Цитат
Twoofo, доколкото съм чела, казаното от теб е абсолютно така! Но, проблемът произлиза от при неговото практическо приложение. Даже мислех да се консултирам с професионален възпитател на кучета, но не незнам как да намеря такъв, а за тази порода в България едва ли има.Незнам.
За практическото приложение на това как да се справяме с доминантни кучта ли става въпрос или за възпитание на кучето принципно?
Добре е че мислиш за професионална помощ, не мисля че е нужно да е при специалист конкретно за тази порода, макар че е добре да се имат предвид някои особености. чети и форума за възпитание, ще ти даде базисно насоката която да поддържаш при отношеията си с кучо.
Има неделно училище, водено от Mил, нашият пес ходи там с цел социализация най-вече, че той е сложен пък в този аспект. Има и други училища, но аз не мога да препоръчам конкретно. От София ли си?
Така или иначе ходенето на училище няма да помогне много ако през останалото време не спазвате неотклонно базисни неща в отношението си с него. Като да си постоянна и неотклонна, той трябва да знае че думата ти е закон и няма да отстъпиш. За това даваш ли команда трябва да изискваш изпълнение, ако няма да изискваш изпълнение не подаваш команда.
Твоят доминант не го допускай да минава пред теб през праговете. Kато го храниш е добре да го слагаш да седне, ако трябва придържаш с едната ръка пред гърдите в началото, след кратко задържане даваш команда да хапва. Постепенно задържаш повече след като виждаш че не се бунтува и може да седи пред храната. Така ще затвърдиш позицията си, той се храни когато ти разрешиш. Това се постига ак при всяко хранено го правиш, а лесно да накараш кучето да седне докато си с купа в ръка.
Не е добре да спи в твоето легло, най-доброто място за спане се полага на шефа така да се каже, но ти си преценяваш, не всеки издържа на това да не се сгуши с кучето в леглото. Не го гали или поощрявай докато е в нестабилно състояние като страх или агресия например...аз такива съвети бих ти дала. Не знам това ли имаше предвид под конкретни?!
Тук във форума има доста информация, щом се интересуваш ще се справиш!