Нашите приятели- вълнистите папагали
Публикувано: 28 June 2009 - 12:52 PM

Цитат
Арменски форум. - Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум - Задаваш въпрос, после в 50 поста ти разказват какъв си тъпак, че си попитал.
.gif)
Публикувано: 28 June 2009 - 04:46 PM
Аз съм нов потребител във форума и искам да споделя с вас моята история. Отскоро съм горд собственик на две сладки мъжки вълнисти папагалчета, всяко от които ме очарова. Те не живеят заедно, едното Нео го гледам от 3 месеца в офиса където работя, а другото Сосо е в къщи от 1 месец.
Нео живее при доста екстремни условия в компютърна фирма с около 60 човека, но изключително бързо се адаптира и сега е напълно опитомен. Ходи по монитори, мишки, клавиатури, по ръце, рамена, лети из целия офиса и май ядоса шефовете, защото отскоро има забрана да излиза от клетката в работно време. Иначе си живее добре и сам, има си изкуствена птичка, която ухажва и с която си говори, а на мен дава да го чеша, наежва ми се и се вре в пръста ми да го пощя. Вече почна да говори и си казва името :) :) :). Освен това живее в истински огромен птичи палат пълен с играчки, които постоянно дърпа, а за внимание да не говорим...има си 60 човека на главата. Обожавам го това папагалче, такава радост ми носи, че не мога да го опиша....:).
Соско е в нас отскоро и той също добре си живее сам, почти е опитомен, клетката стои постоянно отворена, сам си влиза и излиза, идва ми на пръста и само пее. Като ме види и почва да тананика и да ме гледа умолително да му пусна музика...Обожава рок :).
Искам също да препоръчам и аз доктор Борис Велев за всякакви проблеми относно папагалчетата, освен че е един от малкото доктори, които разбират от птици ( един вече ми омори едно папагалче от невежество ), е много отзивчив, не е скъпар и дава много добри съвети относно отглеждането на птиците. Соско като го взехме се оказа още от магазина болен и се наложи да потърсим помоща на доктора и сега птичето изглежда добре.
Публикувано: 30 June 2009 - 09:59 AM
Публикувано: 07 July 2009 - 04:07 PM
ZviariK, в Jun 30 2009, 10:59 AM, написа:
Ами, на сутринта седеше като мъртво, дори мъжкия се разхождаше върху него. Аз реших да го изкарам, ако е болно от някаква заразна болест или незнам, трябваше да го изкарам. Сложих го на земята, горкото седеше като мъртво отново. След това започна да диша по - често, отваряше си очите. Сложихме му малко храна и вода, но нито яде, нито пи. После се опитваше да излети, но краката му не издържаха. Явно имаше нещо на тях понеже незнам на мен ли ми се привидя или имаше кръв. Изобщо не можеше да ги мърда. Сложихме го в една стая, че беше на терасата и ако падне горкото, ще го изядат. Час по - късно бе умряло...с отворени очи.

Та Едуард седя няколко дни без приятелче и полудя. Купихме ново папагалче - Джаклин

На ветеринар не ходихме, понеже си нямат и на хабер от папгали

Публикувано: 26 July 2009 - 03:50 PM

ВСЕКИ ДЕН в България десетки животни намират смъртта си от човешката глупост, злоба или нехайство!!! :-(
Ако и ти си против тези безсмислени и жестоки убийства, сложи този надпис под постовете си.
Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!!!
Публикувано: 26 July 2009 - 09:48 PM
Първото от четирите ми вълнисти папагалчета беше намерено и тогава беше с бледо синя восковица. Реших, че е мъж и беше наречен Жожи. Доста време по-късно стана кафява и се оказа, че е Жожа... вече ги разпознавам добре, но тогава се подведох :)
Публикувано: 27 July 2009 - 01:39 PM

ВСЕКИ ДЕН в България десетки животни намират смъртта си от човешката глупост, злоба или нехайство!!! :-(
Ако и ти си против тези безсмислени и жестоки убийства, сложи този надпис под постовете си.
Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!!!
Публикувано: 28 July 2009 - 01:13 PM

Публикувано: 06 August 2009 - 09:25 PM
Аз съм новичка в областта на папагалчетата и имам няколко въпросчета, на които ще съм ви много благодарна ако отговорите. Те ще ми помогнат да реша дали да си вземем папагалчета. Като мнооого мънчика имах двечки много красиви, бяха първите ми животни и много си ги обичах. Сега с мъжа ми умуваме дали да си вземем, но понеже нямам много ясни спомени за отглеждането им /бях на 4 години като ги имах/ ми трябват отговори на някои въпроси.
Вече знам някои неща за отглеждането им, но останаха тези въпроси:
1. Четох,че трябва да се къпят в прах, а тук четох за ваничка с вода

2. Когато се пускат извън клетката, цапат ли много? Има ли някаква възможност да се приучат да си вършат нещата в клетката / всъщност очаквам отговор Не /
3. Много шум ли вдигат? Спят ли през нощта или си цвъркат и тогава? Относно шума, се сещате,че си играех навън на тази възраст и нямам представа колко са цвъркали и пеели.
Засега са ми тези въпросите. Ще съм ви благодарна, ако ми пишете!!!

Публикувано: 06 August 2009 - 09:46 PM
Относно за къпането едното не изключва другото просто трябва за да си поддържат перата :)
Това е птица неможеш да я научих като кучето да си върши работата кадето и когато трябва
Вечерта спят да но сутрин стават рано и почват да пеят за това можеш да им сложиш нещо което да държи клетката тъмна докато станете и го махнете примерно чершав :)

Цитат
Арменски форум. - Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум - Задаваш въпрос, после в 50 поста ти разказват какъв си тъпак, че си попитал.
.gif)
Публикувано: 06 August 2009 - 10:59 PM
Много ме притеснява това с цапането при полет. Дано измисля някакъв вариант за него. Имат ли да кажем навик да се спират някъде, предполагам, че ще предпочитат по-високи места? Така мога да слагам отдолу вестници, но това са си някакви мои предположения по интуиция, може да бъркам тотално...
Публикувано: 07 August 2009 - 08:16 AM
Ако все пак си склонна да го приемеш, да знаеш, че много цапат, но се чисти лесно и бързо, което разбира се се конпенсира от това, че трябва да чистиш честичко

Беше питала дали са шумни - да, шумни са и то доста. Аз не намятам клетките на моите с платове, защото ми е малко гадничко. Като стане светло започват да пеят, ама да знаеш, че не звучат като славейчета, по-скоро като дребни истерици

Като всяко друго живо същество изискват достатъчно внимание и грижи - всеки ден им почиствам хранилките от прасни люспи, всеки ден им сменам водата /лятото по два пъти на ден/, всеки ден им почиствам пода на клетките, а събота или неделя ги мия по-основно.
Папагалчето, особено ако е само ще има нужда да му отделяте много внимание, защото за него е пълен кошмар да е самотно. Ако не можеш да отделиш поне 2 часа на ден само за внимание на папагалчето, по-добре е то да си има компания от поне още едно папагалче. Хубаво им е когато са повече, защото в естествената си среда се движат на ята.
А, има и друго важно - при късмет и добро гледане вълнистото папагалче може да живее 10-15 години. Замисли се гледа ли ти си папагалче толкова дълго време, то наистина е ангажимент - при това ангажимент към живо същество.
Ако все пак решиш, че въпреки всичко искаш да гледаш вълнисто папагалче - да знаеш, че са едни прекрасни същества, които носят много радост и положителни емоции!
Публикувано: 07 August 2009 - 12:54 PM

А сред вашите папагалчета има ли говорящи? /освен Нео, за който прочетох. Браво на пиленцето!!!/
Публикувано: 07 August 2009 - 11:59 PM
Сигурно звучи сложно, но не е

Моите не говорят. Има шанс вълнистото папагалче да се научи /е, няма да е като жако, но пак може да дърдори няколко научени думички/ ако го вземеш от бебе и започнеш да го учиш......и при положение, че няма друга птица при него. Ако има още едно пиле - губиш, ще си "говорят" на пилешки и ти можеш само да се надяваш. Все пак си мисля, че не е толкова важно вълнистото папагалче да говори.
Публикувано: 08 August 2009 - 10:31 AM