Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#301 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 March 2005 - 04:34 PM

Пробвай да го изведеш на разходка където няма други кучета, така ще се наложи да си играе с теб.
Ако 2 години се е научил да си играе с другите кучета не може да очакваш че понежи ти от 1 месец си решила че искаш нещата да са различни и това ще стане автоматично.Навиците градени с години не се променят лесно.
То е подобно все едно да дойде някой японец и да ти говори на японски и ти за 1 месец да разбереш какво иска той от теб, като ти не знаеш езика.
Като за начало трябва да разбере какво искаш , пък после да го прави.

#302 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 10 March 2005 - 11:07 PM

привет на всички!
Как да отуча кучето ми да ми "хапе" краката когато сме на вън?
тя вече е почти на 5 месеца-много я е страх от кучета за сметка на това с хората е много любвеобилна. Това нормално ли е? d)

#303 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 March 2005 - 02:00 PM

Нормално е.
Като хапе - казваш строго "не" и леко пляс през муцуната. При повторен опит казваш не-то вече заплашително.

#304 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2005 - 06:57 PM

Topsi, съгласна съм с това,че нищо не става от раз. Въпреки, че той така прави отскоро-от септември. Може би наистина възмъжава и физиологията си казва думата, но това не е извинение за държанието му. Грешката е в нас и ще трябва да я поправим.
Струва ми се в София няма място без кучета.
Вчера пак ми направи същия номер и то два пъти.В къщи няма проблеми-изпълнява всичко, но навън...-играхме с пръчка, борихме се ,потича на воля.
При това вчера направи нещо , което ме учуди. Когато тръгна към приятелчетата си, реших да го изчакам във входа на завет.Помислих,че като не ги намери (по това време те вече са се покрили в къщичките си), ще се върне бързо (и друг път е правил така).Но той дойде, увери се,че го чакам и въпреки подканата ми, пак отиде нататък??? bl)

Не разбирам как в един момент знае какво се иска от него - свирна му-"тук" идва веднага , сяда и ме гледа мирен и послушен, в следващия - не -Погледне ме за минута и бегом -в обратната посока.

Ужасно виновна и гузна се чуствам след като ме нахокаха всички за непростимото ми поведение онзи ден.Ще внимавам да не допускам такива грешки повече, но някой все пак трябва да ми помогне-ужасно ми е трудно и не съм сигурна ,че ще успея да се справя

#305 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2005 - 09:10 PM

Цитат

Не разбирам как в  един момент знае какво се иска от него - свирна му-"тук" идва веднага , сяда и ме гледа мирен и послушен, в следващия - не -Погледне ме за минута и бегом -в обратната посока.

Ужасно виновна и гузна се чуствам след като ме нахокаха всички за непростимото ми поведение онзи ден.Ще внимавам да не допускам такива грешки повече, но някой все пак трябва да ми помогне-ужасно ми е трудно и не съм сигурна ,че ще успея да се справя

Според мен още си определяте кой е по-нагоре в йерархията.
Мисля, че те "пробва" дали ще мине номерът - също като децата.
Вкъщи е "натясно" и на твоя територия, затова слуша. Пък сигурно и ти си уверена в себе си - те - "гадчетата" добре усещат настроениеята ни.
Навън е по-скоро ничия и ако е без каишка и не можеш да коригираш ВЕДНАГА неизпълнението на команда, то си губиш авторитета и изпълнява избирателно.
Има един много поучителен постнг Златните правила на обучението са само две. На мен лично много ми помогна да се наложа като лидер, но иска мислене и дисциплина. Също така си мисля че можеш да пробваш да го извеждаш на дълго въже - 5 метра. Това въже можеш да настъпиш бързо като хукне нанякъде вместо да изпълни командата ти.
Прочети го и сподели мнение.
Не се измъчвай толкова - с каквото мога и знам с удоволствие ще помагам.

#306 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 11 March 2005 - 09:31 PM

Mini
Удоволствие е да те чета))))) помня как задаваше първите си въпроси, а сега виждам стопанин на куче с което се разбира добре. супер сте с Таря)
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#307 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2005 - 10:06 AM

Цитат

Според мен още си определяте кой е по-нагоре в йерархията.
Мисля, че те "пробва" дали ще мине номерът - също като децата.
Навън е по-скоро ничия и ако е без каишка и не можеш да коригираш ВЕДНАГА неизпълнението на команда, то си губиш авторитета и изпълнява избирателно.

