starrkopf, в 28 February 2013 - 04:14 PM, написа:
Г-н Пенчев,
...Извинете за въпроса,но каква беше причината да си вземете куче и на каква възраст беше то?
Стига да желаете,можем да обсъдим нещата,които сте пропуснали в поведението на кучето и сте стигнали до решението за ЕН.
1.Кучешкото поведение винаги е мотивирано – то е признак на състоянието му и човек трябва да го познава и да реагира адекватно.
2.Мнозина смятат,че именно записването в кучешко училище ще реши даден „проблем” – кучето е способно да „върши” всичко за което човек може да се сети (според животинските си възможности) :
*да ходи бавно или бързо
*да спира,сяда и ляга
*да носи предмети
*да преодолява препядствия
*да ръмжи лае,преследва и хапе
*да охранява предмети
*да търси и намира дадени обекти
*да плува
Кучешките училища нямат нищо общо с домашните „проблеми”.Биха могли да помогнат единствено,ако отношението към кучето е насочено изцяло към подобряване на т.нар.контакт със стопанина,но за това не е необходимо училище.Командите за послушание (да не ги изброявам) с нищо не могат да сплотят Вас и кучето,защото това зависи само от Вас.
3.Ел.импулси могат да накарат кучето да пренасочи поведението си към съвършено друг обект – не е възможно да се пресъздаде „стерилна”обстановка и да се ползва ЕН . Виждал съм как куче „управлявано” с ЕН,по време на ел.разряд се защитава от друго куче,с което е играло само до преди минути,т.е. това показва,че то не прави асоциация с „наказанието”.И друго не по-малко важно нещо – Вие смятате,че контролирайки „нежеланото” поведение чрез ЕН,кучето винаги ще се съобразява с конкретната обстановка?А на каква цена –това опитвал ли сте да проумеете?
Изпадайки в стрес,кучето (макар да познава болката от тока),не знае кога точно ще бъде наказано и неизвестността го държи в постоянно напрежение.Ще Ви дам един пример : лежа си една вечер и гледам Тв.Изведнъж един зъб се „обади” така,че болката ме удари зад тила.Издържам на болка,но това бе извън възможностите ми.Скочих (то какво ли можех да направя) от леглото и побързах да изпия хапче...
Хапчето добре,но аз не знаех кога пак ще дойде тази сладка болка и вярвайте ми, в продължение на няколко дни не смеех да се отпусна.
Ето така въздейства ел.ток и на кучето.
Дано не съм прекалил с мнението...,Вие решете дали прочетеното е вярно.
Съжалявам за забавянето на отговора

Взехме кучето на около 2,5 месеца, а относно породата отдавна се бяхме насочили към нея и съм напълно запозната с минусите и плюсовете.Това не е първо куче за мен, но от тази порода е. Също така знам, че кучетата от тази порода често вият, но при нас това беше според мен освен от породата и т.нар страх от самота. А и когато го оставяхме за по около 2 часа освен, че виеше когато се прибирахме той едва дишаше от непрекъснатия вой. Подозирах честно казано, че с училищата проблема може да не се реши, но след като изпробвахме каквото чухме и прочетохме по въпроса и нямаше резултат, се доверихме на професионалисти.
Ел нашииник пак казвам за мен не е правилния избор, но беше единственото ни решение. И да нашииника е голямо мъчение за кучето, но не получих от никъде адекватен отговор как да се справим с положението, а то беше станало нетърпимо за комшиите- през ден на вратата имаше заплашителни бележки, яица и подобни гадости. Мисля поне за моя случай че по-добре с този нашииник отколкото някой да реши да трови животинката
Освен това ще помоля защитници на г-н Дачевски да не ми пишат съобщения, да му звъня, явно по повод предишното ми мнение за ел нашииник, защото тогава той ми го препоръча, аз проблема си го реших, така че не намирам смисъл да звъня на когото и да било