Аз незнам как ловува гончето, но да кажем за САО, от където тръгна спора.
Предвид написаното, че ако се докаже - каква е статистически значимата бройка кучета, която би била доказателство, че ако са с уши и без уши, съответно опашки те ще изпълняват по различен начин работните си функции?
В момента имам малко време и ... може би желание да понапиша още нещо, което знам. Стана въпрос за гончето и неговата работа разбира се. Дали на гончето му трябват уши или не??? Въпросът има също съвсем логичен отговор. Няма гонче по света с къси уши или с прави такива, а да не говорим с купирани

. Всички са с поне умерено дълги и винаги клепнали. Питате ли се защо? Аз да. Отговорът е следният:
Гончето е куче, което преследва дивеча по "топла" следа и затова трябва да гони (прогонва а не преследва) с поне леко приведена глава и задължително лаейки (следогласно куче). Тичайки то ползва носа, който го води по мириса оставен от дивеча. Затова му трябва особено при по особени климатични обстоятелства (като топлина, влага, вятър и пр.) нещо, което да му помага да улавя по бързо и вярно миризмата. И това именно са ушите. Да така е. Бягайки с приведена глава, ухото се движи. Това движение е в близост до носната гъба и така като вентилатор, разсява и раздвижва оставената миризма като по този начин по лесно улавя и "прецежда" през носа си. Един от най добрите следотърсачи, гончета това е блъдхаунда. Той на всичко отгоре има и излишна кожа, която пак по някакъв начин според запознати помага както и ухото. Изводът е, че отново създаването и ползването на породата определят и изгледа до голяма степен. Друг е въпроса, че някои породи заради красотата и елеганцията си са загубили ловните си предназначения и понастоящем са домашни любимци. Това обаче също е вид осакатяване, защото селекцията и труда от преди ститици години отива по дяволите. Един пример е далматинското гонче, което преди са се превърне в каретно куче и било ловно куче. Вярно е че в момента има ловни индивиди, но в голямата си част породата не се счита за ловна. Ацо може да сподели повече за далматина.
Та с две думи няма гонче с купирани уши, защото не би могло да работи породно!