Нашите приятели- вълнистите папагали
Публикувано: 18 March 2008 - 04:09 PM
Публикувано: 18 March 2008 - 05:12 PM
Хайде и аз да покажа някои от любимите ми снимки на зверугите, които живеят из нас ;), засега нямам време да ги качвам тук в галерията. http://www.snimka.bg...album_id=215778

Доброто е недостатъчно, когато по-доброто е възможно!
Публикувано: 19 March 2008 - 02:04 PM
Колко са ти големи папагалите всъщност? От колко време ги гледаш? Новата Кики е почти бебе, доколкото виждам, дано не излезе Кико ;). Аз на такава крехка възраст не мога да ги определям кой е момченце и кой момиченце :rolleyes:.

Публикувано: 19 March 2008 - 05:16 PM
Публикувано: 19 March 2008 - 11:45 PM

ВСЕКИ ДЕН в България десетки животни намират смъртта си от човешката глупост, злоба или нехайство!!! :-(
Ако и ти си против тези безсмислени и жестоки убийства, сложи този надпис под постовете си.
Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!!!
Публикувано: 20 March 2008 - 01:53 PM
Публикувано: 20 March 2008 - 08:40 PM
Milkan4o, страхувам се, че ще се повторя, някъде назад със сигурност съм обяснявала, но... ще разкажа пак.
Първите вълнисти папагали получих като студентка - подарък за РД - лоша идея, нямах никакво време за тях, повече хазяйката ги гледаше, аз основно им чистех. Преди 7 години взехме първата си двойка (за децата, с надеждата, че птичките ще им задоволят нуждата и желанието за домашен любимец - уви, както виждаш, нищо подобно, навъдиха се още какви ли не...). За съжаление те се натровиха с някаква явно пръскана с отрова трева и умряха... В момента имаме 3 вълнисти папагала - Пипи и Рика са двойка, която 3 лета си отглежда по 2-3 поколения малки. Пипи е най-възрастен - на около 6 години трябва да е вече. Той си имаше друга жена, която почина 2 дни преди да се излюпят първите им яйчица :'(. После му взехме Рика, с която малко бавно се харесаха, но накрая също се "задомиха". Лори е на 2 и половина години приблизително, той си живее в стаята на децата и е изключително питомен - даже нахален понякога ;D. От есента при Пипи и Рика живее и една "осиновена" корела - Попи - тя е вече на 8 години (трябваше да напусне досегашния си дом заради алергия на едно от децата). Това са папагалите ни ;).
В книжката пише, че първото яйце се появява най-рано 3 седмици след окачването на гнездилката. Първият път при нашите стоя дори повече гнездилката, следващите години след 10-ина дни мисля че идваше първото яйце. Твоите за първи път гнездят, така че спокойствие!
Стърготините е хубаво да са съвсем, съвсем ситни, почти като прах. Малките са много нежни, а и яйцата са крехки, хубаво е да им е мекичко, а по-твърдите стърготини... не знам. Аз слагам ето такива: http://www.snimka.bg...215778&photo=26 и нямам проблеми.

Публикувано: 20 March 2008 - 09:59 PM
Публикувано: 22 March 2008 - 05:39 PM
а Milkan4o, малките наистина са мн нежнички и според мен тези стърготини със сигурност не стават(на мойте един пат им бях сложила такава и..незнам как но я разпраснаха из цялата клетка),а подозирам че може и да има друг проблем за това,че невлизат-там където си сложил книгата за покрив на гнездото ако има някаква малка дупка или нещо такова може и да не им се струва достатъчно сигурно(лично мое предположение :blink:) а друго е че май нямаш мн търпение :P мойте гнездото им седеше около месец докато го забележат.. ;D
Публикувано: 23 March 2008 - 11:51 AM
Не ви съветвам да давате на вашите пернати любимци често предлаганата т.н. сепиева кост, която представлява вроговената черупка на сепия. Тя не е подходяща особено за женските папагали, защото съдържа натриев хлорид и може да доведе до невъзможност за снасяне на яйца."
С други думи - явно са много солени тези сепиеви кости. Иначе наистина ги обичат много ;).

Публикувано: 25 March 2008 - 11:35 PM
Публикувано: 27 March 2008 - 04:32 PM