Dog.bg Форуми : ГОВОРИЛНЯТА на подфорума

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (504 Страници) +
  • « Първа
  • 499
  • 500
  • 501
  • 502
  • 503
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

ГОВОРИЛНЯТА на подфорума ТЕМА ЗА ЛАФЧЕ

#9992 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 October 2011 - 12:41 PM

Здравей, pufy!
Аз не че съм кой знае какъв "разбирач", но искам да ти помогна със съвет, ако мога.

Предлагам ти като начало да прочетеш темата Агресия, доминантно поведение (ако не си я чела) - там още в самото начало, в първите постове, е дадена много полезна информация за видовете агресия, проявите на агресивно поведение при кучетата и т.н., а по-нататък има и доста истории на стопани, сблъскали се с тези проблеми и търсещи решение.
Добре е да ни разкажеш в какво точно се изразява агресивността при твоето куче - лае, ръмжи, тича да напада "врага", показва зъби, налита да хапе - как точно? Така ли се държи към всички или само към определени хора и животни, има ли разлика в поведението му към по-малки или по-големи кучета, към женски и т.н.?
По принцип шпицовете не са агресивни, но са подозрителни към непознати и имат развито чувство за собствена територия, което лесно може да бъде сбъркано с истинската агресивност, за която е изключително важно да не се допуска да се развие и затвърди като черта на характера на кучето, поне според мен. Твоят юнак сега е тийнейджър и е точно моментът да се овладее проблема, за да не "береш ядове" по-нататък, като порасне и възмъжее.
Разкажи ни по-подробно, за да се изяснят нещата по-точно.
Поздрави от нас с Линда!

#9993 Потребителят е офлайн   pufy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 October 2011 - 01:18 PM

Много благодаря за отговора. Според мен по-скоро е пазене на територия. Агресията му към хората се изразява в силно лаене. Но ако някой от тях не изпитва страх и започне да му говори и да му се радва, той съответно започва да се радва и да ближе/близането му е направо чудо, прави дъщеря ми на луда/. А когато сме на разходка при разминаване с други хора, животни или коли лае като луд и се дърпа. По отношение на другите кучета не мога да преценя дали прави разлика между мъжко и женско. Първо ги подушва и веднага им се нахвърля отгоре. Имам чувството, че не изпитва никакъв страх, независимо дали кучето е голямо или малко. И така. Съседите са се видели в чудо от него. Пусна ли го на двора/ понеже живея в къща/ се започва един непрестанен лай. А към нас е толкова любвеобвилен, такъв е сладур, че просто няма втори като него. Незнам, сигурно и аз бъркам във възпитанието му, но силно се надявам да го преодолее и наистина проблема да е в това, че още си е бебчо.

#9994 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 October 2011 - 03:17 PM

Позната картинка! :ab_041:
Лаенето и пазенето на територия си е "запазена марка" на шпицовете и аз, честно казано, загубих надежда да отуча моята хубостница от това да се изказва по всякакви въпроси и да ме осведомява при подозрителни прояви на непознати в близост - това си е в кръвчицата й и няма спасение.
Но след немалки усилия мога да се похваля - вече! - че мога да я накарам да млъкне или пък да предотвратя шумните шпиц-арии, ако успея да подам команда "тихо!" преди да е започнала, но все пак моята е на 4,5 години и е доста улегнала.
На възрастта на твоето юначе и тя беше трудноуправляема и направо ме подлудяваше! Мисля, че важна роля при нас изигра това, че независимо от всичко я влачехме от малка по паркове, градинки и кучешки полянки, там беше пусната от повода и успя да се научи да общува с хора и кучета на неутрална територия, както и да идва при повикване и да ме следва без повод. Колко страхове съм брала при това - не ме питай! Така или иначе, в крайна сметка се научи и сега нямам никакви проблеми на такива места, винаги се държи адекватно на ситуацията и поне за това нямам грижа, остана ми само да внимавам за външни опасности.
На двора или в близост до къщи, обаче, си показва "характерчето" и аз си я държа изкъсо, защото много хора не правят разлика между предупредителното лаене - "Внимание, аз пазя тук!" - и истинската агресия. Моята никога не е налитала на бой, не е оголвала зъби и не е хапала никого, но хората не могат да знаят това и аз съм длъжна да я контролирам, за да не ги плаши излишно.

Това е моя скромен опит и ако мога да ти дам някакъв съвет, то той е - не ограничавай кучето си от контакти с хора и други кучета, колкото и нерви да ти коства това на този етап, защото иначе няма как да се научи на правилното поведение. При предстояща среща с човек или куче, когато твоето е на повод, опитай се да привлечеш вниманието му с играчка, лакомство или нещо подобно, а когато се разминете без да реагира с лай или дърпане - хвалиш, радваш му се и го награждаваш. Това е по-добрия вариант от корекция с повода, "НЕ!", "Седни!" и подобни, но поне при нас не винаги сработваше, та се налагаше да бъда лоша и да се карам.

При близки срещи и игра с други кучета те съветвам да бъдеш много, ама много внимателна, за да не се допусне сбиване, хапане, рани - опасно е не само за физиката, но и за психиката на кучето, може да се наплаши или озлоби, и двете са крайно неприятни и могат да имат дългосрочни последствия. Рисковано е, но няма как - просто трябва да се мине през този етап на социализация.
По принцип кучетата са толерантни към по-малки на ръст и възраст други кучета, както и към представители на противоположния пол, докато към представители на същия пол често са недружелюбни, особено мъжките, така че най-добре търси за компания на твоето по-възрастни женски, с тях би трябвало да се разбира добре и да се учи "на обноски". Ако написаното от теб "Първо ги подушва и веднага им се нахвърля отгоре" означава, че се опитва да доминира или пък досажда с предложения за игра - не се учудвай, ако го сръмжат и го поставят "на мястото му", това си е възпитателно за него. :smile:

Но ако се случи така, че твоето куче започне да налита на бой и да хапе не на игра, а истински - там вече не знам, не давам съвети. За мен това би бил наистина проблем, за който си трябва намеса на специалист, защото нещата са сериозни.

Ами това е от мен - дано съм била полезна, макар че нямам особено голям опит, Линда ми е първо куче и се учим двете с нея заедно на "кучкарство".:ab_041:

Надявам се и други да се включат с мнение и съвети.

Успех и пиши как се развиват нещата при вас.
:ae_085:

#9995 Потребителят е офлайн   pufy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 October 2011 - 06:06 PM

Много ти благодаря за съветите. Ще се възползвам от всеки един. Надявам се да се справим. До сега винаги съм имала кучета от големите породи/ немска овчарка и хъски/ но са били някак си по въздържани. А този малък сладур е просто чудо. Направо ми взима акъла. Но мисля, че ще улегне. Още веднъж благодаря много. Хайде поздрави на всички кучовци.Прикачена снимкаЕто и една снимчица на нервака.Отново сме вързани по обясними причини :ab_041: и пак е нервен.

#9996 Потребителят е офлайн   anelka_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2011 - 08:40 AM

Здравейте отново. Искам да ви попитам още нещо. Понеже моя малък ( явно вече не толкова малък :ab_041: ) шпиц се научи да се качва по мебелите, за което се радвам разбира се. Но се получи нов проблем и той е че постоянно рови с нокти и става като луд. Като му кажа Не! и веднага спира, но все пак това нормално поведение ли е и защо го прави ????? Може би е някакъв инстинкт за копаене на дупки, не знам и аз.... но май скоро ще се купува нова покривка за леглото :smile:
User's Signature

<~> ...Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните... <~>

#9997 Потребителят е офлайн   pufy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 October 2011 - 02:32 PM

Здравей Анелка,
това е съвсем нормално поведение и ще продължи доста дълго време. Ние сме вече на 7 м. и продължаваме да го правим. Моят съвет е да не му позволяваш да се качва по диваните и леглата, защото може да падне и тогава нещата стават сериозни. До колкото знам, шпицовете имат сериозни проблеми при падане от високо докато са малки, получават се хернии. Това ми каза нашия ветиринар. А колкото до покривката на леглото, аз смених няколко както и чаршафи. А няма да ти казвам колко джапанки, чехли и маратонки заминаха. Хайде успех и поздрави от нас с Чъки.

#9998 Потребителят е офлайн   anelka_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 October 2011 - 10:22 AM

Здравей pufy :smile:
Не се притеснявай няма как да падне, защото леглото ми и дивана в хола, както и креслата, са много ниски, а и пода е с мокет и няма как да се хлъзне. Иначе в кухнята е по - опасно, защото кухненския диван е по - висок, а пода е целият с плочки, но там не му давам. :smile:
User's Signature

#9999 Потребителят е офлайн   anelka_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2011 - 09:08 AM

Дали е нормално на 4 месеца и половина да тежи 5 кг ???? Може да видите негови снимки в другата тема, мисля че си изглежда супер, не е дебел... но някак си май 5 кг е много.... А вече яде и по - малко, може би защото започна да сменя зъбките. Изобщо не разбрах как за половин месец е качил 1 кг, някакси взех да се замислям колко точно ще стане. Казаха ми, че мах до 5 - 6 кг трябва да е не повече....
User's Signature

#10000 Потребителят е офлайн   lagunano1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2011 - 09:08 AM

Килограмите не са определящи при шпицовете,гледа се височината при холката. Не се притеснявай,ще спре да наддава.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#10001 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ветеринарна медицина, немски овчарки, обучение, генетика, кинология

Публикувано: 10 November 2011 - 09:31 PM

Вашите шпицове лаят ли? Шейн нещо се прави на пазач та си полайва от време на време. Лае и когато се прибирам, но мисля че тогава е от радост и това продължава докато не отключа вратата. Лошото е че съседите започнаха да правят проблеми, а ние сме на квартира. Даже заплашвали хазяина, че ще пуснат жалба. Ако може някой да ми даде съвет ще съм му признателна.
User's Signature

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...
Качена снимка Качена снимка

#10002 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 November 2011 - 09:59 PM

Уф, съчувствия от мен, но за съжаление не мога да те утеша, че е случайност - лаят, проклетниците, това им е в природата!

Единственото, което можах да постигна с Линда, е да я науча да млъква по команда "Тихо", така че да се размине само с кратко джафкане, а не с дълги арии за "радост" на съседите. Успявам, макар и не винаги, да я спра и преди да започне джаф-концерта, ако надуши нещо подозрително, но само ако подам командата своевременно.
За щастие моята поне не лае, когато ни няма - не си прави този труд, като знае, че няма на кого да сигнализира, а когато съм там - командвам "Тихо" и така ...
Радостният лай при посрещане и при нас е неизбежен, но й затварям устата, като вляза.

Много е неприятно това със съседите, но не мисля, че им е проблем някой друг "джаф", щом кучето не се оставя да лае с часове, ама хора всякакви...

#10003 Потребителят е офлайн   pufy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 November 2011 - 07:43 PM

Здравейте! И аз имам същия проблем с Чък и то даже доста сериозен понеже той лае постоянно. А пусна ли го навън става още по-зле. Много неприятна ситуация ultima и си мисля, че ще става и по-зле. Поне при Чък е така. Лошото е че сте на квартира и просто е неизбежно да се направи нещо, но да ти кажа честно не виждам какво. И при мен съседите са вдигнали ръце, но много не смеят да се оплакват, защото все пак кучето си е в дома ми. Но при теб ситуацията е по- деликатна. Не знам какво да те посъветвам и мога само да ти пожелая успех.

#10004 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 November 2011 - 05:53 PM

Не знам какво ще правим. Като го чуя да лае веднага го коригирам и давам команда да мълчи - това добре ама като съм си вкъщи. Като ме няма най вероятно се джафка докато дразнителя на изчезне от границите на сетивата му. Започнахме да го затваряме във възможно най-изолираната стая и то само и само да не се чува как лае във входа (то пак се чува ама в пъти по-слабо). Причината да започнем първоначално да го изолираме в коридора на апартамента е че е беладжия (а до 6тия си месец бе кротък като агне) и дали от скука или на инат прекопа дивана, изяде ъгълчето на една маса, прегриза няколко кабела и накъса балатума. Голямо диване е станал и май на пук ми прави, защото напоследък съм много заета и нямам много време за него. Надявам се че като премине първата му година ще се кротне и поне бели ще спре да прави.
User's Signature

#10005 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 December 2011 - 09:37 PM

вече сме на последно предупреждение за изгонване (от съседите). кучо живя седмица и нещо в една приятелка за да спадне малко напрежението във входа. стигнахме до това да купим коригиращ лая нашийник :dh_188: -> Dog Trace D-Mute Small . надявам се да помогне, защото изобщо не ми е приятно да причинявам подобно нещо на кучето ми. стискайте палци да се отучи бързо и да запратя това чудо в някой шкаф. :dry:
Качена снимка
User's Signature

#10006 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2011 - 12:14 AM

ultima, стискаме палци и лапи! Супер неприятна история, особено ако съседите са мърморковци, а щом вие сте наематели - сте удобна мишена за заяждане.
Дано кучо бързо "вдене", че лаенето не е ОК за него и съседите мирясат.

Не че е приятно да се търпи досаден кучешки лай, ама и някои хора зациклят на тема "пречи ми" и правят от мухата - слон, като при това всяко "джаф" в квартала се приписва моментално на набедените, без значение кой къде лае...
Дано се оправят нещата при вас! :ae_085:
И пиши тук как е подействал нашийника - ще е полезна информация за всички, и то от "първа ръка".

#10007 Потребителят е офлайн   pufy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2011 - 11:29 PM

Привет на всички. Наистина много неприятна ситуация. И при мен нещата са така, но поне съм си в къщи. Дано нашийника да свърши работа. Искрено се надявам. Защото при мен нямаше ефект и да ви кажа честно е много неприятно. Но дано да се получат нещата. Хайде успех!

#10008 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2011 - 11:47 PM

pufy ползвали ли сте подобен нашийник?
User's Signature

#10009 Потребителят е офлайн   pufy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2011 - 08:03 PM

Здравейте! Ползвах в началото но не бях доволна. Според мен си е голям стрес за животното и лично аз съм на мнение, че няма смисъл от нашийника. Не знам както си предцениш, но не мисля, че ще има ефект. Кучето по цял ден само ли стой? Ако да това е основния проблем. Ние гледаме да не оставяме Чък сам и трябва да ти кажа, че нещата доста се промениха. Стана много по- спокоен и тих разбира се. Дано да се справите. Успех!

#10010 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2011 - 11:08 PM

:re_037: Привет!
При вас нашийника може да не е помогнал, защото не сте го ползвали достатъчно. Аз също не съм много щастлива от факта, че трябва да го носи, но явно просто няма как. Когато започнаха проблемите с лаенето опитахме какво ли не само за да спре и стигнах до извода, че колкото повече време прекарвам с него - толкова и по-лигав става. Вече от 5 дни ползваме нашийника (слагам му го само когато няма никой вкъщи) и забелязвам подобрение. Не е спрял да лае, но определено е намалял - преди от момента, в който влизах във входа му чувах кънтящия гласец, а сега чак като започна да си отключвам вратата да изджафка два пъти и млъква. Относно дали седи сам - за съжаление да. Студентка съм ходя на лекции и упражнения, ходя на стаж, а през уикенда излизам вечер. Момичето, с което живея ми е колежка и в университета сме заедно, но през останалото време се разминаваме - ту аз съм вкъщи ту тя. За сметка на това Шейн никога не е истински сам, защото имаме още едно куче (лабрадор), та си правят компания един на друг. Преди да започнем да живеем заедно бях сама с Шейн и той прекарваше страшно много време сам, а това продължи до към 5-6тия му месец и тогава като по-малък плачеше и като излизах. Сега лаенето му е по-скоро като пазене на територията и дома, отколкото защото е сам.
Когато съседите започнаха да ни заплашват се свързах с приятели, познати и основно хора, които се занимават с обучение на кучета и съвета, който ми дадоха беше, че ако нещо ще помогна това ще е нашийника. За сега нещата вървят на добре..... стискайте палци напълно да спре да лае.
User's Signature

#10011 Потребителят е офлайн   pufy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 December 2011 - 10:52 AM

Много се радвам, че нещата с нареждат. Стискам палци. Успех!!!

• (504 Страници) +
  • « Първа
  • 499
  • 500
  • 501
  • 502
  • 503
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни