Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#381 Потребителят е офлайн   my_kaya Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 May 2009 - 09:13 AM

Благодаря за бързите отговори, определено ще опитаме и със звънче, дано да проработи. И ще поработим върху варианта за оставяне в спалнята (горкия ми мокет :)) за през деня. Аз мислех върху варианта за хотел, но няма ли да й се отрази много стресово? А иначе Кайа е кръстоска на хъски с маламут.

Благодаря за идеите, ще ги изпробваме, а и аз сега ще съм 15 дена отпуска и ще я държа под око. :md_064:
А междувременно работим и да отстраним всякакви наченки на доминантно поведение, благодарение на другата тема във форума :smile:

Исках да попитам дали някой знае кой препарат за почистване е подходящ, искам да премахна и това като фактор. Пишеше да не се използва препарат с амоняк, а такъв на ензимна основа. Дали обезмаслител е добър вариант?
User's Signature

The world has given to me nothing
but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...

Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...

#382 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 May 2009 - 11:00 AM

Кая, тук съм оф-топик, но според Сизар Милан, хъскитата са едни от най-трудните за отглеждане в градски условия, защото изискват МНОГО движение, т.е. тичане... Моето куче е също от порода, изискваща движение (не колкото хъскито), затова сме се нагърбили да му го осигурим - бягане по 30 минути до час сутрин преди работа (аз или мъжът ми с колело, а той тича - или пуснат на голф игрището, което е наблизо до нас), отделно от това разходки и следобяд и вечер. Иначе е раздразнителен, гризе, дъвче или е хиперактивен, муши се при нас, бута се, иска да играем, а не винаги имаме възможност и време. Може би това е причината да ти гризе и постелките. Нашият Шаро също изяде 2-3 постелки, преди да се научи, че не може да гризе тях, а само играчките си или парчета дърво в двора. Но когато се върне изтощен от сутрешното препускане, нито му се гризе, нито нищо - ляга и спи, дреме или гледа пред вратата към двора, или се просва на тревата и наблюдава оттам. Много малко се сеща да вършее, а когато е вкъщи - хич. МОже би да засилиш движението сутрин - то, освен всичко друго, стимулира отделителните реакции - като е акал сутрин на сутрешния крос, после не се сеща до късен следобед, понякога вечер.

Мил, с какво, според теб, ще помогне хотела? Не изразявам съмнение в съвета ти, просто питам, защото не зная.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#383 Потребителят е офлайн   my_kaya Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 May 2009 - 11:57 AM

Показване на мнениетоМил@, в May 29 2009, 12:00 PM, написа:

Кая, тук съм оф-топик, но според Сизар Милан, хъскитата са едни от най-трудните за отглеждане в градски условия, защото изискват МНОГО движение, т.е. тичане... Моето куче е също от порода, изискваща движение (не колкото хъскито), затова сме се нагърбили да му го осигурим - бягане по 30 минути до час сутрин преди работа (аз или мъжът ми с колело, а той тича - или пуснат на голф игрището, което е наблизо до нас), отделно от това разходки и следобяд и вечер. Иначе е раздразнителен, гризе, дъвче или е хиперактивен, муши се при нас, бута се, иска да играем, а не винаги имаме възможност и време. Може би това е причината да ти гризе и постелките. Нашият Шаро също изяде 2-3 постелки, преди да се научи, че не може да гризе тях, а само играчките си или парчета дърво в двора. Но когато се върне изтощен от сутрешното препускане, нито му се гризе, нито нищо - ляга и спи, дреме или гледа пред вратата към двора, или се просва на тревата и наблюдава оттам. Много малко се сеща да вършее, а когато е вкъщи - хич. МОже би да засилиш движението сутрин - то, освен всичко друго, стимулира отделителните реакции - като е акал сутрин на сутрешния крос, после не се сеща до късен следобед, понякога вечер.

Мил, с какво, според теб, ще помогне хотела? Не изразявам съмнение в съвета ти, просто питам, защото не зная.

Не знам дали е офф-топик, и да е , благодаря за коментара :). Тя наистина иска много тичане, и при разходките не се спира, определено като се приберем е капнала, особено ако тича с друго толкова енергично куче, даже по време на разходката се просва някъде за кратък отдих. А у нас не прави бели от известно време насам, имам предвид изгризани неща, търчи и гони котките най-често. Тези постелки бяха от този тип памперс с капки за кученца, и започна да ги прави на дреб още на 3 месеца и нещо, когато все още офиса ни беше в центъра и пътя беше наполовина, да не кажа една трета :dh_188: и си бях повече време вкъщи. После естествено изяде където каквото можеше, не без съдействието на котките обаче - те събарят отнякъде нависоко и после си правят общ купон :beer: Но напоследък не пипа нищо, даже чехлите ми оцеляват през нощта, растем и поумняваме явно. Та това за офф-топика. Сега ще имам възможност да поостана вкъщи, така че ще разбера и горе долу колко време е спокойна и кога започва да нервничи. И се надявам за 2 седмици да има подобрение.
А идеята за хотела е да стои там през деня само или и през нощта?

И пак офф-топик, да ви покажа калпазанката :)

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

#384 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 May 2009 - 12:03 PM

Показване на мнениетоmy_kaya, в May 29 2009, 10:57 AM, написа:

Не знам дали е офф-топик, и да е , благодаря за коментара :). Тя наистина иска много тичане, и при разходките не се спира, определено като се приберем е капнала, особено ако тича с друго толкова енергично куче, даже по време на разходката се просва някъде за кратък отдих. А у нас не прави бели от известно време насам, имам предвид изгризани неща, търчи и гони котките най-често. Тези постелки бяха от този тип памперс с капки за кученца, и започна да ги прави на дреб още на 3 месеца и нещо, когато все още офиса ни беше в центъра и пътя беше наполовина, да не кажа една трета :dh_188: и си бях повече време вкъщи. После естествено изяде където каквото можеше, не без съдействието на котките обаче - те събарят отнякъде нависоко и после си правят общ купон :beer: Но напоследък не пипа нищо, даже чехлите ми оцеляват през нощта, растем и поумняваме явно. Та това за офф-топика. Сега ще имам възможност да поостана вкъщи, така че ще разбера и горе долу колко време е спокойна и кога започва да нервничи. И се надявам за 2 седмици да има подобрение.
А идеята за хотела е да стои там през деня само или и през нощта?

И пак офф-топик, да ви покажа калпазанката :)
Ау, страхотна красавица е!
Мда, движението му е майката. Аз като нямам време или сили за колелото, използвам хвърлячката за топки, за да може хайванът да тича до капване след топката и да се премята като гламав, докато я хване. Който го е измислил този уред, много умен е бил хехехе.

За хотела не знам - Мил да каже.
Аз оставих моя Шаро там, но вечерта им се събира 12 часа без пишкане - разхождат ги последно за пиш в 7 вечерта и после - в 7 сутринта. Той вече беше свикнал до това време, де. Иначе общо ги разхождаха по 3 пъти на ден, но не знам в хотелите около вас как е. Може би идеята е, че там живеят в ограничено пространство, което ще се стараят да пазят чисто, т.е. целта пак ще се постигне - ще се научи да пишка на определени периоди и само вън.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#385 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 May 2009 - 02:33 PM

Целта на хотела е да се осигури на кучето поне една разходка през деня, за да няма такъв дълъг период за стискане.
Според мен среднощни излизаници нямат смисъл. Тя може да стиска през нощта и стиска, когато спи в спалнята, защо трябва да се правят стъпки назад, нали целта не е да пикае през нощта, а да НЕ пикае. Ако прочетете внимателно първите постове, ще видите, че звънчето не е за да скочиш и изведеш кучето навън посред нощ, а за да го върнеш на мястото му за спане без да се е изпикало.
Когато тя разбере, че може да устиска през деня, ще й е по-кеф да не си цапа къщата. Достатъчно е да се постигнат 2-3 дни без инцидент и готово, кучето е голямо. Единствената ви цел е тя да разбере, че може да стиска. Ако я ограничите на мястото й за спане, шансът да го разбере е много голям.
Трябва да разберете нещо: целта не е да научите кучето на някакъв противоестествен трик. Целта е да му създадете комфорт и условия да изяви естествения си стремеж да не цапа мястото си. Единствената ви пречка е вече изграденият навик.
Та, да ви кажа конкретната непосредствена задача - ЕДИН ДЕН без пикане в къщи.