Благодаря ти, Мини.
Изчела съм всичко до което съм се докопала b) .И много, ама много внимавам да го спазвам. Това за командите го спазвам. Но както казах-ако знае какво се иска от него-изпълнява без проблеми.
Водя го до магазина и го карам да седне и да ме чака.Изпълнява,но не е перфектно.
Ще взема дълго въже , но след половин часова разходка с него, нали все пак трябва да го пусна да потича, да се наиграе-той има нужда от движение,спринтира чудесно и умира да се гони с кучета! r)
Най вероятно пак ще ми изиграе същия номер-как да реагирам, за да разбере,че е наказан?
Заключвах го на терасата, но някой изрази мнение, че от това няма да има резултат.Забелязах,че изгонването от стаята ни-в коридора, му е неприятно(Свикнал е да стои вечер с нас )- започва да скимти лекичко и да драска по вратата.
Не съм точно като собственичката на Ризеншнауцера,слава Богу. Но не знам как да реагирам,когато не идва при повикване??Обикновенно го изчаквам да се наиграе, ще пробвам с пръчка да го примамя(обича да играем така).Но това означава поне още 15 мин. игра bl) А това ми идва в повече в този студ,като се има предвид,че сме стояли навън около 2 часа s)

#308 Потребителят е офлайн   Add-E Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 March 2005 - 10:44 AM

Здравейте и от мен!
Много неща изчетох в този форум и наистина намирам много полезни съвети. Мен лично много ме вълнува темата свързана с кучета , които вече са порастнали и така да се каже леко им липсват "първите 7" r) Както вече разказах в "Как станахте фен?" вкъщи живея в компанията на коте и куче. И двете са 5-годишни.
Интересува ме мнението ви по въпроса: възможно ли е след толкова години къде правлно създавани навици, къде не, възможно ли е все пак да успееш да възпиташ (или по-скоро да превъзпиташ) кучето си да се държи правилно. То самото няма ли да се обърка, ако изведнъж започнеш да му забраняваш нещо, което то винаги е правило и никой не му е правил забележка.

#309 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2005 - 11:59 AM

Както Мини каза много лесно се подкопава авторитета, ако даваш команди които знаеш че 90% няма да бъдат изпълнени , нямаш и възможност да го коригираш то единственното което правиш е че му показваш че може да не изпълнява това което искаш.А по пътя на логиката щом мога да не го правя защо да го правя.
Наказване за постъпка което е закъсняло с 5 сек. след неизпълнението е безмисленно и вредно.Това че си мислиш че то знае защо си го изгонила в коридора , например навън не е дошъл когато си го извикала а си го изгонила в коридора след като сте се прибрали измили сте си лапите и кой знае още какви дейности.
Имаме команда изчакваме 5 сек. макс и имаме корекция.Не трябва да го оставяш да размишлява дали да го направи или не.
Идването е най-трудното нещо, в повечето случай кучето си играе с други кучета или е открило нещо супер интересно за душене и ти искаш да зареже всичко това и да дойде при теб, въпроса който трябва да си задъдеш защо ще го направи? има ли кучето основание да смята че при теб ще се случи нещо интересно.
Ако кучето перфектно изпълнява командите седни или легни може да се даде една от тези команди и след това да отидеш да го вземеш , не предлагам да го върщеш на повод а да отидеш при него и да го заиграеш с нещо любимо .Защото ако всеки път когато му кажеш да седне и го връзваш има голяма вероятнос да престане да сяда.
Както разбрах от написаното ти си го оставила сам да реши дали да се прибере или да седи навън , той е избрал да седи навън проверил е че го чакаш значи какъв е проблема , щом му даваш право да решава какво да направи не виждам причина да се сърдиш на решенията му.
Аз от един месец някъде почти не се занимавам с големият(пък и с малката) и забелязвам как е започнал да ме тества .Знае че някой неща никога не са минавали но това не му пречи да се пробва.
Аз например преди да го пусна да поиграе на поляната го слагам да легне отдалечавам се на 10 -ина крачки изчаквам около минута отивам при него браво на кучето и тогава има игра.Смятам че всяко нещо трябва да се заслучжи , както играта така и храната:)))))

#310 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 March 2005 - 01:34 PM

did,
можете да тренирате команда тук в къщи на повод. Слагаш повода, отдалечаваш се до края му, започваш да викаш кучето, като може да подтичваш леко назад. При неизпълнение коригираш, при изпълнение се разтапяш от хвалби.
Add-E, каузата не е загубена. Може да се превъзпитава куче, стига да не е доминантно, неконтролирано. Просто ти е необходимо двойно повече търпение, но по същество работата не е различна.

#311 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2005 - 02:15 PM

Благодаря ви,още довечера ще опитам.
Преди да го пусна да играе , го карам да седне,държа го около 5 мин. и го пускам. В това успявам, дано успея и в другото s)
"Тук" в къщи изпълнява перфектно,но не съм пробвала с крачки назад- ше опитам. r)
"Долу" -за легни още не сме я доизкусурили,но сме упорити.Опитах с "пълзи", но не ме разбира още-за сега я поизоставих s)

#312 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 March 2005 - 01:47 AM

Цитат

Благодаря ви,още довечера ще опитам.
Преди да го пусна да играе , го карам да седне,държа го около 5 мин. и го пускам. В това успявам, дано успея и в другото s)
"Тук" в къщи изпълнява перфектно,но не съм пробвала с крачки назад- ше опитам. r)
"Долу" -за легни още не сме я доизкусурили,но сме упорити.Опитах с "пълзи", но не ме разбира още-за сега я поизоставих s)

По часовник ли ги мериш тези минути?! bl)
Струва ми се адски много, направо инквизиция l).
Не съм 100% сигурна, но мисля, че спокойно можеш да намалиш стоенето "на място" преди игра на минута (така ще спечелиш 4 минути по-малко на студа b) ). Идеята на задържането е да покажеш, че ще играе, когато ти го пуснеш и ако той ти стои мирно, гледа те в очите и чака командата ти - това означава, че те е разбрал. Виж ако се разсейва и става... Тогава си го "мъчиш" докато вдене.
Идването до стопанина т.е. командата "тук", доколкото четох е една от най-трудните.
Според мен ти се опитваш да тренираш прекалено много неща едновременно.
Започни с най простото "редом". В останалото време "тренирай" простички домашни неща това "да", това "не" - да свикне,че ти определяш всичко. Като усвоите "редом" и усетиш, че вече те слуша повече премини на "седни". Не се пришпровайте само се хабиш.
Имам и една идея - щом обича да си играете с пръчка направи следното: Искаш да се прибереш примерно в 12. В 11:40 му размахай пръчката, раздивей го яко (лошото е, че това уморява и теб) и след 15 мин игра докато се върти около теб го хвани и закачи на каишката.
При мен за прибирането помага и цар Глад, защото Таря я храним след разходка и тя знае, че вкъщи ще има "папо" и вече се случва сама да дойде и да ме бутне "айде, че ми къркорят червата".

#313 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 March 2005 - 10:21 AM

По принцип седни със задържане се тренира с все по-голямо увеличаване на престоя. 5 мин. не е лесно постижимо, но е етап, в който се счита, че сме постигнали добро ниво - може ли да седи 5 мин., може и половин час.
Петте минути ги правим по часовник на всяка тренировка при Руми с лежане, вечер го правим и в къщи. Но може би е по-добре да е след играта.

#314 Guest_Guest_*

• Група: Гости

Публикувано: 14 March 2005 - 10:20 AM

Цитат

Идеята на задържането е да покажеш, че ще играе, когато ти го пуснеш и ако той ти стои мирно, гледа те в очите и чака командата ти - това означава, че те е разбрал. Виж ако се разсейва и става... Тогава си го "мъчиш" докато вдене.

При мен за прибирането помага и цар Глад, защото Таря я храним след разходка и тя знае, че вкъщи ще има "папо" и вече се случва сама да дойде и да ме бутне "айде, че ми къркорят червата".

Нямам избор.Много закъсняхме с възпитанието и сега трябва да наваксаме. Оказва се , че съм съдист.
Откакто открих форума започнах усилено да го "малтретирам' в къши. Като се върнем от разходка го оставям да седи до вратата(е,това не съм засичала схронометър) l) Понякога ляга и се налага да го поправя. Не мърда обаче, докато не го извикам -да се мием r) Това не е ли добро възпитание? b)
Чак пък в очите да ме гледа...не мога да съм толкова взискателна все още. Доколкото разбрах от написаните неща тук-"ред" е по-трудната. При това на мен ми е по-необходимо да идва когато го викам. Както вероятно сте забелязали-не бихме могли да ходим по изложби и състезания, затова смярам,че "ред" е на 2-ро място. Въпреки това и тазикоманда упръжняваме. Само дето няма кой да ни каже дали се тренираме правилно и имаме ли напредък или тъпчем на място bl)
Глада не помага при нас s) И изобщо-не знам дали има нещо , което да го впечатли особено, Пък и 5-те секунди...-къде ги оставяш??? r)

#315 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2005 - 10:49 AM

Честно казано, нищо не разбрах от горния постинг, а така не можем и да помогнем.
Тази тема датира от преди Възпитание, обучение и етология да бъде обособен като отделен форум, твърде е голяма и неудобна и молбата ми към всички е:
Задавайте въпросите си в нова тема с име, което обяснява въпроса ви, или в тема, свързана с вашия въпрос.
Когато задавате въпрос дайте достатъчно изходни данни, за да можем да ви помогнем, а именно:
1. На каква възраст е кучето?
2. Откога е при вас?
3. Каква порода е или на каква прилича (едро, дребно, спокойно, нервно)?

#316 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2005 - 03:00 PM

Мил,
горният постинг е на did. Май не е видяла, че не е "акаунтната" r).
За всичко останало си права.

Did, разбирам какво ти трябва. Но последователността при обучението на кучето е важна и трябва да се спазва. Това е все едно при математиката да си изпуснал таблицата за умножение и събиране и изваждане, а да искаш да решаваш системи и квадратни уравнения. Можеш да ги назубриш, но няма да ги владееш.
При команда "ред" ти държиш повода и с него контролираш кучето.
Командата "тук" я подаваш от разстояние, нямаш повод който да дръпнеш и дали кучето ще дойде при теб зависи от това доколко те е приел за лидер. Затова тя е най-сложната.
Браво, че те чака да го викнеш за да го миеш.
Изискването за гледане в очите не е взискателност! Това, че кучето те гледа означава, че си му привлякла вниманието.
За 5-те секунди... Примерно захапало е нещо дето не трябва, ти казваш "не" и си броиш - ако до пет секунди не го е пуснало го гепваш и плясваш. Топси много добре го е описала "Имаме(даваш) команда изчакваме 5 сек. макс и имаме корекция(плясваш).Не трябва да го оставяш да размишлява дали да го направи или не.
Нали каза, че си играе с пръчки. Пробвай да му размах някоя поиграйте и после го хвани.

#317 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 March 2005 - 03:29 PM

Извинявяам се за грешката!!!
Обаче се побърках от ровене в тоя сайт bl)

#318 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2005 - 03:58 PM

Напълно те разбирам. r)
Мъжът ми по едно време ми засече, че прекарвам повече време пред компютъра отколкото се занимавам с кучето bl).
Така е докато натрупаш инфо. После нещата си идват на мястото.

#319 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 March 2005 - 05:02 PM

ДИД, Мини е права не може да се бърза , това че според теб си се забавила няма да се компенсира ако бързаш.
Понеже сме киноложки форум та се сещам за един лаф "бързата кучка слепи ги ражда"
Като начало е ходене ред и команда седни , чак след като си сигурна че "седни" се изпълнява както трябва се започва с ред и команда легни.Бих препоръчала всеки урок да завършва с команда седни, едно че кучето вече го прави правилно и завършваш урока с нещо позитивно , и всяка една команда трябва да се повтаря.
Командата "тук" трябва да звучи весело-закачливо самият тон да предразполага кучето че ще се случи нещо хубаво.В началото даваш командата само ако си 100% сигурна че ще я изпълни.Когато си играе с други кучета няма нужда да го викаш защото вече знаеш че той няма да дойде , отиваш и го взимаш на повод и се прибирате , или учите нещо и пак игра.Гледането в очите означава че имате контакт , кучето те следи недей да го пренебрегваш.Ако кучето прави някакви неща горе-долу и не те следи значи не си му привлякла вниманието и то само отбива номера.
Когато му се караш за нещо също го гледай в очите.

#320 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2005 - 05:13 PM

Цитат

Като начало е ходене ред и команда седни , чак след като си сигурна че "седни" се изпълнява както ...

b) лафа го жнам от малка b)
"отиваш и го взимаш на повод и се прибирате" Лесно ти е да го кажеш -това не е пинчер,знаеш ли как бързо тича?А какви номерца ми върти понякога...идва до мен чинно и почтително r) ,подушва приготвеното за награда саламче,дори го близва и духва обратно.Голям мошенник е l)

Благодаря за саветите-винаги ги спазвам стриктно. r)

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни