ShiBumi_GirL, в 02 May 2012 - 07:46 AM, написа:
Вариант две караш го да седне и даваш купата като я държиш с ръце започваш да го галиш в момента,в който ти изръмжи вдигаш купата,като си клекнала се изправяш нагоре без да променяш положението на ръцете.Не я дърпаш към теб,а я вдигаш нагоре.Изчакваш да се успокои втори опит.Трябва постоянство при всяко хранене докато намалея опитите за хапане и съвсем изчезнат.Не става от веднъж трябва упорство и без нерви.Не ръмжи галиш и хвалиш-ръмжи вдигаш купата.
И аз процедирам по същия начин!! Не че сме имали проблеми с това някога, но го правя превантивно понеже старото ми куче искаше да ме изяде (буквално) ако се приближа докато се храни. В момента мога и мръвка да извадя от устата и на трите кучета. Докато се хранят аз винаги стоя до тях и им бъркам из манджите, то бъркането е с друга цел (понеже постоянно разпиляват гранулите и ги събирам), но се получава своевременно като тренировка .... и така са свикнали, че аз няма да им изям храната, но пък винаги мога да я взема ако не слушат. Иначе едно на други си ръмжат ако някое реши да изнаглее и да яде от чуждата манджа. Само Чарли милия толкова е добър, че всеки може да му яде от купата, дори и котката. Ако не си гледала Цезар Милан - гледай го! Много полезни неща аз научих от там и всеки път нещо ново научавам.