#386 Потребителят е офлайн   my_kaya Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 May 2009 - 04:50 PM

Показване на мнениетоmil_, в May 29 2009, 03:33 PM, написа:

Целта на хотела е да се осигури на кучето поне една разходка през деня, за да няма такъв дълъг период за стискане.
Според мен среднощни излизаници нямат смисъл. Тя може да стиска през нощта и стиска, когато спи в спалнята, защо трябва да се правят стъпки назад, нали целта не е да пикае през нощта, а да НЕ пикае. Ако прочетете внимателно първите постове, ще видите, че звънчето не е за да скочиш и изведеш кучето навън посред нощ, а за да го върнеш на мястото му за спане без да се е изпикало.
Когато тя разбере, че може да устиска през деня, ще й е по-кеф да не си цапа къщата. Достатъчно е да се постигнат 2-3 дни без инцидент и готово, кучето е голямо. Единствената ви цел е тя да разбере, че може да стиска. Ако я ограничите на мястото й за спане, шансът да го разбере е много голям.
Трябва да разберете нещо: целта не е да научите кучето на някакъв противоестествен трик. Целта е да му създадете комфорт и условия да изяви естествения си стремеж да не цапа мястото си. Единствената ви пречка е вече изграденият навик.
Та, да ви кажа конкретната непосредствена задача - ЕДИН ДЕН без пикане в къщи.

Благодаря за съвета. Вместо звънче със въженце, което тя и без това ще прескочи и така няма да се събудя, мислиш ли че ще е подходящ дълъг повод, който да е на китката ми през нощта? Така ще мога да я връщам на мястото й и все пак вратата ще е отворена без среднощни локви в коридора. Докато се стигне до момента без нужда от повода. :rolleyes:

Това е добра цел, 1 ден без инциденти вкъщи. Надявам се скоро да можем да се похвалим и с повече от 1. Благодаря за помощта mil_ и мил@ :wd_043:
User's Signature

#387 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 May 2009 - 05:10 PM

Щом отворената врата си струва среднощно будене, прави го както искаш.

#388 Потребителят е офлайн   nivea Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 June 2009 - 04:56 PM

My_kaya малката е красавица, да е жива и здрава. но искам да ти кажа, че калпазанката ти е порода Аляски Маламут
User's Signature

Качена снимка

#389 Потребителят е офлайн   Animals_98 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 01 June 2009 - 05:09 PM

Показване на мнениетоlubo777, в Feb 5 2007, 10:05 PM, написа:

Благодаря за темата!
За пореден път се убедих, че форума на дог.бг е ресурса в БГ пространството откъдето могат да се научат най-ценните неща.

Много научих тук!БЛАГОДАРЯ НА DOG.BG!

#390 Потребителят е офлайн   Yancho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2009 - 02:13 PM

Здравейте, казвам се Таня и на 30.04. 2009 г си взехме малко женско ротвайлерче, казва се Парис. Много бързо възприема и още на втория ден си научи името и да идва при мен при подаване на гласова команда "Парис ела тук", също така научи и командата "НЕ". Но сега видях курса за малки кученца на Андрей Сиделников и обучаваме по него. Но имам един проблем, Парис не иска да пишка на вестник, а просто се облекчава където иска. Пробвах като започне да я сложа на вестника, но спира и после отива и другаде си върши работата, после пак един път и казах "НЕ"и тя спря пак я скожиш на вестника пак неще, но няма да и казвам не за да не си мисли че нуждите и са нещо лошо. Четох за някакви постелки напоени с химикал, които привличали кучето и то си пишкало там. Дали това няма да помогне? Дали обаче после като започнат разходките след третия месец това няма да попречи на пишкането навън? Моля за помощ!
Благодаря на всички предварително.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#391 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2009 - 02:50 PM

Аз купих такива капки - но моята калпазанка изобщо не ги зачита. Ходи си където иска. И честно казано и аз незнам какво още да направя, за да науча на определено място.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

Качена снимка

#392 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2009 - 04:17 PM

Ами разбери къде иска. Каква повърхност предпочита. Ако иска да ходи на мокет - сложи парче мокет, например. Търпение трябва.
При много кученца вестници и хартиени неща не стават, те си играят с тях и ги разкъсват, и аз съм имала този проблем. Някои съвети гласят така: Застилаш цялото помещение с вестници, така кученцето няма къде да ходи и си върши работата върху вестници. После започваш да махаш част от вестниците, то вече е свикнало и ходи върху тях. Лека-полека оставате на вестник само на определено място. Това - теоретично, не съм го пробвала.

#393 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2009 - 04:50 PM

Лично Абра не мога да я определя на какво и харесва - ходи и на балатума, и на мокета. Поне да беше едно място, а то не е - едно е сигурно, все е пред врата. :dh_188: Винаги, когато я видя, й казвам "НЕ" и я водя в банята, но там отказва. Имаше моменти, в които понеже и ходя по задника, като че ли се усещаше и ходеше в банята. Толкова я хвалих и реших, че има надежда, а сега не ще. Като се прибера и я отключа, веднага сме в банята. Тя вече през деня веднъж се е изакала и не иска пак там да ака. Та като отидем в банята и й измия лапите - мрънка да излезе, ама след 10-15 минути, като види че няма да се отвори, се изпишква и изаква в банята. Аз съм там. Да не си помисли, че е наказана. Хваля я. Давам и лакомство. Това второто и за да я отуча да се опитва да си яде производството (странно е че иска да го яде, само когато има човек край нея :ud_009: ). И после пак където свари - казвам "НЕ", но отказва в банята. Седи и плаче. Може и по 1 час така да си седим и пак нищо да не свърши.
User's Signature

Качена снимка

#394 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2009 - 12:18 PM

А откога се развива действието и колко е голямо кученцето?
ПП Намерих й темата. Та кученцето е на месец и половина! Не може да очакваш да нямате фалове. Че то още не може да контролира физиологичните си нужди.

#395 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2009 - 12:38 PM

Абра е на 2 месеца. През деня е затворена (в смисъл няма достъп до целия апартамент) от около половин месец. През останалото време, както и през нощта, може да си щъка насам натам. Сутрин ставам преди всички, за да изчистя белите й и да няма отново караници. А опитите да се научим в банята да се ходи по нужда са откакто е при мен - 15-20 дневна възраст. Днес влязох в стаята на майка ми за 2 минути, като я оставих да яде. Излизам и вече се беше изкала пред вратата.

Да поясня - през деня е затворена на балкона - остъклен, изолиран, оставям прозореца отворен да не й е горещо, като беше студено съм го затваряла. Има си там одеала, на които да лежи, клетка транспортна, един куп играчки, купички с вода и храна. Затворена е понеже получих ултиматум от майка ми за белите й. Майка ми се прибира преди мен и тотално отказва да се занимава с нея, както и да чисти. През останалата част е в апартамента, а през нощта няма достъп до балкона, т.к. е до стаята на брат ми и ми се вика, ако реши да си играе през нощта и шуми. Балкона не е голям и там си върши работите само на едно място. Но когато вечер има достъп до него и е изчистен, не ходи там.

Осъзнавам, че не й създавам идеалните условия за отглеждане и ми е болно от това. Няма защо да се оправдавам, че не живея в собствен апартамент. Но ако успеем да се научим, че банята е за нуждите ни, по цял ден ще е пусната из апартамента.
User's Signature

Качена снимка

#396 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2009 - 01:07 PM

Ами виж, при тази ситуация (това не е критика) няма как да се научи. На практика кученцето няма постоянно свое място, през деня е едно, през нощта - друго. Нито пък има постоянно място за тоалетните си нужди и е принудено да ползва балкона за това през деня. По поведението и може да се каже, че тя приема балкона за своя къща, а апартамента - за тоалетна. Друга възможност е да маркира апартамента, защото няма достъп през деня.
По принцип за да се научи, последователността е обратната - първо трябва да се създадат правилата, няма как първо да се научи, пък после да има правила. Не е възможно да се научи да ходи в банята, след като през деня няма достъп до нея. Но дори да се научи не си мисли, че толкова малко кученце няма да се изпуска на други места още месеци.

#397 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2009 - 01:23 PM

Благодаря, Мил. Това дали би могло да се промени, когато вече може да излиза навън? Да спре да приема апартамента като тоалетна?

Като беше по-малка нейното простарнство беше моята стая, банята и малка част от коридора, колкото да стигне до банята. Тя си вършеше работата пред банята, в коридора. Но тъй като от там минава и пътя за стаята на майка ми, тя ми постави ултиматум там да няма бели като се прибира от работа.

А вечер си се занимавам с нея - играем, обучаваме се на команди, играят с другото ми куче, гони котките. Само се надявам да съумея да я науча да си ходи навън, когато му дойде времето. Да взима пример от другото ми куче. За да мога да я предам научена на евентуалните й бъдещи собственици.

Благодаря още веднъж.
User's Signature

Качена снимка

#398 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2009 - 01:44 PM

Ама естествено, че ще се научи. Аз съм споменавала няколко пъти, че първото куче го научих лесно в банята, защото тогава бях дипломантка и си работех по цял ден в къщи, кучето си имаше постоянно място и т.н.
После с Реджо беше друго, защото през деня беше с мен на работа, а нощем у дома. На нищо не го учих и на пет месеца стана перфектен. С малката му дъщеричка, която гледах около два месеца, също не положих особени усилия, голямо опикаване на апартамента беше, пък всичко си й е наред сега на момата.

#399 Потребителят е офлайн   my_kaya Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 June 2009 - 02:18 PM

Показване на мнениетоnivea, в Jun 1 2009, 05:56 PM, написа:

My_kaya малката е красавица, да е жива и здрава. но искам да ти кажа, че калпазанката ти е порода Аляски Маламут

:smile: Аз обикновено казвам, че е хъскомут, :ab_041: , защото е кръстоска, никой от родителите не е чист маламут, но тя определено е по-скоро маламут отколкото хъски. Това малко off topic. А иначе да ви се похвалим, че имаме няколко безпроблемни дни вече. Непоредни, за съжаление, обаче началните стъпки са в правилната посока. Най-забавното е, че така и не се изпишка докато съм там. Стои спокойно докато излезем. Дано и сега като се върна на работа да остане така. Но стъпка по стъпка, ще стигнем. :zz_223:
User's Signature

#400 Потребителят е офлайн   Wild Child Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 June 2009 - 10:18 AM

Здравейте! :)
От два дни съм горда стопанка на 2-месечно кученце, немска овчарка :ab_041:
Гледаме го навън и това ди голяма степен улеснява почистването, когато се облекчава. Прочетох няколко пъти вариантите, чрез които мога да го науча на някакви навици. Смятам да пробвам с вестниците, но имам 2 въпроса...може да Ви се сторят глупави, но за първи път имам куче и все още съм незапозната, пък се страхувам да прилагам разни методи без предварително да съм разпитала (извинявам се, ако е дискутирано вече...явно съм го пропуснала)
Та...въпросите ми са: понеже Рино обитава две помещения...забелязвам, че в повечето случаи се изхожда на мястото където спи..след като изчистя мога ли да напръскам с дезодорант на съответните места...и да се надявам повече да не го прави там?
Снощи взех вестници и ги обърсах в направена от него локвичка, поставих ги на определено място...той ги подуши на няколко пъти и след малко започна да къса вестника...аз се притесних да не не започне да гълта откъснатите парчета и ги махнах...дали има такава опастност?
Ще се радвам, ако някой ме посъветва как да постъпя :)
Благодаря предварително!

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема