съперника си на всяка цена ( говоря за Аржентина ) А представи си тези които се ползват предимно за лов на пуми на какво ще им приличат ушите ! Предполагам имаш представа що за животното е пумата и доколко добре може да борави с ноктите и зъбите си. Аз мога да ти помогна да добиеш представа с няколко снимки и клипчета , но не искам да стават предпоставка за ненужни коментари! Можеш да се поровиш в нета и сама да си ги намериш.
Аз лично харесвам работещите Дого , но на следващото си дого не бих купирал ушите ако не се ползва за лов! За сегашното си обаче съм решил че ще обикаля с мен по горите а и като го гледам хич и не се дърпа а на против дори му доставя удоволствие !

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 04 July 2007 - 06:24 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi